Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
21. 12. 2017,
12.10

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68

Natisni članek

Darmstadt Roman Bezjak Anderlecht St Etienne Arminia Bielefeld Köbenhavn Dinamo Kijev Jan Oblak Jan Oblak Andraž Šporar Robert Berić Milan Mandarić Kenan Bajrić Igor Bišćan NK Olimpija NK Olimpija slovenska nogometna reprezentanca Benjamin Verbič

Četrtek, 21. 12. 2017, 12.10

6 let, 4 mesece

Slovenski nogometaši in zimski prestopni rok

Z vročih Karibov do posla kariere

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68
Bernjamin Verbič | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Poleti je slovenski nogomet dočakal največji prestop v zgodovini. Kevin Kampl je zapustil Bayer Leverkusen in se pridružil rdečim bikom iz Leipziga, ki so zanj plačali 20 milijonov evrov. Kdo bi lahko v prihodnjih tednih poskrbel za največji zimski prestop? Prvi favorit je že znan. To je Benjamin Verbič, ki se bo v Ukrajini vpisal v klub milijonarjev.

Med slovenskimi nogometnimi reprezentanti, ki bodo v zimskem prestopnem roku menjali klubsko okolje, prevladujejo varovanci Amirja Ružnića. Primorski agent je že dalj časa v stikih s kijevskim Dinamom.

Ukrajinski velikan, eden najbogatejših klubov v tem delu Evrope, je pokazal veliko zanimanje za 24-letnega slovenskega reprezentanta Benjamina Verbiča. Vodstvo Dinama ni ostalo ravnodušno pri spremljanju predstav Vojničana v dresu Köbenhavna in reprezentance. Uspešno sezono je kronal s 27 nastopi, na katerih je zbral 11 zadetkov in sedem podaj.

V Ukrajini ga čaka dvoboj za naslov

V Ukrajini ga čaka milijonska plača. | Foto: Twitter - Voranc V Ukrajini ga čaka milijonska plača. Foto: Twitter - Voranc Njegova vrednost na mednarodni nogometni borzi je zrasla, krog snubcev, ki so ga želeli pripeljati, se je večal. Čeprav se je namigovalo, da bi lahko kariero nadaljeval v eni izmed največjih lig v zahodni Evropi (Italija oziroma Anglija), je slovenski športni dnevnik Ekipa24 pred dnevi presenetil z napovedjo, da se bo krilni napadalec preselil v Ukrajino.

Po jesenskem delu, v katerem ni mogel biti zadovoljen z uvrstitvijo Köbenhavna v danskem prvenstvu, kjer bo kot branilec naslova prezimil šele na šestem mestu, za vodilnim Midtjyllandom pa zaostaja kar 18 točk, bi se lahko spomladi spet potegoval za vrh. Dinamo v Ukrajini že vrsto let bije pester boj za primat s Šahtarjem. S pomočjo Slovenca, čigar največji konkurent v udarni enajsterici bo Paragvajec Derlis Gonzalez, bi lahko uresničil cilj. Dinamo je v jesenskem delu za bogatim brezdomcem iz Donecka zaostal tri točke, a je odigral tudi tekmo manj.

Benjamin Verbič počitnikuje na Karibih:

 

My mood these days...😀🌴🌊☀️️

A post shared by Benjamin Verbic (@benjaminverbic7) on

Verbič je na zasluženem dopustu. Odpravil se je v Dominikansko republiko, kmalu pa se bo vrnil v domovino. V ponedeljek bo sledil slovesen trenutek, podpis štiriletne pogodbe z Dinamom, pri katerem ga bo čakala letna plača, izražena s sedemmestnim številom. Köbenhavn se nadeja velike odškodnine, omenjajo se štirje milijoni evrov, štirikrat manj pa bi lahko znašal celoletni zaslužek Verbiča. Velik razlog, da nadaljuje kariero v državi, ki jo še vedno pretresajo vojne vihre, v prvenstvu pa glavno vlogo igrata le dva kluba.

Köbenhavn bo tako kmalu ostal brez igralca, ki je bil jeseni uvrščen v najboljšo enajsterico skupinskega dela evropske lige, v prvenstvu pa je s sedmimi zadetki spadal med deset najboljših strelcev na Danskem. V reprezentanci, kjer je z novim selektorjem Tomažem Kavčičem sodeloval tako v mladi kot članski ekipi, je na 14 nastopih dosegel tri gole.

Berić se vrača v Francijo

Robert Berić bo ponovno nosil zeleni dres. | Foto: Reuters Robert Berić bo ponovno nosil zeleni dres. Foto: Reuters Verbič ni edini Ružnićev varovanec, ki bo pozimi zamenjal klubsko okolje. Na pot se bo kmalu odpravil tudi Robert Berić. V Belgiji se v dresu prvaka Anderlechta, s katerim v ligi prvakov kot posojeni napadalec desetkratnih francoskih prvakov ni vpisal niti ene minute, ni naigral. "Najverjetneje se bo vrnil v St. Etienne," je Ružnić napovedal vrnitev Krčana v Francijo, kjer se je pri zelenih takrat, ko je bil zdrav, počutil odlično.

