Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 12. 2016,
22.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Natisni članek

legionarji Matjaž Kek Valter Birsa Kevin Kampl Samir Handanović Josip Iličić

Ponedeljek, 5. 12. 2016, 22.05

6 let, 7 mesecev

Slovenski nogometaši na delu v tujini

Valter Birsa tragični junak Chieva, Slovenec v Nemčiji ni več prvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Matjaž Kek Rijeka Hajduk | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek je z Rijeko v stresnem derbiju hrvaškega prvenstva remiziral z 1:1 v Zagrebu pri branilcu naslova Dinamu in osvojil naslov jesenskega prvaka. Kevin Kampl je zaradi zlomljenega prsta na nogi že končal z letošnjimi nastopi, Valter Birsa pa je zapravil strel z bele točke in bil tragični junak srečanja v Veroni. Nik Omladič ni več vodilni v drugi nemški ligi.

Matjaž Kek je na klopi Rijeke neporažen tudi po 23. tekmi v tej sezoni v vseh tekmovanjih, čeprav je za njim najtežja mogoča naloga. Z Rečani je v soboto gostoval pri prvaku zadnjih enajstih sezon, zagrebškem Dinamu, in remiziral z 1:1, kar pomeni, da je pred Zagrebčani ohranil šest točk prednosti na vrhu lestvice.

S tem si je dva kroga pred koncem prvega dela prvenstva zagotovil jesenski naslov (na prvi tekmi proti Dinamu je Rijeka zmagala s 5:2).

Rečani so bili v prvem polčasu veliko slabši nasprotnik od Dinama, a zdržali, potem pa v 52. minuti prešli v vodstvo z golom Avstrijca Alexandra Gorgona. Ta je z osmim prvenstvenim golom na vrhu lestvice najboljših strelcev hrvaškega prvenstva prehitel slovenskega napadalca Romana Bezjaka, ki je pozimi prestopil v Nemčijo.

Prav Avstrijec je v naslednjih minutah prejel dva rumena kartona in Rijeka je morala od 68. minute igrati številčno oslabljena. Zdržala je do 77. minute, ko je za Dinamo zadel argentinski branilec Leonardo Sigali in izenačil na 1:1.

Do konca tekme se izid ni spremenil in Kek je lahko po gostovanju na največjem hrvaškem štadionu Maksimirju zadovoljen. Nekdanji selektor Slovenije ostaja na dobri poti, da Rijeki prinese sploh prvi naslov hrvaškega prvaka v njeni zgodovini.

Hajduk, ki je v četrtek ostal brez trenerja Marijana Pušnika, je razočaral na gostovanju v Koprivnici (1:2).

Ogorčeni predsednik Rijeke je protestno odstopil

Slovenec na klopi Rijeke ni hotel komentirati sojenja na derbiju. | Foto: Vid Ponikvar Slovenec na klopi Rijeke ni hotel komentirati sojenja na derbiju. Foto: Vid Ponikvar Po tekmi v Zagrebu so bili Rečani ogorčeni zaradi rdečega kartona, ki ga je glavni sodnik Ante Vučemilović pokazal njihovemu napadalcu Gorgonu.

"Videl sem vse, ne samo ta karton, a sojenja ne bom komentiral," Kek po tekmi ni hotel komentirati izključitve svojega napadalca.

Predsednik njegovega kluba Damir Mišković je, ogorčen nad sojenjem, sporočil, da protestno odstopa s položaja podpredsednika Hrvaške nogometne zveze (HNS).

"Hvala Vučemiloviću in njegovim pomočnikom, ki so delili pravico na derbiju. Odstopam s položaja podpredsednika Hrvaške nogometne zveze in z vseh funkcij, ki jih imam v organizaciji. To odločitev sem že sporočil predsedniku zveze Davorju Šukerju," je sporočil Mišković in dal vedeti, da se je za odstop odločil zaradi po njegovem mnenju nepravičnega sojenja sodnikov, ki naj bi favorizirali Dinamo.

