Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 4. 2022,
19.19

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95

4

Natisni članek

Gianni Infantino FIFA FIFA SP 2022 Katar 2022

Petek, 1. 4. 2022, 19.19

2 leti, 1 mesec

Žreb skupin za SP 2022

Poslastica Špancev in Nemcev, zahtevno delo tudi za Hrvate in Srbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95

4

žreb Katar 2022 | Svetovno prvenstvo v nogometu bo prvič potekalo na Bližnjem vzhodu. | Foto Reuters

Svetovno prvenstvo v nogometu bo prvič potekalo na Bližnjem vzhodu.

Foto: Reuters

Danes je bilo v Katarju zelo pestro. Potekal je namreč žreb najboljših nogometnih reprezentanc na svetu, ki bodo sodelovale na letošnjem svetovnem prvenstvu. Ta bo prvič v zgodovini potekal ob koncu koledarskega leta, med 21. novembrom in 18. decembrom, v bogati arabski deželici pa bo naslov branila Francija. Med najbolj zanimivimi obračuni se v prvem delu obetajo v skupini E, kjer se bosta med drugim pomerili Španija ter Nemčija, in v skupini F, kjer si bosta nasproti stala Belgija in Hrvaška. SP bi morala odpreti gostitelj Katar in Ekvador, a je tekma prestavljena na večerni termin, prvi obračun bosta odigrala Nizozemska in Senegal.

Jan Oblak
Sportal Seznam, na katerem Jan Oblak raje ne bi bil

Skupine prvega dela SP v Katarju:

Skupina A Skupina B Skupina C Skupina D Skupina E Skupina F Skupina G Skupina H
Katar Anglija Argentina Francija Španija Belgija Brazilija Portugalska
Ekvador Iran Savdska
Arabija
ZAE/
Avstralija/
Peru
Nova Zelandija/
Kostarika
Kanada Srbija Gana
Senegal ZDA Mehika Danska Nemčija Maroko Švica Urugvaj
Nizozemska Wales/
Škotska/
Ukrajina
Poljska Tunizija Japonska Hrvaška Kamerun Južna Koreja

 

Bobni pred žrebom za SP 2022:

Boben 1: Katar, Brazilija, Belgija, Francija, Argentina, Anglija, Španija in Portugalska
Boben 2: Mehika, Nizozemska, Danska, Nemčija, Urugvaj, Švica, ZDA in Hrvaška
Boben 3: Senegal, Iran, Japonska, Maroko, Srbija, Poljska, Južna Koreja, Tunizija
Boben 4: Kamerun, Kanada, Ekvador, Savdska Arabija, Gana, zmagovalec evropskih kvalifikacij (Wales/Škotska/Ukrajina), zmagovalec medcelinskih kvalifikacij (ZAE/Avstralija/Peru) in zmagovalec medcelinskih kvalifikacij (Nova Zelandija/Kostarika)

Katar bo gostil 22. svetovno prvenstvo. V zgodovino se bo vpisalo kot prvo, ki ne bo potekalo sredi koledarskega leta. Poprej se je uveljavila tradicija, da mundial poteka junija ali julija, včasih tudi že maja. Zaradi vremenskih razmer, izredne vročine, ki vlada na Arabskem polotoku v poletnih mesecih, bodo boji za naslov svetovnega prvenstva letos izjemoma potekali od 21. novembra in 18. decembra. Zaradi tega se bodo morali prilagoditi številne lige in klubska tekmovanja, z novo realnostjo bodo imeli opravka tudi navijači, vajeni uživanja v nogometnih spektaklih v času poletnih počitnic.

