Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 8. 2017,
13.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Natisni članek

Ferdinando de Giorgi Bartosz Kurek evropsko prvenstvo slovenska odbojkarska reprezentanca Poljska

Četrtek, 31. 8. 2017, 13.15

6 let, 6 mesecev

Po porazu s Slovenijo z 0:3 in koncu evropskega prvenstva

Poljaki po slovenski zaušnici: Bili smo na najnižji ravni, in to na najpomembnejši tekmi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60
Poljska žalost | Foto Sportida

Foto: Sportida

"Mislim, da smo dosegli dno, najnižjo raven. In kar je najhuje, to se nam je zgodilo na najpomembnejši tekmi," je po porazu s Slovenijo na obračunu za preboj v četrtfinale poklapano dejal poljski sprejemalec Bartosz Kurek, za katerega je bila to morda zadnja reprezentančna tekma.

Slovenska odbojkarska reprezentanca je v sredo v tekmi za četrtfinale s 3:0 premagala gostitelje evropskega prvenstva in se bo ob 17.30 za napredovanje v polfinale in boje za kolajne pomerila z Rusijo. Z Rusi so Slovenci na tem EP že igrali v skupinskem delu, ko so v zaključkih nizov vselej popustili in izgubili z 0:3.

Poljske napovedi razpleta sredinega večernega obračuna med gostitelji evropskega odbojkarskega prvenstva in Slovenijo še zdaleč niso vključevali scenarija, ki je nekaj čez 22. uro razžalostil aktualne svetovne prvake in njihove privržence.

V dvorani Tauron Arena v Krakovu je bilo vse pripravljeno na poljsko napredovanje v četrtfinale, a Slovenci so imeli drugačne načrte. Ne le da so pred skoraj 10.000 gledalci končali sanje Poljakov, pač pa so s svojo igro, v kateri po bledem nastopu proti Bolgarom ni manjkalo jeze, poljsko moštvo nadigrali s 3:0 v nizih.

Da so gostitelji na trenutke delovali povsem nebogljeno, so športno priznali tudi Poljaki, za katere se je prvenstvo končalo še pred tistimi pravimi boji, ko se bodo izbrane vrste merile za žlahtna odličja.

Prek televizijskih zaslonov si je tekmo med Poljsko in Slovenijo ogledalo 3,5 milijona Poljakov.

"Prav nič ne upravičuje naše predstave, ki smo jo prikazali. Slovenija je bila preprosto za razred boljša. V vseh elementih. Naša igra potrebuje mnoge izboljšave," je razočaran 29-letni Bartozs Kurek (v sredini), ki ne izključuje konca reprezentančne kariere. | Foto: Sportida "Prav nič ne upravičuje naše predstave, ki smo jo prikazali. Slovenija je bila preprosto za razred boljša. V vseh elementih. Naša igra potrebuje mnoge izboljšave," je razočaran 29-letni Bartozs Kurek (v sredini), ki ne izključuje konca reprezentančne kariere. Foto: Sportida

Na najnižji ravni v ključnem trenutku

"Celotna sezona za nas ni bila najbolj uspešna. Ta tekma je bila ključna za nas v tem letu. Dosegli smo dno, najnižjo raven. In kar je najhuje, to se nam je zgodilo na najpomembnejši tekmi. Prav nič ne opravičuje naše predstave, ki smo jo prikazali. Slovenija je bila preprosto za razred boljša. V vseh elementih. Naša igra potrebuje mnoge izboljšave," je po porazu z 0:3 z glavo zmajeval poljski zvezdnik, tretji najbolje plačani igralec na svetu Bartosz Kurek in dal vedeti, da reprezentanca potrebuje spremembe. Velike.

Se bo poslovil?

"Ta poraz bo dal trenerjem in vodstvu zagotovo za misliti. Mislim, da gre ta ekipa skozi veliko sprememb, ki so prepotrebne. Ekipa mora uživati, ne pa razočarati gledalcev," je dodal 29-letni sprejemalec, ob tem pa še ni želel govoriti, ali ostaja del izbrane vrste: "Ni pravi trenutek za kakršnekoli uradne izjave. Sem se pa v tej sezoni velikokrat zamislil. Verjamem, da bi nov zagon reprezentanci prišel še kako prav."

Lahko Slovenci v četrtfinalu presenetijo veliko Rusijo?

  • Da.
    90,74 %
    686 glasov
  • Ne.
    9,26 %
    70 glasov
Oddanih 756 glasov

Kje je žar v očeh?

"Nismo igrali dobro, Slovenci so bili precej boljši, lahko jim le čestitamo. Manjkal nam je žar v očeh, ki nas je krasil v skupinskem delu. Tudi ko smo odlično servirali, so Slovenci znali odlično sprejeti, na njihove servise pa nismo imeli odgovorov. Če bi se pomerili s kakšno drugo ekipo, bi zmagali," so bile besede razočaranega kapetana Michała Kubiaka.

"Nismo zmogli nadzirati srečanja"

Po nepričakovano hitrem izpadu z evropskega prvenstva se selektorski stolček krepko maje italijanskemu strategu na poljski klopi Ferdinandu De Giorgiju, ki je vodenje prevzel šele konec lanskega decembra. Italijan je med tekmo poskušal z različnimi prijemi in spremembami, a prav nobena se mu ni obrestovala. Slovenci so imeli odgovor na vse, njegov obraz pa je iz minute v minute jasneje razkrival, da proti četi Slobodana Kovača nima pravega recepta.

Poljaki so evropsko prvenstvo končali na desetem mestu, kar je njihova najslabša uvrstitev po EP leta 2007, ko so bili 11.

Se bo selektor Ferdinand De Giorgi od selektorskega stolčka poslovil po osmih mesecih? | Foto: Sportida Se bo selektor Ferdinand De Giorgi od selektorskega stolčka poslovil po osmih mesecih? Foto: Sportida

"Nismo zmogli nadzirati srečanja. V prvem nizu smo bili blizu, igra je bila uravnotežena, a nato smo v ključnih trenutkih naredili preveč napak. V nadaljevanju smo lovili nasprotnika, a je postajalo vse težje in težje. Tudi igralci, ki so vstopali v igro, so delali napake. In to nas je najverjetneje pokopalo," je po negativnem presenečenju za poljske medije dejal 55-letni strateg.

Ko je beseda nanesla na to, ali se bo kar sam poslovil z mesta selektorja, pa je pripomnil: "Se bi moral zahvaliti za sodelovanje? Vi bi se morali zahvaliti celotnemu štabu in igralcem za ves vložen trud. Dali so vse od sebe."

Predsednik napovedal spremembe

V poljski četi se obetajo spremembe. "Ekipa ni bila takšna, kot smo je vajeni," pravi predsednik poljske odbojkarske zveze. | Foto: Sportida V poljski četi se obetajo spremembe. "Ekipa ni bila takšna, kot smo je vajeni," pravi predsednik poljske odbojkarske zveze. Foto: Sportida

Po predčasnem slovesu od EP razočaranja ni skrival predsednik poljske odbojkarske zveze Jacek Kasprzyk.

"Danes bi morala biti nedelja in morali bi igrati v finalu. Žal nam je spodletelo. Navijači so bili naš dodatni igralec. Žal nam je, da smo jih razočarali, a to je šport. Vedeli smo, da Slovenija naši reprezentanci ne ustreza in da ne bo lahko. Zdaj bomo analizirali stvari, se pogovorili z igralci, trenerjem, celotnim štabom in videli, kako naprej. Do sprememb bo moralo priti, saj mislim, da ekipa ni bila ekipa, ki smo je bili vajeni."

Ne spreglejte