Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 12. 2022,
21.34

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89

5

Natisni članek

Diego Armando Maradona Johan Cruyff Erling Haaland Kylian Mbappe Kylian Mbappe Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Instagram Lionel Messi Lionel Messi Twitter Pele

Četrtek, 29. 12. 2022, 21.34

1 leto, 2 meseca

Znana nogometna imena pretresla smrt legendarnega Brazilca

Svet se čustveno poslavlja od Peleja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89

5

Po smrti legendarnega brazilskega nogometaša Peleja (1940–2022), ta se je poslovil v krogu družine v bolnišnici Albert Einstein v Sao Paulu, kjer je izgubil boj za zahrbtno boleznijo v 83. letu starosti, so družbena omrežja preplavila posvetila in žalna sporočila številnih nogometnih imen. Prek Instagrama je prva potrdila smrt kralja nogometa njegova hči Kely Nascimento in zapisala: "Ljubimo te do neskončnosti, počivaj v miru".

Pele 1958
Sportal Umrl je Pele. Zbogom, največji. Nogomet je izgubil svojega kralja.

Skrbniki njegovega profila na Twitterju so zapisali: "Navdih in ljubezen sta zaznamovala pot kralja Peleja, ki je danes mirno umrl. Edson je na svojem potovanju 'očaral svet s svojo genialnostjo, ustavil vojno, izvajal socialno delo po vsem svetu in širil tisto, za kar je najbolj verjel, da je zdravilo za vse naše težave: ljubezen'. Ljubezen, ljubezen in ljubezen, za vedno,'' so delili njegovo poslovilno sporočilo. 

Največji brazilski nogometni as zdajšnje generacije, Neymar, ki je na četrtfinalni tekmi s Hrvaško dosegel 77. zadetek v državnem dresu in se na lestvici najboljših strelcev izenačil s Pelejem, je na Instagramu delil ganljiv zapis: "Pred Peléjem je bila 10 le številka. Ta stavek sem nekje prebral, na neki točki svojega življenja. Toda ta lep stavek je nepopoln. Rekel bi, da je bil pred Peléjem nogomet le šport. Nato pa je Pele spremenil vse. Nogomet je spremenil v umetnost, v zabavo. Dal je glas ubogim, temnopoltim in še posebej naredil Brazilijo prepoznavno. Nogomet in Brazilija sta po zaslugi kralja dvignila svoj status! Odšel je, a njegova čarobnost bo ostala. Pele je večen!"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NJ 🇧🇷 (@neymarjr)

Najboljši nogometaš SP 2022 Lionel Messi, ki mu je Pele nedavno iskreno čestital za prvo osvojitev svetovnega naslova, je na Instagramu zapisal: "Počivaj v miru, Pele."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Leo Messi (@leomessi)

Portugalski superzvezdnik Cristiano Ronaldo, ki išče novega klubskega delodajalca, najverjetneje pa bo nadaljeval kariero v Savdski Arabiji, se je od Peleja, s katerim se je večkrat srečal, poslovil z daljšim posvetilom na Instagramu: "Izrekam globoko sožalje vsej Braziliji, zlasti družini gospoda Edsona Arantesa do Nascimenta. Zgolj 'nasvidenje' od večnega kralja Peléja ne izraža vse bolečine, ki jo trenutno čuti ves nogometni svet. Bil si navdih toliko milijonom, pravi vzor. Naklonjenost, ki si mi jo izkazoval, je bila vzajemna v vsakem najinem trenutku. Tudi na daljavo. Nikoli ne boš pozabljen, vsi ljubitelji nogometa se te bomo večno spominjali. Počivaj v miru, kralj Pele."

Evropska nogometna zveza (Uefa), kateri predseduje Aleksander Čeferin, se je od Peleja poslovila z besedami: "Nocoj se pridružujemo oboževalcem po vsem svetu v žalovanju za Pelejem, enim najboljših igralcev nogometa vseh časov. Bil je prva svetovna superzvezda igre in je imel pionirsko vlogo pri vzponu nogometa, da je postal najbolj priljubljen šport na svetu. Počivaj v miru, Pele."

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je zapisala: "Pele: nesmrten ... Za vedno z nami."

Francoski zvezdnik Kylian Mbappe, ki je nedavno v finalu SP 2022 proti Argentini dosegel kar tri zadetke, a po dramatičnem izvajanju enajstmetrovk vseeno ostal brez naslova svetovnega prvaka, je Peleju namenil naslednje spoštljive besede: "Zapustil nas je kralj nogometa, njegova zapuščina ne bo nikoli pozabljena."