Kaj se je dogajalo na evropskih zelenicah?

Slovenski reprezentanti:

Jan Oblak je z Atleticom v Madridu v španskem prvenstvu remiziral z 0:0 proti Espanyolu. | Foto: Reuters Jan Oblak je z Atleticom v Madridu v španskem prvenstvu remiziral z 0:0 proti Espanyolu. Foto: Reuters

Vratarji:

Vid Belec: Pri petkovi zmagi Carpija nad Trapanijem v gosteh z 1:0 je branil v drugem polčasu.

Jan Koprivec: Z Anorthosisom je v ciprskem prvenstvu v nedeljo gostoval pri Apollonu in remiziral z 1:1. Branil je vso tekmo.

Jan Oblak: Z Atleticom je v 14. krogu španske prve lige v soboto ohranil nedotaknjeno mrežo na tekmi v Madridu proti Espanyol, a ne more biti najbolj zadovoljen, saj njegovi soigralci niso uspeli zadeti. Atletico se je moral sprijazniti z remijem z 0:0.

Miha Mevlja je z Rostovom v ruskem prvenstvu remiziral proti Zenitu. | Foto: Reuters Miha Mevlja je z Rostovom v ruskem prvenstvu remiziral proti Zenitu. Foto: Reuters

Branilci:

Boštjan Cesar: Chievo je v 15. krogu italijanske prve lige v ponedeljek v Veroni gostil Genoo in se razšel brez zadetkov (0:0). Kapetan slovenske reprezentance, ki se je med tednom izkazal z zadetkom v pokalu, ni prejel priložnosti. Dvoboj je spremljal s klopi Verončanov.

Bojan Jokić: Villarreal je v soboto v 14. krogu španske prve lige v gosteh pri Leganesu remiziral brez zadetkov. Kranjčana, ki v tej sezoni v klubskem dresu ni odigral še niti minute, tudi tokrat ni bilo niti na klopi Villarreala.

Boban Jović: Z Wislo iz Krakova je v soboto v 18. krogu poljskega prvenstva s soigralci zmagal proti Lechii Gdansk s 3:0 na domačem igrišču. Igral je od prve do zadnje minute.

Miha Mevlja: Rostov je v soboto v 17. krogu ruskega prvenstva brez zadetkov remiziral proti Zenitu. Primorski branilec je bil na igrišču od prve do zadnje minute.

Miral Samardžić: Kitajskega prvenstva je konec. S Henan Jianyem je zasedel 13. mesto in se rešil pred izpadom.

Nejc Skubic: Konyaspor je v 13. krogu turške prve lige na delu v času nedeljskega kosila na dramatičen način prišel do zmage v gosteh pri Alanyasporu. Za zmago s 3:2 je zadel v 95. minuti tekme. K temu uspehu je svoj delež prispeval tudi nekdanji nogometaš Domžal, ki je bil na igrišču od prve do zadnje minute.

Aljaž Struna: Pri petkovi zmagi Carpija nad Trapanijem v gosteh z 1:0 je sodeloval 69 minut. V tem času je prejel rumeni karton.

Dejan Trajkovski: Twente je v 15. krogu nizozemske prve lige v nedeljo gostoval pri Willemu II in remiziral brez zadetkov. Brez pomoči nekdanjega člana Maribora in Domžal, ki se je na zadnji reprezentančni akciji poškodoval in še ni nared za igro.

Jasmin Kurtić je moral z Atalanto po šestih zaporednih zmagah priznati premoč Juventusu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Jasmin Kurtić je moral z Atalanto po šestih zaporednih zmagah priznati premoč Juventusu. Foto: Guliverimage/Getty Images

Vezisti:

Valter Birsa: Chievo je v 15. krogu italijanske prve lige v ponedeljek doma remiziral z Genoo (0:0). Izkušeni slovenski reprezentant je zapravil najlepšo priložnost na tekmi. V 33. minuti je zapravil strel z bele točke. Žogo je poslal visoko nad prečko. Odigral je 73 minut, v serie A pa v tej sezoni ostaja pri treh doseženih zadetkih.

