Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
25. 12. 2023,
13.42

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,82

Natisni članek

Wuppertal Kevin Kampl Euro 2024 Euro 2024 Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca

Ponedeljek, 25. 12. 2023, 13.42

2 meseca, 2 tedna

Wuppertal

Oblaka, Šeška in druščino bo popeljala svetovna senzacija

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,82
Wuppertal | Wuppertal slovi kot najbolj zeleno nemško mesto. | Foto Guliverimage

Wuppertal slovi kot najbolj zeleno nemško mesto.

Foto: Guliverimage

Slovenska nogometna reprezentanca je za bazo na Euru 2024 izbrala mesto Wuppertal. "Všeč mi je. Ne ponuja nič bombastičnega, podobno je tistemu, kar nam omogoča Brdo pri Kranju," se poletnega delovnega obiska najbolj zelenega mesta v Nemčiji, znanega po nenavadnem javnem prevoznem sredstvu, že veseli selektor Matjaž Kek. Zanimivo je, da bo tako Slovenija na Euru 2024 prisotna v neposredni bližini doma Kevina Kampla!

Slovenija Navijač Nogomet
Sportal Ni mu vseeno za navijače, ki jim bo sreča obrnila hrbet

Slovenija bo na Euru nastopila v skupini z Dansko, Srbijo in Anglijo. | Foto: Guliverimage Slovenija bo na Euru nastopila v skupini z Dansko, Srbijo in Anglijo. Foto: Guliverimage Prihodnje leto ponuja prvovrstni nogometni praznik, ki bo po dolgem času postregel tudi s slovensko udeležbo. Jan Oblak, Benjamin Šeško in druščina bodo nastopili na evropskem prvenstvu v Nemčiji, v slovenskem taboru pa so se po tehtnem razmisleku odločili, kako se bodo na tekme proti Danski (16. junija v Stuttgartu), Srbiji (20. junija v Münchnu) in Angliji (25. junija v Kölnu) pripravljali v Wuppertalu.

Izbrali so 17. največje mesto v Nemčiji, ki leži v zvezni deželi Severno Porenje – Vestfalija, izmed večjih mest pa ga obkrožajo Köln, Essen in Düsseldorf.

Wuppertal ima približno toliko prebivalcev kot slovensko glavno mesto Ljubljana. | Foto: Guliverimage Wuppertal ima približno toliko prebivalcev kot slovensko glavno mesto Ljubljana. Foto: Guliverimage

Kaj vse ponuja Wuppertal Kekovi četi? "Iskali smo kraj, ki nam bo omogočal, da bodo na eno tekmo lahko odšli neposredno z avtobusom," je selektor Matjaž Kek izpostavil tekmo z Anglijo, ki bo odigrana v Kölnu, v bližini baze slovenske izbrane vrste, ki 62-letnega Mariborčana spominja na tisto, kar ponuja domača reprezentančna baza na Gorenjskem. "Podobno je zgodbi na Brdu pri Kranju," sporoča slovenski strateg.

V Stuttgart in München z vlakom

Matjaž Kek je zelo zadovoljen z izbiro baze na Euru 2024. | Foto: www.alesfevzer.com Matjaž Kek je zelo zadovoljen z izbiro baze na Euru 2024. Foto: www.alesfevzer.com Slovenski nogometaši se bodo tako na tekmo z Anglijo v Köln odpravili z avtobusom. Kako pa bodo pred tem odpotovali na dvoboja v München in Stuttgart? "O tem še razmišljamo, a najbližje bi bila možnost potovanja z vlakom. V Nemčiji se da enostavno priti do želenega cilja s hitrimi vlaki," se želi izogniti gnečam ob obisku letališč. Dobro zaupa sodelavcem na zvezi, ki rešujejo tovrstna vprašanja, da bodo dobro sestavili program potovanja na Euru. Podali bodo predlog, selektor pa bo imel to veljavo, da vse skupaj potrdi ali pa zavrne.