Na njegovo žalost mu ni bilo naklonjeno zdravje. Okrevanje po poškodbi kolena je bilo dolgo, zato se je v zagati znašel tudi njegov klubski status. Spomladi si bo prizadeval vrnitev v tekmovalno formo, s katero bi lažje konkuriral tudi vrnitvi v reprezentanco.

Šporar zapušča Arminio

Andraž Šporar je letos večkrat oblekel reprezentančni dres. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Andraž Šporar je letos večkrat oblekel reprezentančni dres. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida S tekmovalno formo, ki je v zadnjih tednih trpela na račun težav z zobmi, ne more biti zadovoljen niti Andraž Šporar. Kot posojeni nogometaš Basla je na delu v Nemčiji, kjer pa si pri drugoligašu Arminii iz Bielefelda ni zagotovil statusa prvokategornika. Jeseni je dosegel dva zadetka, veliko premalo od prvotnega cilja.

Ko se je zdelo, da je med njim in trenerjem dokončno počilo, sta našla skupen jezik, Ljubljančan pa se je vrnil na igrišče. Zato je vprašanje, ali bo Šporar resnično zapustil Bielefeld. "Klub bo menjal 99-odstotno," se je v matematičnem slogu izrazil Ružnić in pojasnil, da bo ljubljenec ljubljanskega občinstva ostal v tujini, tako da je možnost začasne vrnitve k Olimpiji padla v vodo.

Kaj bo dejal Mandarić?

Se bosta Kenan Bajrić in rekorder 1. SNL Marcos Tavares srečevala tudi v spomladanskem delu? | Foto: Žiga Zupan/Sportida Se bosta Kenan Bajrić in rekorder 1. SNL Marcos Tavares srečevala tudi v spomladanskem delu? Foto: Žiga Zupan/Sportida Pri Olimpiji je jeseni blestel Kenan Bajrić. Trener Igor Bišćan ga je uvrstil v osrednji del obrambe, kjer se je tako izkazal, da je zmajem pomagal do najučinkovitejše zadnje vrste v Prvi ligi Telekom Slovenije.

Na 18 tekmah je prejela le osem zadetkov, hrvaški strateg pa je bil tako navdušen nad predstavami Ljubljančana, da ga je predlagal novemu selektorju izbrane vrste. Bajrić je pred kratkim sklenil pogodbo z Ružnićem, ki je kot njegov agent potrdil veliko zanimanje Slovana iz Bratislave.

Slovaki se zanimajo za branilca Olimpije, ki lahko nastopa na različnih igralnih mestih, o tem, ali ponujajo dovolj denarja, pa bo kmalu odločil predsednik Milan Mandarić. Ko se bo vrnil iz ZDA, se bo sestal z Ružnićem, nato pa se bodo odločili, ali bi se lahko preselil v slovaško prestolnico. Slovan zanj ponuja okrog 700 tisoč evrov.

Parižani ne bodo kupili Oblaka, kaj bo z Bezjakom?

Kateri od slovenskih nogometašev bi še lahko pozimi zamenjal klub? Veliko se je razpredalo o zanimanju PSG za Jana Oblaka. Če bi se uresničil, bi Škofjeločan postavil ne le slovenski rekord, ampak bi se podpisal pod najdražji prestop vratarja v zgodovini nogometa, hkrati pa tudi enega najvišjih nasploh. Na svetu, da ne bo pomote.

Če bi Jan Oblak zapustil Atletico, bi poskrbel za enega največjih prestopov vseh časov na svetu. | Foto: Vid Ponikvar Če bi Jan Oblak zapustil Atletico, bi poskrbel za enega največjih prestopov vseh časov na svetu. Foto: Vid Ponikvar

Parižani so sporočili, da pozimi ne bodo snubili Oblaka, ki do nadaljnjega ostaja osrednja moč Atletica, po novem enega največjih favoritov za osvojitev evropske lige. Novega izziva si je zagotovo zaželel Roman Bezjak, ki je bil jeseni pri Darmstadtu na stranskem tiru skoraj do konca, z minutažo na Reki ni zadovoljen njegov nekdanji soigralec Matic Črnic … Novega delodajalca iščeta tudi Andraž Struna in Mitja Lotrič. Prvi ni več član zvezdniške zasedbe New York Cityja, drugi pa je zapustil številčno slovensko kolonijo na Cipru, nastanjeno v Pafosu.

Zimski prestopni rok bo v večini držav potekal od začetka leta 2018 do konca januarja. V Sloveniji bo potekal med 15. januarjem in 15. februarjem.

Ne spreglejte