Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
19. 7. 2017,
10.20

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

FC Koper Simon Rožman Marijan Pušnik Darko Milanič NK Domžale Liga Europa UEFA liga prvakov NK Maribor NK Maribor

Sreda, 19. 7. 2017, 10.20

12 mesecev

Zmagovalni slovenski nizi v Evropi

Ni ga čez vijoličastega Pušnika

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25
Marijan Pušnik | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Nogometaši Domžal so v tej sezoni v kvalifikacijah za evropsko ligo nanizali tri zmage in se približali slovenskemu rekordu, ki je v lasti NK Maribor. Vijolice so leta 2006 v pokalu Intertoto zmagale kar petkrat zapored, nato pa senzacionalno izločile španskega favorita Villarreala. Če želijo Domžalčani izenačiti rekord, morajo najprej v četrtek doma ugnati islandski Valur, nato pa še v gosteh nemškega bundesligaša Freiburg!

Po hitrem izpadu Olimpije v evropskih pokalih vztrajajo še trije slovenski predstavniki. To so Maribor, Domžale in Gorica. V zelo ugodnem položaju za napredovanje, s tem pa tudi podaljšanje evropske sezone, sta zlasti prva dva. Pred povratno tekmo drugega kroga kvalifikacij imata za razliko od vrtnic v žepu dragoceno prednost, saj sta svojega tekmeca pred tednom dni v gosteh premagala z 2:1.

Državnemu prvaku in pokalnemu zmagovalcu, ki bi lahko v sezono 2017/18 vstopila s superpokalnim dvobojem, a sta se zaradi prenatrpanega urnika odločila, da ga (tudi letos) ne bo, kaže zelo dobro. To potrjuje tudi statistika, saj so nogometaši Maribora in Domžal, če prištejemo še zadnjo evropsko tekmo vijolic v prejšnji sezoni, ko so v Ljudskem vrtu premagali azerbajdžansko Qabalo, skupaj nanizali že pet zmag. Maribor dve, Domžale že tri.

Rekord si lastijo Mariborčani

Če bodo izbranci Simona Rožmana, ki v tej sezoni bogatijo slovenski koeficient uspešnosti v evropskih tekmovanjih, zmagoviti niz nadaljevali tudi v četrtek, se bodo še bolj približali slovenskemu rekordu.

Lasti si ga Maribor, ki je pred 11 leti pod vodstvom Marijana Pušnika, zdajšnjega stratega velenjskega Rudarja, navduševal v pokalu Intertoto. Najprej se je poigral z andorskim palčkom St. Julio (3:0 in 5:0), potem dvakrat premagal še črnogorsko Zeto (2:1 in 2:0), ples kroglic pa mu je nato določil Villarreal.

Kako je Maribor v gosteh presenetil Villarreal?

Španski prvoligaš je takrat spadal med najmočnejše evropske klube. Sezono poprej se je v ligi prvakov uvrstil v polfinale, le malo pa je manjkalo, da bi namesto londonskega Arsenala zaigral v finalu. Ker je v španskem prvenstvu zaigral malce slabše, je priložnost za podaljšanje evropske sezone pod vodstvom Čilenca Manuela Pellegrinija iskal v pokalu Intertoto in doživel velik šok. Čeprav so zanj igrali številni zvezdniki (Robert Pires, Diego Forlan, Nihat, Alessio Tacchinardi …), je na Madrigalu ostal praznih rok (1:2).

Ni manjkalo dosti, pa bi se Villarreal v sezoni 2015/16 v ligi prvakov uvrstil v finale. Rumena podmornica je najprej izgubila v Londonu proti Arsenalu z 0:1, nato pa se je povratna tekma končala brez zadetkov. Če bi argentinski zvezdnik Juan Roman Riquelme, ki je leto dni pozneje proti Mariboru počival, na povratni tekmi izkoristil strel z bele točke ... | Foto: Reuters Ni manjkalo dosti, pa bi se Villarreal v sezoni 2015/16 v ligi prvakov uvrstil v finale. Rumena podmornica je najprej izgubila v Londonu proti Arsenalu z 0:1, nato pa se je povratna tekma končala brez zadetkov. Če bi argentinski zvezdnik Juan Roman Riquelme, ki je leto dni pozneje proti Mariboru počival, na povratni tekmi izkoristil strel z bele točke ... Foto: Reuters

Maribor se je razveselil ene najslajših evropskih zmag, že pete zaporedne v tisti evropski sezoni. Rumena podmornica je v Ljudskem vrtu skušala vrniti udarec Štajercem. Bila je napadalnejša, a so se vijolice srčno branile. Gostom so popuščali živci, na koncu so si prislužili več rdečih kartonov kot pa dosegli zadetkov. Dvoboj se je končal z 1:1, Maribor pa je po najdaljšem slovenskem zmagovitem nizu v Evropi dosegel enega največjih skalpov.

