Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
6. 5. 2017,
19.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

1

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor naj gol Prva liga Telekom Slovenije Darko Milanič Zlatko Zahović Luka Zahović Milivoje Novakovič Jasmin Handanović Marko Šuler Dare Vršič Sunny Omoregie Marcos Tavares Denis Šme Matej Palčič Aleks Pihler Dino Hotić Aleš Mertelj Mitja Viler Marwan Kabha Sintayehu Sallalich Aleksander Rajčević Rodrigo Defendi Ljudski vrt Damjan Bohar Blaž Vrhovec

Sobota, 6. 5. 2017, 19.54

6 let, 6 mesecev

Pot NK Maribor do 14. državnega naslova

Zakaj je Maribor razred zase v Sloveniji?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

1

Zlatko Zahović Darko Milanič | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Nogometaši Maribora so novi slovenski prvaki. Po letu dni so ponovno zasedli domači prestol, ki so ga osvojili že 14., in upravičili status najuspešnejšega kluba v zgodovini 1. SNL. Pregovor, da vijolice cvetijo spomladi, drži kot pribito

Vijolice med pripravami na to sezono niso skrivale osnovnega cilja. Želele so se vrniti na prestol. Nogometna evforija v Ljubljani ob proslavljanju naslova državnega prvaka jih je pekla. Zavedali so se, da so Olimpiji do zvezdice pomagali tudi sami.

Energijo so izgubljali zaradi nesoglasij v vijoličastem taboru, ki so dosegla neslaven vrhunec z SMS-afero med Agimom Ibraimijem in Zlatkom Zahovićem, pa tudi z nezadovoljstvom navijačev, ki je bilo prisotno tako na treningih kot tekmah.

V Evropi je šlo dobro, v domačem prvenstvu nekoliko manj

Vijolice letos ne bodo ubranile pokalnega naslova. Lovorika bo šla v Ljubljano oziroma Domžale. | Foto: Vid Ponikvar Vijolice letos ne bodo ubranile pokalnega naslova. Lovorika bo šla v Ljubljano oziroma Domžale. Foto: Vid Ponikvar S tem je zapihal dodaten veter v hrbet večnim tekmecem v Ljubljani, ki so ob koncu prvoligaškega maratona po nenavadnem spomladanskem delu, v katerem sta si največja kluba privoščila veliko spodrsljajev, prehiteli Maribor in prekinili njegovo dolgoletno nadvlado v Prvi ligi Telekom Slovenije.

Milaničeva četa se je zadovoljila s pokalnim naslovom in napovedala, da v sezoni 2016/17 ne bo ponovila napak, zaradi katerih je ostala brez nagrade. V sezono se je podala odločno, a ni manjkalo dosti, da bi doživela novo razočaranje. Sezono je odprla v Ljudskem vrtu, kjer je na uvodnem dejanju sezone gostoval Koper. Pritisk Maribora ni in ni obrodil sadov. Ko so navijači že mislili, da ne bo nič od prvega paketa domačih treh točk, pa je v tretji minuti sodnikovega podaljška zadel Dare Vršič. To je zadoščalo za dragoceno zmago, ki je dvignila samozavest pred evropskimi nastopi. Teh v kvalifikacijah za ligo Europa, kjer je Maribor nastopil po dolgih letih odsotnosti, saj je ponavadi sodeloval v ligi prvakov, ni manjkalo.

V Evropi mu je šlo dobro, v domačem prvenstvu pa je bilo prisotno nekaj nihanj. Po zmagi nad Rudarjem je Maribor ranljivost prvič pokazal v Domžalah. Prvi polčas je dobil z 2:0, nato pa v nadaljevanju popustil in komaj rešil točko. V zgoščenem ritmu domačih in evropskih tekem je sledila najbolj atraktivna.

Vrhunci derbija v Mariboru (1:1):

Derbi v Mariboru je na tribune privabil 11 tisoč gledalcev. Olimpija, ki je na evropskem uvodu doživela nepričakovan šok s slovaškim Trenčinom in izpadla, čeprav je na dveh tekmah dosegla šest golov, je bila že na kolenih. Vijolice so vodile z 1:0, mrežo je s prvencem v sezoni zatresel Milivoje Novaković, a je nato 11 minut pred koncem izenačil reprezentant Olimpije Miha Zajc. Ljubljančani so zadržali vodilni položaj na lestvici, pred Mariborom so imeli dve točki prednosti.