Kako je Valter Birsa zgrešil strel z bele točke:

Matic Črnic: Rijeka je v derbiju 18. kroga hrvaškega prvenstva z 1:1 remiziral v gosteh pri prvaku Dinamu, pred katerim je na vrhu lestvice ohranila šest točk prednosti. Nekdanjega nogometaša Domžal in Maribora zaradi poškodbe ni bilo niti na klopi gostov.

Josip Iličić: Fiorentina je v nedeljo v 15. krogu italijanske prve lige doma z 2:1 odpravila Palermo. Kranjčan je igral 84 minut.

Kevin Kampl: Bayer Leverkusen v prvi nemški ligi ni zmagal že tretjo tekmo zapored. V soboto je z 1:1 remiziral proti Freiburgu pred domačimi navijači. Slovenski zvezdnik je igral vso tekmo, a se ni najbolj izkazal. Razlog tiči tudi v poškodbi, saj si je zlomil prst na nogi. Letos ne bo več stopil na igrišče.

Rene Krhin: Granada je v 14. krogu španskega prvenstva šokirala tretjeuvrščeno Sevillo in jo pred domačimi navijači premagala z 2:1. To je bila sploh prva zmaga Granade v tej prvenstveni sezoni. Pri njej slovenski reprezentant ni sodeloval. Ni ga bilo niti na klopi.

Jasmin Kurtić: Po šestih zaporednih zmagah v italijanskem prvenstvu je Atalanta s slovenskim vezistom, ki je bil na igrišču 75 minut, v soboto izgubila v gosteh pri branilcu naslova in vodilni ekipi v ligi Juventusu z 1:3.

Nik Omladič: Eintracht Braunschweig je v ponedeljek v derbiju druge nemške lige gostoval pri Unionu Berlinu. V prestolnici je ostal praznih rok (0:2). Nekdanji nogometaš Rudarja in Olimpije je v igro vstopil v 65. minuti, njegov klub pa je zapravil priložnost, da bi obdržal vodilni položaj. Na vrh se je povzpel Stuttgart.

Benjamin Verbič: Vodilni Köbenhavn je v soboto v prvi danski ligi zabeležil novo zmago in doma z 1:0 odpravil Randers. Nekdanji nogometaš Celja tokrat ni igral, ni ga bilo niti na klopi danskega prvaka.

Roman Bezjak se je vrnil po več kot enomesečni odsotnosti, a ni mogel preprečiti novega poraza Darmstadta. | Foto: Guliverimage/Getty Images Roman Bezjak se je vrnil po več kot enomesečni odsotnosti, a ni mogel preprečiti novega poraza Darmstadta. Foto: Guliverimage/Getty Images

Napadalci:

Robert Berić: Saint Etienne je v 16. krogu francoske prve lige v nedeljo z 0:2 izgubil v gosteh pri Rennesu. Krčan je povsem blizu povratka na igrišče po poškodbi, zaradi katere v zadnjem času ne igra, a očitno še ni povsem nared. Tokrat ga ni bilo v ekipi poražencev.

Roman Bezjak: Slovenski napadalec, ki je nazadnje igral pred več kot mesecem dni in je zaradi poškodbe izpustil tudi zadnjo reprezentančno akcijo, je okreval po poškodbi. V nedeljo je namreč zaigral za Darmstadt, ki je v prvi nemški ligi spet izgubil. V obračunu moštev z dna lestvice je pred domačimi navijači doživel boleč poraz proti HSV z 0:2. Nekdanji napadalec Celja je na igrišče prišel v 61. minuti, ko so gostje vodili z 1:0. Darmstadt, za katerega slovenski napadalec še ni dosegel gola, odkar je poleti prišel v Nemčijo, je izgubil še šestič zapored in devetič na 13 prvenstvenih tekmah. Trenutno je na 16. mestu, ki ob koncu sezone prinaša dodatne kvalifikacije za obstanek.

