Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
17. 6. 2017,
12.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Portugalska Čile Avstralija Kamerun Nemčija Rusija Mehika Nova Zelandija pokal konfederacij

Sobota, 17. 6. 2017, 12.30

6 let, 7 mesecev

Pokal konfederacij 2017 (Rusija)

Začenja se ruska generalka za SP 2018

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Cristiano Ronaldo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Danes se bo na prekrasnem novem štadionu v Sankt Peterburgu začel jubilejni 10. pokal konfederacij. Nastopilo bo osem reprezentanc, med kandidati za naslov na dogodku, ki bo ljubitelje nogometa v Rusiji razvajal 17 dni, pa največkrat omenjajo svetovno prvakinjo Nemčijo, evropsko prvakinjo Portugalsko in južnoameriškega prvaka Čile.

Pokal konfederacij je turnir, ki prinaša manjši naboj od svetovnega ali evropskega prvenstva. Oprijel se ga je naziv generalke za največje tekmovanje, svetovno prvenstvo, ki so je veseli zlasti prireditelji, saj dobijo vpogled v to, kako čim bolje prirediti pomemben nogometni dogodek. Na njem ne manjka znanih nogometnih obrazov in velesil, od leta 2005 pa poteka na vsaka štiri leta.

Kdo nastopa na 10. pokalu konfederacij?

Skupina A: Mehika, Nova Zelandija, Portugalska, Rusija
Skupina B: Avstralija, Čile, Kamerun, Nemčija

Zenit Arena že komaj čaka na začetek pokala konfederacij. | Foto: Guliverimage/Getty Images Zenit Arena že komaj čaka na začetek pokala konfederacij. Foto: Guliverimage/Getty Images

Ko je pokal konfederacij nazadnje potekal v Braziliji (2013), je zmaga ostala doma. Ruski ljubitelji nogometa zmajujejo z glavo ob misli, da bi kaj podobnega letos uspelo tudi njihovim nogometašem. V družbi tako močnih udeleženk, kot so Nemčija, Portugalska in Čile, je težko pričakovati, da bi na prihajajočem spektaklu zmagali gostitelji.

Rusi so po neslavnem izpadu na EP 2016, kjer niso razočarali le njihovi nogometaši, ampak tudi huliganski izgredniki, odigrali 15 pripravljalnih tekem. Zmagali so le na treh, tako da domače navijače skrbi, ali bodo lahko spremljali dovolj močno Rusijo, ki bi se enakovredno kosala z najboljšimi. V napadu bo velike priložnosti deležen najboljši strelec ruskega prvenstva Fedor Smolov (Krasnodar).

Brazilci ne morejo braniti naslova

Na ruskih štadionih, ki bodo prihodnje leto gostili svetovno prvenstvo (32 ekip), bo od 17. junija do 2. julija nastopilo osem reprezentanc: šest prvakov konfederacij (Uefa, Conmebol, Concacaf, CAF, AFC in OFC), branilec svetovnega naslova in gostitelj. Tako bodo nastopile kar tri evropske reprezentance, saj so bili zadnji svetovni prvaki Nemci, SP 2018 pa bo potekalo prav v Rusiji. Pokal konfederacij bo prvič potekal v državi, ki je pred padcem železne zavese pripadala evropskemu vzhodnemu bloku.

Ruski nogometaši se bodo danes ob 17. uri pomerili z Novo Zelandijo. | Foto: Reuters Ruski nogometaši se bodo danes ob 17. uri pomerili z Novo Zelandijo. Foto: Reuters

Naslov najboljšega na pokalu konfederacij bi morala braniti Brazilija, a je leta 2015 na južnoameriškem prvenstvu izpadla že v četrtfinalu in tako ostala brez možnosti, da bi se kot južnoameriški prvak potegovala za rekordni peti naslov.

Selecao je leta 2013 v finalu nadigrala Španijo s 3:0, Fred pa je poskrbel za najhitrejši zadetek v zgodovini tekmovanja. Ikerja Casillasa je premagal že po dveh minutah.