Trije zaporedni avgustovski porazi

Na poti do skupinskega dela evropske lige so izpadli na zadnji stopnički. V Ljudskem vrtu se je napredovanja veselila Qabala. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Na poti do skupinskega dela evropske lige so izpadli na zadnji stopnički. V Ljudskem vrtu se je napredovanja veselila Qabala. Foto: Morgan Kristan / Sportida Zaostanek vijolic se je še povečal. Izbranci Darka Milaniča so praznih rok ostali dvakrat zapored. To je bila največja rezultatska kriza v tej sezoni, saj so vmes izgubili tudi na evropskem srečanju v Azerbajdžanu. Najprej so jih v Novi Gorici premagale vrtnice (1:2), nato so v gosteh čestital Qabali (1:3), skromen teden pa je dopolnil še šokanten poraz v Ljudskem vrtu proti povratniku v prvoligaško druščino, Aluminiju (0:2). Navijači niso imeli razumevanja, nogometašem so namenili žvižge.

Vrag je vzel šalo, zaostanek za Olimpijo in Domžalami je narasel, čeprav se prvenstvo sploh še ni prevesilo v jesen. Ko so vijolice izpadle še iz Evrope, saj kljub premoči na povratni tekmi proti Qabali niso našle poti do zmage z zadostno razliko, so spoznale, da sezona še ni izgubljena. Nekaj se je premaknilo v glavah nogometašev in poskrbelo, da se je na lica navijačev vrnil nasmešek.

Vrnil se je Zahović, vrnile so se zmage

Luka Zahović je za prvi zadetek v dresu Maribora v tej sezoni potreboval le 15 sekund. | Foto: Vid Ponikvar Luka Zahović je za prvi zadetek v dresu Maribora v tej sezoni potreboval le 15 sekund. Foto: Vid Ponikvar Evropsko slovo je poskrbelo, da so se domačega prvenstva lotili z večjo vnemo. Rezultati so se popravili, Mariborčani pa so vstopili v najlepše obdobje, kjer poraza niso doživeli skoraj štiri mesece in postali jesenski prvaki.

Spremenilo se je še nekaj. V Ljudski vrt se je po neposrečenem dokazovanju v dresu Heerenveena vrnil Luka Zahović. Za prvi zadetek je potreboval le neverjetnih 15 sekund. Vstopil je v igro in že zatresel celjsko mrežo.

Zmaga Maribora v knežjem mestu (3:0) je tekmecem poslala sporočilo, da bodo imeli odslej opravka z močnejšim Mariborom. Vijolice so zmagale štirikrat zapored in se na lestvici prebile na drugo mesto.

Na gostovanju v Kopru se je prvič v tej sezoni med strelce vpisal klubski rekorder Marcos Tavares, krog pred tem pa je vse tri točke na gostovanju v Krškem v sodnikovem podaljšku priigral Izraelec Marwan Kabha.

Prekinili Elsnerjevo stoodstotno pravljico na klopi Olimpije

Po remiju v Velenju, ki je za kratek čas prekinil popolno vijoličasto jesensko rapsodijo, so se Mariborčani znašli v težavah. Domžalčani so jih z napadalno Rožmanovo igro v prvem polčasu nadigrali in v Ljudskem vrtu na odmor odšli s prednostjo 1:0, v nadaljevanju pa so gostitelji le našli pot, kako dvoboj usmeriti v svojo prid. Zmagali so s 3:1 in dokazali, da so kos tudi najtežjim tekmecem na slovenskih zelenicah.

Vrhunci derbija v Ljubljani (1:3):

To je bilo dobrodošlo spoznanje pred velikim derbijem v Stožicah, ki si ga je ogledalo skoraj 14 tisoč gledalcev. Maribor je prekinil sanjski niz Olimpije, ki je pod vodstvom novega trenerja Luke Elsnerja dobila šest tekem zapored.

