Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
17. 3. 2023,
12.54

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,86

5

Natisni članek

Benfica Lizbona Bayern Napoli AC Milan Inter Chelsea Manchester City Real Madrid UEFA liga prvakov žreb

Petek, 17. 3. 2023, 12.54

1 leto

Žreb lige prvakov, četrtfinale

Obeta se poslastica poslastic! Bayern proti Manchester Cityju.

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,86

5

liga prvakov finale Real Madrid prvak | Nalsov evropskega prvaka branijo nogometaši Reala. V četrtfinalu se bodo pomerili proti Chelseaju. Tako se bosta spopadla zadnja evropska prvaka. | Foto Reuters

Nalsov evropskega prvaka branijo nogometaši Reala. V četrtfinalu se bodo pomerili proti Chelseaju. Tako se bosta spopadla zadnja evropska prvaka.

Foto: Reuters

V boju za najprestižnejšo klubsko lovoriko vztraja osem velikanov iz petih držav. Presenetljivo ima največ četrtfinalistov Italija, med njimi je tudi Inter, pri katerem se dokazuje Samir Handanović. Največji favoriti za osvojitev naslova so branilec naslova Real Madrid, ki mu je žreb v četrtfinalu za tekmeca namenil Chelsea, ter Bayern München in Manchester City, ki bosta medsebojno obračunala za vstopnico za polfinale. Italija bo imela najmanj enega polfinalista, saj se bosta v četrtfinalu udarila AC Milan in Napoli.

Manchester United
Sportal Manchester United se ekspresno vrača v Sevillo

Pari četrtfinala:

Real Madrid (Špa) - Chelsea (Ang)
Benfica Lizbona (Por) - Inter Milano (Ita)
Manchester City (Ang) - Bayern München (Nem)
Milan (Ita) - Napoli (Ita)

Pari polfinala:
Milan (Ita)/Napoli (Ita) - Benfica Lizbona (Por)/Inter Milano (Ita)
Real Madrid (Špa)/Chelsea (Ang) - Manchester City (Ang)/Bayern München (Nem)

V finalu bo gostitelj zmagovalec drugega polfinalnega para.

Katerega četrtfinalnega para lige prvakov se najbolj veselite?

  • Real Madrid (Špa) - Chelsea (Ang)
    18,46 %
    187 glasov
  • Inter Milano (Ita) - Benfica Lizbona (Por)
    3,36 %
    34 glasov
  • Manchester City (Ang) - Bayern München (Nem)
    64,76 %
    656 glasov
  • Milan (Ita) - Napoli (Ita)
    7,21 %
    73 glasov
  • Vseeno mi je.
    6,22 %
    63 glasov
Oddanih 1013 glasov

Čeprav je serie A v zadnjem desetletju ali več izgubila primat najmočnejše nogometne lige na svetu, ji gre v tej sezoni marsikaj na roko. V ligi prvakov ima največ predstavnikov v četrtfinalu, kar tri (Napoli, Milan in Inter), ples kroglic v Nyonu pa ji je zagotovil najmanj enega polfinalista. Ker na žrebu četrtfinalnih parov niso več veljale omejitve in sta se lahko združili tudi kroglici klubov iz iste države, enega izmed štirih četrtinalnih parov predstavljata AC Milan in Napoli.

Real Madrid - Liverpool
Sportal Liverpool in Eintracht brez možnosti, znani vsi četrtfinalisti

Italija ima že vsaj enega polfinalista

Neapeljčani so v izjemni formi. Ne le, da nezadržno rušijo skoraj vse ovire v serie A, kjer so vse bližje prvemu državnemu naslovu po letu 1990, ampak igrajo fantastično tudi v Evropi. Navdušujejo z napadalnim in všečnim nogometom ter so v bistveno boljši formi od milanskega velikana.

Samir Handanović, edini slovenski legionar, ki se še poteguje za evropski naslov, se je z Interjem prebil med najboljših osem v Evropi. Prvi vratar kluba je Kamerunec Andre Onana. Črno-modre v četrtfinalu lige prvakov čaka najbolj vroči portugalski klub Benfica. | Foto: Reuters Samir Handanović, edini slovenski legionar, ki se še poteguje za evropski naslov, se je z Interjem prebil med najboljših osem v Evropi. Prvi vratar kluba je Kamerunec Andre Onana. Črno-modre v četrtfinalu lige prvakov čaka najbolj vroči portugalski klub Benfica. Foto: Reuters

Inter, pri katerem kapetanski trak nosi Samir Handanović, a pri 38 letih ne dobiva več toliko priložnosti, tako da se je moral zadovoljiti s statusom rezervnega vratarja, je zadnji italijanski klub, ki je osvojil ligo prvakov. To mu je uspelo pred 13 leti. Podobno kot Milan je v domačem prvenstvu že bolj ali manj izgubil dvoboj za naslov prvaka z Neapeljčani, v ligi prvakov, ki je v tej sezoni polna presenečenj, pa je trdno odločen, da pokvari načrte še kakšnemu velikanu.

V četrtfinalu se bodo črno-modri pomerili z Benfico, najbolj vročim portugalskim klubom, ki je v osmini finala brez težav izločil belgijskega prvaka Club Brugge. Tako bo skušal Inter po Portu v ligi prvakov izločiti še drugega portugalskega velikana. Lizbonski orli so kljub izgubi Enza Fernandeza, ta se je pozimi za 121 milijonov evrov odpravil v London, nadaljevali pozitiven trend rezultatov. Na Portugalskem se jim nasmiha naslov prvaka, v Evropi, kjer navijače še vedno preganja prerokba Bele Guttmanna, pa so od prvega naslova evropskega prvaka po sušnih 61 letih oddaljeni le še tri korake. Na San Siru in Luzu bo tako še zelo pestro.