Andraž Šporar: Basel je v 17. krogu prve švicarske lige gostoval pri drugouvrščenem Young Boys in izgubil z 1:3. Kljub prvemu porazu v domačem prvenstvu v tej sezoni ima pred zasledovalci iz Berna še vedno velikih 12 točk naskoka. Tokrat je priložnost za igro dočakal tudi nekdanji kapetan Olimpije, ki je na igrišče vstopil v 59. minuti, ko je njegovo moštvo zaostajalo z 0:2. Tudi tokrat se ni uspel vpisati med strelce in še vedno čaka na prvi gol v majici Basla.

Na seznamu so nogometaši, ki jih je selektor Srečko Katanec vpoklical za novembrski tekmi proti Malti in Poljski, ter Kevin Kampl, Roman Bezjak, Robert Berić in Aljaž Struna, ki jih nazadnje sicer ni bilo zraven zaradi poškodb in kazni, a so v zadnjem času standardni reprezentanti.

Preostali slovenski nogometaši:

Igralec

Liga

Tekma

Podatki

Jon Goran Stanković (Huddersfield Town) Anglija, 2. liga Blackburn : Huddersfield Town 1:1 Igral je od 87. minute.
Timi Max Elšnik (Derby County) Anglija, 2. liga Wigan : Derby County 0:1 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Haris Vučkić (Bradford) Anglija, 3. liga Ni tekem.  
Tadej Trdina (Wolfsberger) Avstrija, 1. liga Wolfsberger : Sturm Graz 0:4 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Rajko Rep (LASK Linz) Avstrija, 2. liga LASK Linz : Blau-Weiss Linz 4:0 Igral je vso tekmo in v 24. minuti zadel za 1:0.
Patrik Eler (Wacker Innsbruck) Avstrija, 2. liga Kapfenberger : Wacker Innsbruck 1:3 Igral je vso tekmo.
Željko Filipović (Mechelen) Belgija, 1. liga Mechelen : AS Eupen 1:0 Ni igral. Sedel je na klopi.
Stefan Smiljanić (Metalleghe Jajce) BiH, 1. liga Olimpic Sarajevo : Metalleghe Jajce 0:2 Ni igral. Sedel je na klopi.
David Poljanec (Karmiotissa) Ciper, 1. liga Karmiotissa : Nea Salamis 1:0 Igral je vso tekmo in v 11. minuti dosegel edini gol na tekmi.
Denis Petrić (Angers) Francija, 1. liga Angers : Lorient 2:2 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Petar Stojanović (Dinamo Zagreb) Hrvaška, 1. liga Dinamo Zagreb : Rijeka 1:1 Igral je od 65. minute.
Dalibor Stevanović (Slaven Belupo) Hrvaška, 1. liga Slaven Belupo : Hajduk Split 2:1 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Siniša Anđelković (Palermo) Italija, 1. liga Fiorentina : Palermo 2:1 Igral je 90 minut.
Samir Handanović (Inter Milano) Italija, 1. liga Napoli : Inter 3:0 Branil je vso tekmo.
Luka Krajnc (Sampdoria) Italija, 1. liga Sampdoria : Torino 2:0 Ni igral. Bil je na klopi.
Armin Bačinović (Ternana) Italija, 2. liga Ternana : Bresica 1:0 Igral je od 92. minute.
Gregor Bajde (Novara) Italija, 2. liga Novara : Vicenza 2:1 Igral je od 87. minute.
Rene Mihelič (Hapoel Ra'anana) Izrael, 1. liga Bnei Sakhnin : Hapoel Ra'anana 1:1 Odigral je vso tekmo.
Nejc Pečnik (Omiya Ardija) Japonska, 1. liga Ni tekem.  
Branko Ilić (Urawa Reds) Japonska, 1. liga (finale) Urawa Reds : Kashima Antlers 1:2 (Kashima je postala prvak zaradi gola več v gosteh. Prva tekma se je končala z zmago Urawe z 1:0). Ni kandidiral za tekmo.
