Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Nedelja,
28. 5. 2017,
21.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

slovenska odbojkarska reprezentanca Slovenija Belgija kvalifikacije za svetovno prvenstvo Stožice Dejan Vinčić Mitja Gasparini Klemen Čebulj Slobodan Kovač Andrea Giani

Nedelja, 28. 5. 2017, 21.54

6 let, 6 mesecev

Odzivi po zgodovinskem uspehu

Kaj so po novem izjemnem uspehu povedali slovenski odbojkarji?

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
Slovenija Belgija odbojka kvalifikacije za SP | Foto Morgan Kristan / Sportida

Foto: Morgan Kristan / Sportida

Slovenski odbojkarji so se po osvojenem kvalifikacijskem turnirju v Stožicah prvič v zgodovini uvrstili na odbojkarsko svetovno prvenstvo. Zmagali so na vseh petih tekmah, za konec so s 3:1 v nizih premagali tudi Belgijo in slavje pred 1.600 glasnimi gledalci se je lahko začelo. "Slovenija bi morala biti že dolgo del svetovne elite, a pustimo preteklost, zdaj nam je uspelo. Vsi smo presrečni," nam je po novem mejniku za slovensko odbojko povedal odlični organizator igre Dejan Vinčić.


Slovenski odbojkarji kar ne nehajo navduševati. To je že njihova četrta zaporedna akcija, ki so jo opravili z odliko. Pod tri se je podpisal italijanski strateg Andrea Giani. Ta je najprej osvojil evropsko ligo, z drugim mestom na evropskem prvenstvu 2015 je s svojimi izbranci spisal skoraj neponovljivo pravljico, lani pa osvojil zlato medaljo v tretjem kakovostnem razredu svetovne lige.

Po njegovi selitvi na nemško klop na veselje slovenskih ljubiteljev odbojke pravljico nadaljuje srbski strateg Slobodan Kovač, ki je kljub visokim pričakovanjem uspešno naredil prvo kljukico na slovenski klopi. Slovenija se je brez napak, s petimi zmagami in le enim izgubljenim nizom prvič v zgodovini uvrstila na svetovno prvenstvo.

Veselje Slovenije ob zmagoslavju v Stožicah:

"Hvala navijačem, bili so naš sedmi igralec"

Dejan Vinčić upa, da si bo kakšno odbojkarsko tekmo še kdaj ogledalo 12 tisoč gledalcev. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Dejan Vinčić upa, da si bo kakšno odbojkarsko tekmo še kdaj ogledalo 12 tisoč gledalcev. Foto: Morgan Kristan / Sportida Veselje ob novem uspehu je bilo nepopisno. "Vedno je lepo doseči tak uspeh pred domačimi gledalci, ki so nas res glasno spodbujali. Bili so naš sedmi igralec in nam pomagali, da smo dosegli prvi cilj sezone," se Dejan Vinčić ni pozabil zahvaliti najzvestejšim navijačem, čeprav je tudi sam pričakoval kakšnega gledalca več.

"Očitno so časi, ko sem še igral za ACH Volley, mimo. Na tistih tekmah so bile Stožice polne in vprašanje je, ali se bo v Sloveniji še kdaj ponovilo, da bomo igrali pred 12 tisoč gledalci. Srčno upam, da se bo, rad bi še enkrat to doživel. A tudi ti gledalci, ki so nas zdaj podpirali, so bili res bučni. Hvala še enkrat," se je v preteklost ozrl popularni Vinko.

Na kateri športni kolektiv smo lahko Slovenci najbolj ponosni?

