Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
26. 6. 2017,
4.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,80

2

Natisni članek

serie A UEFA liga prvakov PSG Jan Oblak Jan Oblak italijansko prvenstvo Inter Luciano Spalletti Samir Handanović

Ponedeljek, 26. 6. 2017, 4.00

1 leto

Selitev izkušenega slovenskega vratarja?

Vroče poletje za Samirja Handanovića

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,80

2

Samir Handanović | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Nekdanji prvi vratar slovenske reprezentance Samir Handanović zadnjih pet let brani pri milanskem Interju. Spada med najboljše vratarje v serie A, kar pa je slaba tolažba ob ponavljajočih se klubskih neuspehih. Z Interjem ne osvaja lovorik, prav tako ne nastopa v ligi prvakov. Temu bi v kratkem lahko naredil konec.

Poletni prestopni rok, ki traja do konca avgusta, bi lahko letos postregel s številnimi odmevnimi prestopi. Med kandidati, ki bi jih lahko opravili, so tudi nekateri izmed najboljših slovenskih nogometašev.

Osredotočil se je na klubske cilje in postal zagrenjen

V slovenski reprezentanci je bil nekaj časa tudi kapetan. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V slovenski reprezentanci je bil nekaj časa tudi kapetan. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kevin Kampl nima nič proti rekordnemu prestopu na Kitajsko, Jana Oblaka omenjajo v govoricah, ki se dotikajo drznih poletnih nakupov nekaterih bogatih francoskih in angleških klubov, Josip Iličić se s Fiorentino dogovarja o selitvi k Sampdorii … Tu pa je tudi Samir Handanović.

Leta 2015 si je še delil slačilnico z omenjenimi rojaki, nato pa po neuspehu v dodatnih kvalifikacijah za EP 2016 sporočil, da ne bo več branil za izbrano vrsto. Dodal je, da se bo osredotočil na klubske cilje, ki mu jih pri Interju, italijanskem velikanu, deležnem velikega pritiska, ni manjkalo.

Takrat je pričakoval, da mu bo sreča v njegovem klubskem svetu naklonjena in se bo s črno-modrimi končno uvrstil v tako želeno ligo prvakov. Želje se mu niso uresničile.

Inter (p)ostal tarča posmeha 

Z Interjem ni ostal le brez lige prvakov, ampak celo brez lige Europa. | Foto: Getty Images Z Interjem ni ostal le brez lige prvakov, ampak celo brez lige Europa. Foto: Getty Images Prihodnji mesec bo dopolnil 33 let, a še vedno ni niti enkrat zaigral na srečanju lige prvakov. Ko se je leta 2012 iz Udineseja preselil v Milano, je bil prepričan, da bo z Interjem osvajal lovorike. Motil se je.

S klubom, ki je bil le dve leti prej vladar evropskega nogometa, je postal tarča posmeha, kar zadeva uresničevanje rezultatskih ciljev. Kljub dragim okrepitvam, ki so jih omogočili azijski vlagatelji, jim ne uspe najti priključka z italijanskim vrhom. Rezultati jezijo navijače, trenerji se menjajo kot po tekočem traku.

V sezoni 2017/18, v kateri Inter sploh ne bo nastopil v Evropi, bo prvo moštvo vodil Luciano Spalletti. Donedavni strateg Rome je odločen Interju povrniti lesk starega velikana, ki ne pomeni nekaj le v Italiji, temveč tudi v Evropi. Ko je razpredal o tem, kako bi morala delovati enajsterica Interja, se je posredno dotaknil tudi usode nekdanjega slovenskega reprezentanta.

Novi trener Interja pohvalil Szczesnyja

Sloviti italijanski trener Luciano Spalletti se je iz Rima preselil v Milano. | Foto: Reuters Sloviti italijanski trener Luciano Spalletti se je iz Rima preselil v Milano. Foto: Reuters Handanoviću, pogodba ga z milanskim klubom veže do konca sezone 2018/19, v javnosti niso ušle pohvale, ki jih je Spalletti izrekel na račun poljskega čuvaja mreže. Pohvalil je igro Wojciecha Szczesnyja v polju z nogo, pa odločnost in nadzor nad soigralci. Poljaka, ki je bil v zadnjih dveh sezonah posojen vratar Arsenala na delu pri Romi, je navedel kot primer modernega vratarja. Zanj se poteguje tudi mogočni Juventus, ki na trgu pogleduje za naslednikom Gianluigija Buffona, ko se bo legendarni kapetan poslovil od stare dame.

Spalletti torej v vratih Interja vidi drugačen profil vratarja, kot je Handanović. Pa čeprav je zelo cenjen v nogometnem svetu, njegove odlike pa dobro znane vsem. V petih letih so bili redki konci tednov, v katerih s posrečenimi posredovanji ni reševal Interja. Najbolj je slovel po ubranjenih strelih z bele točke.

Še vedno ni dočakal klubske trofeje

Dvakrat so ga razglasili za najboljšega vratarja italijanskega prvenstva, s klubom pa še vedno pogreša lovorike. | Foto: Getty Images Dvakrat so ga razglasili za najboljšega vratarja italijanskega prvenstva, s klubom pa še vedno pogreša lovorike. Foto: Getty Images Handanović bi lahko s selitvijo morda ujel še zadnji vlak za dokazovanje med evropsko elito, ki jo združuje liga prvakov. V dresu slovenske reprezentance se je z najboljšimi družil leta 2010, ko je nastopil na svetovnem prvenstvu na jugu Afrike.

Z Udinesejem in Interjem je bil manj uspešen, tako da še vedno čaka na prvo klubsko lovoriko. Prvenstvo, pokal, superpokal … Vseeno, Handanović še čaka na prvo trofejo.

Po poročanju torinskega športnega dnevnika Tuttosport ne bi bilo nobeno presenečenje, če bi Handanović prekinil sodelovanje z Interjem in se odpravil drugam. Da se dogaja nekaj resnega, naj bi Handanović nakazal že ob koncu sezone 2016/17, v kateri je z Interjem ostal brez Evrope. Takrat je zamenjal agenta, zdaj je njegov zastopnik Fali Ramadani.

Bo Samir Handanović vendarle kdaj zaigral v ligi prvakov?

  • Bo, v dresu Interja.
    2,72 %
    13 glasov
  • Bo, a ne kot vratar Interja.
    51,05 %
    244 glasov
  • Ne bo.
    46,23 %
    221 glasov
Oddanih 478 glasov
Eden izmed morebitnih snubcev, ki naj bi poleti pripeljal veliko dragih okrepitev, je v nasprotju z Interjem vajen osvajanja lovorik. To je francoski podprvak PSG, ki je vrgel oko tudi na prvega vratarja Atletica Oblaka.

Kaj bo povedal soigralcem v Brunicu? 

Če bi Sarma vendarle ostal na San Siru, bi se moral pod vodstvom Spalletija vrniti v "šolske klopi" in učiti drugačnih prijemov, ki jih je njegov novi trener vajen občudovati pri vratarjih.

Odkar je vratar Interja, je ubranil že 23 strelov z bele točke. | Foto: Reuters Odkar je vratar Interja, je ubranil že 23 strelov z bele točke. Foto: Reuters

Priprave Interja se bodo začele v Brunicu na Južnem Tirolskem 6. julija. Tam se je Handanović s Kekovo četo pred leti pripravljal na SP 2010. Bi se lahko letos tam poslovil od dolgoletnih soigralcev in pomahal novi epizodi v karieri, ki še vedno ni nagrajena s tako želeno lovoriko oziroma poslušanjem himne lige prvakov?

Ne spreglejte