V kvalifikacijskem ciklusu so ga sodelavci večkrat navdušili z rešitvami, izpostavil je zlasti možnost hitrega potovanja in vrnitve iz Astane kot tudi Köbenhavna. Verjame, da bodo poskrbeli za najboljše tudi tokrat. Od leta 2010 niso imeli priložnosti, da bi se ukvarjali s takšnimi delovnimi nalogami na velikih nogometnih tekmovanjih, tokrat pa jih čaka zelo naporno poletje, na katerem bodo deležni velike odgovornosti, saj bodo neposredno vplivali na počutje in pripravljenost Kekovih izbrancev. "Takšno tekmovanje predstavlja velik zalogaj in zahteva zbranost."

Svetovna atrakcija v Wuppertalu? Viseča železnica.

Viseča železnica pred stadionom v Wuppertalu. V tem delu Nemčije pelje potnike že 120 let. Le štiri od 16 postajališč so nad trdnimi tlemi, dnevno pa se z njo pelje več kot 80 tisoč ljudi. | Foto: Guliverimage Viseča železnica pred stadionom v Wuppertalu. V tem delu Nemčije pelje potnike že 120 let. Le štiri od 16 postajališč so nad trdnimi tlemi, dnevno pa se z njo pelje več kot 80 tisoč ljudi. Foto: Guliverimage Wuppertal je sicer 17. največje mesto v Nemčiji. Ima podobno število prebivalcev kot Ljubljana z okolico, okrog 360 tisoč, največja posebnost zelo zelenega mesta pa je javno prevozno sredstvo – viseča železnica (Wuppertaler Schwebebahn). Predstavlja križanca med tramvajem in žičnico. Pelje kar osem metrov nad cestami, ko pa se vije nad reko Wupper, lahko potniki ponekod potujejo tudi na višini kar 12 metrov.

Viseča enotirna železnica je do hude nesreče, ki se je pripetila 12. aprila 1999, ko je ena proga strmoglavila osem metrov globoko, veljala za najvarnejše prevozno sredstvo na svetu.

"Wuppertal mi je všeč. Ni nič bombastičnega ali spektakularnega. Je relativno skromno, omogoča mir, a tudi odprtost. Baza bo konec koncev odprta za prijatelje, družine, navijače in medije. Zapirali se nismo niti v Južni Afriki, ne nameravam se tudi v Nemčiji," je selektor dodal, kako se bodo slovenski nogometaši pripravljali na izzive na Euru v bližini gozdov. Wuppertal nenazadnje slovi kot najbolj zeleno mesto v Nemčiji, kar pa se tiče hotela, Kek pojasnjuje, kako ne bo prisotnega prevelikega luksuza.

Tako poteka viseča železnica v Wuppertalu, speljana nad reko Wupper. Od 1. avgusta 2019 so v uporabi le novi vagoni "generacije 15". | Foto: Guliverimage Tako poteka viseča železnica v Wuppertalu, speljana nad reko Wupper. Od 1. avgusta 2019 so v uporabi le novi vagoni "generacije 15". Foto: Guliverimage

"Ne, nastanjeni bomo v preprostem, navadnem hotelu," je pojasnil in dodal, kako zaradi evropskega prvenstva ne misli delati "cirkusa". "Hočem vztrajati pri preprostosti, skromnosti, ki nas je konec koncev tudi krasila, kar se vidi tudi v obnašanju." Slovenija bo sicer nastanjena v hotelu Das Vesper, ki je v preteklosti že gostil različne reprezentance, njegovi gostje pa so bili tudi zvezdniki Bayerna. V bližini hotela se nahajajo številna igrišča za golf, tako da v okolici hotela prevladuje zelena barva.  

Zelo blizu Kamplovih

Kevin Kampl bo lahko spremljal priprave slovenske reprezentance v neposredni bližini doma. | Foto: Ana Kovač Kevin Kampl bo lahko spremljal priprave slovenske reprezentance v neposredni bližini doma. Foto: Ana Kovač Zanimivo je, da se bo Slovenija na tekme, ki jih bo v neposrednem prenosu spremljalo na milijone ljubiteljev nogometa po vsem svetu, pripravljala v neposredni bližini Solingena. Solingen je rojstno mesto Kevina Kampla, tam je doma nekdanji reprezentant, ki pri 33 letih še ni rekel zadnje vrhunskemu nogometu in pri RB Leipzigu sodeluje z mladim slovenskim napadalcem Benjaminom Šeškom.