Jasmin Handanović je star že 39 let, a še brani na vrhunski ravni. | Foto: Vid Ponikvar Jasmin Handanović je star že 39 let, a še brani na vrhunski ravni. Foto: Vid Ponikvar V Ljubljani je zmagal s 3:1 in vstopil v obdobje, polno prvoligaških zmag. Spodrsnilo mu je le na gostovanju v Kidričevem, kjer ga je zmotila slaba igralna površina (0:0), vratar Jasmin Handanović pa je ostal nepremagan na sedmih zaporednih srečanjih in postal nov klubski rekorder v 1. SNL.

Pred zadnjo tekmo v letu 2016 je bila na razpredelnici že pred Olimpijo. Na gostovanju v Domžalah je kljub mojstrovinam Luke Zahovića, ki je nase opozarjal s strelsko učinkovitostjo, ostal brez točk (2:3), a je dan pozneje spodrsnilo tudi Ljubljančanom, ki niso premagali Krčanov, tako da je jesenski naslov romal na Štajersko.

Zadnji poraz Maribora v tej sezoni 1. SNL:

Brez zimskih okrepitev pobegnili Ljubljančanom

Zlatko Zahović v zimskem prestopnem roku ni veliko spreminjal obličja udarne enajsterice. | Foto: Vid Ponikvar Zlatko Zahović v zimskem prestopnem roku ni veliko spreminjal obličja udarne enajsterice. Foto: Vid Ponikvar Zimski prestopni rok ni poskrbel za veliko sprememb v slačilnici Maribora. Za razliko od soseda na lestvici, branilcev naslova iz Ljubljane, je večina prvokategornikov ostala v Ljudskem vrtu.

Športni direktor Zlatko Zahović je napovedal, da bodo postopno vse več veljave dobivali najbolj nadarjeni nogometaši iz klubskega podmladka, spomladi pa si je začrtal še eno pomembno nalogo, podaljšanje iztekajočih se pogodb z večino udarne enajsterice, med katerimi so prevladovali izkušeni igralci, zlasti nekdanji reprezentanti Slovenije.

V pripravljalnem obdobju, ki so ga preživeli v Turčiji, so pozabili na zmage. V drugem delu priprav so izgubljali ali pa se s tekmeci razšli brez zmagovalca. Tudi na generalki za spomladanski del 1. SNL proti Rudarju. To ni bila najboljša popotnica, a so tisto, kar znajo najboljše, hranili za prvenstvene tekme.

Začelo se je z najpomembnejšo, saj je v Ljudskem vrtu gostovala Olimpija. Njen športni direktor Ranko Stojić je napovedoval, da zmaji načrtujejo vprašanje prvaka rešiti že davno pred zadnjim krogom. Ni se motil, a je na njegovo žalost šel v drugo skrajnost.

Vrhunci derbija v Mariboru (1:0):

Maribor ni delal napak. Po zmagi na večnem derbiju je v gosteh odpravil še Gorico, nato je napolnil mrežo Radomljam, kralj strelcev Zahović pa se je med strelce vpisal že na sedmi zaporedni tekmi.

Hitrostni rekord kapetana

Prednost pred Olimpijo, ki je zapravljala ugled, menjala strokovno vodstvo in nizala neuspehe, je po treh tekmah zrasla na devet točk. Pot do novega naslova se je odprla na široko. Mariborčani so nadaljevali v neporaženem slogu. Čeprav so se z gostovanj večinoma vračali bogatejši le za točko (Celje, Krško in Koper), so povečevali prednost pred zasledovalci.

Evrogol Zahovića na gostovanju v Novi Gorici:

S podajami je začel navduševati mladi Dino Hotić, ki je v zvezni vrsti nadomestil poškodovanega prvega podajalca 1. SNL Vršiča, kapetan Tavares pa je na zadnji domači zmagi nad Domžalami (1:0) poskrbel za nov podvig, saj je svoj klub v vodstvo popeljal po pičlih osmih sekundah. To je bil najhitrejši zadetek v zgodovini 1. SNL. Daljšo strelsko sušo, ki je v tej sezoni pri Zahoviću nismo bili vajeni, je mladi napadalec prekinil na gostovanju v Velenju.

