Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
30. 5. 2017,
19.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

NK Domžale Damir Pekić NK Maribor NK Maribor

Torek, 30. 5. 2017, 19.30

6 let, 6 mesecev

edina pokalna lovorika Domžal (2011)

Večer, ko je Maribor pokopal njegov otrok

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
Damir Pekić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"To je tekma, ki je imela vse in večer, ki je verjetno vrhunec mojega triletnega obdobja v Domžalah," se finala slovenskega nogometnega pokala iz leta 2011, ko je z dvema goloma poskrbel za zmago Domžal s 4:3 nad Mariborom, spominja Damir Pekić.

Domžale so 25. maja leta 2011 pred nekaj več kot šest tisoč gledalci v Stožicah v verjetno najbolj spektakularnem finalu v zgodovini slovenskega pokala premagale Maribor s 4:3 in se vijoličastim oddolžile za poraz v finalu leto pred tem.

To je bila tekma, v kateri so gledalci videli sedem golov, preobrate, enajstmetrovko, izključitev … Videli so praktično vse. Domžale so vodile, zaostajale, pa spet vodile, zapravile enajstmetrovko in v zaključek tekme pri izidu s 3:3 ostale brez izključenega Daliborja Teinovića.


Pred finalom pokala (Domžale - Olimpija, sreda ob 20.30):


Domžalčani pozirajo z lovoriko. | Foto: Vid Ponikvar Domžalčani pozirajo z lovoriko. Foto: Vid Ponikvar "Takrat se je zdelo, da bomo izgubili. Morala je padla, moči so nam pešale, a le malo po izključitvi smo dosegli gol in prišlo do preobrata. Imeli smo tudi nekaj sreče, a smo zmagali zasluženo," se spominja Damir Pekić, strelec odločilnega gola, mrežo Mateja Radana je zatresel iz bližine po zmedi v obrambi Maribora v 78. minuti.

"Na tej tekmi sem doživel praktično vse. Najprej sem dosegel gol v prvem polčasu, en gol so nam tudi razveljavili (zadel je Juninho, op. p.), potem sem zadel še za naslov prvaka. Res lep spomin, ki ga ne bom pozabil nikoli," je povedal eden najboljših napadalcev v zgodovini slovenske lige, ki je prve nogometne korake naredil prav v Mariboru in zanj v treh različnih obdobjih dosegel skupaj 78 golov v vseh tekmovanjih.

Pot Domžal do pokalnega naslova v sezoni 2010/11:

-1. krog:
Malečnik : Domžale 1:4

-2. krog:
Ankaran : Domžale 1:6

-Četrtfinale:
Domžale : Olimpija 0:2
Olimpija : Domžale 0:4

-Polfinale:
Interblock : Domžale 0:0
Domžale : Interblock 2:0

-Finale:
Domžale : Maribor 4:3

Aplavz, ki ga ne bo pozabil nikoli

"Dva ali tri dni pozneje smo se z Mariborom udarili še v prvenstvu. Bili smo gosti v Ljudskem vrtu, kjer so proslavljali naslov. Ko sem po uri igre odhajal z igrišča, so navijači vstali in mi ploskali. To je morda celo vrhunec moje nogometne poti. Doživel sem priznanje v svojem rojstnem mestu, kjer očitno niso pozabili, kdo sem in so cenili, kar sem naredil. Bilo je zelo čustveno. Tako kot je bilo zame čustveno tudi v finalu pokala. Maribor je pač moja prva in edina prava ljubezen. Za Domžale sem igral z vsem srcem, a Maribor je Maribor," se spominja danes 38-letni nekdanji nogometaš.

Veselje z Luko Elsnerjem po odločilnem golu v finalu. | Foto: Vid Ponikvar Veselje z Luko Elsnerjem po odločilnem golu v finalu. Foto: Vid Ponikvar

"Maribor je bil v tisti sezoni v prvenstvu prepričljiv in premočan. To je bila ekipa, ki se je vzpenjala in je pozneje poskrbela za številne evropske podvige. Imel sem občutek, da se je Maribor že nekoliko zadovoljil s prvenstvenim naslovom in si pokalne lovorike ni želel tako zelo, kot smo si je želeli mi. To je bilo morda odločilno. V vsakem primeru pa smo si lovoriko v Domžalah zaslužili," pravi Pekić, ki si je takrat garderobo delil z nekaterimi priznanimi nogometaši iz zgodovine Domžal.

Domžale : Maribor 4:3 (2:1)

Štadion Stožice v Ljubljani, gledalcev 6015, sodniki: Skomina (Koper), Arhar (Vrhnika) in Stančin (Ljubljana).

Strelci: 0:1 Filipović 15., 1:1 Juninho 22., 2:1 Pekić 38., 3:1 Šimunović 51., 3:2 Berić 55., 3:3 Mezga 63./11m, 4:3 Pekić 78.

Domžale: Vidmar, Elsner, Knezović, Zec (od 70. Topić), Apatič, Teinović, Drevenšek, Zatkovič (od 89. Hanžič), Šimunović, Pekić (od 81. Smukavec), Juninho.
Maribor: Radan, Vidović, Filipović, Mezga, Tavares, Cvijanović (od 82. Črnic), Rešek, Rajčević, Viler, Berić, Majer (od 83. Velikonja).

Rumeni kartoni: Teinović, Zatkovič, Vidmar, Zec, Smukavec; Tavares, Filipović, Rešek, Rajčević, Radan.
Rdeč karton: Teinović 76. (Domžale).

Naslov, ki je pomenil veliko

Do naslova jih je popeljal Darko Birjukov. | Foto: Vid Ponikvar Do naslova jih je popeljal Darko Birjukov. Foto: Vid Ponikvar Z Nejcem Vidmarjem, Luko Elsnerjem, Ivanom Knezevićem, Mitjo Zatkovićem, Juninhom in še kom. S klopi jih je vodil trener Darko Birjukov.

"Pred njim je bil v Domžalah Vlado Badžim, čigar način igre mi ni bil najbolj pisan na kožo. Z Birjukovom sva se ujela. Podobno je bilo tudi s preostalimi mojimi soigralci. Pokalna lovorika je bila višek našega sodelovanja," pravi Mariborčan o do zdaj edini pokalni lovoriki Domžal.

"Takrat smo se tega naslova res zelo veselili. Veliko je pomenila vsem. Nogometašem, strokovnemu vodstvu, vodilnim ljudem kluba, navijačem in okolici. Veselje je bilo veliko," je še povedal nekdanji nogometaš, ki je danes vodja nogometne šole v Miklavžu. Primestnem klubu v Mariboru, v katerem vadi več kot 200 otrok.

Kaj se bo zgodilo v letošnjem finalu?

Sredin finale pokala med Domžalami in Olimpijo si bo naš sogovornik seveda ogledal in pesti stiskal za Domžale. "Veseli me, da gre Domžalam, ki stavijo na mlade in napadalni nogomet, zelo dobro. So reklama za slovenski nogomet in kot takim Domžalčanom privoščim, da bi osvojili lovoriko. Verjamem, da je pred nami spektakularen finale. Naj bo podobno, kot je bilo leta 2011. Naj bo veliko golov, napeto in naj na koncu zmagajo Domžale!" je svojemu nekdanjemu klubu dobre želje poslal Pekić.

Ne spreglejte