Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
5. 1. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Aleksander Čeferin liga prvakov liga prvakov Prva liga Telekom Slovenije Liga Europa naj gol Jan Oblak Jan Oblak Kevin Kampl afriški pokal narodov CONCACAF zlati pokal pokal konfederacij Druga liga futsal kvalifikacije za SP 2018

Četrtek, 5. 1. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Kaj nas čaka v nogometnem letu 2017?

Leto, v katerem bo vse prej kot dolgočasno

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Maribor Olimpija | Foto Grega Valančič / Sportida

Foto: Grega Valančič / Sportida

Nogometno leto 2017 prinaša nekaj novosti. Slovenec na čelu Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin bo 3. junija prvič občutil, kakšna čast je kot prvi mož evropskega nogometa predati pokal kapetanu zmagovalcev lige prvakov, jeseni bo v Sloveniji zaživela druga liga s 16 klubi, Rusijo pa poleti čaka generalka za SP 2018, pokal konfederacij.

V leto 2017 so prvi vstopili najboljši angleški nogometni klubi, novoletni premor so končali tudi španski velikani in odigrali uvodne pokalne tekme. Počasi se jim bodo pridružile še preostale najmočnejše lige v Evropi. Velike pozornosti bo deležen tudi zimski prestopni rok, ki bo na sončni strani Alp trajal od 15. januarja do 15. februarja. 

Prva liga Telekom Slovenije bo odprla vrata 25. februarja, že prvi spomladanski krog pa bo postregel z veliko poslastico, večnim derbijem v Ljudskem vrtu med najboljšima slovenskima kluboma, jesenskim prvakom Mariborom in branilcem naslova Olimpijo.

Prvaka bodo opevali v Gabonu in ZDA

Med osrednjimi zvezdniki letošnjega afriškega pokala narodov bo napadalec Gabona in Borussie Dortmund Pierre-Emenick Aubameyang. | Foto: Reuters Med osrednjimi zvezdniki letošnjega afriškega pokala narodov bo napadalec Gabona in Borussie Dortmund Pierre-Emenick Aubameyang. Foto: Reuters Do takrat bo že znan zmagovalec afriškega prvenstva, enega izmed dveh letošnjih tekmovanj, na katerem se bo odločalo o celinskem prvaku.

Afriški pokal narodov bo potekal od 14. januarja do 5. februarja v Gabonu in osiromašil veliko evropskih klubov, saj jih bodo za nekaj tednov zapustili najboljši afriški legionarji. Novega prvaka bodo dobili tudi na prvenstvu Severne in Srednje Amerike ter Karibskih otokov. Zlati pokal CONCACAF bo potekal od 7. do 26. julija v ZDA.

Preostale celine bodo na veliko tekmovanje čakale še nekaj let. Azijci in Južnoameričani bodo novega prvaka dobili leta 2019, Evropejci in predstavniki Oceanije pa šele leta 2020.

Rusija predstavlja lepotca v Sankt Peterburgu

Rusija bo letos gostila pokal konfederacij. | Foto: Reuters Rusija bo letos gostila pokal konfederacij. Foto: Reuters Poleti bo osrednji reprezentančni dogodek potekal v Rusiji. Pokal konfederacij se bo začel 17. junija, končal pa 2. julija. Nastopilo bo osem udeležencev iz šestih različnih konfederacij. V prvi skupini se bodo pomerile gostiteljica Rusija, evropska prvakinja Portugalska, prvakinja Severne in Srednje Amerike ter Karibskih otokov Mehika in prvakinja Oceanije Nova Zelandija.

V drugi skupini bodo svetovni prvaki Nemci, azijski prvaki Avstralci, južnoameriški prvaki Čilenci, zadnji udeleženec pa bo znan po afriškem prvenstvu. V Rusiji bo nastopil prvak črne celine.

Pokal konfederacij bo potekal v štirih mestih, ki bodo gostila SP 2018. Zanimanje svetovne športne javnosti se bo po treh letih vrnilo v olimpijski Soči, prvič pa se bo predstavil nov lepotec v Sankt Peterburgu. Štadion Krestovski bo sprejel skoraj 70 tisoč gledalcev in gostil veliki finale. Dvoboji bodo potekali še v Moskvi in Kazanu.

Katančeva četa na zahtevnih gostovanjih

Srečko Katanec bo s slovensko reprezentanco v kvalifikacijah za SP 2018 letos gostoval na Škotskem, Slovaškem in v Angliji. | Foto: Vid Ponikvar Srečko Katanec bo s slovensko reprezentanco v kvalifikacijah za SP 2018 letos gostoval na Škotskem, Slovaškem in v Angliji. Foto: Vid Ponikvar Leto 2017 prinaša odločilne spopade za nastop na SP 2018 v Rusiji. Slovenska nogometna izbrana vrsta je v ugodnem položaju. Prezimila je na drugem mestu, ki bi ob koncu ciklusa zagotavljalo nastop v dodatnih kvalifikacijah.

Na lestvici zaostaja le za Anglijo, prvo kvalifikacijsko tekmo pa bo odigrala konec marca na Škotskem. Do konca skupinskega dela jo čakata še dve zahtevni gostovanji, saj bo dejavna v Angliji in na Slovaškem.

