Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
6. 4. 2018,
10.50

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,54

1

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Liga Europa Sporting Lizbona Atletico Madrid

Petek, 6. 4. 2018, 10.50

6 let

Po zmagi Atletica nad Sportingom

Jan Oblak pokazal, zakaj si ga želi pol Evrope

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,54

1

Jan Oblak | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Slovenski nogometni vratar Jan Oblak je z Atleticom po zmagi nad Sportingom (2:0) korak bližje evropski lovoriki. Škofjeločan je ponovno navdušil. Zaklenil je vrata, spravljal ob živce tekmece iz Lizbone in se zahvalil napadalcem, da so spretno izkoristili napake portugalskega velikana. V tej sezoni v vseh tekmovanjih na tekmo prejema le 0,47 zadetka!

Na štadionu Wanda Metropolitano, prekrasnem novem domu madridskega Atletica, se v četrtek ni zgodilo nič novega. Rdeče-beli so nadaljevali izjemen niz domačih zmag brez prejetega gola. Ponovno.

Gospod nedotaknjena mreža

Navijači Atletica so pozdravili novo domačo zmago brez prejetega gola. | Foto: Reuters Navijači Atletica so pozdravili novo domačo zmago brez prejetega gola. Foto: Reuters Tokrat so na prvi četrtfinalni tekmi evropske lige premagali Sporting iz Lizbone z 2:0 in si na široko odprli vrata polfinala. V oči bode ponovna zmaga Atletica brez prejetega gola. "Želel bi si, da bi bilo vedno tako. Lahko smo zelo zadovoljni z rezultatom," je v svojem prav nič vzvišenem slogu dejal Jan Oblak in se zahvalil soigralcem.

Slovenski reprezentančni vratar si je na dvoboju prislužil visoke ocene, dvakrat pa navdušil z vrhunskim posredovanjem, s katerim je zelenim levom iz Lizbone preprečil, da bi se na Portugalsko vrnili z ugodnejšim izhodiščem. Atletico je letos v ligi Europa odigral pet tekem in prav na vseh slavil zmago - edini izmed četrtfinalistov.

So favoriti, a ...

Končni rezultat 2:0 je postavil Antoine Griezmann. | Foto: Reuters Končni rezultat 2:0 je postavil Antoine Griezmann. Foto: Reuters Še bolj je veličastna njegova statistika z zadnjih tekem na domačem štadionu, kjer je v vseh tekmovanjih dobil že devet zaporednih dvobojev, njegova mreža pa se ni zatresla niti enkrat! Skupna gol razlika je 21:0, Oblak pa je branil na kar osmih tekmah. Brez zadetka so ostali Las Palmas (0:3), Valencia (0:1), Athletic Bilbao (0:2), Köbenhavn (0:1), Leganes (0:4), Lokomotiv Moskva (0:3), Celta Vigo (0:3), Deportivo (0:1) in nazadnje Sporting (0:3).

Izbranci Diega Simeoneja so vstopili v zmagoviti ritem, s katerim upravičujejo vlogo osrednjega favorita za zmago v evropski ligi. Z oceno, da so prvi kandidati za naslov, se strinja tudi 25-letni Slovenec, ki pa tudi opozarja na nepredvidljivost vrhunskega nogometa.

"V tem tekmovanju smo favoriti, a moramo vedeti, da favoriti ne osvajajo vedno naslovov. To moramo dokazati še na igrišču. Razmišljamo le o naslednji tekmi. Naprej skušamo iti tekmo za tekmo in nato osvojiti evropsko ligo," je po zmagi nad Sportingom v mikrofon BeIN Sports povedal Oblak.

Dres si je izmenjal s Francozom

Gostitelji so oba zadetka dosegli v prvem polčasu, ko si je Sporting privoščil kar nekaj spodrsljajev v obrambi. "Storili so dve veliki napaki v obrambi. Izkoristili smo ju in si priigrali prednost. Lahko smo hvaležni našim napadalcem, da so pritisnili na obrambno vrsto, ukradli žogo tekmecu in nato zadeli v polno," je nekdanji vratar Olimpije in Benfice pohvalil soigralce.

