Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
20. 8. 2017,
21.05

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Hapoel Be'er Sheva NK Maribor NK Maribor Ljudski vrt UEFA liga prvakov

Nedelja, 20. 8. 2017, 21.05

1 leto

Izraelski prvak v Sloveniji

Mariboru zabil evrogol, nato prejel najlepšo nagrado

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Hapoel Be'er Sheva Nwakaeme | Foto Twitter

Foto: Twitter

Izraelski prvak Hapoel Be'er Sheva je v nedeljo pripotoval v Maribor, kjer bo v torek na povratni tekmi play-offa kvalifikacij za ligo prvakov branil tesno prednost s prve tekme (2:1). "To je največja tekma v zgodovini kluba," poudarja branilec Shir Tzedek, ki je odločil prvo tekmo. Njegov soigralec Anthony Nwakaeme je pred odhodom na Štajersko doživel ogromno čast.

Nogometni klub iz Berševe ni ničesar prepustil naključju. Podobno kot Maribor pred tekmo v Izraelu se je odločil, da na prizorišče pripotuje dvoboja že dva dneva pred tekmo. Vložek je ogromen. Če bo v razprodanem Ljudskem vrtu zadržal prednost s prve tekme (2:1), si bo prvič v klubski zgodovini priigral nastop v skupinskem delu lige prvakov, hkrati pa bo od Uefe prejel še denarno nagrado, vredno vsaj 15 milijonov evrov.

Izraelci so po prihodu v Slovenijo sporočili: 

Pozdravljena, Slovenija. Po pristanku ni časa za počitek, moramo nadaljevati delo!

Predsednica kluba, karizmatična izraelska podjetnica Alona Barkat, ne skriva želje, da bi njeni izbranci zaigrali med evropsko elito. Klub je prevzela pred desetimi leti in poskrbela, da se je hitro zavihtel na izraelski vrh. V zadnjih sezonah se je vrinil pred velikane iz Tel Aviva in Haife. Dvakrat zapored je osvojil naslov izraelskega prvaka, zdaj pa želi storiti še korak več in pripraviti odmeven dosežek v Evropi.

Ogu ne bo osamljen na pripravah

John Ogu je dolgoletni nigerijski reprezentant. | Foto: Reuters John Ogu je dolgoletni nigerijski reprezentant. Foto: Reuters Na prvi tekmi zadnjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov v Berševi sta mariborski obrambi veliko težav povzročala dva Nigerijca. Anthony Nwakaeme je bil zelo razigran, v 12. minuti pa je dosegel spektakularni zadetek, ob katerem je bil Jasmin Handanović nemočen. Nigerijski napadalec si je za evrogol prislužil mikavno nagrado, saj je na njegov naslov prišel vpoklic v člansko izbrano vrsto. Njegov prvi, tako da je pri 28 letih poskrbel za uresničitev otroških želja. V Izraelu igra že štiri leta.

Soigralec John Ogu, dober znanec 1. SNL, saj je štiri leta igral za ptujsko Dravo, je takšnih povabil že vajen. Tokrat ni bil edini nogometaš Hapoela, ki je prejel vpoklic za priprave nigerijske reprezentance. Na reprezentančno akcijo bosta odpotovala skupaj z Nwakaemejem. 1. septembra 2018, isti dan bo slovenska reprezentanca gostovala na Slovaškem, bo Nigerija na derbiju afriških kvalifikacij za SP 2018 igrala s Kamerunom, nato pa se bodo orli z levi pomerili še tri dni pozneje.

Počivalo osem igralcev

Da je Hapoel v zadnjih dneh vse podredil torkovi tekmi na Štajerskem, dokazuje razplet sobotnega srečanja, s katerim je vstopil v novo sezono izraelskega prvenstva. Na bučnem štadionu Turner, na katerem je prejšnjo sredo padel Maribor (2:1), se je klub iz Berševe pomeril z Maccabijem iz Netanye.

Nekaj navijačev Hapoela je že v Sloveniji:

Čeprav je pričakoval zmago, se je na koncu razveselil le točke. Trener se je odločil za temeljite spremembe v začetni enajsterici. Proti Maccabiju je počivalo kar osem igralcev, ki so igrali proti Mariboru. Varčevali so moči in se pripravljali na peklensko ozračje, ki jih čaka v Ljudskem vrtu.

Oslabljeni Hapoel je v 40. minuti češki napadalec Tomasz Pekhart, ki je na prvi tekmi z Mariborom zaigral kot rezervist, popeljal v vodstvo z 1:0, a je še pred koncem prvega dela prejel zadetek. Rezultat 1:1 je pomenil tudi končni razplet. Statistika je razkrila podrejenost gostiteljev. Maccabi je proti vratom Hapoela streljal 15-krat, mariborski tekmec pa le petkrat.

Največja tekma v zgodovini kluba

Trener Barak Bacher, ki ima komaj 37 let, je dejal: "Naleteli smo na razigranega tekmeca, ki bi si zaslužil zmago. Maccabi Netanyja bo presenečenje nove sezone," je pohvalil goste.   

Njegov izbranec Shir Tzedek je po tekmi dejal: "Na voljo imamo tri dni, da se pripravimo na zelo pomembno tekmo, verjetno kar največjo v zgodovini kluba, pa tudi za nas igralce. V torek bomo igrali bolje." Tako je napovedal 27-letni branilec, ki je na prvi tekmi med Hapoelom in Mariborom odločil zmagovalca. V izdihljajih prvega dela je suvereno izvedel strel z bele točke in poskrbel za preobrat Hapoela.

Kako se je Hapoel odpravil v Maribor?

Na tribunah bo 200 Izraelcev

Na Štajersko je odpotoval tudi Španec Isaac Cuenca, ki je bil v prejšnji sezoni soigralec Reneja Krhina pri Granadi. Na tekmi z Mariborom je odigral le šest minut, zaradi zdravstvenih težav pa je vprašljiv za srečanje v Sloveniji, kjer bo izraelske prvake bodrilo okrog 200 navijačev. Polovica izmed njih je v Maribor prispela že v nedeljo. Ljudski vrt bo v torek razprodan, tako da bo dvoboj, ki odloča o bogato nagrajenem udeležencu lige prvakov, spremljalo slabih 13 tisoč gledalcev.

Ne spreglejte