Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
29. 12. 2016,
20.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,58

3

Natisni članek

Giorgio Chiellini Rene Krhin Branko Ilić Bojan Jokić Gregor Balažic Erik Janža Samir Handanović Oscar James Rodriguez Cesc Fabregas Carlos Tevez Wayne Rooney Bastian Schweinsteiger Moussa Dembele

Četrtek, 29. 12. 2016, 20.00

6 let, 6 mesecev

Pred začetkom zimskega prestopnega roka

Še niti začelo se ni, pa že jemlje sapo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,58

3

Carlos Tevez | Foto Reuters

Foto: Reuters

Pred nami je vedno zelo zanimiva zimska nogometna tržnica. Kaj se je že zgodilo in kaj lahko še pričakujemo?

Od kdaj do kdaj traja zimski prestopni rok?

V nogometno najbolj razvitih evropskih nogometnih državah se bo zimski prestopni rok začel 1. januarja in trajal do 31. januarja. V Angliji, Španiji in Franciji do 23.59. V Italiji se bo končal ob 11., v Nemčiji pa ob 18. uri.

V nekaterih razvitejših državah bo trajal malce dlje. V Turčiji do 1. februarja, na Portugalskem do 2., v Švici, podobno kot na Hrvaškem, do 15. (v Srbiji do 17.), v Rusiji do 24. februarja, v Ukrajini pa celo do 2. marca.

V Sloveniji bo uradno trajal od 15. januarja do 15. februarja.

25-letni Oscar se seli na Kitajsko. | Foto: Guliverimage/Getty Images 25-letni Oscar se seli na Kitajsko. Foto: Guliverimage/Getty Images Na stotine zimskih prestopov povsod po svetu se je že zgodilo, preden se je prestopni rok v Evropi sploh začel. Nekaj je bilo zelo odmevnih, zanje so poskrbeli predvsem Kitajci.

Brazilec Oscar je iz Chelseaja za kar 60 milijonov evrov odšel v tamkajšnji SIPG.

Carlos Tevez je zapustil Argentino in se iz kluba Boca Juniors za dobrih deset milijonov evrov preselil v SH Shenhuo ter postal najbolje plačani nogometaš na svetu. Nekdanji zvezdnik Juventusa, Manchester Cityja in Manchester Uniteda bo v Šanghaju v dveh letih zaslužil 80 milijonov evrov. To znese skoraj dva milijona na mesec, več kot 700 tisoč na teden, 100 na dan, dobrih štiri tisoč evrov na uro, 70 evrov na minuto in več kot evro na vsako sekundo.

Za velik prestop je poskrbel tudi PSG. Francoski prvak je za svetovnega prvaka, reprezentanta Nemčije Juliana Draxlerja, Wolfsburgu odštel kar 42 milijonov evrov.

Deset milijonov evrov manj je Manchester City Palmeirasu odštel za mladega napadalca Gabriela Jesusa. Brazilskega reprezentanta, ki je star šele 19 let in naj bi bil naslednji velik zvezdnik svetovnega nogometa.


Do zdaj največji letošnji zimski prestopi:

  • 60 milijonov evrov: Oscar, 25 let, Brazilija (iz Chelseaja/Anglija v SIPG/Kitajska)
  • 42 milijonov evrov: Julian Draxler, 23 let, Nemčija (iz Wolfsburga/Nemčija v PSG/Francija)
  • 32 milijonov evrov: Gabriel Jesus, 19 let, Brazilija (iz Palmeirasa/Brazilija v Manchester City/Anglija)
  • 12 milijonov evrov: Riechedly Bazoer, 20 let, Nizozemska (iz Ajaxa/Nizozemska v Wolfsburg/Nemčija)
  • 10,5 milijona evrov: Kyung-Won Kwon, 24 let, Južna Koreja (iz Al Ahlija/ZAE v TJ Quanjian/Kitajska) in Carlos Tevez, 32 let, Argentina (iz Boca Juniors/Argentina v SH Shenhuo/Kitajska)

Kdo so najbolj znani nogometaši, ki bi se lahko selili?

Nezadovoljni zvezdnik Reala James Rodriguez je želja številnih evropskih velikanov. | Foto: Reuters Nezadovoljni zvezdnik Reala James Rodriguez je želja številnih evropskih velikanov. Foto: Reuters

James Rodriguez

Najboljši strelec svetovnega prvenstva 2014, za katerega je Real Madrid pred dobrima dvema letoma plačal kar 75 milijonov evrov, pod vodstvom Zinedina Zidana igra zelo malo. V španskem prvenstvu je bil v tej sezoni le štirikrat v začetni postavi Reala. Jasno je, da si mladi zvezdnik, ki še vedno šteje le 23 let, želi igrati veliko več.