Zlatan Ljubijankić (Urawa Reds) Japonska, 1. liga (finale) Urawa Reds : Kashima Antlers 1:2 (Kashima je postala prvak zaradi gola več v gosteh. Prva tekma se je končala z zmago Urawe z 1:0). Igral je od 71. minute.
Roki Štraus (Yokohama) Japonska, 2. liga Ni tekem.  
Dejan Djermanović (Zetsyju) Kazahstan, 1. liga, liga za obstanek Konec prvenstva. Zetsyju je zasedel zadnje mesto in izpadel.  
Vito Plut (Birkirkara) Malta, 1. liga Hamrun Spartans : Birkirkara 2:0 Igral je in zapravil enajstmetrovko.
Žiga Kastrevec (St. Andrews) Malta, 1. liga Tarxien Rainbows : St. Andrews 1:1 Igral je vso tekmo.
Martin Milec (Roda JC) Nizozemska, 1. liga Roda JC : PSV 0:0 Igral je vso tekmo.
Dominic Maroh (Köln) Nemčija, 1. liga Hoffenheim : Köln 4:0 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Mišo Brečko (Nürnberg) Nemčija, 2. liga Nürnberg : Sandhausen 1:3 Igral je 90 minut.
Tim Matavž (Nürnberg) Nemčija, 2. liga Nürnberg : Sandhausen 1:3 Igral je v drugem polčasu.
Goran Šukalo (München 1860) Nemčija, 2. liga München 1860 : Dynamo Dresden 1:0 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Zlatko Dedić (Paderborn) Nemčija, 3. liga Zwickau : Paderborn 3:0 Igral je 90 minut.
Denis Popović (Wisla Krakov) Poljska, 1. liga Wisla Krakov : Lechia Gdansk 3:0 Igral je vso tekmo.
Uroš Korun (Piast Gliwice) Piast Gliwice : Korona Kielce 1:0  Piast Gliwice : Korona Kielce 1:0 Igral je vso tekmo.
Saša Aleksander Živec (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Piast Gliwice : Korona Kielce 1:0 Igral je do 90. minute.
Alen Ploj (Bytovia Bytow) Poljska, 2. liga Prvega dela sezone je konec.  
Matic Žitko (Olimpia Grudziadz) Poljska, 2. liga Prvega dela sezone je konec.  
Ažbe Jug (Sporting Lizbona) Portugalska, 1. liga Sporting Lizbona : Vitoria Setubal 2:0 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Ivica Guberac (Himki) Rusija, 2. liga Prvega dela sezone je konec.  
Gregor Balažic (Partizan Beograd) Srbija, 1. liga Partizan Beograd : Javor Ivanjica 2:0 Ni igral.
Domen Črnigoj (Lugano) Švica, 1. liga Lugano : Thun 1:1 Igral je vso tekmo.
Džengis Čavušević (Zürich) Švica, 2. liga Zürich : Will 2:0 Igral je od 73. minute in v 88. minuti postavil končni izid.
Nejc Mevlja (Schaffhausen) Švica, 2. liga Schaffhausen : Chiasso 1:2 Igral je vso tekmo.
Matic Fink (Rizespor) Turčija, 1. liga Bursaspor : Rizespor 2:1 Ni kandidiral za tekmo.
Sašo Fornezzi (Antalyaspor) Turčija, 1. liga Istanbul Basaksehir : Antalyaspor 2:2 Ni igral. Sedel je na klopi.
Dejan Lazarević (Karabükspor) Turčija, 1. liga Osmanlispor : Karabükspor 2:1 Igral je od 77. minute.
Rajko Rotman (Istanbul Basaksehir) Turčija, 1. liga Istanbul Basaksehir : Antalyaspor 2:2  Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Miha Goropevšek (Volin Luck) Ukrajina, 1. liga Černomerec : Volin Luck 0:0 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Ne spreglejte