Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
22. 8. 2017,
16.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor

Torek, 22. 8. 2017, 16.00

6 let, 6 mesecev

Dozdajšnje odločilne tekme Maribora v lovu na ligo prvakov

To so vsi večeri slave in žalosti v Mariboru

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Maribor, Celtic | Foto Reuters

Foto: Reuters

Do zdaj je bil Maribor šestkrat v istem položaju, kot je danes, ko ga le ena tekma loči od uvrstitve v ligo prvakov. Štirikrat je bil neuspešen in dvakrat, v letih 1999 in nazadnje 2014, uspešen. Kaj se je skozi leta dogajalo?

Maribor bo povratno tekmo play-offa za ligo prvakov, na kateri bo lovil zaostanek s prve tekme (1:2), igral danes ob 20.45. Vloga glavnega sodnika na tej tekmi bo pripadla Italijanu Gianluci Rocchiju.


Bešiktaš je že v prvem polčasu razžalostil navijače Maribora. | Foto: Reuters Bešiktaš je že v prvem polčasu razžalostil navijače Maribora. Foto: Reuters

27. 8. 1997: konec je bilo že po 20 minutah

Maribor : Bešiktaš 1:3 (prva tekma 0:0)

Pred skoraj natanko dvema desetletjema je Maribor - s klopi ga je vodil Bojan Prašnikar - prvič sanjal ligo prvakov. Na zadnji stopnički se je pomeril s turškim Bešiktašem. Po prvi tekmi, ki se je v Istanbulu končala z remijem brez zadetkov, je bil optimizem na najvišji ravni.

Toda na tekmi, ki jo je vodil sloviti italijanski sodnik Pierluigi Collina, je bilo pred 7.000 navijači sanj kmalu konec. Turki so že po 20 minutah dosegli prvi zadetek, po dobri uri igre so vodili že s 3:0. Tik pred koncem tekme je Gregor Židan znižal zaostanek na 1:3 in postavil končni izid.

Maribor je bil leta 1998 povsem blizu prve uvrstitve v ligo prvakov. | Foto: Reuters Maribor je bil leta 1998 povsem blizu prve uvrstitve v ligo prvakov. Foto: Reuters

26. 8. 1998: Maribor so od podviga ločili milimetri

PSV Eindhoven : Maribor 4:1 (prva tekma 1:2)

Že leto pozneje je nogometni Maribor spet sanjal, tudi takrat pod vodstvom Prašnikarja. Upanje je bilo pred povratno tekmo, tokrat v gosteh, veliko. Maribor je z goloma Daliborja Filipovića in Petra Breznika na prvi tekmi v Ljudskem vrtu namreč zmagal z 2:1.

Po vsega petih minutah druge tekme v Eindhovnu je bilo to upanje še večje, ko je Mariborčane v vodstvo popeljal Filipović. Le dve minuti pozneje je izid poravnal takrat mladi Ruud van Nistelrooy, pozneje veliki zvezdnik evropskega nogometa.

Mariborčani so bili potem v podrejenem položaju, a bi lahko v 62. minuti razblinili vse dvome o zmagovalcu, če bi strel Saše Gajserja namesto v vratnici končal v golu. Sedem minut pozneje so Nizozemci zadeli še drugič in sledili so podaljški. V teh je Mariboru zmanjkalo moči, PSV je zadel še dvakrat in Maribor je ostal brez lige prvakov.

Maribor je leta 1999 preskočil Lyon in poskrbel za zgodovinski uspeh. | Foto: Reuters Maribor je leta 1999 preskočil Lyon in poskrbel za zgodovinski uspeh. Foto: Reuters

25. 8. 1999: Maribor je dvignil Slovenijo na noge

Maribor : Lyon 2:0 (prva tekma 1:0)

Če je bil pod vodstvom Prašnikarja leta 1997 blizu in leto pozneje z eno nogo že v njej, pa je leta 1999 Mariboru nazadnje le uspelo. In to na kakšen način, prek slovitega Lyona se je sprehodil, potem ko je zmagal na prvi in drugi tekmi.