V Katarju naj bi po uradnih podatkih gostiteljev med gradnjo objektov umrlo 37 tujih delavcev, številni evropski mediji pa so poročali o več tisoč smrtnih primerih ... | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V Katarju naj bi po uradnih podatkih gostiteljev med gradnjo objektov umrlo 37 tujih delavcev, številni evropski mediji pa so poročali o več tisoč smrtnih primerih ... Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Izbor Katarja za gostitelja SP 2022 se je znašel pod drobnogledom. Prah dviguje nemalo afer, od sumov o korupciji in pranju denarja pa do obtožb o nečloveških razmerah in zlorabah, s katerimi so imeli opravka tuji delavci iz siromašnejših držav, ki so v zadnjih letih v Katarju sodelovali pri gradnji modernih nogometnih objektov. Igralo se bo na osmih stadionih, ki so med seboj oddaljeni največ 70 kilometrov. Tako bo na zelo majhnem prostoru združeno ogromno število navijačev, ki bodo pripotovali v Katar z vseh koncev sveta in se srečali z drugačno kulturo ter pravili obnašanja, kot so jih bili vajeni na prejšnjih prvenstvih. Denimo leta 2018 v Rusiji.

Žreb so vodili Samantha Johnson, Jermaine Jenas in Carli Lloyd. Pri plesu kroglic pa so pomagali Nemec Lothar Matthäus, Brazilec Cafu, Katarec Adel Ahmed Malala, Iranec Ali Daei, Srb Bora Milutinović, Nigerijec Jay-Jay Okocha, Alžirec Rabah Madjer in Avstralec Tim Cahill. | Foto: Reuters Žreb so vodili Samantha Johnson, Jermaine Jenas in Carli Lloyd. Pri plesu kroglic pa so pomagali Nemec Lothar Matthäus, Brazilec Cafu, Katarec Adel Ahmed Malala, Iranec Ali Daei, Srb Bora Milutinović, Nigerijec Jay-Jay Okocha, Alžirec Rabah Madjer in Avstralec Tim Cahill. Foto: Reuters

Španci proti nepremagljivim Nemcem

Danes se je odvil žreb skupin pod vodstvom predsednika Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Giannija Infantina. V bobnu je bilo 32 kroglic, ki so bile izbrane v osem skupin s po štirimi udeleženci. V vsaki skupini je lahko le en predstavnik konfederacije, izjema je le Evropa, ki bo v Katarju zastopana s 13 državami, kjer sta lahko v skupini največ dva.

Španija je v drugi jakostni skupini dobila verjetno največjega spoštovanja vrednega nasprotnika, Nemčijo. Nihče izmed prvopostavljenih velesil si namreč za tekmeca ni želel štirikratnih svetovnih prvakov. Ti so po lanskoletnem razočaranju na Euru 2020 (izpad v osmini finala) in menjavi selektorja, Joachima Löwa je nasledil Hansi Flick, nanizali osem zmag, nazadnje pa remizirali v gosteh z Nizozemsko, še enim nogometnim velikanom, ki bo igral v skupini A skupaj s Katarjem, Ekvadorjem in Senegalom.

Brazilija edina na svetu, ki je nastopila na prav vseh

Brazilci se lahko kot edini na svetu pohvalijo s petimi naslovi svetovnega prvaka. V Katarju bodo Brazilci v prvem delu igrali v skupini G skupaj s Srbijo, Švico in Kamerunom. | Foto: Reuters Brazilci se lahko kot edini na svetu pohvalijo s petimi naslovi svetovnega prvaka. V Katarju bodo Brazilci v prvem delu igrali v skupini G skupaj s Srbijo, Švico in Kamerunom. Foto: Reuters Elf je bila tudi prva evropska reprezentanca, ki si je zagotovila nastop v Katarju. V kvalifikacijah je sicer najbolj navdušila Brazilija, jih končala brez poraza (le trije remiji), podobno pa velja tudi za drugouvrščeno južnoameriško sosedo Argentino (šest remijev). Brazilija je edina država, ki je nastopila na vseh SP. Tradiciji se ne bo izneverila niti tokrat, saj bo v Katarju nastopila že na 22. svetovnem prvenstvu. Naslednji na večni lestvici, Nemci, bodo praznovali jubilej, to bo njihova 20. udeležba.

Zanimivo bo tudi v skupini F, kjer bo med drugim na sporedu srečanje med Belgijo in Hrvaško. Poleg njiju bosta v tej skupini igrala še Kanada in Maroko. 

Hrvaška je v finalu zadnjega SP 2018 priznala premoč Franciji (2:4). | Foto: Reuters Hrvaška je v finalu zadnjega SP 2018 priznala premoč Franciji (2:4). Foto: Reuters

V skupini G se bo Brazilija pomerila s Srbijo, Švico in Kamerunom.

