Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
4. 8. 2016,
14.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

4

Natisni članek

Ljudski vrt Liga Europa Aberdeen NK Maribor NK Maribor

Četrtek, 4. 8. 2016, 14.53

6 let, 6 mesecev

Maribor pred povratno tekmo z Aberdeenom

Za zmago, za napredovanje. Za Damjana in Zorana.

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

4

Maribor | Foto Sportida

Foto: Sportida

Nogometaši Maribora v pomemben evropski spopad z Aberdeenom, s katerim lahko podaljšajo evropsko sezono, vstopajo še pod vtisom tragičnega torka, ki je v prometni nesreči vzel življenji dveh mladih vijolic. Milaničeva četa bo zaigrala z žalnimi trakovi, napredovanje pa ji po remiju na Škotskem (1:1) omogoča že začetni rezultat 0:0. 

Nogometno vročico, ki je v zadnjih letih z odmevnimi evropskimi nastopi postala stalnica poletnih dogajanj v Ljudskem vrtu, je v torek kruto prekinila tragedija. V prometni nesreči sta umrla mlada nogometaša druge mariborske ekipe, mesto ob Dravi pa je zavito v črnino.

"NK Maribor se zahvaljuje vsem za izrečeno sožalje, za besede podpore, ki ogromno pomenijo v teh bolečih trenutkih. Tragedija je globoko pretresla vse v klubu, toda evropske tekme ne gre odpovedati in moramo naprej. Jutri bomo skupaj na stadionu. Za zmago, za napredovanje. Za Damjana in Zorana," so v sredo zapisali pri mariborskem klubu.

Ekipi so v bolečih trenutkih omogočili mir in osredotočenost med zadnjimi pripravami na tekmo. Odpovedali so načrtovano novinarsko konferenco pred srečanjem. "Po tako šokantnem dogodku so vse besede odveč," so zapisali. Dodali so, da bodo napredovanje, če si ga bodo zagotovili, posvetili nesrečnima mladima nogometašema, ki sta umrla.

Maribor na dobri poti za sodelovanje na petkovem žrebu

Vijolice so se v uvodni domači evropski preizkušnji z Levskim razšle brez zadetkov. Če bi se ponovil omenjeni rezultat, bi Maribor danes napredoval.  | Foto: Sportida Vijolice so se v uvodni domači evropski preizkušnji z Levskim razšle brez zadetkov. Če bi se ponovil omenjeni rezultat, bi Maribor danes napredoval. Foto: Sportida

Trener Darko Milanič ima na voljo najmočnejšo zasedbo, ki je dovolj spočita, saj je večina prvokategornikov preskočila nedeljski prvenstveni derbi v Domžalah (2:2). Igralci se zavedajo, da bo povratna tekma z Aberdeenom prinesla drugačno izkušnjo, v kateri bi lahko Otočani pobudo na igrišču povsem prepustili gostiteljem.

"Aberdeen bo drugačen kot dom," je pred dnevi razmišljal levi bočni branilec Mitja Viler, ki je v sezoni 2014/15 z Mariborom zaigral v elitnem delu lige prvakov. V tej se želi dokopati do skupinskega dela lige Europa in ostati v Evropi vsaj do zime.

Vijolice so na dobri poti, da po Levskem izločijo še Aberdeen. V tej evropski sezoni so trikrat zapored remizirale. Navijači čakajo na prvo zmago. Če bi jo dočakali danes, bi prišla kot naročena, saj bi 13-kratne slovenske prvake popeljala na prag skupinskega dela evropske lige. Kroglica z mariborskim imenom bi se v petek znašla na žrebu v Nyonu, vijolice pa bi bile od uresničitve cilja oddaljene le še korak. 

Na Škotskem ga je od zmage ločilo le nekaj minut

Milivoje Novaković je dosegel pomemben zadetek v gosteh. | Foto: Sportida Milivoje Novaković je dosegel pomemben zadetek v gosteh. Foto: Sportida

Maribor je prejšnji četrtek na Škotskem ostal neporažen. Nasmihala se mu je celo dragocena zmaga, saj je Milivoje Novaković popeljal vijolice v vodstvo, a so gostitelji v zadnjih minutah le izenačili rezultat (1:1). Maribor, ki si je v zadnjih letih nabral več evropskih izkušenj kot Aberdeen, se zaveda, da ga lahko v zadnji krog kvalifikacij za evropsko ligo popelje že remi brez zadetkov (0:0).

Zadnji trening pred srečanjem je opravil za zaprtimi vrati javnosti, danes pa ga bo v Ljudskem vrtu, kjer bo zelo čustveno, pričakalo na tisoče privržencev. Nogometaši bodo v spomin na umrla nogometaša nosili črne žalne trakove, pred srečanjem pa bo minuta molka.

Aberdeen je lani v slabo voljo spravil znanega Mariborčana

Mariborčan Matjaž Kek je moral lani z Rijeko v kvalifikacijah priznati premoč Aberdeenu. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Mariborčan Matjaž Kek je moral lani z Rijeko v kvalifikacijah priznati premoč Aberdeenu. Foto: Žiga Zupan/Sportida Dvoboj bo spremljalo tudi 363 škotskih privržencev. Nekateri izmed njih se radi spominjajo lanskega gostovanja v sosednji državi, ko so se prav tako sredi poletja odpravili na Reko.

Ko je Aberdeen nazadnje gostoval v tem delu Evrope, se je v kvalifikacijah za evropsko ligo pomeril z Rijeko. Hrvaški podprvak je bil na čelu z Matjažem Kekom, ki je računal tudi na pomoč dveh slovenskih reprezentantov (Mirala Samardžića in Romana Bezjaka), velik favorit, a doživel hladno prho.
 
Čeprav je imela Rijeka na začetku srečanja rahlo premoč in tudi zatresla okvir vrat, so v nadaljevanju Otočani prevzeli pobudo in šokirali Kvarner. Škoti so na Reki zmagali kar s 3:0, to pa je bil več kot polovico leta tudi edini poraz Kekove čete v sezoni 2015/16. Aberdeen je tako pred dobrim letom dni pokazal, da lahko meša štrene Mariborčanom.

Rijeka se ni predala. Na povratni tekmi je na Otoku že vodila z 2:0 in se spogledovala z mogočno vrnitvijo, a je nato Aberdeen izenačil na 2:2 in si zagotovil napredovanje. Kek se je obrisal pod nosom, Rijeka pa je po dveh zaporednih nastopih v skupinskem delu lige Europa evropsko sezono končala še pred avgustom.

Bo Maribor izločil Aberdeen?

  • Da.
    80,82 %
    177 glasov
  • Ne.
    19,18 %
    42 glasov
Oddanih 219 glasov
Ne spreglejte