Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
16. 10. 2018,
22.55

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,77

6

Natisni članek

Liga narodov Josip Iličić Tomaž Kavčič Luka Zahović Nejc Skubic

Torek, 16. 10. 2018, 22.55

5 let, 6 mesecev

Poročilo s tekme Slovenija : Ciper

Slovenija se je ob koncu tekme rešila pred katastrofo #foto

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,77

6

Nejc Skubic | Slovenijo je pred izpadom iz skupine C za zdaj rešil Nejc Skubic. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenijo je pred izpadom iz skupine C za zdaj rešil Nejc Skubic.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenski nogometaši so v četrtem nastopu osvojili prvo točko v novoustanovljeni ligi narodov, potem ko so v Stožicah z 1:1 remizirali proti Cipru. Do 83. minute so zaostajali. Če bi izgubili, bi dve tekmi pred koncem izpadli v najslabšo, D-skupino.

Slovenija Ciper nogomet
Sportal Slovenci le remizirali s Ciprom, Francozi poglobili krizo Nemčije #foto

Pred nekaj več kot pet tisoč gledalci v Stožicah, ki očitno še verjamejo v slovenski reprezentančni nogomet, je Slovenija iskala sploh prve točke v ligi narodov. Tekmovanje se je še pred enim letom za novega selektorja zdelo kot prijetna popestritev obdobja pred začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020, kar naenkrat pa so mesec pred koncem igrali tekmo resnice.

Po treh porazih na uvodu novoustanovljenega tekmovanja in dveh ničlah na prijateljskih tekmah, v katerih je Slovenija dočakala celo eno zmago, je glavo Tomaža Kavčiča zahtevala velika večina navijačev, a predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović je, vsaj navzven, dajal vtis, da še vedno verjame v izbiro izpred manj kot leta dni. Toda jasno je bilo, da bo v primeru novega spodrsljaja težko ostalo tako, zato je bila tokratna tekma proti Cipru za selektorja tekma za biti ali ne biti.

Fotogalerija s tekme v Stožicah (foto: Urban Urbanc in Matic Klanšek Velej / Sportida):

Fotogalerija
1 / 40

Tri menjave v primerjavi z Oslom

Začel jo je s tremi spremembami v začetni enajsterici v primerjavi s tekmo proti Norveški v Oslu pred tremi dnevi (0:1). V obrambi je Luko Krajnca, tako kot po poškodbi v uvodnih minutah na Norveškem, zamenjal Nemanja Mitrović. Namesto poškodovanega Andraža Šporarja je v napadu začel Robert Berić, Leo Štulac pa je mesto na sredini prepustil Josipu Iličiću, ki je v Stožicah sploh prvič v tej sezoni zaigral od prve minute. Zaigral je na mestu Mihe Zajca, takoj za napadalcem, medtem ko se je nogometaš Empolija pomaknil proti sredini.

Zvezdnik italijanske Atalante je v odsotnosti Jana Oblaka in Kevina Kampla, tržno še zanimivejšima nogometašema od njega, v zadnjih dneh prevzel odgovornost in to od prve minute pokazal tudi na igrišču. Že po manj kot minuti igri je s prekrškom na sredini igrišča pokazal, da misli resno, in si prislužil rumen karton.

Josip Iličić je čaral na igrišču

Pozneje je nase opozarjal na drugačen način, tako kot smo si želeli. Že po treh minutah igre je bil v priložnosti, a meril v ciprski obrambni blok. Prste pa je imel vmes pri praktično vseh nevarnih akcijah Slovenije. Teh pa je bilo kar nekaj. Po petih minutah igre je čez gol streljal Zajc, v 14. minuti je Iličić z lepo podajo zaposlil Roberta Berića, ki je po strelu z glavo za las zgrešil cilj, v 16. minuti je bil priljubljeni Jojo tisti, ki je v ogenj poslal Domna Črnigoja. Tudi njegov strel z desne strani ni našel cilja. Z obrambo se je izkazal gostujoči vratar.

V 19. minuti je bil v priložnosti spet Iličić, ki je po slalomu v kazenskem prostoru Cipra prišel do strela z desetih metrov, a meril čez gol. V 36. minuti je nogometaš Atalante postregel s čarovnijo in z izjemno podajo s peto našel Romana Bezjaka, ta je podaljšal do Berića, a se napadalec Saint Etienna, ki v tej sezoni v klubu ne igra praktično nič, ni izkazal.

Slovenija Ciper nogomet | Foto: Sportida Foto: Sportida

Hladna prha po številnih napadih Slovenije

V naslednji akciji pa ... Hladna prha. Na sredini igrišča je do žoge prišel Margaca in ob Reneju Krhinu z globinsko podajo poskrbel, da je Fotis Papoulis med Miho Mevljo in Nemanjo Mitrovićem prišel pred slovenska vrata in premagal Vida Belca. Selektor Kavčič kar ni mogel verjeti, kar se dogaja, a na semaforju je pisalo Slovenija 0, Ciper 1.

