Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
17. 10. 2018,
9.13

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

3

Natisni članek

Nejc Skubic slovenska nogometna reprezentanca Liga narodov Tomaž Kavčič

Sreda, 17. 10. 2018, 9.13

5 let, 6 mesecev

Strelec slovenskega zadetka Nejc Skubic

Ponosen mož in oče, ki je rešil službo Tomažu Kavčiču #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

3

Nejc Skubic | Nejc Skubic je v 13. nastopu za slovensko reprezentanco prvič občutil, kako je doseči zadetek v državnem dresu. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Nejc Skubic je v 13. nastopu za slovensko reprezentanco prvič občutil, kako je doseči zadetek v državnem dresu.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Trinajst ne slovi kot številka, na katero bi se lepila sreča. Pri Nejcu Skubicu, slovenskem reprezentantu, ki si služi nogometni kruh v Turčiji, je drugače. "To je moja najljubša številka. Rojen sem namreč 13. junija," nam je zaupal 29-letni branilec, ki je v torek proti Cipru dočakal prvi reprezentančni zadetek. Naključje, morda še kaj več, je hotelo, da ga je dosegel ravno v 13. nastopu za izbrano vrsto.

Slovenska reprezentanca je v četrtem krogu lige narodov v Ljubljani remizirala proti Cipru (1:1) in ostala prikovana na dno razpredelnice skupine C3. V 83. minuti je točko Sloveniji priigral Nejc Skubic, ki je s tem dosegel prvi zadetek v državnem dresu.
Tomaž Kavčič, Aleksander Čeferin
Sportal Propad ideje Aleksandra Čeferina?

Slovenski izbrani vrsti v ligi narodov znova ni šlo vse po načrtih. Spogledovala se je že s četrtim zaporednim porazom, ki bi reprezentanco pahnil še v večjo krizo, hkrati pa ji prizadejal zgodovinsko sramoto, saj bi postala prva udeleženka lige narodov, ki bi v skupini s štirimi reprezentancami ekspresno izpadla zgolj po štirih krogih.

Nekateri izmed navijačev na tekmi s Ciprom niso skrivali kritik na račun igre slovenske reprezentance in selektorja Tomaža Kavčiča. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Nekateri izmed navijačev na tekmi s Ciprom niso skrivali kritik na račun igre slovenske reprezentance in selektorja Tomaža Kavčiča. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Ob takšnem neuspehu, do katerega ni manjkalo veliko minut, bi se stolček Tomaža Kavčiča tresel kot še nikoli. Nato pa je 64-letnega stratega, ki se ubada s procesom pomladitve reprezentance, rešil zadetek Nejca Skubica. Do konca je bilo le še sedem minut, ko je nekdanji kapetan Domžal prodrl po desni strani in dvignil na noge pet tisoč navijačev v Stožicah. Dosegel je prekrasen gol po lucidni podaji Mihe Zajca, ki ga je pravočasno opazil in mu omogočil, da se je po atraktivnem strelu veselil reprezentančnega strelskega prvenca.

Zadetek bi takoj zamenjal za tri točke

V 83. minuti je poskrbel za zgodovinsko prvo točko Slovenije v novem tekmovanju. | Foto: Morgan Kristan / Sportida V 83. minuti je poskrbel za zgodovinsko prvo točko Slovenije v novem tekmovanju. Foto: Morgan Kristan / Sportida O tem, za kako dolgo je njegov zadetek rešil službo selektorju Kavčiču, bo več povedal čas. Strelec prvega zadetka za izbrano vrsto, ki ga je posvetil sinu in ženi, je priznal, da je nekaj posebnega, ko se vpišeš na seznam strelcev za domovino, a vseeno po srečanju ni skrival mešanih občutkov. Od tekme je  pričakoval bistveno več, zlasti kar zadeva rezultat.

"Razočarani smo, saj smo šli na zmago in na vse tri točke. Spet se je ponovilo, da smo si ustvarili veliko priložnosti, tekmec pa je zatresel našo mrežo praktično iz enega strela. Bili smo nepazljivi. Dali smo vse od sebe, a je bilo to na žalost dovolj le za točko, tako da ne moremo biti zadovoljni. Veliko raje bi videl, da ne bi dosegel zadetka, a bi osvojili tri točke. Takoj bi zamenjal," je 29-letni branilec poudaril, kako je zanj uspeh izbrane vrste veliko bolj pomemben od njegovega osebnega izkupička.

