Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
30. 3. 2017,
19.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Diego Armando Maradona Carlos Valderrama Eusebio sir Stanley Matthews Lionel Messi Lionel Messi Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo top 10 Thierry Henry

Četrtek, 30. 3. 2017, 19.00

6 let, 6 mesecev

Top 10

Pa kaj, če je Ronaldo grd. Messija so kar prepolovili!

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Doprsni kip, ki ga je ob imenovanju letališča na Madeiri po njem dobil najboljši nogometaš leta 2016 na svetu, Cristiano Ronaldo, je še vedno predmet posmeha po svetu. Portugalčev kip seveda ni prvi, ki so ga postavili v čast kateregakoli nogometaša. Spoznajte jih še deset.

Lionel Messi

V Buenos Airesu so letos januarja vandali uničili kip najboljšega argentinskega nogometaša, enega od najboljših nogometašev vseh časov, če ne celo najboljšega, Lionela Messija. Kip tega največjega tekmeca Cristiana Ronalda so neznanci povsem uničil in ga kar prepolovili. Oblasti v glavnem mestu Argentine so kip pozneje popravile in spravile v prvotno stanje.

Prej ...

Lionel Messi | Foto: Reuters Foto: Reuters

... in potem.

Lionel Messi | Foto: Reuters Foto: Reuters

Alex Ferguson

Legendarni škotski trener Alex Ferguson je na klopi Manchester Uniteda sedel kar 27 let. V letih od 1986 do 2013 je z njim osvojil kar 38 lovorik. Popeljal ga je tudi do 13 naslovov angleškega prvaka in dveh evropskega prvaka. Danes 75-letni nekdanji trener, ki se je po odhodu iz Manchestra upokojil, si je zato seveda zaslužil kip. In ga pred štadionom kultnega angleškega kluba Old Traffordom tudi dobil.

Alex Ferguson | Foto: Reuters Foto: Reuters

Diego Maradona

Kip ima tudi drugi velikan argentinskega nogometa Diego Armando Maradona. Danes 56-letni nekdanji as, ki je Argentince popeljal do naslova svetovnih prvakov leta 1986 v Mehiki, ima v svoji rodni državi tudi cerkev, kip pa je dobil v Buenos Airesu. V muzeju kluba Boca Juinors, za katerega je igral v dveh obdobjih, med letoma 1981 in 1982 ter 1995 in 1997.

Diego Armando Maradona | Foto: Reuters Foto: Reuters

Carlos Valderrama

Carlos Valderrama | Foto: Reuters Foto: Reuters Sloviti nekdanji kolumbijski nogometaš Carlos Valderrama je kip dobil pred štadionom Eduarda Santosa v Santa Marti. To je nekdanji reprezentant Kolumbije, v njenem dresu je odigral kar 111 tekem, pred leti pa ga je Mednarodna nogometna zveza (FIFA) uvrstila na seznam 125 najboljših nogometašev vseh časov.

Priznana nogometna revija World Soccer ga je umestila na seznam najboljših 100 nogometašev vseh časov.

Zanimivo, v Evropi je ta danes 55-letni nekdanji nogometaš, ki je pozornost zbujal tudi z bujno pričesko, igral le kratek čas. Tri leta za francoski Montpellier in dve leti za španski Valladolid.

Eusebio

Črni panter, kot so klicali enega od najboljših evropskih nogometašev vseh časov, Eusebia, je svoj kip dobil pred štadionom La Luz v Lizboni. Domu tamkajšnje Benfice, za katero je igral tudi nekdanji slovenski nogometni as Zlatko Zahović. Dobil ga je še v času življenja, leta 2014 je namreč umrl. Ob njegovi komemoraciji so njegovo krsto odpeljali tudi do kipa, kar je bila menda njegova želja.

Eusebio | Foto: Reuters Foto: Reuters


Zadnje iz rubrike Top 10:


Stanley Matthews

Eden izmed najboljših britanskih nogometašev vseh časov sir Stanley Matthews, leta 1956 dobitnik prve zlate žoge za najboljšega evropskega nogometaša leta, je pred štadionom Britania, na katerem igra Stoke City, njegove barve je branil kar 20 let, dobil prav poseben spomenik. Kar tri kipe v enem. Vsak izmed njih tega pokojnega nekdanjega nogometaša, ki je umrl leta 2000, predstavlja v enem izmed obdobij njegove sijajne nogometne poti.

sir Stanley Matthews | Foto: Reuters Foto: Reuters

Zinedine Zidane in Marco Materazzi

V Dohi so s kipom ovekovečili enega izmed najbolj znamenitih dogodkov v zgodovini nogometa. Udarec Francoza Zinedina Zidana, ki je v finalu svetovnega prvenstva 2006 napadel Italijana Marca Materazzija in na neslaven način končal bleščečo nogometno pot.

To je bila namreč njegova zadnja tekma, v kateri je zabil tudi gol. Toda po prekršku, zaradi katerega je bil izključen, so Francozi izgubili, zdajšnji trener madridskega Reala, nekoč najboljši nogometaš leta na svetu, pa potem nikoli več ni zaigral.

Replika tega kipa stoji tudi v muzeju moderne umetnosti v Parizu.

Zinedine Zidane, Marco Materazzi | Foto: Reuters Foto: Reuters

Thierry Henry

Pred štadionom Emirates, na katerem domuje londonski Arsenal, so ob koncu leta 2011 postavili kip Thierryju Henryju. Francozu, ki je najboljši strelec v zgodovini kluba. V dresu topničarjev je dosegel kar 228 golov. Zanje je igral med letoma 1999 in 2007, kratek čas pa je kot posojen nogometaš New York Red Bulls rdeči dres nosil tudi leta 2012.

Danes 39-letni nekdanji napadalec, upokojil se je leta 2014, je bil ob razkritju kipa ganjen do solz.

Njegov kip sicer ni edini, ki so ga postavili pri Arsenalu. Dobila sta ga tudi nekdanji legendarni branilec Tony Adams in Herbert Chapman. Trener, ki je Arsenal leta 1931 popeljal do prvega naslova angleškega prvaka.

Thierry Henry | Foto: Reuters Foto: Reuters

Bobby Moore, Geoff Hurst, Martin Peters in Ray Wilson

Anglija, samooklicana velesila svetovnega nogometa, je do zdaj osvojila le eno lovoriko na največjih tekmovanjih. Leta 1966 je na svetovnem prvenstvu pred domačimi navijači osvojila naslov svetovne prvakinje. Do zmage so ji precej pomagali Bobby Moore, Geoff Hurst, Martin Peters in Ray Wilson. Kip vseh štirih stoji pred štadionom West Ham Uniteda Upton Park v Londonu. Razlog je preprost. Prvi trije so bili v obdobju, ko je Anglija postala svetovna prvakinja, člani tega londonskega kluba, ki so ga na začetku te sezone premagali domžalski nogometaši.

Bobby Moore, Geoff Hurst, Martin Peters, Ray Wilson | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Alfredo Di Stefano

V Argentini rojeni napadalec, ki je igral za kar tri reprezentance (poleg Argentine še za Španijo in Kolumbijo), je legenda madridskega Reala. Leta 2014 umrli Alfredo Di Stefano je z madridskim klubom kot nogometaš kar petkrat postal evropski prvak. Nekaj časa je bil tudi njegov trener, sicer pa velja za enega od najboljših nogometašev vseh časov. Dvakrat so ga izbrali za evropskega nogometaša leta in dobil je zlato žogo. Njegov kip stoji kje drugje kot v Madridu.

Alfredo Di Stefano | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Ne spreglejte