Kot je jasno tudi to, da je zanimiv za številne najbogatejše evropske klube. Zanj naj bi se ogreli predvsem pri Chelseaju in še pred nekaj dnevi se je zdelo, da bo v London tudi prišel, a medtem je Kolumbijec sporočil, da želi ostati v Madridu. Kar pa seveda ne pomeni, da se bo to tudi zgodilo. Odgovor, ali bo res ostal v Španiji, bomo dobili v prihodnjih tednih.

Pierre-Emerick Aubameyang

Gabonec tudi v tej sezoni navdušuje v dresu Borussie Dortmunda, v 22 tekmah v vseh tekmovanjih je zabil 22 golov. Star je 27 let in zelo ambiciozen.

Že večkrat je dal vedeti, da se spogleduje z najboljšimi in najbogatejšimi evropskimi klubi. Že večkrat so zanimanje zanj pokazali pri madridskem Realu. Lahko v januarju preidejo k dejanjem in se podajo v lov nanj? Ne bi bilo presenečenje.

Je Cesc Fabregas naslednji zvezdnik evropskega nogometa, ki se bo preselil v Azijo? | Foto: Reuters Je Cesc Fabregas naslednji zvezdnik evropskega nogometa, ki se bo preselil v Azijo? Foto: Reuters

Cesc Fabregas

Nekoč eden izmed najboljših vezistov na svetu ima danes 29 let in je daleč od stare slave. Pri Chelseaju ni redno v začetni postavi, zato bi se lahko zgodilo, da bo odšel. Predvsem zato, ker se zanj zanimajo številni klubi po vsem svetu.

Med njimi naj bi bil tudi Milan, po njem sprašujejo pri West Ham Unitedu, a tudi na Kitajskem. Je to naslednji zvezdnik svetovnega nogometa, ki ga bo premamilo šelestenje denarja in se bo preselil v Azijo?

Isco

Še en španski vezist, ki ne igra toliko, kot bi si želel. Lahko se zgodi, da bo po treh letih zapustil Real Madrid. Star je šele 24 let, pred njim so še najboljša nogometna leta.

Želeli naj bi si ga v Londonu, nanj so oko vrgli pri Arsenalu, Chelseaju in predvsem pri Tottenhamu.

Morgan Schneiderlin bo, tudi če bo zapustil Manchester United, verjetno ostal v Angliji. | Foto: Guliverimage/Getty Images Morgan Schneiderlin bo, tudi če bo zapustil Manchester United, verjetno ostal v Angliji. Foto: Guliverimage/Getty Images

Morgan Schneiderlin

Francoski vezist, za katerega je Manchester United pred letom in pol odštel kar 35 milijonov evrov, pod vodstvom Joseja Mourinha ne igra skoraj nič, zato je precej mogoče, da se bo preselil drugam.

Skoraj zagotovo bo, tudi če bo odšel, ostal v Angliji. Zanj se zanimajo predvsem pri West Bromwich Albionu in Evertonu, ki je tudi glavni favorit za njegov podpis.

Adrian Silva

Izkušeni vezist, ki je Portugalski poleti pomagal do naslova evropskega prvaka, še vedno igra za lizbonski Sporting, a naj bi se kmalu preselil.

Zanj se zanimajo predvsem pri angleškem prvaku Leicester Cityju, ki v drugem delu sezone nujno potrebuje okrepitve za nastopanje v prvenstvu, v katerem se je znašel celo v boju za obstanek, in v ligi prvakov, v kateri je v osmini finala.

Claudio Ranieri naj bi bil za 27-letnika pripravljen odšteti tudi do 30 milijonov evrov.

Giorgio Chiellini utegne v Londonu spet združiti moči z Antoniom Contejem. | Foto: Guliverimage/Getty Images Giorgio Chiellini utegne v Londonu spet združiti moči z Antoniom Contejem. Foto: Guliverimage/Getty Images

Giorgio Chiellini

Dvaintridesetletni branilec že več kot desetletje igra v Juventusu, zunaj italijanskih meja se še ni preizkusil. Morda se bo letos. Zanj naj bi se resno zanimal Chelsea.

Če bo odšel v London, bo spet združil moči z rojakom, s katerim je že sodeloval v italijanski reprezentanci in tudi v Juventusu, Antoniom Contejem.

