Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 7. 2017,
20.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

1

Natisni članek

FIVB CEV Metod Ropret slovenska odbojkarska reprezentanca OZS svetovna liga

Torek, 4. 7. 2017, 20.04

6 let, 6 mesecev

Metod Ropret napovedal odločen boj za slovensko mesto v svetovni odbojkarski eliti

Predsednik OZS odločen: S prijaznimi floskulami se ne pustimo več odgnati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

1

Metod Ropret | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

V Odbojkarski zvezi Slovenije se ne bodo sprijaznili z za zdaj neuradnimi načrti o preoblikovanju svetovne lige v odbojki, ko Slovenija, ki si je nastop v eliti priborila na igrišču, ne bi bila del šestnajsterice najboljših ekip na svetu. Predsednik Odbojkarske zveze Slovenija Metod Ropret je najbolj odgovornim poslal "težko pismo".

Odbojkarska zveza Bolgarije je na svoji spletni strani objavila preoblikovanje svetovne lige v odbojki, v prvi skupini naj bi bilo 16 ekip in med njimi ni Slovenije, ki si je sicer nastop priborila na igrišču. Mednarodna odbojkarska zveza FIVB te novice ni potrdila, predstavniki Evropske odbojkarske zveze (Cev) o načrtih niso bili seznanjeni, kar seveda ne pomeni, da se takšni načrti ne kujejo zunaj igrišč in se v zakulisju sklepajo kravje kupčije.

Cev bo zagovarjal njihova stališča

"O vsem, kar se je dogajalo, podrobno niti najbolj odgovorni na Cev niso bili v celoti seznanjeni. Zagotovilo imamo, da glede na to, da v tem trenutku zagotovo med najbolj oškodovani reprezentanci spadata dve evropski, bo Cev preprosto s pozicije, da je to naša krovna organizacija, zagovarjal naša stališča in nam poskušal pomagati po svojih močeh," je žgoče dogajanje ocenil predsednik slovenske zveze za odbojko Ropret.

S prijaznimi floskulami se ne pustimo več odgnati

Napovedal je odločno ukrepanje in pritisk, tudi s pisanjem pisem: "Preprosto se na način, kot je bila doslej njihova praksa, z nekimi prijaznimi floskulami ne pustimo več odgnati. To pismo je tako težko in tako formulirano, da zahteva globlji in vsebinski odgovor, zato bo verjetno potrebno tudi nekoliko več časa, da bomo dobili vsaj nekaj od tega odgovora, ki ga pričakujemo."

"Če želijo zasebno tekmovanje ..."

"Slovenija je izpolnila vse pogoje, ki so bili od nas zahtevani, zdaj v tem trenutku ne vidim, da bi bilo karkoli lahko po tej plati sporno ali moteče. Imamo stike tudi z reprezentancami, ki so v tem trenutku na prizorišču final six, zaključnega turnirja prvega razreda svetovne lige, v Braziliji. Imamo zagotovila, da takoj in ažurno dobimo vse informacije, ki bi se kakorkoli nanašale na svetovno ligo, in da nam bodo posredovane v času trajanja tega tekmovanja. Iz dneva v dan, ves čas smo na preži, in čakamo informacije. Preprosto ne moremo sprejeti dejstva, da bi to tekmovanje, če bo to zaprt elitni krog, lahko vplivalo tudi na različne lestvice, ki obstajajo, in so seveda predpogoj za to, da se posamezna reprezentanca lahko udeležuje predtekmovalnih ciklusov ali potem top tekmovanj, v tem primeru svetovnega prvenstva ali olimpijskih iger. Če pa to že je zasebno tekmovanje, potem pa naj seveda takšno tudi bo, naj ga izločijo izpod okrilja svetovne zveze in naj razen finančnih učinkov, nima nikakršnih drugih," je sklenil Ropret. slovenska odbojkarska reprezentanca Južna Koreja svetovna liga | Foto: FIVB Foto: FIVB

Slovencem zanesljivo prvo mesto

Slovenska moška reprezentanca je na zaključnem turnirju drugega razreda svetovne lige osvojila prvo mesto, potem ko je 25. junija na finalni tekmi v avstralskem Gold Coastu premagala Japonsko s 3:0. Slovenski odbojkarji so v velikem slogu osvojili zaključni turnir in si na igrišču izborili napredovanje v elitno svetovno ligo, a je zaradi napovedanih sprememb FIVB to še vedno pod velikim vprašajem. Pravne poti bi bile lahko otežene, kar naj bi mednarodna federacija svetovno ligo preprosto ukinila in naj bi nastala nova odbojkarska liga.

Kdo je med 12?

Brazilija, Italija, ZDA, Kitajska, Srbija, Francija, Argentina, Iran, Poljska, Nemčija, Japonska in Rusija naj bi bila dvanajsterica držav, ki v naslednjih letih ne bi mogle izpasti iz najvišjega razreda, v katerem naj bi bile po navedbah bolgarske zveze še Bolgarija, Avstralija, Kanada in Južna Koreja.

Odbojkarska zveze Slovenije bo vztrajala pri veljavnih pravilih ter se ne bo sprijaznila s spremembami, ki bi bile v škodo slovenski odbojki, za kar bo uporabila formalne in pravne poti.

Ne spreglejte