Uvertura že ob 11. uri po slovenskem času

Na SP 2022 bo nastopilo sedem od osmih reprezentanc, ki se lahko pohvalijo z naslovom svetovnega prvaka. Izostala bo le Italija, štirikratni svetovni prvak, ki se je v zadnjem obdobju poigrala s čustvi navijačev. Lani jih je navdušila, osvojila naslov evropskega prvaka in poskrbela za ogromno evforijo na Apeninskem polotoku, letos pa je neslavno pogorela v kvalifikacijah. Sledilo je ogromno razočaranje, saj bo Italija izpustila že drugo svetovno prvenstvo zapored.

V Katarju se je nedavno mudila tudi slovenska reprezentanca in se proti dvema udeležencema letošnjega SP razšla brez zmagovalca. Tako proti Hrvaški (1:1) kot tudi proti Katarju (0:0). | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V Katarju se je nedavno mudila tudi slovenska reprezentanca in se proti dvema udeležencema letošnjega SP razšla brez zmagovalca. Tako proti Hrvaški (1:1) kot tudi proti Katarju (0:0). Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Sprememba terminov: SP bosta odprla Senegal in Nizozemska, Katarci na delu zvečer

Svetovno prvenstvo se bi moralo na stadionu Al Bajt v Al Horu (kapaciteta 60 tisoč gledalcev) začeti v ponedeljek, 21. novembra 2022, ob 11. uri po slovenskem času s tekmo med gostiteljem Katarjem in Ekvadorjem, a je Mednarodna nogometna zveza (Fifa) po žrebu tekmo Katar - Ekvador preložila na večerni termin, na zgodnejši termin pa prestavila srečanje Senegal - Nizozemska. Otvoritvena slovesnost mundiala naj bi potekala na stadionu Al-Bajt pred tekmo gostitelja.

Fifa objavila uradno pesem SP 2022

Fifa je danes pred žrebom predtekmovalnega dela svetovnega prvenstva 2022 v Katarju predstavila tudi prvo uradno pesem prvenstva Hayya Hayya:Better Together, ki jo izvajata ameriški pevec Trinidad Cardona, nigerijsko-ameriška ikona afrobeata Davido in katarska pevka Aisha.

Katarska tiskovna agencija poroča, da je Fifa z letošnjo uradno pesmijo naredila nov korak v svoji strategiji povezovanja nogometa z zabavo, predvsem glasbo.

Pri Mednarodni nogometni zvezi poudarjajo, da skušajo ustvariti nove in pomembne povezave med nogometnimi navijači in ljubitelji glasbe ter nogometaši in umetniki. Zato so se odločili, da bo prvenstvo predstavljalo več pesmi, danes pa so predstavili prvo.

Kot pravijo pri Fifi, gre pri nogometu in glasbi za dve stvari, ki jih imajo radi prav vsi. Zato so se odločili, da bo letošnje prvenstvo imelo več izvajalcev in bo zato namenjena poslušalcem širom po zemeljski obli. "Pesem, ki združuje glasove Amerike, Afrike in Srednjega vzhoda simbolizira moč glasbe in nogometa pri združevanju sveta," je ob predstavitvi povedal komercialni direktor Fike Kay Madati.

Uradna maskota pa bo La'eeb, v prevodu super vešč nogometaš. Maskota je najbolj podobna nekakšnemu duhcu, nogometašu, a je opravo možno povezati tudi s tradicionalno arabsko.

Rusija navijači
Sportal Bodo Rusi zapustili Evropo in se pridružili Aziji?
Iran nogomet
Sportal Iran se boji izključitve iz SP zaradi prepovedi prisotnosti žensk
Sportal Al Rihla, najhitrejša žoga v zgodovini mundialov
Poljska 2022
Sportal V Katarju počila novozelandska petarda
Carlos Antuna
Sportal Mehika in ZDA po Kanadi na SP, Kostarika v kvalifikacije
Gianni Infantino
Sportal Gianni Infantino napovedal kandidaturo za tretji mandat
Brazilija Lucas Paqueta
Sportal Brazilija spet številka 1 na lestvici Fife, Slovenija 65.
Ne spreglejte