Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 3. 2024,
16.08

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

pritožba NK Mura NZS Nogometna zveza Slovenija NK Maribor NK Maribor

Sreda, 20. 3. 2024, 16.08

1 mesec

NZS zavrnila pritožbo Maribora, ta jasno odgovarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29
Mura Maribor | NZS ni ugodil pritožbi Maribora. | Foto Jure Banfi/alesfevzer.com

NZS ni ugodil pritožbi Maribora.

Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Komisija za pritožbe Nogometne zveze Slovenije je obravnavala pritožbo NK Maribor zoper sklep disciplinskega sodnika NZS dne 26. februarja 2024, ko je Maribor gostoval pri Muri. "Petčlanski senat komisije za pritožbe je po temeljitem pregledu vseh predloženih dokumentov in pravilnikov NZS sklenil, da se pritožba NK Maribor Branik kot nedovoljena zavrže," so sporočili z NZS. Na celotno dogajanje so se z neodobravanjem odzvali pri Mariboru. "Z omenjeno presojo gre za razvrednotenje NK Maribor kot kluba in zgodba kot takšna še zdaleč ni dobila epiloga," so zapisali Štajerci.

Spomnimo, sporni dogodek se je zgodil v 58. minuti tekme 21. kroga prve lige Telemach med Muro in Mariborom, ko je s sektorja navijačev Maribora neznanec odvrgel močno pirotehnično sredstvo, ki je poškodovalo šest članov domačega nogometnega kluba in mladega pobiralca žog. Disciplinski sodnik Boštjan Jeglič je takrat v obrazložitvi registracije tekme s 3:0 v korist Mure izpostavil nešportno in neprimerno vedenje navijačev, pri čemer je navedel večkratno žaljivo skandiranje, večkratno prižiganje bakel in metanje teh na igrišče, kjer so se ogrevali igralci. 

Dodal je, da so bile po sprejetju odločitve o koncu tekme bakle odvržene na igrišče proti gasilcem in policistom, odvrženo je bilo tudi pirotehnično sredstvo topovski udar, "ki je s svojim učinkom poka poškodoval tri rezervne igralce in kondicijskega trenerja Mure, prav tako sta dva rezervna igralca Mure dobila hud glavobol, ob tem pa je nastala tudi konkretna nevarnost za poškodovanje mladoletnega pobiralca žoge". Ob vsem tem so mariborski navijači povzročili prekinitev tekme, poškodovali stole in te tudi metali na igralno površino.

Mura Maribor | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Ob razglašeni kazni so pri Mariboru napovedali pritožbo. "Ker dejanja v Murski Soboti ne smatramo kot delo skupine, ampak zgolj posameznika, menimo, da je sklep o kaznovanju vseh gledalcev z zapiranjem Ljudskega vrta prestrog in nesprejemljiv," so takrat med drugim zapisali pri NK Maribor.

Vodstvo NZS je zdaj obravnavalo pritožbo Maribora in jo zavrglo. "Petčlanski senat komisije za pritožbe je po temeljitem pregledu vseh predloženih dokumentov in pravilnikov NZS sklenil, da se pritožba NK Maribor Branik kot nedovoljena zavrže. Razlog za to odločitev je, da pritožbe ni vložila oseba, ki bi bila v tem postopku upravičena zastopati klub, saj pritožba ni bila podpisana s strani zakonitega zastopnika, kakor veleva 45. člen disciplinskega pravilnika NZS," so sporočili iz krovne zveze.

Maribor odgovoril

Na sporočilo pa so se po objavi že odzvali tudi pri Mariboru. "Če ne bi bili podobnih primerov sprenevedanja deležni že kdaj v preteklosti, bi današnjo odločitev prejeli z začudenjem, saj gre za, milo rečeno, bizaren zapis o epilogu incidenta na tekmi 21. prvenstvenega kroga v Murski Soboti. Toda gre za preresno, preveč perečo in bolečo temo, ki zahteva dodatna pojasnila," so zapisali pri Mariboru. "Sporočilnost odločitve pomeni le bežanje od odgovornosti. Pritožil se je NK Maribor, vse ostalo je zavajanje javnosti v primeru, pri katerem ne gre le za znesek finančne kazni, ali števila tekem pred praznim tribunami stadiona, na katerem se zbere največ gledalcev v državi, ampak vpliva na regularnost tako boja za vrh kot boja za obstanek," so med drugim še sporočili iz štajerskega kluba, v katerem so prepričani, da zgodba še ni zdaleč ni dobila epiloga.

Tako zapisa NZS kot NK Maribor si lahko preberete spodaj:

Sporočilo NZS v celoti:

Komisija za pritožbe Nogometne zveze Slovenije je na svoji seji dne 14. marca 2024 obravnavala pritožbo NK Maribor Branik zoper sklep disciplinskega sodnika NZS št. 6021/24 z dne 26. februarja 2024. Pritožba je bila vložena zaradi kazni, izrečenih NK Maribor Branik za nešportno in neprimerno vedenje njegovih navijačev ter za spodbujanje narodnostne in etične nestrpnosti in drugega nasilja med tekmo.