V Lyonu je za zmago zadel Filipović, v Mariboru sta zablestela Ante Šimundža in legendarni Stipe Balajić. Osem tisoč navijačev na štadionu in potem še na tisoče po Mariboru je rajalo do jutra. Vijoličasti so postali prvi slovenski klub, ki se je uvrstil v ligo prvakov.

Gol Tonela, ki je leta 2012 pokopal upe Mariborčanov. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Gol Tonela, ki je leta 2012 pokopal upe Mariborčanov. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

28. 8. 2012: Dinamo ni zgorel v mariborskem peklu

Maribor : Dinamo Zagreb 0:1 (prva tekma 1:2)

Kar 13 let je minilo, da se je Maribor, takrat pod vodstvom zdajšnjega trenerja Darka Milaniča, spet znašel v položaju, ko se je potegoval za elitno klubsko evropsko tekmovanje. Tokrat je bilo še toliko bolj vroče, saj je na drugi strani stal "lokalni" tekmec, zagrebški Dinamo. Ko so Mariborčani na prvi tekmi v gosteh, podobno kot letos, izgubili z 1:2, je v Mariboru kar pokalo od optimizma.

"Ne veste, kaj vas čaka v mariborskem peklu!" so Zagrebčanom sporočali iz Maribora pred povratno tekmo. Ni se zgodilo. Dinamo ni zgorel v peklu, pravzaprav je bilo vsega konec že po 12 minutah igre, ko je za hrvaškega prvaka zadel branilec Tonel in - kot se je izkazalo pozneje - končal vse upe Mariborčanov na ponovitev uspeha iz leta 1999.

Čehi so v Ljudskem vrtu že na samem začetku tekme poskrbeli za hladno prho. | Foto: Vid Ponikvar Čehi so v Ljudskem vrtu že na samem začetku tekme poskrbeli za hladno prho. Foto: Vid Ponikvar

28. 8. 2013: Maribor je bil daleč od uspeha

Maribor : Viktoria Plzen 0:1 (prva tekma 1:3)

Že leto pozneje je bil Maribor spet na zadnji stopnički pred ligo prvakov, a je bil v nekoliko slabšem položaju kot pred 12 meseci. Tokrat pod vodstvom Hrvata Anteja Čačića. Igral je proti Viktorii Plzen in iz Češke prinesel zaostanek z 1:3.

Mariborčani so verjeli v velik preobrat, a se ta ni zgodil. Upanja za Mariborčane je bilo pred nabito polnimi tribunami Ljudskega vrta konec že na samem začetku tekme. Češki prvak je namreč gol zabil že po treh minutah igre, na koncu se je izkazalo, da tudi edinega na tekmi.

Kdo drug kot Marcos Tavares je pred tremi leti Mariboru prinesel zadnji nastop v ligi prvakov. | Foto: Reuters Kdo drug kot Marcos Tavares je pred tremi leti Mariboru prinesel zadnji nastop v ligi prvakov. Foto: Reuters

26. 8. 2014: dan, ko je Marcos Tavares postal mariborski bog

Celtic : Maribor 0:1 (prva tekma 1:1)

Potem ko je Celtic na prvi tekmi v Ljudskem vrtu iztržil remi z 1:1 (za Maribor je zadel Damjan Bohar), jih ni bilo veliko, ki so verjeli, da lahko Mariboru uspe. Sploh ne po razočaranjih, ki ju je doživel v dveh letih pred tem. Toda pred 57 tisoč gledalci se je zgodilo prav to.

Maribor je pod vodstvom Šimundže zmagal z 1:0 in šokiral škotsko nogometno javnost, v Sloveniji pa zanetil pravcato nogometno evforijo. Odločitev je padla v 75. minuti, ko je za vijoličaste zadel kdo drug kot Marcos Tavares. Izkoristil je nepazljivost v obrambi škotskega prvaka in dosegel zlata vreden gol. Zagotovo najpomembnejšega od vseh 169, ki jih je za Maribor dosegel do zdaj.

Zdaj je brazilski nogometni bog Maribora pred novo priložnostjo. Bo po 28. avgustu 2013 in 25. avgustu 1999 skupaj s soigralci poskrbel, da bo v klubsko zgodovinsko knjigo z zlatimi črkami zapisal še 22. avgust 2017?

Ne spreglejte