Največji zvezdniki turnirja:

Cristiano Ronaldo (Portugalska)
Arturo Vidal (Čile)
Javier Hernandez (Mehika)
Julian Draxler (Nemčija)
Alexis Sanchez (Čile)
Bernardo Silva (Portugalska)
Marc-Andre Ter Stegen (Nemčija)

Elf brez največjih asov

Nemci so v Rusijo pripotovali z oslabljeno zasedbo. Manjka nekaj najboljših nogometašev, zlasti zvezdnikov Bayerna in Borussie Dortmund. V vratih ne bo Manuela Neuerja, v zvezni vrsti Tonija Kroosa in Mesuta Özila, v napadu Thomasa Müllerja

Nemčija se na začetek tekmovanja pripravljal v "pravljičnem" Sočiju. | Foto: Guliverimage/Getty Images Nemčija se na začetek tekmovanja pripravljal v "pravljičnem" Sočiju. Foto: Guliverimage/Getty Images

Selektor Joachim Löw je pojasnil, da je največji cilj Nemčije vezan na leto 2018, ko bo Rusija gostila svetovno prvenstvo. Letos gre v največjo državo na svetu nabirati izkušnje.

Nemci se na prvo tekmo pripravljajo v Sočiju, ki je leta 2014 gostil zimske olimpijske igre.

Ronaldo vzor vsem

Kapetan Cristiano Ronaldo bo s Portugalsko najprej dejaven v Kazanu. | Foto: Reuters Kapetan Cristiano Ronaldo bo s Portugalsko najprej dejaven v Kazanu. Foto: Reuters Evropski prvaki Portugalci z najbolj vročim zvezdnikom na svetu Cristianom Ronaldom so v Kazanu. Najboljši nogometaš na svetu, ki ga v Španiji obtožujejo utaje davkov, je pred začetkom pokala konfederacij šokiral navijače madridskega Reala z napovedjo, da se bo odpravil drugam. Med tekmovanjem o tem ne bo govoril. Osredotočil se bo na igranje v državnem dresu, kjer v zadnjem času blesti kot še nikoli. Na zadnjih šestih srečanjih je dosegel kar 12 zadetkov!

"Ni besed, s katerimi bi lahko opisali, kaj pomeni naši domovini. Je velik vzor. Ne le navijačem, ampak celo nam igralcem. Zelo nam je všeč, kako zastopa barve Portugalske," je dejal branilec Bruno Alves, ki že dolgo pozna prvega zvezdnika madridskega Reala.

Portugalce zanima tudi forma Bernarda Silve, nekdanjega dirigenta Monaca, ki ga je kupil Manchester City. Star je komaj 20 let, lani pa je manjkal na EP 2016, ko je Portugalska osvojila naslov prvaka. Ronaldo želi v Rusiji nadaljevati izjemno leto, ki je postreglo s številnimi klubskimi, reprezentančnimi in individualnimi lovorikami. Nanj se lepijo kot magnet.

Rusija, dežela babušk, odpira vrata ljubiteljem nogometa. Prihodnje leto bo gostila SP 2018. | Foto: Reuters Rusija, dežela babušk, odpira vrata ljubiteljem nogometa. Prihodnje leto bo gostila SP 2018. Foto: Reuters

Dvakratni zaporedni južnoameriški prvak Čile bo na prvi tekmi pogrešal prvega vratarja Claudia Brava (Manchester City), ki še ni povsem odpravil poškodbe mečne mišice.

Kje bo potekalo tekmovanje?

Pokal konfederacij bo potekal v štirih mestih (Moskva, Kazan, Soči in St. Peterburg). Zadnje bo predstavilo Zenit Areno, prekrasen štadion Zenita, ki so ga gradili deset let in sprejme 68 tisoč gledalcev. Na njem bosta odigrani prva (Rusija proti Novi Zelandiji ob 17. uri) in zadnja tekma pokala konfederacij (finale).

Selecao je rekorder, Mehika edina od zmagovalk

Brazilija je daleč najuspešnejša udeleženka pokala konfederacij. Osvojila je štiri naslove. Francija je bila najboljša dvakrat, Argentina, Mehika in Danska pa po enkrat. Na letošnjem tekmovanju v Rusiji od nekdanjih zmagovalcev nastopa le Mehika, ki se bo v prvem srečanju pomerila s Portugalsko. Avstralija zastopa azijske barve.

Vsi dozdajšnji zmagovalci:

1992* Argentina (v Savdski Arabiji)
1995* Danska (v Savdski Arabiji)
1997 Brazilija (v Savdski Arabiji)
1999 Mehika (v Mehiki)
2001 Francija (v Južni Koreji in na Japonskem)
2003 Francija (v Franciji)
2005 Brazilija (v Nemčiji)
2009 Brazilija (v JAR)
2013 Brazilija (v Braziliji)
2017 ? (v Rusiji)

*Prvotno kot pokal kralja Fahda, turnir še ni potekal pod okriljem Fife.

Ne spreglejte