Kampl od leta 2018 ne igra za reprezentanco. Sprejel je končno odločitev o tem, da si ne bo premislil in da to niti ne bi bilo pošteno do aktualnih reprezentantov, je spregovoril pred tedni, ko smo ga obiskali v Leipzigu. Kampl torej ne bo igral za Slovenijo, se mu bo pa izpolnila želja, saj bo prišla k njemu Slovenija!

Kevin Kampl je nazadnje nastopal za Slovenijo leta 2018. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Kevin Kampl je nazadnje nastopal za Slovenijo leta 2018. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Köln, ne? To je blizu mojega Solingena. Živim le 20 minut od Kölna. Če mi bo Bendži (Benjamin Šeško, op. p.) uredil nekaj vstopnic, bom šel zagotovo navijat," je nedavno napovedal. Takrat še ni vedel, da se je Slovenija odločila za bazo v Wuppertalu, ki je od njegovega doma oddaljen le 17 kilometrov. Oziroma 20 minut vožnje. Slovenija torej prihaja h Kamplu!

Kevin Kampl
Sportal Iskrena izpoved Kevina Kampla o Sloveniji #video

Mesto, kjer se je rodil aspirin

Friedrich Engels je živel v Wuppertalu. | Foto: Guliverimage Friedrich Engels je živel v Wuppertalu. Foto: Guliverimage Wuppertal je od Kölna oddaljen okrog 50 kilometrov, do Stuttgarta, kjer bo Slovenija prebila led na Euru proti Danski, bo treba prepotovati 400, do Münchna, sicer najbližjega prizorišča Eura 2024 za slovenske navijače, pa kar 600 kilometrov. Pred Slovenijo so o možnosti, da bi imeli bazo na Euru 2024 prav v tem jugozahodnem delu Nemčije, razmišljali tudi v taboru Češke, Francije, Madžarske, Portugalske, Slovaške in Škotske.  

V Wuppertalu, rojstnem mestu filozofa Friedricha Engelsa, ki je skupaj s Karlom Marxom leta 1848 spisal komunistični manifest, in Friedricha Bayerja, ustanovitelja farmacevtskega velikana Bayer, bo Slovenija trenirala na stadionu am Zoo. Aprila bo prejel novo igralno podlago, tako da bo Kekovi četi omogočal vrhunske pogoje za trening. Wuppertal je mesto številnih gozdov in parkov, kjer prevladuje svež zrak, če pa koga zaboli glava, mu lahko priskoči na pomoč spoznanje, da je v tem mestu luč sveta ugledal sloviti aspirin.

Od leta 2024 dalje pa bo v mestnih športnih almanahih zagotovo zapisano, da so lahko ljubitelji nogometa v tem delu Nemčije vsakodnevno spremljali na delu najboljše slovenske nogometaše, med njimi tudi enega najboljših vratarjev na svetu Jana Oblaka kot tudi enega najobetavnejših napadalcev Benjamina Šeška in še kopice preostalih, ki so Kekovi četi pomagali do velikega uspeha, nastopa na evropskem prvenstvu.

Slovenski nogometaši se bodo prihodnje leto vsaj za nekaj tednov preselili v Wuppertal. | Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com Slovenski nogometaši se bodo prihodnje leto vsaj za nekaj tednov preselili v Wuppertal. Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com

Slovenijo čakajo začetne priprave na Brdu pri Kranju, nato pa se bo še pred začetkom Eura preselila v Wuppertal. Srečno, Kekova četa! 

Sportal Slovenski nogometni biser Dončića odpeljal v puščavo #video
Jaka Bijol
Sportal Bergle bi najraje že pospravil, a bo raje poslušal zdravnike
slovenska nogometna reprezentanca
Sportal Euro 2024: noro zanimanje za tekme naše izbrane vrste
Erik Janža
Sportal Zdravnica ga je opozorila, nato je kot deček izgubil 20 kilogramov
Benjamin Šeško
Novice Spotkast z Benjaminom Šeškom: Rad bi zaigral za Real Madrid #video
NI še ZA OBJAVO Benjamin Šeško obetavna športna osebnost
Sportal Slovenski nogometni dragulj, ki ne pozablja ljudi, ki so ga odkrili #video
Jan Oblak 2016 Cristiano Ronaldo
Sportal Ronaldo norel od sreče, Oblak skrušeno gledal v tla
Ne spreglejte