Fiorentina
Sportal Fiorentina odhaja na Poljsko, Londončani pa v Belgijo

Parižanom ni uspelo, lahko Manchester Cityju?

Angleško prvenstvo, ki je zaradi zajetnih klubskih blagajn, posledice zlasti astronomskih prejemkov od trženja televizijskih pravic, na Otok pripeljalo številne drage okrepitve in poskrbelo, da v premier league mrgoli zvezdnikov, je v četrtfinalu zastopano z dvema kluboma. Manchester City želi pod vodstvom Josepa Guardiole uresničiti dolgoletni klubski cilj arabskih investitorjev in osvojiti evropski prestol.

S tem imajo dobre izkušnje pri Chelseaju, saj so v tem stoletju evropski prvaki postali dvakrat, nazadnje (2021) pa so jo v finalu zagodli kar Cityju in mu preprečili zgodovinski dosežek. Londončani v ligi prvakov sicer rešujejo slabšo sezono, v kateri so v domačem prvenstvu izgubili stik z vrhom.

Manchester City je v osmini finala doma ponižal Leipzig s 7:0, kar pet zadetkov pa je dosegel norveški "stroj" Erling Braut Haaland, z desetimi goli tudi prvi strelec tekmovanja. V četrtfinalu ga čaka Bayern, katerega je v preteklosti dobro spoznal v dresih RB Leipzig in Borussie Dortmund. | Foto: Reuters Manchester City je v osmini finala doma ponižal Leipzig s 7:0, kar pet zadetkov pa je dosegel norveški "stroj" Erling Braut Haaland, z desetimi goli tudi prvi strelec tekmovanja. V četrtfinalu ga čaka Bayern, katerega je v preteklosti dobro spoznal v dresih RB Leipzig in Borussie Dortmund. Foto: Reuters

Otoška predstavnika na žrebu nista imela sreče. V četrtfinalu se bosta namerila na kluba, ki spadata med največje favorite za osvojitev evropske krone. Chelsea se bo tako pomeril z Realom, ki brani naslov prvaka. Kraljevi klub je v osmini finala lažje od načrtovanj izločil Liverpool, kar je zagotovo dalo misliti angleškim ljubiteljem nogometa. To je bila ponovitev lanskega finala, beli baletniki pa so s tem dobili dokaz, da so lahko v evropski konkurenci usodni za prav vsakega velikana.

Real je evropski rekorder, v tej sezoni napada že 15. evropski naslov, s Chelseajem pa se je v izločilnem delu lige prvakov srečal že v prejšnji sezoni, ko je po dramatični povratni tekmi v Madridu na krilih Karima Benzemaja le preskočil angleško oviro.

Real Madrid je lažje od pričakovanj izločil Liverpool. | Foto: Reuters Real Madrid je lažje od pričakovanj izločil Liverpool. Foto: Reuters

Med osrednje favorite za evropski naslov spadata tudi Bayern in Manchester City. Usoda se je poigrala s kluboma, ki sta v izvrstni formi in v ligi prvakov ne skrivata najvišjih ciljev. Bavarci so v boju za četrtfinale razgalil vse slabosti in pomanjkljivosti PSG, ki kljub vrhunski zasedbi v napadu ni zmogel niti enkrat zatresti mreže Bayerna. Serijski nemški prvaki, katere odlikuje zelo močna in široka rezervna klop, so tako pokvarili načrte bogatemu francoskemu klubu, ki ga poganja katarski kapital.

Zdaj nameravajo izločiti še bogati klub iz Manchestra, katerega so arabski "petrodolarji" povzdignili v neslutene višave, za dokončno zadovoljstvo pa jim podobno kot v Parizu manjka še največji naslov. Lovorika v ligi prvakov.

Bayern München je nazadnje ligo prvakov osvojil leta 2020. Letos ima znova velike načrte. Je zadnji predstavnik Nemčije v boju za evropsko krono. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Bayern München je nazadnje ligo prvakov osvojil leta 2020. Letos ima znova velike načrte. Je zadnji predstavnik Nemčije v boju za evropsko krono. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

S to nalogo se že dlje časa sooča španski strateg Guardiola, ki bo moral, če se bo želel z angleškimi prvaki prebiti v polfinale, premagati klub, katerega je vodil v preteklosti in z njim neuspešno naskakoval evropski vrh. Bayernova obramba je ustavila Lionela Messija in Kyliana Mbappeja, zdaj jo čaka spopad z najboljšim strelcem tekmovanja Erlingom Haalandom.

Finale lige prvakov bo 10. junija na stadionu Atatürk v Istanbulu, četrtfinalne tekme pa bodo odigrane 11. in 12. (prve tekme) ter 18. in 19. aprila (povratne tekme).

PSG Lionel Messi
Sportal Ultrasi bodo žvižgali Messiju
Hajduk Borussia
Sportal To pa je ljubezen! Neverjetni prizori iz Nemčije, ki so jih zakuhali Dalmatinci.
Navijaški neredi v Neaplju
Sportal Nemški navijači kljub prepovedi prišli v Neapelj, sledil je kaos
Ne spreglejte