Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
13. 2. 2018,
13.43

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,99

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije zimski prestopni rok NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija Alexandru Cretu

Torek, 13. 2. 2018, 13.43

6 let, 2 meseca

Alexandru Cretu novi nogometaš NK Maribor?

Zaplet, ki dviga prah: Maribor predstavil Cretuja, Olimpija noče slišati za prestop

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,99
Alexandru Cretu Maribor Olimpija | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Čeprav je športni direktor Zlatko Zahović pred odhodom v Turčijo poudaril, da je Jan Mlakar zadnji zimski novinec pri vijolicah, se je kadrovski seznam vseeno povečal še za eno mesto. Na Štajersko se je nepričakovano preselil še Alexandru Cretu. Ko se je lani pridružil Olimpiji, je bil napovedan kot bodoči zvezdnik, a se pri zmajih ni naigral. Jeseni je v 1. SNL odigral le 26 minut! Olimpija sporoča, da Cretu sploh ne sme skleniti dogovora z Mariborom ...

Nekdanji mladi romunski reprezentant Alexandru Cretu je v dobrem letu, ki ga je preživel v Ljubljani, v dresu Olimpije dosegel dva zadetka. Z naskokom najpomembnejšega 12. aprila, ko je v Ljudskem vrtu popeljal Ljubljančane v finale pokala. Izenačil je na 1:1, s tem pa so zmaji na Štajerskem ubranili prednost, ki so si jo na krilih dvakratnega strelca Leona Benka zagotovili v Stožicah (2:1).

V finalu pokala se ni izšlo, tako da je Romun, za katerega je nekdanji športni direktor Olimpije Ranko Stojić trdil, da bo tako dober, da ga bo želel v izbrani vrsti pozdraviti celo selektor slovenske članske reprezentance, ostal brez lovorike. Za nameček je v finalu prejel še rdeči karton in v 56. minuti, ko je moral predčasno pod prho, olajšal Domžalam pot do zmage.

Kot da bi izključitev na Bonifiki odredila njegovo usodo. V tej sezoni pod vodstvom Igorja Bišćana, ki je na trenerskem mestu nasledil Safeta Hadžića, ni dočakal resnejše priložnosti. Zaigral je na nekaterih prijateljskih tekmah, tudi pokalni v Radomljah, v prvenstvu pa mu je strokovno vodstvo namenilo le drobtinice. Vknjižil je štiri nastope, a skupaj na igrišču prebil le 26 minut. Zadnji nastop je dočakal 20. avgusta 2017, ko je Olimpija na Koroškem premagala Ankaran s 3:1. Takrat je Romun, za katerega je Olimpija Politechnici iz Iasija odštela 100 tisoč evrov, odigral le eno minuto.

Za Olimpijo sploh ni bilo prestopa

Nekdanji mladi romunski reprezentant se je pri Olimpiji znašel na stranskem tiru. | Foto: Vid Ponikvar Nekdanji mladi romunski reprezentant se je pri Olimpiji znašel na stranskem tiru. Foto: Vid Ponikvar V nadaljevanju sezone je treniral in čakal na novo priložnost, a je Bišćan vztrajno ponavljal, da so trenutno na njegovem igralnem položaju njegovi soigralci v boljši formi. Zato se ni odločal za visokega Romuna. Sredi oktobra je še zadnjič sedel na klopi na tekmi 1. SNL, nato pa se kljub delovni vnemi na treningih znašel na stranskem tiru.

Konec zimskega prestopnega roka - v Sloveniji se bo uradno iztekel 15. februarja - se je odločil, da bo srečo poiskal drugje. Čeprav se je omenjala možnost začasne vrnitve v domovino, kjer bi zaigral kot posojen igralec Olimpije, se je odločil za Maribor.

Njegov prestop močno odmeva, saj se je odločil za neposrednega tekmeca zmajev, ki je prezimil na prvem mestu in ima pred Olimpijo tri točke prednosti. Dodatno dviga prah tudi zato, ker iz ljubljanskega tabora sporočajo, da se ta prestop sploh ne bi smel zgoditi. 

NK Olimpija sporoča, da Cretu ni novi nogometaš NK Maribor

Predsednik Olimpije Milan Mandarić ostaja pri stališču, da lahko Cretu iz Olimpije odide le v tujino. | Foto: Vid Ponikvar Predsednik Olimpije Milan Mandarić ostaja pri stališču, da lahko Cretu iz Olimpije odide le v tujino. Foto: Vid Ponikvar Po zapisih in ugibanjih v medijih, da naj bi NK Olimpija Ljubljana svojega igralca Alexandruja Cretuja prodala v NK Maribor, izjavljamo naslednje.