Do konca polčasa je Slovenija poskušala, dvakrat je bil v akciji Črnigoj, a se mreža ni zatresla. Slovenija je na polčas odšla z zaostankom in grozilo ji je, da bo že dve tekmi pred koncem lige narodov iz tretjega kakovostnega evropskega razreda C izpadla v družbo najslabših, v skupino D. Pa čeprav je bila statistika izrazito na njeni strani. Proti golu je v prvih 45 minutah sprožila kar 12 strelov, Ciper pa trikrat manj.

Zapravljena priložnost in potem še poškodba kapetana

Ob polčasu je selektor Slovenije pričakovano menjal in na igrišče namesto Bezjaka poslal vročega vezista Maribora Amirja Derviševića, ki po dobri predstavi na Cipru v Oslu presenetljivo ni dočakal niti minute igre.

V drugem delu igre je bila najprej spet nevarna Slovenija, ko je po levi strani šprintal kapetan Bojan Jokić, prišel do strela v kazenskem prostoru, a za las zgrešil cilj. V tej akciji pa se je poškodoval, tako da je moral predčasno z igrišča. Na njem ga je zamenjal debitant Jure Balkovec.

Slovenija Ciper nogomet | Foto: Sportida Foto: Sportida

Izključitev Ciprčana in debi Luke Zahovića

V 60. minuti je spet poskusil Ciper. Z roba kazenskega prostora je streljal Kostakis Artymatas, a se je z obrambo izkazal Belec. V 64. minuti je Iličić v ogenj poslal Črnigoja, ki je prišel do strela z roba kazenskega prostora, a spet ni bil dovolj natančen.

V 65. minuti je zaradi prekrška nad Balkovcem na robu kazenskega prostora drugi rumeni karton prejel Grigoris Kastanos in moral predčasno z igrišča. Prosti strel je izvajal Zajc, a meril čez gol. V 69. minuti je nogometaš Empolija spet prišel do strela, a z 18 metrov meril naravnost v vratarja.

V 75. minuti je domači selektor opravil še zadnjo menjavo in na igrišče namesto Krhina poslal še enega, a tokrat veliko težje pričakovanega debitanta. Sina najboljšega strelca v zgodovini Slovenije Zlatka Zahovića, napadalca Maribora Luko Zahovića.

Slovenija je izenačila in se rešila pred izpadom

Do 83. minute se izid ni spremenil, potem pa je po podaji Zajca z desne strani pred gol Cipra prišel Skubic in zabil. Končno! Že minuto pozneje je po kombiniranju Zajca in Iličića do strela z roba kazenskega prostora prišel Dervišević in ni veliko manjkalo do popolnega preobrata. Meril je malce mimo vrat.

V 90. minuti je moral zaradi drugega rumenega kartona z igrišča Iličić, ki si je prislužil aplavz, saj je bilo za njim odličnih 90 minut. V 95. minuti je glavni sodnik pokazal še en rdeči karton, tokrat kar neposrednega kapetanu Cipra Jasonu Demetriouju. Ta je na nepravilen način ustavil Črnigoja, ki je drvel v protinapad.

Do konca tekme se izid ni spremenil in Slovenija je rezultatsko spet razočarala. Se je pa vsaj rešila katastrofe. Če bi izgubila, bi namreč že kar dve tekmi pred koncem tekmovanja izpadla iz skupine C lige narodov v skupino D med najslabše. V družbo Gibraltarja, Liechtensteina, Malte in podobnih …

Slovenija Ciper nogomet | Foto: Sportida Foto: Sportida

Slovenija : Ciper 1:1 (0:1)

Štadion Stožice, gledalcev 5318. Liga narodov skupina C3. Sodnik: Mads-Kristoffer Kristoffersen (Danska).

Strelca: 0:1 Papoulis 37., 1:1 Skubic 83.

Slovenija: Belec; Jokić (od 58. Balkovec), Mitrović, Mevlja, Skubic; Krhin (od 75. Zahović), Zajc; Bezjak (od 46. Dervišević), Črnigoj; Berić. Selektor: Tomaž Kavčič.
Ciper: Panayi; Vasiliou (od 94. Ioannou), Sielis, Merkis, Demetriou; Kousoulos, Kastanos, Arytmas; Papoulis (od 73. Avraam), Sotiriu, Margaca. Selektor: Ren Ben Simon.

Rumeni kartoni: Iličić 1. (Slovenija), Kastanos 20. (Ciper), Payani 80. (Ciper)
Rdeči kartoni: Kastanos 66. (Ciper, drugi rumeni), Iličić 90. (Slovenija), 
Ne spreglejte