Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 10. 2023,
12.11

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Fabio Grosso francosko prvenstvo Ligue 1 Lyon

Ponedeljek, 30. 10. 2023, 12.11

6 mesecev

Vse več nasilja: devet aretacij po kamenjanju Lyonovega avtobusa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
avtobus, Lyon | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Francoska policija je ponoči aretirala devet posameznikov, povezanih s kamenjanjem avtobusa francoskega prvoligaša Lyona, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nogometaši Lyona bi se morali v 10. krogu državnega prvenstva v gosteh pomeriti z Marseillem, a je vodstvo lige dvoboj zaradi izgredov in poškodbe gostujočega trenerja prestavilo.

Francoska ministrica za šport Amelie Oudea-Castera je po pisanju AFP dejala, da so organi pregona aretirali sedem posameznikov, po poročanju televizije BMI pa je ta številka do zgodnjega jutra po navedbah lokalne policije narasla na devet.

Gerald Darmanin, francoski notranji minister, je dejal, da je bilo v neredih pred načrtovanim dvobojem ranjenih pet policistov in da bodo "s pomočjo posnetkov prijeli še druge odgovorne osebe".

Francoski športni časopis L'Equipe se je na vse pogostejše navijaško nasilje odzval s fotografijo okrvavljenega trenerja Lyona, Italijana Fabia Grossa, ter pripisom "odpor in sovraštvo".

Po kamenjanju klubskega avtobusa je moral Grosso poiskati pomoč zdravnikov, poškodovan je bil tudi njegov pomočnik.

Po poročanju novinarja francoske tiskovne agencije so s kamenjem povsem razbili eno od oken avtobusa, na posnetkih pa je opaziti okrvavljenega Grossa, ki so mu pomagali do zdravniške pomoči. Grosso je tožil tudi nad vrtoglavico in glavobolom.

Avtobus, Lyon | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Tovrstni neljubi dogodki se ponavljajo

Na dogajanje se je odzval tudi klub iz Marseilla in italijanskemu strategu zaželel čimprejšnje okrevanje, hkrati pa obsodil vsako vrsto nasilja, povezanega z nogometom. Pri Lyonu so izrazili obžalovanje, da se "vsako leto v Marseillu tovrstni neljubi dogodki ponavljajo".

Klub bo uporabil tudi pravna sredstva, hkrati pa poziva oblasti, naj upoštevajo resnost tovrstnih incidentov, preden se zgodi kakšna hujša tragedija, povzema AFP.

Pred dvema letoma je bil ligaški dvoboj med obema rivaloma prav tako prekinjen in prestavljen, potem ko je nogometaša Marseilla Dimitrija Payeta v glavo zadela polna plastenka vode.

Na in ob francoskih nogometnih zelenicah je vse več nasilja, načelnika policije v departmaju Bouches-du-Rhone Frederiqua Camillerija navaja AFP: "Ob tem dogodku se moramo zavedati, da tako ne moremo nadaljevati. Vsi moramo biti zaskrbljeni."

Marseillu sicer po pisanju francoskih medijev ne grozi tekmovalna kazen, saj se je napad zgodil na poti do stadiona, vseeno pa bi lahko velikana iz Provanse doletele druge sankcije.

Pred dnevi so zaradi petarde, ki je tik pred koncem tekme zadela vratarja Clermonta, točko odvzeli Montpellieru. Dvoboj bodo ponovili brez navijačev.

Preberite še:

PSG Kylian Mbappe
Sportal Navijači v Marseillu napadli avtobus Lyona, veliki derbi je odpovedan
Ne spreglejte