Norveški napadalec Erling Braut Haaland, predhodnik nove nogometne generacije, ki bi lahko navduševala še dolga leta, je zapisal: "Vse, kar vidite, da je naredil kateri izmed nogometašev, je Pele naredil prvi. Počivaj v miru."

Kapetan brazilske reprezentance Thiago Silva, ki je na letošnjem SP nepričakovano izpadel v četrtfinalu proti Hrvaški, je zapisal: "Vedno boš kralj nogometa, legenda. Počivaj v miru, Pele. Spremenil si zgodovino nogometa. Tvoja zapuščina bo vedno v naših srcih. Hvala za vse!"

Nogometna zveza Slovenije (NZS) se je spomnila na prigodo iz leta 2014, ko je igralce pred prijateljsko tekmo med Alžirijo in Slovenijo, takratni kapetan Slovenije je bil Boštjan Cesar, pozdravil legendarni Pele.

Angleška nogometna zveza se je spomnila na kralja in izbrala fotografijo, na kateri si na SP 1970 izmenjuje dres z enim od najboljših angleških nogometašev vseh časov, Bobbyjem Moorom. Z njim je leta 1981 zaigral tudi v filmu Pobeg v zmago, v katerem ob priznanih filmskih igralcih ni manjkalo nogometnih zvezdnikov. ''Eden od največjih, ki so krasili to čudovito igro. Zbogom, Pele. Nikoli ne boš pozabljen.''

V omenjenem filmu je nastopal tudi nekdanji zvezdnik argentinskega nogometa Oscar Ardilles: "Kralj kraljev je umrl. Izjemen, edinstven nogometaš. Trikratni svetovni prvak, ki je dosegel več kot tisoč golov. Moj idol v mladosti. Nogomet je naredil za lepo in resnično mednarodno igro. Ko sem nastopal z njim v filmu Pobeg v zmago, so se mi uresničile sanje."

Pri nogometnem portalu Goal so se spomnili na znamenite besede Peleja ob smrti Argentinca Diega Armanda Maradone (2020). "Upam, da bomo lahko nekega dne skupaj igrali nogomet na nebu," je takrat dejal legendarni Brazilec, edini nogometaš na svetu, ki je osvojil kar tri naslove svetovnega prvaka.

V nebesih bo lahko Pele užival v nogometnih vragolijah tudi ob igranju z Johanom Cruyffom. Tako so sporočili skrbniki profila pokojnega nizozemskega asa, enega od najboljših evropskih nogometašev vseh časov, ki je neizmerno spoštoval Brazilca.

Nekdanji angleški napadalec Gary Lineker, v zadnjih letih pa eden najbolj cenjenih nogometnih strokovnih komentatorjev, se je od Peleja poslovil z besedami: "Pele je umrl. Najbolj božanski nogometaš in človek. Igral je igro, ki je bila kos le redkim izbrancem. Trikrat je dvignil najpomembnejši zlati pokal v čudovitem rumenem dresu. Morda je odšel, vendar bo vedno imel nogometno nesmrtnost. Počivaj v miru, Pele."

Nemška nogometna zveza, ki se lahko pohvali s štirimi naslovi svetovnih prvakov in na večni lestvici zaostaja le za rekorderji Brazilci, je sporočila: "Nemški nogomet žaluje. Tvojo izgubo se že čuti po vsem svetu."

Štirikrat so bili svetovni prvaki tudi Italijani.

Valižan Jack Wilshere, ki je imel to čast, da si je z njim, ko je še branil barve Arsenala, izmenjal dres, je poudaril: "Besedo legenda v teh časih uporabljamo preveč zlahka. Pele je bil resnična legenda."

Angleški klubski velikan Manchester United se je zahvalil Peleju za vso radost, ki jo je prinesel ljubiteljem nogometa po vsem svetu.

Nekdanji danski vratar Peter Schmeichel je zapisal: "Poskrbel si, da se je svet zaljubil v nogomet. Počivaj v miru, Pele."

Nad Wembleyjem v Londonu so v čast Peleja zažarela brazilske rumeno-zelene barve:

Od Peleja so se poslovili tudi ...

poljski nogometni zveznik Robert Lewandowski:

kapetan angleške reprezentance in Tottenhama Harry Kane:

nekdanji ameriški predsednik Barack Obama:

valižanski nogometni as Gareth Bale:

nekdanji afriški zvezdnik Samuel Eto'o, zdaj predsednik Nogometne zveze Kameruna:

nekdanji brazilski as Cafu:

nekdanji angleški zvezdnik Rio Ferdinand:

 

nekdanji ganski nogometni zvezdnik Michael Essien:

Ne spreglejte