Niz vsaj treh slovenskih zmag v Evropi:

Maribor (5) – sezona 2006/07, pokal Intertoto: St. Julia (And) 3:0 in 5:0, Zeta (ČG) 2:1 in 2:0, Villarreal (Špa) 2:1
Maribor (4) – sezona 2012/13, kvalifikacije za ligo prvakov: Željezničar (BiH) 4:1 in 2:1, Dudelange (Luk) 4:1 in 1:0
Maribor (3) – sezona 1999/00, kvalifikacije za ligo prvakov in skupinski del: Lyon (Fra) 1:0 in 2:0, Dinamo Kijev (Ukr) 1:0
Maribor (3) – sezona 1998/99, kvalifikacije za ligo prvakov: Kareda (Lit) 3:0 in 1:0, PSV Eindhoven (Niz) 2:1
Domžale (3) – sezona 2006/07, kvalifikacije za pokal Uefa: Orašje (BiH) 5:0 in 2:0, Hapoel Tel Aviv (Izr) 2:1
Maribor (3) – sezona 2007/08, pokal Intertoto: Birkirkara (Mal) 3:0 in 2:1, Hajduk Kula (SČG) 2:0
Maribor (3) – sezona 2010/11, kvalifikacije za ligo Europa: Videoton (Mad) 2:0, Hibernian (Ško) 2:0 in 3:1
Maribor (3) – sezona 2010/11 in 2011/12, kvalifikacije za ligo Europa in ligo prvakov: Palermo (Ita) 3:2, Dudelange (Luk) 2:0 in 3:1
Koper (3) – sezona 2014/15, kvalifikacije za ligo Europa: Čelik Nikšić (ČG) 4:0 in 5:0, Neftči Baku (Aze) 2:1   
Domžale (3) – sezona 2017/18, kvalifikacije za ligo Europa: Flora Talin (Est) 2:0 in 3:2, Valur Reykjavik (Isl) 2:1*

*niz se lahko v četrtek podaljša

Domžale lahko izenačijo drugi najboljši mariborski dosežek

Domžale so na prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij za ligo Europa v gosteh premagale Valur z 2:1. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Domžale so na prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij za ligo Europa v gosteh premagale Valur z 2:1. Foto: Žiga Zupan/Sportida Mariborčani so rekordni dosežek zaporednih zmag skoraj ponovili pred petimi leti. V kvalifikacijah za ligo prvakov so dvakrat vzeli mero prvaku Bosne in Hercegovine, nato pa zlahka opravili še z najboljšim klubom iz Luksemburga.

Sarajevski Željezničar (1:4 in 1:2) ter Dudelange, ki je pred tem presenetljivo izločil avstrijskega prvaka Salzburg in osrečil privržence slovenskega prvaka (1:4 in 0:1), sta občutila moč Milaničeve čete, nato pa je mariborska ladja dvakrat trčila ob zagrebško čer (Dinamo) in ostala brez lige prvakov. S tem je bil niz štirih zaporednih evropskih zmag, ki ga bodo v četrtek napadale Domžale, prekinjen.

Domžalčani imajo tako priložnost, da jutri v Športnem parku, ki se lahko pohvali s prenovljeno travnato površino, nazdravijo že četrti zaporedni zmagi v kvalifikacijah za evropsko ligo. V tej sezoni pridno izboljšujejo klubski in nacionalni koeficient uspešnosti v evropskih tekmovanjih. Najprej so dvakrat prekrižali načrte estonski Flori iz Talina (2:0 in 3:2), nato pa na Islandiji, kjer bi lahko v tretjem krogu kvalifikacij za ligo prvakov gostovali tudi Mariborčani, če bodo danes izločili Zrinjski, v slabo voljo spravili še privržence Valurja. V Reykjaviku so zmagali z 2:1. Z enakim rezultatom so vijolice prejšnji teden v Mostarju premagale Zrinjski.

Na seznamu tudi Koper

Domžalčani niz treh zaporednih zmag v Evropi občudujejo drugič v klubski zgodovini, Mariborčani pa so ga dosegli že sedemkrat. S tem pa seznam slovenskih predstavnikov, ki so v Evropi nanizali tri rezultatsko uspešne predstave, ni končan. Na njem je poleg Domžal in Maribora še en klub. To ni ljubljanska Olimpija, ki je letošnjo pot v Evropi končala nepričakovano hitro in izpadla proti finski Vaasi, temveč Koper.

Koper, takrat še z vzdevkom kanarčki, je pred tremi leti poskrbel za tri zaporedne evropske zmage. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Koper, takrat še z vzdevkom kanarčki, je pred tremi leti poskrbel za tri zaporedne evropske zmage. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Primorski klub, ki je zaradi zavrnjene vloge za pridobitev tekmovalne licence zdrsnil v četrto ligo in je pred njim negotova prihodnost, je pred tremi leti nanizal tri evropske zmage. Najprej je v kvalifikacijah za ligo Europa napolnil mrežo črnogorskemu Čeliku iz Nikšića (4:0 in 5:0), nato pa v Bakuju presenetili še azerbajdžanskega predstavnika Neftčija (2:1). Na Bonifiki žal ni ubranil prednosti. Izgubil je z 0:2 in izpadel.

Barcelona 11, Real in Bayern 10 ...

V ligi prvakov, prestižnem in zelo donosnem tekmovanju, so rekorderji nogometaši Barcelone. Zaporedno, vključno s kvalifikacijami, so v letih 2002 in 2003 nanizali 11 zmag. Madridski Real in Bayern München sta jih deset, a za razliko od Kataloncev, ki so takrat v kvalifikacijah dvakrat premagali varšavsko Legio, vse v skupinskem delu lige prvakov ali izločilnem delu. 

Ne spreglejte