''Romunski nogometaš Alexandru Cretu ima z NK Olimpija Ljubljana podpisano dolgoletno pogodbo, ki predvideva morebitno predčasno prekinitev sodelovanja v primeru visoke ponudbe za nogometaša iz tujine. Predsednik Olimpije Milan Mandarić je v telefonskih pogovorih z agentom Cretuja Zvonkom Milojkovićem pristal na nižjo odškodnino v primeru takojšnjega igralčevega odhoda v tujino.

Po zagotovilu agenta, da je svojemu igralcu našel klub v tujini, je v. d. direktorja NK Olimpija Ljubljana Dejan Stamenković izdal pisno dovolilo, da se agent lahko začne pogovarjati o kasnejši prodaji in dogovoru med Olimpijo in neimenovanim klubom iz tujine. Dokument, ki je šele predpogoj za kasnejše morebitno prodajo, ima izrecno naveden podatek, da bo Olimpija izdala ITC (International Transfer Certificate), torej da velja le za tujino. V primeru, da je agent igralca prodajal v Slovenijo, je očitno prišlo do prekoračitve pooblastila, saj Olimpija ne želi igralcev prodajati v konkurenčne klube." 

''Dokument, ki je bil z naše strani poslan agentu, je bil posledica naših prejšnjih dogovorov in ustnih pogovorov in ga je treba v tem kontekstu tudi vzeti. Vse preostalo je proti volji kluba. O vsem tem smo obvestili tudi agenta in vodstvo NK Maribor,'' je povedal Stamenković, ki opravlja funkcijo vršilca dolžnosti direktorja kluba.

Predsednik kluba Mandarić ostaja pri stališču, da lahko Cretu odide v tujino pod dogovorjenimi pogoji, nikakor pa to ne velja za Slovenijo. Vsaka drugačna razlaga dogovora/avtorizacije je v nasprotju z voljo kluba in prej podpisanimi dokumenti.

Prvi po dolgem času, ki je prestopil neposredno

Lani je v finalu pokala prejel rdeči karton. | Foto: Vid Ponikvar Lani je v finalu pokala prejel rdeči karton. Foto: Vid Ponikvar Vijolice so ocenile, da bi jim lahko Cretu prinesel dodano vrednost, po dolgih letih pa so neposredno oslabile večnega tekmeca in pripeljale igralca neposredno iz Olimpije. Če so Dare Vršič, Agim Ibraimi, Željko Filipović, Jasmin Handanović, po svoje tudi Milivoje Novaković in še kdo pred leti prišli prek drugih klubov, je Cretu prišel v Ljudski vrt iz Stožic. V Ljudskem vrtu bo zaigral tudi z zasavskim najstnikom Adisom Hodžićem, nekdanjim upom Olimpije, ki pa se je v Maribor preselil pri 16 letih, še brez nastopa za člansko ekipo zmajev.

Cretu je imel z Olimpijo sklenjeno pogodbo do poletja 2020, pred tem je igral za Politechnico iz Iasija. Je četrti zimski novinec pri Mariboru, ki se je v soboto vrnil s priprav v Turčiji.

"Novi igralci se morajo navaditi na naš način dela, pestijo jih razne težave. Ivković jih je odpravil po daljši odsotnosti, Doumbia ima težave s hrbtom, Mlakar proti Zenitu ni igral zaradi lažje poškodbe. Potrebujejo še nekaj časa, a bodo seveda dobrodošli v ekipi," je po vrnitvi v Slovenijo povedal trener Darko Milanič.

Cretu naj bi kariero nadaljeval v vijoličastem dresu. | Foto: Grega Valančič/Sportida Cretu naj bi kariero nadaljeval v vijoličastem dresu. Foto: Grega Valančič/Sportida

Po dveh prostih dneh, ki jih je vodstvo kluba namenilo igralcem po prihodu iz Turčije, so danes nadaljevali treninge. Znova se bodo odpravili v Moravske Toplice in se pripravljali na začetek spomladanskega dela Prve lige Telekom Slovenije, ki jih čaka 24. februarja. Imajo velike cilje. Vse drugo kot ubranitev državnega naslova bi bilo za mariborski klub veliko razočaranje.

Maribor v zimskem prestopnem roku:

Prišli: Kassim Doumbia, Mali (Hafnarfjordur, Isl), Saša Ivković, Srbija (Voždovac, Srb), Jan Mlakar (Fiorentina, Ita), Alexandru Cretu, Romunija (Olimpija)
Odšli: Jean-Claude Billong, Francija (Benevento, Ita), Marwan Kabha, Izrael (Hapoel Be'er Sheva, Izr), Matej Palčič (Wisla Krakov, Pol), Lior Inbrum, Izrael (Gent, Bel), Sandi Ogrinec (Krško – posoja), Denis Šme in Luka Štor (Aluminij – oba posoja)

Ne spreglejte