  • Na odbojkarje.
    69,90 %
    562 glasov
  • Na rokometaše.
    16,17 %
    130 glasov
  • Na hokejiste.
    7,09 %
    57 glasov
  • Na košarkarje.
    3,23 %
    26 glasov
  • Na nogometaše.
    2,36 %
    19 glasov
  • Na nobenega od naštetih.
    1,24 %
    10 glasov
Oddanih 804 glasov

Gasparini: Želimo vedno višje

"Zavedamo se, da se z uspehi dvigujejo tudi pričakovanja." | Foto: Morgan Kristan / Sportida "Zavedamo se, da se z uspehi dvigujejo tudi pričakovanja." Foto: Morgan Kristan / Sportida Slovenci so na nervozni tekmi proti Belgiji, ki je odločala o potniku na SP, naredili kar 25 napak pri začetnem udarcu, zato so se praktično vsi nizi končali na razliko.

"Ena od naših velikih prednosti je, da prej prepoznamo, kako je treba igrati. Pri začetnem udarcu res nismo blesteli, potrebovali smo dva niza, da smo nehali nabijati, nato se je tehtnica nagnila na našo stran. Ko smo to uredili in postavili blok na pravo mesto, Belgijci niso imeli več možnosti. Na koncu smo še toliko bolj veseli, ker se je to zgodilo prvič in bo to vedno ostalo v lepem spominu ne samo nas, ampak tudi naših navijačev. Zavedamo se, da se z uspehi dvigujejo tudi pričakovanja, a to je tudi naš cilj. Želimo le višje in višje," z optimizmom že zre v prihodnost s 24 točkami najboljši posameznik tekme Mitja Gasparini.

Čebulj: Dokazali, da smo bili najboljši

"Tekma je bila tako fizična kot psihična naporna, a na koncu lahko brez težav rečemo, da smo bili najboljši in si na tem turnirju ravno mi zaslužili to vstopnico za svetovno prvenstvo." | Foto: Morgan Kristan / Sportida "Tekma je bila tako fizična kot psihična naporna, a na koncu lahko brez težav rečemo, da smo bili najboljši in si na tem turnirju ravno mi zaslužili to vstopnico za svetovno prvenstvo." Foto: Morgan Kristan / Sportida "Res smo vsi veseli, da nam je uspelo. Prvič priti na svetovno prvenstvo je resnično lep dosežek, nov mejnik in vsi smo presrečni. Lahko rečem, da je bila tekma res zelo čustvena. Kot je dejal selektor, smo na začetku res igrali bolj s srcem kot z glavo. Tekma je bila tako fizično kot psihično naporna, a na koncu lahko brez težav rečemo, da smo bili najboljši in si na tem turnirju ravno mi zaslužili vstopnico za svetovno prvenstvo," je z nasmehom na obrazu pripovedoval tudi odlični Klemen Čebulj, ki se zaveda, da počitka ne bo.

Že v petek, 2. junija, Slovence v Južni Koreji čaka prvi turnir svetovne lige, ko bodo za začetek igrali proti Finski, ki si je tako kot Slovenija skozi kvalifikacije zagotovila svetovno prvenstvo.

"Počitka po tem uspehu ne bo kaj dosti. Prost bomo imeli samo en dan, v torek pa že odpotujemo v Južno Korejo. Poskušali se bomo čim bolj spočiti, čeprav bo to težko, a tudi v svetovni ligi imamo visoke cilje. Gremo iz tekmo v tekmo, čaka nas veliko tekem, a želimo napredovati v najkakovostnejši razred, kamor Slovenija tudi spada," je sklenil 25-letni odbojkar iz Raven na Koroškem.

Svetovna liga – druga kakovostna skupina:

Turnir 1 (Seul):

2. junij: Finska – Slovenija
3. junij: Južna Koreja – Slovenija
4. junija: Slovenija – Češka

Turnir 2 (Takasaki):

9. junij: Slovenija – Južna Koreja
10. junij: Japonska – Slovenija
11. junij: Slovenija – Turčija

Turnir 3 (Kairo):

16. junij: Egipt – Slovenija
17. junij: Finska – Slovenija
18. junij: Slovenija – Portugalska

Na zaključni turnir, ki ga bo v Carrari v Avstraliji, se uvrstijo najboljše tri reprezentance, avstralska odbojkarska reprezentanca ima kot gostiteljica nastop na F4 že zagotovljen.

 

Ne spreglejte