Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
18. 8. 2013,
6.25

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jean-Philippe Mendy NK Maribor NK Maribor

Nedelja, 18. 8. 2013, 6.25

8 let, 1 mesec

Video: Zahović je imel nos, Mendy še vselej strelec

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na petkovem štajerskem obračunu, ki je spominjal na dvoboj mačke z mišjo, je Jean-Philippe Mendy zapravljal prekrasne priložnosti, nato pa le zabil peti žebelj v celjsko krsto in si dal duška.

Temnopolti francoski napadalec, ki pri Mariboru nosi številko 14, je star 26 let. V tujino se je odpravil zelo mlad in nekaj let srečo iskal v Romuniji, kjer pa se pri Dinamu iz Bukarešte ter Petrolulu ni naigral. Vrnil se je malce bližje domovini, v sezoni 2011/12 nosil dres italijanskega nižjeligaša Spal, a je v 23 nastopih dosegel le en zadetek. To za napadalca vsekakor ni navdušujoča statistika, zato se je razveselil ponudbe Kopra, kjer je lahko zaigral v prvoligaški druščini. Na Bonifiki se mu je godilo malce bolje, saj se je v 13 nastopih med strelce vpisal štirikrat. Pokazal je določen potencial, saj se je s svojo spretnostjo in hitrostjo pogosto znašel v priložnostih. Šepala je le še realizacija, nekaj podobnega pa smo spremljali tudi na petkovem srečanju v Ljudskem vrtu. A o njem pozneje. Mendyju se je spremenil svet, ko je v Kopru skoraj sam spravil na kolena Mariborčane. Bilo je 2:1 za kanarčke, Francoza pa je opazilo Zahovićevo oko, ki le rekdokdaj sproži napačno oceno. To potrjujeta tudi Damjan Bohar in Amir Dervišević, preostala poletna novinca v vrstah Maribora, ki za zdaj nista razočarala, ampak kar navdušila. Še posebej Bohar, tudi strelec atraktivnega zadetka na petkovi tekmi.

Mendy: Maribor ponuja velike zgodbe

Da se je vijoličasti Jean-Philippe Mendy izkazal za zadetek v polno, dokazuje v domačem prvenstvu, kjer dosega zadetke kot po tekočem traku. Je tretji najboljši strelec lige, čeprav je odigral le štiri tekme. A prav na vsaki je dosegel zadetek. Statistika poudarja, da se med strelce vpiše na vsakih 65 minut. Ko je nosil dres Kopra, so morali navijači primorskega kluba na njih v povprečju čakati trikrat več. Napredek je torej očiten. ''Koper in Maribor? To sta zelo različna kluba. Maribor ponuja velike zgodbe. Ker piše velike zgodbe, mora tudi zmagovati. V tem je največja razlika. Čuti se večji pritisk, a ga imam za dobronamernega, saj te prisili k temu, da si vsak dan boljši. Da si še bolj zaželiš borbe in tega, da bi osrečil navijače,'' je povedal po petkovem srečanju s Celjani, ko se je med strelce vpisal kot zadnji na srečanju.

Ker je pred tem zapravil kopico imenitnih priložnosti, si je po zadetku (po lepi podaji Nusmirja Fajića je bliskovito prodrl in v boju ena na ena premagal celjskega vratarja) dal duška ter ga proslavljal, kot da bi z njim odločil prvenstvo. Navijačem se je takšna radost dopadla, saj je izžarevala željo, s katero se je 26-letni Francoz odpravil na igrišče in nadaljeval sezonsko žetev zadetkov. ''Zapravil sem veliko priložnosti, to je res. Težko je bilo, saj sem na treningih zelo garal. Ko pa se je žoga znašla v mreži, sem bil zelo srečen,'' se mu je smejalo po novi zmagi. Čeprav mu nekateri očitajo, da v odločilnih trenutkih zapravlja preveč priložnosti, je statistika zadetkov še vedno njegov zaveznik. Vsaj za slovenske razmere.

Zdaj želi dobro strelsko formo pretopiti še v evropske nastope. Če bo seveda dočakal priložnost na vročem gostovanju v Plznu, ki je v zadnjih tednih nepogrešljiva tema na vsakem štajerskem koraku. ''Odlično smo igrali s Celjem, dosegli veliko zadetkov, kar je zelo pomembno za našo samozavest pred torkovo tekmo. Mislim, da smo dobro pripravljeni,'' razmišlja napadalec, ki nima zagotovljenega mesta v udarni enajsterici, a z zadetki trenerju povzroča sladke težave. ''Moj cilj je, da postanem del začetne postave, a se zavedam, da ima Maribor ogromno kakovostnih igralcev. In vsi se moramo boriti za zaupanje trenerja. Če ne bom začel dvoboja v Plznu, ne bom razočaran. Pomembno je, da se veselimo kot ekipa in da Maribor naredi ugoden rezultat. Pa četudi odigram le pet, deset minut ali en polčas ali pa ostanem vso tekmo na klopi. Vseeno, to bo določil trener s svojimi taktičnimi odločitvami. Najbolj si želim uspeha kluba. V torek pričakujem veliko tekmo med dvema velikima kluboma. Mi smo pripravljeni, smo Maribor in lahko naredimo marsikaj. Lepo bi se bilo uvrstiti v ligo prvakov,'' je Sportalu/i> samozavestno sporočil nekdanji napadalec Eviana, ki ima pogodbo s slovenskimi prvaki sklenjeno do konca sezone 2014/15.

Gneča za mariborska mesta v konici napada

Pred selitvijo v mesto ob Dravi je zavrnil nekatere ponudbe iz Bolgarije, po nekaj mesecih privajanja pa že trka na vrata najboljše enajsterice. Če ima v njej kapetan Marcos M. Tavares zagotovljeno mesto, če je seveda ustrezno pripravljen, pa se za drugo mesto v konici napada najbolj potegujeta Fajić in Mendy. Tu je še mladi reprezentant Alen Ploj, ki pa ima že nekaj sezon zapored smolo, da v Ljudskem vrtu vedno naleti na gnečo glede njegovega igralnega mesta. So pa tudi primeri, ko se trener odloči za drugačno postavitev in v napad pošlje le enega kandidata. Kako se bo odločil v torek?

Ne spreglejte