Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
9. 1. 2017,
21.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Zinedine Zidane Luis Figo Ronaldo Fabio Cannavaro

Ponedeljek, 9. 1. 2017, 21.00

6 let, 7 mesecev

Cristiano Ronaldo je peti

Vsi legendarni nogometaši Reala, ki so postali najboljši na svetu

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Cristiano Ronaldo | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Resda je že prejemal nagrade za najboljšega na svetu, a Cristiano Ronaldo se je šele s tokratno nagrado za najboljšega nogometaša leta na svetu, ki jo je dobil z naslova Mednarodne nogometne zveze (FIFA), postavil ob bok Luisu Figu, Ronaldu, Zinedinu Zidanu in Fabiu Cannavaru. Nekdanjim asom madridskega velikana, ki so nagrado Fife prejeli v preteklosti.


Cristiano Ronaldo je leta 2008 osvojil zlato žogo. Takrat še kot član Manchester Uniteda je prejel nagrado za najboljšega nogometaša na svetu, ki jo že od leta 1956 podeljuje priznana francoska nogometna revija France Football.

Zanimivo, nagrado Fifin nogometaš leta, ki jo podeljuje krovna svetovna nogometna organizacija, je tistega leta prejel njegov velik tekmec iz vrst Barcelone Lionel Messi. Argentinec je leto za tem spet zmagal v tem izboru, potem je Fifa združila moči z revijo France Football in v prihodnjih šestih letih sta nagrado za najboljšega podeljevala skupaj. Trikrat zapored je zmagal Messi, v letih 2013 in 2014 je bil najboljši Ronaldo, potem spet Messi.

Septembra lani se je Fifa odločila, da bo nagrado spet podeljevala samostojno in tako je Ronaldo, ki je lani postal evropski prvak s Portugalsko in bil tudi evropski in svetovni prvak z Realom, decembra lani prejel svojo drugo zlato žogo in prvo po osmih letih. Zdaj je sploh prvič slavil še v izboru za najboljšega nogometaša leta po kriterijih Fife in se tako pridružil nekaterim slovitim predhodnikom v dresu Reala, ki so to nagrado že osvajali. Kdo so to?


Luis Figo (2001)

Čeprav se je izbor Fifinega nogometaša začel leta 1991, so Realovi navijači na prvega dobitnika te nagrade čakali kar deset let. To je leta 2001 uspelo Ronaldovemu rojaku in predhodniku v majici madridskega nogometnega velikana, Luisu Figu.

Luis Figo v družbi Davida Beckhama in Raula Gonzaleza na podelitvi januarja leta 2002 | Foto: Reuters Luis Figo v družbi Davida Beckhama in Raula Gonzaleza na podelitvi januarja leta 2002 Foto: Reuters

Legendarni as, ki je leto pred tem razburkal nogometne strasti v Španiji, potem ko je v Real prišel neposredno iz Barcelone, je v letu 2001 osvojil naslov španskega prvaka in postal tudi španski superpokalni naslov, predvsem pa navduševal s številnimi goli in odličnimi nastopi.


Ronaldo (2002)

Leto za tem, ko je Real dobil prvega Fifinega nogometaša leta, je dočakal še drugega. To je postal Brazilec Ronaldo, ki je nagrado prejel še tretjič. Po Barceloni (1996) in Interju (1997) je najboljši na svetu postal še leta 2002, takrat že kot član Reala, v katerega je prišel sredi istega leta.

Ronaldo je leta 2002 še tretjič postal najboljši nogometaš leta na svetu po izboru Fife. | Foto: Reuters Ronaldo je leta 2002 še tretjič postal najboljši nogometaš leta na svetu po izboru Fife. Foto: Reuters

Po tem, ko je okreval po hudi poškodbi, je razočaral navijače Interja in poleti prestopil v Real. Do nagrade za najboljšega ni prišel zaradi iger v Madridu, temveč predvsem zaradi sijajnih iger za Brazilijo na svetovnem prvenstvu 2002 v Južni Koreji in na Japonskem, kjer je bil najboljši strelec tekmovanja in Brazilcem prinesel naslov. Tudi z dvema goloma v finalu pri zmagi nad Nemci z 2:0.


Zinedine Zidane (2003)

S še tretjim najboljšim nogometašem leta na svetu v treh letih se je Real ponašal, potem ko je prestižno nagrado, še tretjo in prvo kot član Reala (dvakrat je bil najboljši, ko je igral za Juventus), prejel Zinedine Zidane. Francoz, ki je v Madrid prišel dve leti pred tem, je leta 2003 Realu pomagal do naslova v španskem prvenstvu in španskem superpokalu.

Zinedine Zidane je takole prejel nagrado, še tretjo in prvo v dresu Reala, za najboljšega nogometaša leta. | Foto: Reuters Zinedine Zidane je takole prejel nagrado, še tretjo in prvo v dresu Reala, za najboljšega nogometaša leta. Foto: Reuters

To je bila sezona, v kateri je blestel, čeprav je res, da je najsijajnejši trenutek v majici Reala doživel leto pred tem, ko je v finalu lige prvakov proti Bayerju Leverkusnu zabil nepozaben in res spektakularen gol za deveti naslov evropskega prvaka Reala.


Fabio Cannavaro (2006)

Še en nogometaš, ki je, podobno kot Ronaldo leta 2002, do prestižne lovorike prišel predvsem po zaslugi iger v reprezentančnem dresu. Fabio Cannavaro je z Italijo tistega poletja v Nemčiji prišel do naslova svetovnega prvaka in bil njen kapetan, predvsem pa eden od ključnih mož na igrišču.

Za Fabia Cannavara je bilo leto 2006 naravnost sanjsko. | Foto: Reuters Za Fabia Cannavara je bilo leto 2006 naravnost sanjsko. Foto: Reuters

Po prvenstvu ga je k sebi zvabil Real, ki je v Madridu gradil sanjsko moštvo in tako seveda želel najboljšega branilca na svetu tisti hip. Istega leta je izkušeni branilec z Juventusom postal tudi italijanski prvak.

Najboljši prihajajo iz petih klubov, rekorderka je Barcelona

George Weah je edini Afričan, ki je postal najboljši nogometaš leta na svetu. | Foto: Getty Images George Weah je edini Afričan, ki je postal najboljši nogometaš leta na svetu. Foto: Getty Images Samo pet klubov je takšnih, ki se lahko pohvalijo s tem, da so bili njihovi nogometaši izbrani za Fifinega najboljšega nogometaša na svetu.

Barcelona je s sedmimi naslovi za najboljšega nogometaša leta na svetu tudi rekorderka. V njenem dresu so najboljši postajali Brazilci Romario (1994), Ronaldo (1996), Rivaldo (1999) in Ronaldinho (2004 in 2005) ter Argentinec Messi (2008 in 2009).

Na drugem mestu je Real, ki se lahko pohvali s petimi "naslovi", o katerih pišemo zgoraj.

Na tretjem sta Juventus in Milan s po tremi, le da so Milančanom do tega pomagali trije nogometaši (leta 1992 Nizozemec Marco van Basten, 1995 Liberijec George Weah in 2007 Brazilec Kaka), medtem ko Torinčanom le dva. Italijan Roberto Baggio leta 1991 in Francoz Zidane dvakrat (v letih 1998 in 2000).

Milanov mestni tekmec Inter je dal tri najboljše Fifine nogometaše leta. Prvega, Nemca Lottharja Matthäusa ob prvem Fifinem izboru leta 1991 in Brazilca Ronalda 1997.

Ne spreglejte