Memphis Depay

Ko je pred letom in pol za 34 milijonov evrov iz PSV Eindhovna prišel v Manchester United, je nekdanji soigralec slovenskega napadalca Tima Matavža veljal za enega od največjih upov evropskega nogometa. Danes je drugače. V angleškem prvenstvu je v tej sezoni odigral pičlih 20 minut.

Zdaj so se v angleških tabloidih pojavile še fotografije, na katerih kadi pipo, kar naj bi njegovega trenerja Mourinha dokončno prepričalo o tem, da ga ne potrebuje več.

Tudi zanj se zanimajo pri Evertonu, oko nanj naj bi vrgli še nekateri italijanski klubi. Predvsem Roma.

Je pravljične zgodbe Wayna Rooneyja in Manchester Uniteda konec? | Foto: Guliverimage/Getty Images Je pravljične zgodbe Wayna Rooneyja in Manchester Uniteda konec? Foto: Guliverimage/Getty Images

Wayne Rooney

Legendarni napadalec Manchester Uniteda v tej sezoni igra slabo in malo. Prav zato so se v Angliji pojavile govorice, da naj bi se vrnil tja, kjer se je pred 12 leti začela pisati njegova bleščeča nogometna zgodba. V Everton.

Leta 2004 je iz Liverpoola v Manchester prišel kot 18-letni čudežni deček angleškega nogometa. Danes bi se lahko v nasprotno smer preselil kot najboljši strelec v zgodovini angleške reprezentance in drugi najboljši strelec v zgodovini Manchester Uniteda. No, ravno rekord moštva z Old Trafforda je tisti, ki bi ga lahko v Manchestru tudi zadržal. Do mejnika, ki ga je leta 1973 postavil legendarni Bobby Charlton, ki je v rdečem dresu zabil 249 golov, ga namreč loči le še en zadetek.

Dimitri Payet

Eden izmed glavnih zvezdnikov letošnjega evropskega prvenstva z West Ham Unitedom v Angliji ne dosega takšnih rezultatov, kot bi si jih želel, medtem ko je iz Evrope že izpadel.

Star je 29 let in čas za to, da bi igral na najvišji klubski ravni, se počasi izteka. Je v najboljših letih in prav zagotovo bi si želel igrati v kakšnem izmed najboljših evropskih klubov. Real Madrid, ki se zanima zanj, je seveda eden izmed njih.

Alex Oxlade-Chamberlain pri Arsenalu trenutno ni najbolj zadovoljen. | Foto: Guliverimage/Getty Images Alex Oxlade-Chamberlain pri Arsenalu trenutno ni najbolj zadovoljen. Foto: Guliverimage/Getty Images

Alex Oxlade-Chamberlain

Vezist Arsenala, ki je bil pred nekaj leti med največjimi upi angleškega nogometa, v letošnji sezoni ne igra toliko, kot bi si želel. Z Londončani ima pogodbo do leta 2018. Če bo želel Arsene Wenger z njim zaslužiti, ga bo moral prodati.

V svojih vrstah naj bi si 23-letnika želeli predvsem pri Liverpoolu, v tem klubu naj bi šli v akcijo že januarja, a vprašanje je, ali bodo pri Arsenalu dovolili, da se zgodi prestop, ki bi okrepil njihovega neposrednega tekmeca za najvišja mesta v angleški premier ligi.

Moussa Sissoko

Vezist, ki je na letošnjem evropskem prvenstvu navduševal v dresu Francije, v tej sezoni za Tottenham ne igra toliko, kot bi si želel, zato se lahko zgodi, da bo zapustil London. Toliko bolj zato, ker za njim pogledujejo številni klubi. Predvsem italijanski.

Milanski Inter in torinski Juventus naj bi bila med tistimi, ki sta za 27-letnika najbolj zagreta.

Mladi napadalec Celtica Moussa Dembele je opozoril nase. | Foto: Guliverimage/Getty Images Mladi napadalec Celtica Moussa Dembele je opozoril nase. Foto: Guliverimage/Getty Images

Moussa Dembele

Komaj 20-letni napadalec Celtica, ki je v ligi prvakov navdušil z dvema goloma v mreži Manchester Cityja, je v Glasgow poleti prišel zastonj iz Fulhama. Danes je vreden več kot deset milijonov evrov in zanimiv za številne angleške klube.

Za mladega francoskega reprezentanta se zanimajo predvsem pri Liverpoolu in Tottenhamu.

