Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
6. 3. 2019,
6.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Natisni članek

Real Madrid Ajax UEFA liga prvakov Matthijs de Ligt Erik ten Hag Dušan Tadić Santiago Solari Emilio Butragueno Dani Carvajal Nacho

Sreda, 6. 3. 2019, 6.00

1 leto

Po presenetljivi zmagi Ajaxa v Madridu (4:1)

Zvezdnik Reala po hudi sramoti brez zadržkov o dreku, kapetan snemal film

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Real Ajax | Slika, ki je v torek obšla svet. Madridski Real na kolenih, Ajax pa slavi največjo zmago v tem tisočletju. | Foto Reuters

Slika, ki je v torek obšla svet. Madridski Real na kolenih, Ajax pa slavi največjo zmago v tem tisočletju.

Foto: Reuters

"Ne razmišljam o odstopu," je povedal Santiago Solari po novi zaušnici, ki jo je prejel kot trener Reala. V zadnjih tednih se vrstijo druga za drugo. Beli baletniki so v kratkem obdobju izpadli iz boja za lovorike v vseh treh tekmovanjih, Ajax pa jim je z zmago 4:1 zadal najhujši udarec, kar se tiče domačih nastopov v Evropi.

Ko so navijači madridskega Reala pomislili, da so z dvema zaporednima domačima porazoma proti Barceloni izkusili najnižjo točko v sezono, so le nekaj dni pozneje padli še v globljo jamo. V ligi prvakov že dolgo niso izpadli tako kmalu. Po treh zaporednih naslovih so se poslovili že v osmini finala.

Bayern Liverpool
Sportal Poslovil se je še bavarski velikan, v četrtfinale tudi Barcelona

Čeprav so prvo tekmo v Amsterdamu dobili z 2:1, so bili na povratnem dvoboju nemočni. Ajax jim je z drzno in všečno igro prekrižal načrte. Osmešil je favorite, jih nadigral tako kot še nihče, kar se tiče evropskih tekem na Santiago Bernabeuu, in se zasluženo uvrstil v četrtfinale.  

Še nikoli mu ni bilo tako neprijetno

Ajax je ponižal Real in mu povzročil najhujši domači poraz v Evropi. Med strelce so se vpisali Hakim Ziyech, David Neres, Dušan Tadić in Lasse Schöne. | Foto: Reuters Ajax je ponižal Real in mu povzročil najhujši domači poraz v Evropi. Med strelce so se vpisali Hakim Ziyech, David Neres, Dušan Tadić in Lasse Schöne. Foto: Reuters Čeprav smo šele na začetku marca, smo v ligi prvakov doživeli prvovrstno nogometno poslastico, v kateri je Ajax spomnil na svoje najboljše čase, ko je preostala Evropa v sedemdesetih in devetdesetih prejšnjega stoletja z zavistjo in navdušenjem spremljala njegove predstave, v katerih so prevladovali mladi upi.

V torek so ponižali Real, mu prirediti veliko sramoto in ponižanje. Gostiteljem tokrat ni pomagal niti VAR. Hrbet jim je obrnila tudi sreča. V prvem polčasu, ki ga je Ajax dobil z 2:0, je Real dvakrat zatresel okvir vrat, zaradi poškodb pa je moral zamenjati dva napadalca. To je bil večer, ko je šlo Realu vse narobe. Napredovala je boljša ekipa.

Častni zadetek za Real je dosegel Marco Asensio:

"Še nikoli mi ni bilo tako neprijetno. Ne vem, kako bi to opisal. V enem tednu smo izgubili tri domače tekme. Nikoli ni enostavno zaigrati po dveh porazih proti Barceloni. Želeli smo premagati Ajax, a sta nas dve napaki stali zaostanka z 0:2, tretji gol Ajaxa pa nas je potolkel. Ali to predstavlja konec nekega obdobja? Ne bi rekel. Imamo mlado ekipo, ki lahko zelo napreduje. S tem se moramo spoprijeti in se od tega ne skrivati. Je pa naša sezona za en drek,'' je brez zadržkov opisal Daniel Carvajal, eden redkih nogometašev Reala, ki je stopil pred mikrofon po najhujšem domačem porazu Reala v evropskih tekmovanjih in se tam zadržal dlje časa. Z zadnjim stavkom je posrečeno opisal občutke, ki po klavrnem izkupičku v zadnjih tednih prevevajo navijače.

