Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
21. 7. 2016,
13.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Natisni članek

Bojan Prašnikar Sašo Udovič Branko Oblak NK Olimpija NK Olimpija

Četrtek, 21. 7. 2016, 13.00

6 let, 6 mesecev

Anketa

Po evropskem izpadu Olimpije: Tako pač ne gre

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Kaj po koncu evropske sezone Olimpije, ki je bila zelo kratka, pravijo nekatera znana imena slovenskega nogometa, ki so v zgodovini pustila pečat v ljubljanskem klubu? Vsi so si edini, da so državni prvaki zamudili s kadrovanjem.

Olimpija se je od kvalifikacij za ligo prvakov in s tem tudi od Evrope poslovila po dveh tekmah. Slovaški prvak Trenčin je bil boljši v 2. krogu kvalifikacij za elitno evropsko tekmovanje, potem ko smo tako v Ljubljani kot v Žilini spremljali izjemno slab začetek Olimpije, ki se je potem obakrat vrnila v igro, a bila na koncu za en gol prekratka.

Pred domačimi navijači je prejšnji teden po pol ure igre zaostajala kar z 0:4, pa potem prišla do znosnega poraza s 3:4. V gosteh je včeraj po 20 minutah igre zaostajala z 0:2, a prišla do zmage s 3:2, kar je bilo premalo. Zaradi zadetka manj v gosteh se je poslovila od Evrope. Zdaj ji preostane le še prvenstvo in pokalno tekmovanje na domačih tleh.

Sašo Udovič: Kar je preveč, je preveč

"Olimpija je zamudila s kadrovanjem," je prepričan Sašo Udovič. | Foto: "Olimpija je zamudila s kadrovanjem," je prepričan Sašo Udovič. "Ostal bo grenak priokus, evropske sezone je prehitro konec. Zdaj je Olimpija obsojena na državno prvenstvo in pokal. Po žrebu smo pričakovali več, čeprav se je zdaj izkazalo, da je Trenčin vse prej kot slaba ekipa. A dejstvo je, da je bila premagljiva. V drugih polčasih obeh tekem smo videli, da je tako. Mislim, da je bil dvoboj odločen v prvem polčasu prve tekme. Olimpija je plačala davek neizkušenosti," je dejal Sašo Udovič, nekdanji napadalec Olimpije, ki je bil pozneje tudi njen športni direktor.

"Če na takšni ravni zaostajaš z 0:4 po pol ure igre, je jasno, da ti ne more uspeti, čeprav je res, da je Olimpija pokazala, da se lahko vrne in ji ni manjkalo veliko, a kar je preveč, je preveč," je še povedal Ljubljančan, ki pravi, da je Olimpijo pokopalo prepozno kadrovanje.

"Če na takšni ravni zaostajaš z 0:4 po pol ure igre, je jasno, da ti ne more uspeti." | Foto: "Če na takšni ravni zaostajaš z 0:4 po pol ure igre, je jasno, da ti ne more uspeti."

Spomnimo, dolgo časa je bila brez športnega direktorja. Nenad Protega je to mesto zasedel šele pred dobrim mesecem dni in začel s kadrovanjem. "Malce se je zamudilo. Ni se pokrilo vsega, kar klub potrebuje. Etien Velikonja je sijajen napadalec, kar je spet dokazal tudi v dresu Olimpije, a mislim, da Ljubljančanom manjka napadalec, podoben Andražu Šporarju, ki lahko zadrži žogo in nase vleče nasprotnikove nogometaše," je še povedal nekdanji slovenski reprezentant.

Bojan Prašnikar: Vse je bilo prepuščeno naključju, tako ne gre

"Olimpija je slabša, kot je bila," pravi Bojan Prašnikar. | Foto: "Olimpija je slabša, kot je bila," pravi Bojan Prašnikar. Kaj je povedal Bojan Prašnikar, eden najboljših slovenskih trenerjev vseh časov? "Tekmi sta bili za nepristranskega gledalca zelo zanimivi. Zelo redko se zgodi, da na taki ravni vidimo tako veliko golov. Olimpija je igrala preveč naivno in z lahkoto dobivala gole. Ko zaostajaš z 0:4 in z 0:2, se je težko vrniti. Olimpiji bi skoraj uspelo, do tega ji je pomagal tudi nasprotnik, a na koncu je bila za las prekratka. Težko je verjeti, da se lahko eni in isti ekipi dvakrat zapored zgodi to, kar se je Ljubljančanom. To je dokaz, da gre za naivno ekipo. Bilo je tudi marsikaj dobrega, a dvakrat v tekmo vstopiti tako, kot je Olimpija, je nesprejemljivo," je povedal izkušeni trener, ki je na klopi Olimpije sedel v treh obdobjih.