Nastopi Maribora v sezoni 2016/17:

Krog Rezultat Strelec (podajalec)
1. Maribor : Koper 1:0 (0:0) Vršič 90. (Viler)
2.  Maribor : Rudar 2:0 (1:0) Sunny 33. (Vršič), Sunny 89. (Bohar)
3.  Domžale : Maribor 2:2 (0:2) Blažič 28./ag., Bohar 30. (Vršič)
4.  Maribor : Olimpija 1:1 (1:0) Novaković 18. (Janža)
5.  Gorica : Maribor 2:1 (1:0) Bajde 56. (Vršič)  
6.  Maribor : Aluminij 0:2 (0:1) /
7.  Celje : Maribor 0:3 (0:0) Pišek 51., Sunny 71. (Pihler), Zahović 86. (Kabha)
8.  Maribor : Radomlje 4:0 (1:0) Novaković 40., Sunny 46. (Janža), Šuler 51. (Vršič), Sunny 57. (Vršič)
9.  Krško : Maribor 1:2 (1:1) Vršič 12. (Janža), Kabha 90. (Sallalich)
10.  Koper : Maribor 1:2 (1:1) Zahović 45. (Palčič), Tavares 62. (Pihler)  
11.  Rudar : Maribor 1:1 (0:1) Novaković 26. (Kabha)
12.  Maribor : Domžale 3:1 (0:1) Tavares 51. (Janža), Tavares 56., Zahović 90.
13.  Olimpija : Maribor 1:3 (0:1) Novaković 35. (Tavares), Pihler 49. (Tavares), Zahović 90. (Kabha)
14.  Maribor : Gorica 1:0 (0:0) Šuler 47. (Mezga)
15.  Aluminij : Maribor 0:0 /
16.  Maribor : Celje 2:0 (0:0) Zahović 62. (Novaković), Novaković 70. (Vršič)
17.  Radomlje : Maribor 0:3 (0:2) Šuler 32. (Vršič), Pihler 37. (Kabha), Pihler 88. (Zahović)
18.  Maribor : Krško 4:0 (4:0) Zahović 8. (Tavares), Vršič 15., Tavares 18. (Vršič), Sallalich 36. (Vršič)
19.  Maribor : Koper 4:0 (3:0) Zahović 9. (Šme), Tavares 12. (Zahović), Vršič 36. (Tavares), Tavares 59. (Kabha)
20.  Maribor  : Rudar 1:0 (0:0) Zahović 81. (Hotić)
21.  Domžale : Maribor 3:2 (2:2) Zahović 6./11-m, Zahović 43. (Šme)
22. Maribor : Olimpija 1:0 (0:0) Zahović 51.
23.  Gorica : Maribor 2:4 (1:2) Vršič 35. (Novaković), Vršič 41. (Novaković), Zahović 63. (Novaković), Zahović 85. (Palčič)
24.  Maribor : Aluminij 4:1 (1:0 Zahović 41./11-m, Novaković 64. (Vršič), Vršič 66., Tavares 86. (Hotić)
25.  Celje : Maribor 1:1 (1:1) Novaković 6. (Vršič)
26.  Maribor : Radomlje 1:0 (1:0) Vršič 7. (Hotić)
27.  Krško : Maribor 1:1 (1:1) Vršič 41. (Viler)
28.  Koper : Maribor 2:2 (1:0) Novaković 59. (Pihler), Novaković 63. (Hotić)
29.  Rudar : Maribor 0:1 (0:1) Zahović 39. (Hotić)
30.  Maribor : Domžale 1:0 (1:0) Tavares 1. (Defendi)
31. Olimpija : Maribor 0:0 /
32. Maribor : Gorica 2:2 (0:1) Novaković 52. (Palčič), Novaković 87. (Ahmedi)

Mariborčani so se na gostovanje v Ljubljano odpravili s prednostjo 13 točk pred Domžalami in 15 točk pred Olimpijo. Za matematično potrditev 14. državne krone so potrebovali zmago, a je niso dočakali. Zmajem se niso maščevali za edini neuspeh v tem letu, ko so neuspešno naskakovali dvojno krono in napredovanje v finale pokalnega tekmovanja.

Čaga v prestolnici na dvorišču največjega tekmeca je izostala, proslavljanje naslova so prestavili za teden dni. Na 6. maj, ko so si dali duška v Ljudskem vrtu po srečanju med novopečenim prvakom in Gorico (2:2). To, da so najboljši, so izvedeli že pred tekmo ...

Vrhunci srečanja med Mariborom in Gorico:

Najlepši zadetki 31. kroga:

Ne spreglejte