Petčlanski senat komisije za pritožbe je po temeljitem pregledu vseh predloženih dokumentov in pravilnikov NZS sklenil, da se pritožba NK Maribor Branik kot nedovoljena zavrže. Razlog za to odločitev je, da pritožbe ni vložila oseba, ki bi bila v tem postopku upravičena zastopati klub, saj pritožba ni bila podpisana s strani zakonitega zastopnika, kakor veleva 45. člen disciplinskega pravilinka NZS.

Na podlagi navedenega je komisija za pritožbe pritožbo NK Maribor Branik zavrgla in odločila, da se pritožbena taksa klubu ne vrne. Ta odločitev je dokončna.

Nogometna zveza Slovenije ponovno poudarja svojo zavezanost boju proti vsem oblikam nasilja, nestrpnosti in nešportnega obnašanja na nogometnih tekmah. NZS ostaja predana zagotavljanju varnega in pozitivnega okolja za vse udeležence nogometnih dogodkov in bo nadaljevala z izvajanjem in uveljavljanjem svojih disciplinskih pravilnikov v skladu s temi načeli.

Odgovor NK Maribor v celoti:

Če ne bi bili podobnih primerov sprenevedanja deležni že kdaj v preteklosti, bi današnjo odločitev prejeli z začudenjem, saj gre za, milo rečeno, bizaren zapis o epilogu incidenta na tekmi 21. prvenstvenega kroga v Murski Soboti. Toda gre za preresno, preveč perečo in bolečo temo, ki zahteva dodatna pojasnila. V spodnjem zapisu prilagamo odziv NK Maribor ob prejemu odločbe.

Po prejetem odgovoru, da je pritožba zavržena, izključno iz razloga, ker je v imenu pritožnika ni vložila (podpisala) oseba, ki bi jo bila upravičena zastopati, so torej pristojni organi povsem zaobšli vsebinski (najpomembnejši) del, njihove utemeljitve pa v tem primeru ne držijo.

Slednja trditev je namreč v celoti neutemeljena, saj je bil Matjaž Kirbiš na skupščini NK Maribor, opravljeni dne 29. 6. 2023, izrecno izvoljen za podpredsednika kluba z vsemi pooblastili, kot jih ima predsednik Drago Cotar. V skladu s tem sklepom smo spremenili tudi statut kluba, ki je bil z odločbo Upravne enote Maribor, dne 6. 10. 2023, potrjen. Po skupščini smo prijavili spremembo glede zakonitih zastopnikov in njen zapisnik posredovali Upravni enoti Maribor, skupaj s spremembami statuta kluba v tej zvezi ter v skladu z navedenim, na podlagi česar je Upravna enota Maribor izdala dne 6. 10. 2023 odločbo, s katero je potrdila spremenjen statut kluba.

Na podlagi navedenega štejemo kot neizpodbitno, da je bil podpredsednik NK Maribor, Matjaž Kirbiš, upravičen podpisati pritožbo zoper odločbo Disciplinskega sodnik NZS. Klub poseduje celotno dokumentacijo (odločba Upravne enote Maribor z dne 6. 10. 2023, statut NK Maribor Branik z dne 9. 6. 2023, zapisnik skupščine kluba z dne 29. 6. 2023), iz katere izhaja, da ima podpredsednik enaka pooblastila kot predsednik in se smatra kot zakoniti zastopnik kluba.

Sporočilnost odločitve pomeni le bežanje od odgovornosti. Pritožil se je NK Maribor, vse ostalo je zavajanje javnosti v primeru, pri katerem ne gre le za znesek finančne kazni, ali števila tekem pred praznim tribunami stadiona, na katerem se zbere največ gledalcev v državi, ampak vpliva na regularnost tako boja za vrh kot boja za obstanek. Ob tem lahko izpostavimo dodatni odprti vprašanji: kako je mogoče, da so pristojni od prejema pritožbe potrebovali 13 dni, da so ugotovili “napako pri podpisu”, torej vse do 14. marca, ko se je sestala Komisija za pritožbe. In še nadaljnjih šest dni, da so v današnjem popoldnevu obvestili zainteresirano javnost.

Z omenjeno presojo gre za razvrednotenje NK Maribor kot kluba in zgodba kot takšna še zdaleč ni dobila epiloga. O navedenem bomo nemudoma obvestili tudi pritožbeno komisijo NZS in pričakujemo ponovno preučitev zadeve ter obnovo postopka.

Preberite še:

Josip Iličić
Sportal Velika zmaga Maribora za tretje mesto na krilih Josipa Iličića
Mura Maribor
Sportal Po incidentu v Murski Soboti kazen doletela tudi Muro
Ante Šimundža NK Maribor
Sportal Šimundža ni želel komentirati odločitve disciplinskega sodnika
Mura Maribor
Sportal Ogorčeni Mariborčani napovedali pritožbo
 
Ne spreglejte