Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
15. 8. 2012,
11.02

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 15. 8. 2012, 11.02

8 let, 1 mesec

Video: Osterc na CNN-u, Romuni na kolenih

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nogometni reprezentanci Slovenije in Romunije sta se doslej pomerili sedemkrat. Smetano na torto so leta 2001 polizali Katančevi izbranci, ki so preboju na SP 2002 nazdravljali sredi Bukarešte.

Do enajstega srečanja v obdobju samostojnosti so se slovenski nogometaši merili z relativno manj zahtevnimi tekmeci, nato pa 1. junija 1994 gostovali pri ''veliki ribi''. In ponudili dokaz, da lahko majhna Slovenija meša štrene tudi večjim. Takrat je slovenska reprezentanca, med vratnicama je stal Boško Boškovič, remizirala pri favorizirani Romuniji (0:0), ki se je le nekaj mesecev kasneje na SP 1994 v ZDA zavihtela med osem najboljših, na poti v četrtfinale pa izločila tudi veliko Argentino.

Če na prvi tekmi med Romunijo in Slovenijo ni bilo zadetkov, pa je bilo sedem let kasneje povsem drugače. Katančeva ''zlata generacija'' je pilila formo pred zaključkom kvalifikacij za SP 2002, v vročem avgustovskem terminu (okroglih 11 let pred današnjim srečanjem) pa na bežigrajskem štadionu gostila Romune. Končalo se je s ''prijateljskih'' 2:2, domače občinstvo pa sta z zadetkoma navdušila sedanja ''tekmeca'' v 1. SNL, Milenko Ačimovič in Zlatko Zahovič. In kdo bi si takrat mislil, da se bodo zelo močni Romuni, ki jim je poveljeval karizmatični Gheorghe Hagi, kmalu vrnili v Ljubljano?

Zlata zadetka Osterca in Rudonje obnorela svet

Žreb dodatnih kvalifikacij je odločil, da se bodo slovenski junaki pomerili prav s ''sinovi Drakule''. Ponovil se je čudežni ''ukrajinski'' scenarij. Romuni so za Bežigradom povedli, nato je sledil atraktiven zadetek Ačimoviča (z glavo!), sredi drugega dela pa še eden najbolj spektakularnih golov, kar ga pozna slovenski nogomet. Zadetek, ki je kmalu zaokrožil po največjih televizijskih mrežah, ter bil večkrat predvajan tudi na slovitem CNN-u. Milan Osterc je nevede oponašal Marca van Bastena in poskrbel za slovenski preobrat.

Katančevi bojevniki so tako štiri dni kasneje v Bukarešti branili prednost, nato pa Romunom zadali še nov udarec. Tokrat se je med strelce vpisal Mladen Rudonja. Če poprej ni zadel na 52 reprezentančnih tekmah, se je izkazal v trenutkih, ko si je nohte grizlo dva milijona zagretih navijačev od Ankarana do Lendave. ''Turbo Rudi'' je pokopal romunske sanje o SP 2002, nadaljeval pa slovensko nogometno pravljico. Krovna nogometna zveza je z nagradno igro poskrbela, da bo Rudonja deset let kasneje najboljšega posnemovalca nagradil z brezplačno potjo na kvalifikacijsko srečanje v Oslo.

Vršič že zatresel romunsko mrežo

Delno maščevanje, vendarle je šlo le za prijateljski dvoboj, je Romunom uspel pet let kasneje, ko so na Cipru v prijateljskem srečanju spravili na kolena Slovenijo. Slednja je še iskala pot do nove mednarodne uveljavitve. V kvalifikacijah za EP 2008 je Branka Oblaka, ki ga je spodnesel poraz v Minsku, nasledil Matjaž Kek. Da njegovi izbranci še niso konkurenčni najboljšim, sta dokazala tudi dva zaporedna poraza z Romunijo. V Celju je bilo 2:1, v Temišvarju pa 2:0 za močnejšega nekdanjega balkanskega ''soseda''. V mestu ob Savinji je častni zadetek za gostitelje prispeval Dare Vršič. Edini član sedanje reprezentance, ki je že zatresel romunsko mrežo. Novopečeni član dunajske Austrie ne skače od veselja, ko zasliši ime Romunija, saj je v tej državi doživel bridko klubsko izkušnjo in dolgoletni spor z vodstvom Temišvarja. Morda del jeze občutijo izbranci Victorja Piturce, ki se bodo podobno kot Stojanovićevi fantje ogrevali za začetek kvalifikacij za SP 2014.

S porazom pred dobrimi štirimi leti se je tudi zaključila pestra zgodovina sedmih slovensko-romunskih dvobojev. Slovenija je dobila le enega, a tistega najbolj pomembnega. Domače srečanje, ki je prineslo zagon za pridobljeno vozovnico za SP 2002. Romuni so na zadnjih treh tekmah z zmagovitim ritmom preobrnili statistiko v svojo korist. Čas je, da jim znova pokaže zobe slovenska enajsterica. Tokrat v režiji Slaviše Stojanovića. Na drugi strani bo stala pomlajena Romunija, le z nekaterimi zvezdniki (vratar Rome Bogdan Lobont, branilec Šahtarja Razvan Rat, branilec WBA Gabriel Tamas in napadalec Schalkeja Ciprian Marica). Pravi izbor za dobrodošlo generalko za začetek potovanja slovenskega vlaka po brazilskih tirnicah ...

Ne spreglejte