Na dvoboju s Ciprom, na katerem je danski sodnik pokazal kar tri rdeče kartone, je nekajkrat preskočila iskrica med igralci. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Na dvoboju s Ciprom, na katerem je danski sodnik pokazal kar tri rdeče kartone, je nekajkrat preskočila iskrica med igralci. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Priznal je, da je srce poskočilo bistveno bolj, ko je prvič zadel za reprezentanco. "To je povsem drugače, kot če dosežeš zadetek za klub. To je vendarle tvoja domovina. Je pa bilo tudi drugače, ker je bil zadetek dosežen tako, da smo si želeli še več, in ni bilo nekega daljšega proslavljanja. Takoj smo šli na sredino in skušali doseči še drugi gol. Naredili smo vse za zmago, a je na žalost nismo dočakali," se je spomnil na trenutke po zadetku, ko je rezervist Luka Zahović hitro vzel žogo iz ciprske mreže in jo nesel na sredino, da bi Sloveniji ostalo čim več časa za morebiten drugi zadetek. Nekdanji kapetan Domžal je v torek postal 62. strelec za slovensko reprezentanco.

Tomaž Kavčič
Sportal Selektor Kavčič se je razjezil in prvič zares odprl dušo #video

Cilj je znan, nastop na Euru 2020

Branilec Konyasporja, pri katerem nosi številko 89 (rojen je 13. junija 1989), je prepričan, da bo Slovenija v kvalifikacijah za EP 2020 bistveno bolj uspešna kot v ligi narodov. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Branilec Konyasporja, pri katerem nosi številko 89 (rojen je 13. junija 1989), je prepričan, da bo Slovenija v kvalifikacijah za EP 2020 bistveno bolj uspešna kot v ligi narodov. Foto: Morgan Kristan / Sportida Prihodnji mesec čakata slovensko reprezentanco zadnji tekmi lige narodov. Znašla se je v nehvaležnem položaju, saj bo za obstanek proti Norveški (doma) in Bolgariji (v gosteh) potrebovala vsaj štiri točke. Pa še to ob predpostavki, da Ciper novembra ostane praznih rok na obeh svojih tekmah.

"Ni prijetno. V ligi narodov smo šli po prvo mesto, zdaj nam grozi padec v četrto skupino. To je šport. Ko ti ne gre, ti res ne gre. Težko je. Ko padeš v črno luknjo, moraš znati zlesti tudi ven. Nič nas ni nagradilo, tekmeci pa kaznujejo prav vsako našo napako. Želimo obstati v ligi C. Novembra hočemo osvojiti dovolj točk, da bi si to tudi zagotovili. Na vsaki tekmi bomo šli na zmago. Moramo pa tudi izkoristiti november, da se čim bolje uigramo in marca 2019 dobro vstopimo v kvalifikacije za EP 2020, kjer ne bo več popravnega izpita. Naš cilj je znan. Smo še v fazi gradnje, želimo se uvrstiti na evropsko prvenstvo," vztraja pri tem, da najpomembnejše, kar zadeva izzive za slovensko reprezentanco, šele prihaja.

Nejc Skubic
Sportal Slovenija se je ob koncu tekme rešila pred katastrofo #foto

Zadovoljen je z delom selektorja

Selektor Tomaž Kavčič poudarja, da je reprezentanca še v obdobju pomlajevanja in uigravanja. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Selektor Tomaž Kavčič poudarja, da je reprezentanca še v obdobju pomlajevanja in uigravanja. Foto: Morgan Kristan / Sportida V obdobju, ko ne manjka kritik na račun vodenja reprezentance, je Skubic zadovoljen z delom selektorja, zlasti kar zadeva priprave na srečanja.

"Moram pohvaliti naše strokovno vodstvo. Zelo dobro nas pripravi na tekmeca. Dobro se pripravimo na prekinitve, prihajamo do priložnosti, a jih žal ne zaključimo. Če ne zadenemo, potem ni točk," pogreša večjo učinkovitost pred vrati tekmecev. Slovenija je na štirih tekmah lige narodov dosegla le tri zadetke. Pravzaprav štiri, saj je Petar Stojanović, stanovski kolega Skubica, na gostovanju na Cipru nesrečno zatresel lastno mrežo.

To je bila tudi edina tekma lige narodov, na kateri Skubic ni nastopil. "Na tisti tekmi smo bili medli, na preostalih pa vsaj enakovredni, če ne še boljši tekmec. Žal nas ni nič nagradilo, v nogometu pa je tako, da tisti, ki ne da, pač dobi," je eden izmed 46 Slovencev, ki se lahko pohvali z nastopom v ligi prvakov, to je pred leti storil v dresu nekdanjega romunskega prvaka Otelul Galati, izpostavil znano nogometno pravilo.

Upa, da bo prihodnje leto bolj naklonjeno slovenski reprezentanci. Takrat bo šlo "zares", saj se bodo začele kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Za veliko tekmovanje, na katerem je Slovenija nazadnje nastopila leta 2010.

Slovenija Ciper nogomet
Sportal Slovenci le remizirali s Ciprom, Francozi poglobili krizo Nemčije #foto
Sportal 19-letni mladenič iz Vuzenice, ki se mu je čez noč spremenil svet #video
Ne spreglejte