Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
31. 10. 2016,
10.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,38

2

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija Stožice Prva liga Telekom Slovenije Viole Green Dragons disciplinski sodnik NZS naj gol

Ponedeljek, 31. 10. 2016, 10.13

6 let, 6 mesecev

Vedenje navijaških skupin na večnem derbiju v Ljubljani

NZS rekordno kaznovala Maribor

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,38

2

Olimpija Maribor navijači gasilci | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Disciplinski sodnik Nogometne zveze Slovenije (NZS) je po dobrih dveh tednih sprejel disciplinske ukrepe po večnem derbiju med Olimpijo in Mariborom. Najboljša slovenska kluba bosta morala seči v žep. Vijolice so prejele rekordno denarno kazen (15 tisoč evrov), grozi pa jim tudi igranje v Ljudskem vrtu brez prisotnosti gledalcev na severni in južni tribuni.

Čeprav je bil derbi med Olimpijo in Mariborom, ki je v Stožice privabil skoraj 14 tisoč gledalcev, odigran sredi oktobra, si je vzel disciplinski sodnik NZS veliko časa za razmislek, nato pa konec mesec sporočil odločitev. Oba kluba bosta morala zaradi nešportnega obnašanja svojih navijačev in kršenja pravil krovne nogometne zveze plačati denarno kazen.

Zelo globoko bodo morali seči Mariborčani, saj bodo morali plačati rekordni znesek v višini 15 tisoč evrov. S tem so izenačili najvišji znesek, ki so ga morali zaradi neprimernega vedenja navijačev plačati NZS že po lanskem derbiju v Stožicah. Gostitelji bodo morali poravnati skoraj petkrat manjšo vsoto, 3.400 evrov.

Olimpija je kaznovana, ker ...

Navijači Olimpije so "poskrbeli" za kazen v višini 3.400 evrov. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Navijači Olimpije so "poskrbeli" za kazen v višini 3.400 evrov. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Domača Olimpija bo zaradi nešportnega in neprimernega vedenja navijačev, med katero spada žaljivo vzklikanje nasprotni ekipi, žaljivo izražanje o sodniku tekme, škoda na stolih, ter večkratno prižiganje večje količine bakel in ob upoštevani predkaznovanosti, kaznovana z globo v višini 3.400 evrov," sporoča NZS in dodaja, da jo je veliko slabše odnesel mariborski klub. Trinajstkratni prvaki iz mesta ob Dravi so v Ljubljani osvojili pomembne tri točke v boju za naslov prvaka, ki pa jih bodo drago stale, saj so po dvoboju v Stožicah prejeli kar tri kazni. 

Prekinitev tekme, poškodovani stoli in sanitarije

Dvoboj v Stožicah je spremljalo okrog tisoč privržencev NK Maribor. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Dvoboj v Stožicah je spremljalo okrog tisoč privržencev NK Maribor. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Nogometaši Maribora so na največjem slovenskem štadionu prejeli šest rumenih kartonov, zaradi česar bo klub oglobljen s 360 evrov. Za to kazen so poskrbeli igralci, za tisto, ki je neprimerno višja, pa navijači.

"Večkrat so poskrbeli za množično prižiganje bakel in drugih pirotehničnih sredstev, ki so povzročila več zelo močnih detonacij. Člani navijaške skupine so z metanjem bakel na igralno površino poskrbeli tudi za prekinitev tekme, znesli so se še nad stoli in sanitarijami štadiona v Stožicah, žaljivo pa so vzklikali tako proti nasprotni ekipi kot proti NZS," je navedla krovna zveza. 

Zaradi omenjenih razlogov – nešportnega in neprimernega vedenja navijaške skupine ter izražanja nasilja in nestrpnosti – je disciplinski sodnik NK Maribor ob upoštevanju predkaznovanosti izrekel kazen v "rekordni" višini 15 tisoč evrov.

Bosta južna in severna tribuna v Ljudskem vrtu prazni?
 
Navijači vijolic so na igrišče odvrgli kar nekaj pirotehničnih sredstev. | Foto: Vid Ponikvar Navijači vijolic so na igrišče odvrgli kar nekaj pirotehničnih sredstev. Foto: Vid Ponikvar Tretji del kazni se nanaša na prihodnje dvoboje Prve lige Telekom Slovenije, ki jih bo Maribor gostil v Ljudskem vrtu.

"Ker je poškodbe zaradi uporabe pirotehnike, predvsem v obliki opeklin, utrpelo več oseb, ob tem pa sta bila ogrožena tudi zdravje in varnost vseh akterjev na igrišču (gostujoča navijaška skupina je kar osemkrat odvrgla bakle na igrišče), je disciplinski sodnik NZS poleg enotne denarne kazni nogometnemu klubu Maribor izrekel tudi pogojno kazen igranja na dveh domačih prvenstvenih tekmah Prve lige Telekom Slovenije brez prisotnosti gledalcev na severni in južni tribuni," sporoča disciplinski sodnik. Maribor je podobno kazen izkusil v prejšnji sezoni, ko je samevala južna tribuna, navijaška skupina Viole pa se je morala preseliti na severno stran mariborskega objekta.

Srečanje v Ljubljani si je v živo ogledalo skoraj 14 tisoč gledalcev. | Foto: Vid Ponikvar Srečanje v Ljubljani si je v živo ogledalo skoraj 14 tisoč gledalcev. Foto: Vid Ponikvar

Kazen se bo izvršila tudi v tej sezoni, če bo organizirana navijaška skupina, ki stiska pesti za Maribor, v nadaljevanju sezone 2016/17 storila podoben ali še težji prekršek v obliki uporabe pirotehničnih sredstev. Tako bi se lahko vijolicam maščevalo vsako pirotehnično sredstvo, ki bi ga navijači na prihodnjih tekmah odvrgli na igrišče ter tako ogrožali zdravje in varnost vseh akterjev na igrišču.

Ne spreglejte