Victor Lindelöf

Mladi branilec lizbonske Benfice je menda všeč Mourinhu, ta ga želi pripeljati v Manchester United, a ker 22-letnik ne bo poceni, stal naj bi vsaj 40 milijonov evrov, se lahko zgodi, da bomo morali na ta prestop počakati še nekaj časa.

Bastian Schweinsteiger je na izhodnih vratih Manchester Uniteda. | Foto: Reuters Bastian Schweinsteiger je na izhodnih vratih Manchester Uniteda. Foto: Reuters

Bastian Schweinsteiger

Nekoč nepogrešljivi član začetne enajsterice nemške reprezentance in münchenskega Bayerna je pri Mourinhovem Manchester Unitedu povsem na stranskem tiru, zato je jasno, da bo moral v iskanju sreče drugam.

Star je 32 let in daleč od stare forme, a zanimiv za Kitajce. Njegova selitev na vzhod sploh ne bi bila presenečenje.

Marcelo Brozović

V zadnjih dneh se je razširila novica o tem, da si želi novopečeni kitajski prvoligaš Tianjin Quanjian v svoje vrste zvabiti hrvaškega reprezentanta in nogometaša milanskega Interja. Ne samo to, za 25-letnega vezista, ki je v Italijo prišel iz zagrebškega Dinama, naj bi že poslal ponudbo.

Zanj naj bi bil pripravljen plačati kar 50 milijonov evrov, kar je natančno toliko, kolikor znaša njegova odkupna klavzula. Vendar pa ta nastopi šele junija prihodnje leto, zato imajo Italijani še nekaj manevrskega prostora in lahko ponudbo za enega svojih nosilcev brez težav zavrnejo.

Kaj pa Slovenci?

Se Samir Handanović seli na Otok? | Foto: Reuters Se Samir Handanović seli na Otok? Foto: Reuters Od reprezentantov lahko pričakujemo, da si bosta novega delodajalca našla predvsem Bojan Jokić in Rene Krhin, ki sta člana španskih klubov. Prvi pri Villarrealu v tej sezoni ni odigral niti minute, drugi je trenutno daleč od ekipe Granade. Pričakovati je mogoče, da bosta v drugem delu sezone igrala drugje.

Najodmevnejši prestop bi se lahko zgodil Samirju Handanoviću. Povezujejo ga z Manchester Cityjem, a z vratarjem milanskega Interja, ki že vrsto let spada med najboljše na svetu, a še vedno čaka na prvi nastop v ligi prvakov, je tako skoraj vedno. Kdo ve, morda pa se iz tokratnih govoric kaj izcimi.

Omenja se tudi zanimanje Chelseaja za Jana Oblaka, a teh govorih ne gre jemati preveč resno. Najdražji slovenski nogometaš ima z Atletico Madridom podpisano dolgoletno pogodbo, v njej pa zapisano odkupno klavzulo v višini kar sto milijonov evrov.

Brez kluba sta nekdanji dolgoletni reprezentant Branko Ilić, ki ga povezujejo z Olimpijo, in občasni reprezentant Gregor Balažic, ki se bolj kot z vrnitvijo v Slovenijo spogleduje s tujino. Že pol leta je brez delodajalca tudi reprezentant Andraž Struna, ki si bo počasi moral najti nov klub.

Preostalih reprezentantov in najboljših slovenskih nogometašev z menjavo klubov za zdaj ne povezujejo, a kdo ve, kaj vse se še lahko zgodi.

Rok Kronaveter zapušča Olimpijo. | Foto: Vid Ponikvar Rok Kronaveter zapušča Olimpijo. Foto: Vid Ponikvar Slovenska liga? En odmevnejši prestop se je že zgodil. Občasni reprezentant Erik Janža je zapustil Maribor in se preselil v vrste vodilnega češkega prvoligaša Viktorie iz Plzna.

Pričakovano je, da bo Olimpijo zapustil najboljši igralec in strelec slovenske lige v prejšnji sezoni, reprezentant Rok Kronaveter. Ob njem bi lahko Ljubljano zapustila še nekdanji dolgoletni reprezentant Andraž Kirm in občasni član slovenske izbrane vrste Etien Velikonja. Zagotovo pa bodo prvaki tudi nakupovali in prav zanimivo bo videti, koga bodo pripeljali.

Zagotovo bodo kadrovali v Mariboru, prav tako lahko nekaj prestopov pričakujemo pri drugih prvoligaših. Domžalčani so že sporočili, da se poslavljata napadalca Marko Alvir in Slobodan Vuk, oba sta v prvem delu sezone pokazala veliko.

Ne spreglejte