Slovenec Jan Oblak in Črnogorec Stefan Savić, ki tesno sodelujeta v obrambni vrsti Atletica, že pred dvobojem nista skrivala dobre volje. | Foto: Twitter - Voranc Slovenec Jan Oblak in Črnogorec Stefan Savić, ki tesno sodelujeta v obrambni vrsti Atletica, že pred dvobojem nista skrivala dobre volje. Foto: Twitter - Voranc

Po tekmi si je izmenjal dres s Francozom Romainom Salinom, 33-letnim rezervnim vratarjem Sportinga, s katerim sta pred leti sodelovala pri portugalskem prvoligaškem klubu Rio Ave.  

V uvodni minuti si je usodno napako privoščil Urugvajčan Sebastian Coates, nato pa je Koke že po 24 sekundah dvignil občinstvo na Wandi na noge, v 40. minuti pa je okrog štiri tisoč navijačev Sportinga v Madridu še enkrat obnemelo. Francoz Jeremy Mathieu, nekdanji branilec Barcelone, je s slabim posredovanjem rojaku Antoinu Griezmannu omogočil, da se sam zapodi proti portugalskemu reprezentančnemu vratarju Ruiju Patriciu. Napadalec Atletica si ga je močno želel premagati leta 2016 v finalu evropskega prvenstva, a mu ni uspelo. Tokrat, slabi dve leti pozneje, mu je.

V slabo voljo spravil nekdanjega trenerja

Jorge Jesus (Sporting) je vodil Oblaka pri Benfici. | Foto: Reuters Jorge Jesus (Sporting) je vodil Oblaka pri Benfici. Foto: Reuters Oblak je ubranil vse strele. V tem tekmovanju je odigral dve tekmi in vedno zadržal mrežo nedotaknjeno. V 32. minuti se je izkazal s posredovanjem po strelu Gelsona Martinsa, v izdihljajih srečanja pa je ukrotil še strel reprezentanta Kostarike Bryana Ruiza.

"Zmagali smo, a med srečanjem trpeli. Na koncu smo si priigrali dobro izhodišče pred povratno tekmo v Lizboni. Želeli smo doseči še tretji gol, a nam ni uspelo. Vseeno smo lahko srečni. V Lizbono gremo po novo zmago in polfinale," je napovedal čuvaj mreže, za katerega se bo v poletnem prestopnem roku potegovalo kar nekaj klubskih velikanov.

Oblak je v slabo voljo spravil trenerja Sportinga Jorgeja Jesusa, s katerim je sodeloval pri Benfici in se leta 2014 v evropski ligi prebil do finala, kjer je v Torinu izgubil proti Sevilli. Letos bo sklepno dejanje lige Europa v Lyonu, Atletico pa od njega delijo le še tri tekme.

Branilci Sportinga so si na gostovanju v Madridu privoščili preveč napak, ki so se izkazale za usodne. | Foto: Reuters Branilci Sportinga so si na gostovanju v Madridu privoščili preveč napak, ki so se izkazale za usodne. Foto: Reuters

Povratna tekma bo prihodnji četrtek na štadionu Jose Alvalade, kjer so leta 2014 gostovali Mariborčani in izgubili z 1:3. Če bi s tem rezultatom izgubili rdeče-beli, bi še vedno napredovali v polfinale. Sporting bo na povratni tekmi oslabljen, saj bosta zaradi kazni kartonov manjkala najboljši strelec Bas Dost in portugalski branilec Fabio Coentrao.

Klubska statistika Jana Oblaka v tej sezoni:

Tekmovanje Nastopi Prejeti zadetki (na tekmo) Obrambe (na tekmo)
Špansko prvenstvo 30 tekem 14 zadetkov (0,47 na tekmo) 85 obramb (2,83 na tekmo)
Liga prvakov 6 tekem 4 zadetki (0,67 na tekmo) 14 obramb (2,33 na tekmo)
Liga Europa 2 tekmi 0 zadetkov (0 na tekmo) 6 obramb (3 na tekmo)
Skupaj 38 tekem 18 zadetkov (0,47 na tekmo) 105 obramb (2,76 na tekmo)
Ne spreglejte