Selektor Srečko Katanec bo v leto 2017 vstopil v Abu Dabiju, kjer bo z B-reprezentanco, sestavljeno iz nogometašev 1. SNL (manjkajo izbranci NK Maribor), odigral dve prijateljski tekmi. Pomeril se bo s Savdsko Arabijo in Finsko.

Bo Slovenec končno osvojil ligo prvakov?

V boju za naslov klubskega prvaka Evrope vztraja še 16 klubov. Med njimi sta tudi Atletico Madrid in Bayer Leverkusen, kjer si nogometni kruh služita slovenskega reprezentanta Jan Oblak in Kevin Kampl. Pomerila se bosta v osmini finala, nastop Škofjeločana pa je zaradi okrevanja po poškodbi leve rame pod velikim vprašajem.

Jan Oblak je lani z madridskim Atleticom v finalu lige prvakov v Milanu izgubil proti Realu. | Foto: Vid Ponikvar Jan Oblak je lani z madridskim Atleticom v finalu lige prvakov v Milanu izgubil proti Realu. Foto: Vid Ponikvar

Če se bo kateremu od njiju uspelo uvrstiti v finale, ki bo 3. junija na štadionu Millenium v Cardiffu (Wales), mu bo nagrado izročil rojak Aleksander Čeferin. Kot predsednika Uefe ga bo doletela čast, da kapetanu zmagovalca lige prvakov izroči lovoriko.

Podobno velja za evropsko ligo, kjer se bo o najboljšem odločalo 24. maja v Stockholmu. V boju za zmago v ligi Europa je še veliko slovenskih nogometnih legionarjev. Slovenija v obdobju državne samostojnosti še ni dočakala zmagovalca lige prvakov.

Pomembnejši nogometni datumi v prvi polovici leta 2017:

Datum Dogodek
10. in 13. januar Prijateljski tekmi B-reprezentance Slovenije v Abu Dabiju
Od 14. januarja do 5. februarja Afriški pokal narodov (Gabon)
Od 15. januarja do 15. februarja Zimski prestopni rok v Sloveniji
14., 15., 21. in 22. februar Prve tekme osmine finala lige prvakov
17. februar Prve tekme 1/16 finala lige Europa
25. februar Začetek spomladanskega dela Prve lige Telekom Slovenije
26. marec Kvalifikacijska tekma za SP 2018, Škotska - Slovenija
5. in 12. april Polfinale pokala Slovenije
24. maj Finale lige Europa (Stockholm)
27. maj Zadnji krog Prve lige Telekom Slovenije
3. junij Finale lige prvakov (Cardiff)
10. junij Kvalifikacijska tekma za SP 2018, Slovenija - Malta
Od 17. junija do 2. julija Pokal konfederacij (Rusija)
Od 7. do 26. julija Zlati pokal CONCACAF (ZDA)

Druga liga se bo razširila

Razširitev druge lige zagovarja tudi novi predsednik NZS Radenko Mijatović. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Razširitev druge lige zagovarja tudi novi predsednik NZS Radenko Mijatović. Foto: Žiga Zupan/Sportida Prva liga Telekom Slovenije se bo končala konec maja. Kot kaže, bo naslov prvaka osvojil nekdo, ki že ima izkušnje z osvajanjem državnih lovorik. Najboljše kaže Mariboru in Olimpiji, relativno blizu so tudi Domžale.

Če novomeška Krka, ki se je prebila v polfinale pokala Slovenije, ne bo poskrbela za senzacijo in osvojila pokalne lovorike, bo nastop v Evropi zagotavljalo tudi četrto mesto v 1. SNL. Za pokalno poslastico bosta v polfinalu poskrbela večna tekmeca iz dveh največjih slovenskih mest. Vijolice in zmaji se bodo 5. in 12. aprila udarili za finalno vstopnico.

Zanimivo bo tudi v drugoligaškem in tretjeligaškem tekmovanju. Sezona 2017/18 ponuja novost, saj bo v 2. SNL po novem nastopalo 16, ne več deset klubov. Drugoligaška konkurenca se bo razširila, večja bo tudi motivacija najboljših tretjeligaških klubov, da se povzpnejo raven višje.

Ljubitelji futsala odštevajo mesece

Slovenska članska reprezentanca v futsalu se bo zavzeto pripravljala na vrhunec, ki sledi kmalu po prehodu v novo leto 2018. Ljubljana bo od 30. januarja do 11. februarja 2018 gostiteljica evropskega prvenstva v dvoranskem nogometu, na katerem bo nastopilo 12 ekip.

Slovenska reprezentanca v futsalu bo v začetku leta 2018 na evropskem prvenstvu računala na pomoč domačega občinstva. | Foto: Vid Ponikvar Slovenska reprezentanca v futsalu bo v začetku leta 2018 na evropskem prvenstvu računala na pomoč domačega občinstva. Foto: Vid Ponikvar

Leto 2017 bo tako namenjeno čim boljši pripravi, nato pa bo skušala četa Andreja Dobovičnika s pomočjo domačega občinstva poskrbeti za nov podvig slovenskega nogometa.

Ne spreglejte