"Na Evropo se je treba pripravljati dolgo časa. Že pozimi. Pri Olimpiji se je zgodilo ravno obratno. Ekipo so sestavili v enem mesecu. Nemogoče je, da se boš lahko v tako kratkem času pripravil na igranje na tako visoki ravni. Vse je bilo prepuščeno naključju. Če bo, bo. Če ne bo, ne bo. Izkazalo se je, da ni bilo. Škoda za zapravljeno priložnost, saj moraš biti za igranje v kvalifikacijah za ligo prvakov najprej prvak, potem pa moraš še postoriti še marsikaj. Takšna priložnost se ne ponudi vsak dan," je nadaljeval.

"Po koncu prejšnje sezone in naslovu, ki so ga osvojili Ljubljančani, se je kar čakalo in se ni naredilo prav nič." | Foto: "Po koncu prejšnje sezone in naslovu, ki so ga osvojili Ljubljančani, se je kar čakalo in se ni naredilo prav nič."

63-letni trener pravi, da je zdajšnja Olimpija slabša od tiste, ki smo jo spremljali v prejšnji sezoni. "Ni boljša, kot je bila, to je zagotovo. Lahko pričakujemo, da morda bo, a zdaj ni. Skratka, prepozno se je kadrovalo. Ne samo, da se je zamudilo, ni se niti načrtovalo, da bi se kaj naredilo. Po koncu prejšnje sezone in naslovu, ki so ga osvojili Ljubljančani, se je kar čakalo in se ni naredilo prav nič. Ni bilo načrta. Škoda, da se kvalifikacij za ligo prvakov ne da prestaviti za nekaj mesecev," je povedal nekdanji slovenski selektor. 

Branko Oblak: Če želiš biti uspešen, moraš imeti malo boljše rezerviste

"Olimpija ima slabe rezerviste," je dejal Branko Oblak. | Foto: "Olimpija ima slabe rezerviste," je dejal Branko Oblak. Tako kot vedno je bil brez dlake na jeziku legendarni Branko Oblak, eden izmed najboljših, če ne celo najboljši nogometaš Olimpije vseh časov, ki je bil nekajkrat tudi njen trener.

"Prvi polčas na obeh tekmah je bil katastrofalen. Zdi se mi, da je Olimpija v Evropi igrala preveč odprto, namesto da bi se postavila bolj obrambno, kar sem od trenerja Rodolfa Vanolija pričakoval. Če bi bilo tako, bi imeli njeni hitri napadalci, kot je Blessing Eleke, veliko več prostora. Kadrovalo se je slabo, saj moraš imeti, če želiš biti uspešen v Evropi, malce boljše rezerve. Ne bom rekel, da je bil rezervni vratar Olimpije katastrofalno slab, a mislim, da bi moral Aleksander Šeliga ubraniti več strelov. S takšnim vratarjem težko narediš kaj pametnejšega. Bomo videli, česa je ta Olimpija zmožna v prvenstvu. Zanimivo bo spremljati, kaj lahko naredi v boju z Mariborom, ki me še zdaleč ni prepričal," je povedal 69-letni Ljubljančan in nekaj besed namenil tudi poletnim okrepitvam.

"Ne bom rekel, da je bil Aleksander Šeliga katastrofalno slab, a lahko bi branil bolje." | Foto: "Ne bom rekel, da je bil Aleksander Šeliga katastrofalno slab, a lahko bi branil bolje."

V Ljubljano so prišli Etien Velikonja, Andraž Kirm ter Leo Ejup in Đorđe Crnomarković, zadnja za Olimpijo za zdaj še nista zaigrala. "Velikonja je super igralec, ki je za Olimpijo velika okrepitev. Za Kirma pa res ne vem, kako je lahko reprezentant. Olimpija je slabša, kot je bila. V prvi polovici prejšnje sezone je bila s Šporarjem in Ezekielom Hentyjem fantastična. Potem je vse skupaj razpadlo, a je vseeno osvojila naslov, saj je bil Maribor slab. Kako bo v novi sezoni, ne vem, a treba bo marsikaj popraviti. Upam in verjamem, da bo Olimpija popravila napake, ki jih ima, in spet osvojila naslov," je sklenil nekdanji zvezdnik jugoslovanskega in tudi evropskega nogometa.

Ne spreglejte