Scenarij, v katerem so izgubili vse

Luka Modrić je že pred srečanjem v Madridu spregovoril o tem, kako Real zelo pogreša Cristiana Ronalda.  | Foto: Reuters Luka Modrić je že pred srečanjem v Madridu spregovoril o tem, kako Real zelo pogreša Cristiana Ronalda. Foto: Reuters Beli baletniki so izgubili z 1:4. Jeseni, ko je v Madridu gostoval Bijolov CSKA iz Moskve, je Real ostal praznih rok z 0:3, kar priča le še dodatno o tem, da je Real v tej sezoni zapravil večino kredita, zgrajenega v zlatem obdobju vodenja ekipe s strani Zinedine Zidana in ogromne pomoči serijskega strelca Cristiana Ronalda, ki sta španskega velikana popeljala do treh zaporednih evropskih naslovov!

Evropskega niza je zdaj konec. Vrag je v Madridu odnesel šalo, po dolgem času bo kraljevi klub končal sezono, če se odšteje naslov svetovnega klubskega prvaka, brez lovorike.

"Prejšnji teden smo bili polni ciljev v kar treh tekmovanjih, nato pa se je pripetil najslabši scenarij, v katerem smo izgubili vse. Čestitke Ajaxu za fantastično predstavo," je čestital nizozemskemu podprvaku legendarni Emilio Butragueno, nekdanji napadalec, zdaj pa direktor Reala.

Kapetan snemal dokumentarni film, Nacho je zlomljen

Kapetan Sergio Ramos, ki je želel namerno manjkati na tej tekmi zaradi kartonov, da bi dočakal četrtfinale brez ''rumene'' nevarnosti, nato pa mu je Uefa zaradi namere podvojila kazen, na tribunah ni skrival slabe volje. | Foto: Reuters Kapetan Sergio Ramos, ki je želel namerno manjkati na tej tekmi zaradi kartonov, da bi dočakal četrtfinale brez ''rumene'' nevarnosti, nato pa mu je Uefa zaradi namere podvojila kazen, na tribunah ni skrival slabe volje. Foto: Reuters Na družbenih omrežjih odmeva šala, kako se bo kapetan Sergio Ramos, ki je manjkal zaradi kazni in na tribunah, zanimivo, snemal dokumentarni film o njem, vrnil prihodnjo sezono šele na tekmi drugega kroga skupinskega dela evropske lige.

Kakor igra Real zdaj, na zadnjih treh tekmah je trikrat izgubil, razlika v zadetkih pa je katastrofalna 1:8, bi lahko postala vprašljiva celo uvrstitev med štiri najboljše ekipe v Španiji in s tem vozovnica za ligo prvakov, čeprav ima tretjeuvrščeni Real v tem trenutku visoko prednost pred najbližjimi tekmeci Getafejem (+6), Alavesom (+8), Sevillo (+11), Valencio in Betiso (oba +12) ter tako dalje.

"Tega, da smo v tem delu sezone izpadli iz boja za lovorike v vseh tekmovanjih, nismo navajeni. Zlomljeni smo. To so hudi časi. Napočil je trenutek, ko se bo moral odločiti klub za drugačno pot," je branilec Nacho Fernandez, ki je v sodnikovem podaljšku izgubil živce in moral po rdečem kartonu predčasno pod prho, namignil, da bi lahko boleča zaušnica proti Ajaxu prinesla za seboj številne spremembe.

Solari: Real je večji od vseh nas

Trenerski dvoboj je pripadel Nizozemcu. | Foto: Reuters Trenerski dvoboj je pripadel Nizozemcu. Foto: Reuters Bo med njimi tudi zamenjava trenerja? Santiago Solari je dal vedeti, da ostaja trener Reala. "Ne bom se kar tako predal. Najbolj mi je žal navijačev, ki so nas podpirali v najtežjih trenutkih," sporoča Argentinec, ki je na novinarski konferenci odgovarjal tudi na vprašanje, kako si razlaga besede Carvajala o milo rečeni slabi sezoni Reala.

