Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 2. 2022,
12.25

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

6

Natisni članek

Katar 2022 ruska nogometna reprezentanca kvalifikacije za SP 2022 Poljska Robert Lewandowski

Sobota, 26. 2. 2022, 12.25

2 leti, 2 meseca

Robert Lewandowski podpira bojkot

Poljaki nočejo igrati proti Rusiji: Ne moremo se pretvarjati, da se nič ne dogaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

6

Robert Lewandowski | Robert Lewandowski ne namerava odigrati srečanja proti Rusiji. | Foto Guliverimage

Robert Lewandowski ne namerava odigrati srečanja proti Rusiji.

Foto: Guliverimage

Konec marca naj bi bili znani še zadnji trije evropski udeleženci svetovnega prvenstva v nogometu. V igri za spektakel v Katarju vztraja še 12 reprezentanc, med njimi sta tudi Rusija in Ukrajina. Mednarodna nogometna zveza (Fifa) bi se lahko znašla v težavah, saj je Poljska, ki bi se morala 24. marca v polfinalu play-offa pomeriti z Rusijo, napovedala bojkot. "Ne moremo se pretvarjati, da se nič ne dogaja," pojasnjuje kapetan poljske izbrane vrste, zvezdnik Bayerna in eden najboljših nogometašev na svetu, Robert Lewandowski.

Aleksander Čeferin Uefa
Sportal Uefa preselila finale lige prvakov v Pariz

Usoda dodatnih kvalifikacij za SP 2022, vsaj tistega dela, v katerem sodeluje tudi Rusija, je negotova. Ruska izbrana vrsta, ki je v skupinskem delu kvalifikacij zaostala le za Hrvaško, prehitela pa vse druge tekmice, tudi Slovenijo, bi se morala v polfinalu 24. marca pomerili s Poljsko.

Dvoboj bi moral biti po prvotnem scenariju, tako je odločil žreb, odigran v Moskvi, a je za pričakovati, da se bo Mednarodna nogometna zveza (Fifa) odločila podobno, kot se je Evropska nogometna zveza (Uefa), tako da bi morala Rusija pričakati Poljsko na nevtralnem prizorišču. Še zlasti po skupni izjavi Poljske, Švedske in Češke, da se tekme ne bi smele igrati na ruskih tleh.

"Dovolj je bilo besed, čas je za dejanja"

Poljska spada med močnejše evropske reprezentance. Lani je nastopila tudi na Euru. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Poljska spada med močnejše evropske reprezentance. Lani je nastopila tudi na Euru. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Sodeč po zadnjih pozivih iz poljskega tabora, je močno vprašljivo tudi, ali bo tekma med Rusijo in Poljsko sploh odigrana. Poljaki namreč zagovarjajo bojkot in sploh nočejo odigrati dvoboja z reprezentanco, ki prihaja iz države, ki od četrtka naprej izvaja vojno invazijo na Ukrajino. Poljaki so z Ukrajinci v dobrih odnosih, nenazadnje so leta 2012 skupaj gostili največji športni dogodek v zgodovini omenjenih sosed, evropsko prvenstvo v nogometu.

Predsednik Poljske nogometne zveze Cezary Kulesza je pojasnil, da reprezentanca ne namerava odigrati dodatnih kvalifikacij z Rusijo: "Dovolj je bilo besed, čas je za dejanja," je dejal.

"Pravilna odločitev," prvega moža poljskega nogometa podpira kapetan izbrane vrste Robert Lewandowski. Izjemen napadalec, ki beleži strelske presežke tudi v tej sezoni, v kateri je najboljši strelec nemške bundeslige, je pojasnil svoje stališče: "Ne predstavljam si, da bi lahko ob tem, ko Rusija izvaja vojaško agresijo nad Ukrajino, odigral tekmo z rusko reprezentanco. Ruski nogometaši in njihovi navijači za to niso odgovorni, a se ne moremo pretvarjati, da se nič ne dogaja," je dejal 33-letni zvezdnik Bayerna.

Vratar Juventusa: Vest mi ne dovolji, da bi igral proti Rusiji

Bojkot srečanja z Rusijo podpira tudi poljski vratar Wojciech Szczesny. Čuvaj mreže Juventusa se je oglasil prek Instagrama pojasnil, kako je njegova žena rojena v Ukrajini in da teče po žilah njegovega sina tudi ukrajinska kri. "Veliko mojih delavcev je Ukrajincev in vsi so odlični ljudje. Ko vidim trpljenje na njihovih obrazih, kako jih je strah za usodo svoje države, se še toliko bolj zavedam, da ne smem mirovati in se pretvarjati, da se ni nič zgodilo. Tisti trenutek, ko se je Putin odločil za invazijo na Ukrajino, je napovedal vojno ne le Ukrajini, ampak tudi vsem vrednotam, za katere se zavzema Evropa. Svoboda, neodvisnost, predvsem pa mir," je zapisal poljski reprezentant, ki je nato pojasnil, zakaj noče igrati proti Rusiji. Pa čeprav si želi neskončno nastopiti na SP 2022 v Katarju.

"Čeprav mi ob pisanju teh vrstic razbija srce, mi moja vest ne dovoli, da bi igral proti Rusiji. Zastopanje svoje države je največja čast v karieri športnika, vendar je še vedno izbira. Zavračam igranje proti igralcem, ki zastopajo vrednote in načela Rusije! Nočem stati na igrišču, nositi barve svoje države in poslušati himne Rusije! Zavračam sodelovanje v športu, ki legitimira dejanja ruske vlade. Vem, da je moj vpliv morda le simboličen, vendar pozivam Fifo in Uefo, naj ukrepata in od ruske federacije zahtevata odgovornost za svoja dejanja," je zapisal Szczesny.

Ukrajina odhaja na Škotsko

Ukrajina se je lani na Euru prebila med najboljših osem, v kvalifikacijah za SP 2022 pa je ostala neporažena, a je zaradi kar šestih remijev zaostala za Francijo. | Foto: Reuters Ukrajina se je lani na Euru prebila med najboljših osem, v kvalifikacijah za SP 2022 pa je ostala neporažena, a je zaradi kar šestih remijev zaostala za Francijo. Foto: Reuters V drugem polfinalnem srečanju play-offa se bosta pomerili Švedska in Češka, nato pa bi o eni izmed treh vozovnic za SP 2022, ki so še na voljo, 29. marca odločala zmagovalca dvobojev med Poljsko in Rusijo ter Švedsko in Češko. Žreb je lani določil, da bi moral biti gostitelj zmagovalec prvega dvoboja, se pravi, da bi lahko teoretično to bila tudi Rusija, a sta Švedska in Češka že dali vedeti, da ne nameravata igrati tekem na ruskih tleh.  

V dodatnih kvalifikacijah za SP 2022 nastopa tudi Ukrajina. 24. marca jo v polfinalu čaka gostovanje na Škotskem, v morebitnem finalu pa boljši iz dvoboja med Walesom in Avstrijo.

Ne spreglejte