"Carvajal ima močan karakter. Njegova glava je bila še vroča po tekmi. Sezona se nadaljuje, čakajo nas še dvoboji španskega prvenstva. Za nami je težka sezona, a moramo zdaj, ko nam ne gre, pokazati srce in značaj. Zdaj bo treba pokazati pogum. Real Madrid je večji od vseh nas. Vedno se vrne še močnejši," je Solari dajal občutek, da bo vodil klub tudi v nadaljevanju sezone.

Napovedal je, da igralce čaka v sredo že trening, v naslednjih dneh pa zagotovo ne bo manjkalo govoric o vrnitvi Joseja Mourinha, s katerimi se španski mediji ubadajo vse od trenutka, ko je zapustil Old Trafford. Real čaka naslednji izziv v nedeljo, ko se bo udaril z Valladolidom.

Najboljša tekma Srba v karieri

Danec Lasse Schöne je presenetil Thibauta Courtoisa s premetenim prostim strelom in postavil končni rezultat 4:1. | Foto: Reuters Danec Lasse Schöne je presenetil Thibauta Courtoisa s premetenim prostim strelom in postavil končni rezultat 4:1. Foto: Reuters Ajax se ni ustrašil izziva. Da se lahko vsaj enakovredno kosa z Realom, je spoznal že na prvi tekmi v Amsterdamu, ki jo je nesrečno izgubil z 1:2. 

"Verjeli smo v to, da lahko v Madridu dosežemo želen rezultat. Vedeli smo, da lahko Real spravimo v težave, če bomo igrali svojo igro. To se je videlo že na prvi tekmi v Amsterdamu," je dejal 19-letni kapetan, nov čudežni deček nizozemskega nogometa Matthijs De Ligt.

Najboljši igralec dvoboja je postal Dušan Tadić. Srb se je poigraval z obrambo Reala.

Dušan Tadić je bil najboljši igralec na dvoboju v Madridu. | Foto: Reuters Dušan Tadić je bil najboljši igralec na dvoboju v Madridu. Foto: Reuters

"Prekrasen trenutek. To je poseben večer za Ajax, zame, za navijače, za vse. Naredili smo jih ponosne. To je bila verjetno moja najboljša tekma v karieri. Premagali smo najmočnejšo ekipo na svetu. Zelo sem ponosen, da nam je uspelo. Osrečili smo veliko število navijačev. V nogometu se je treba sprostiti in uživati v igri," je dejal junak srečanja, po katerem se je marsikdo spomnil na Marka Hughesa, nekdanjega trenerja pri Southamptonu, ki ni prepoznal njegovih kakovosti in se ga je za relativno majhen dobiček (dobrih 10 milijonov evrov) znebil.

Najlepša poteza Tadića v Madridu:

Srb se je preselil na Nizozemsko, v tej sezoni pa je eden najbolj inteligentnih in razigranih zveznih igralcev na svetu. Dosegel je prekrasen zadetek za 3:0, pred tem prispeval dve podaji, in si prislužil visoke ocene.

Trener Ajaxa preprosto užival

Veselje četrtfinalistov lige prvakov | Foto: Reuters Veselje četrtfinalistov lige prvakov Foto: Reuters "Odigrali smo na robu popolnosti. Užival sem, ko sem spremljal svojo ekipo. Zasluženo smo napredovali v četrtfinale," je bil trener Erik ten Hag ponosen na varovance, ki jih je v Madridu bodrilo več tisoč evforičnih navijačev. Evropska sezona Ajaxa je dolga. V kvalifikacijah so poleti padli graški Sturm, belgijski Standard Liege, na koncu pa še Verbičev Dinamo iz Kijeva.

"Ne pozabite, da smo začeli pot v Evropi že v kvalifikacijah. In še vedno smo v igri za tri lovorike. Želimo osvojiti vse tri. Kar se tiče žreba četrtfinala, nimam posebnih želja. Vsi možni tekmeci so velike ekipe. A takšen je bil tudi Real Madrid," je poudaril 49-letni nizozemski strateg, ki je s svojim uspehom v španski prestolnici ponovil podvig znamenitih generacij Ajaxa iz let 1973 in 1995.

Ne spreglejte