Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
8. 9. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

Natisni članek

Gonzalo Higuain Zlatan Ibrahimović infografika Angel Di Maria

Četrtek, 8. 9. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Najdražji igralci vseh časov (infografika)

Ni ga igralca, ki bi tako pustošil klubske blagajne

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45
Angel Di Maria | Foto Reuters

Foto: Reuters

Argentinski nogometni zvezdnik Angel Di Maria na lestvici nogometašev, za katere so klubi odšteli največ denarja, zaseda prvo mesto. Vsi njegovi dozdajšnji delodajalci so zanj skupaj plačali kar 179 milijonov evrov. Najbolj se mu je približal Šved Zlatan Ibrahimović.

Po koncu poletnega prestopnega roka je napočil čas za osveženo lestvico, na kateri prednjačijo nogometaši, za katere so klubski delodajalci plačali največje odškodninske zneske. Doživela je nekaj sprememb, a ne na najvišjih mestih.

Na vrhu lestvice ni Lionela Messija in Cristiana Ronalda, ki sta v zadnjem desetletju nogometna gospodarja sveta. Osvojila sta številna priznanja, z lahkoto rušita statistične rekorde in vztrajata pri vroči strelski formi, na eni izmed lestvic pa sta zelo oddaljena od vrha. Ravno na razpredelnici, ki jo odreja znesek, ki so go klubi skupno odšteli za prihod določenega igralca. Na njej kraljuje nekdo drug. 

Poskrbel je tudi za angleški klubski rekord

Zanj so klubi plačali 179 milijonov evrov. Benfica je plačala CA Rosariu 8, Real Benfici 33, Manchester United Realu 75, PSG pa Manchester Unitedu 63 milijonov evrov. | Foto: Reuters Zanj so klubi plačali 179 milijonov evrov. Benfica je plačala CA Rosariu 8, Real Benfici 33, Manchester United Realu 75, PSG pa Manchester Unitedu 63 milijonov evrov. Foto: Reuters To je Angel Di Maria. Argentinski zvezdnik, ki si kruh služi pri francoskem prvaku PSG, podobno kot njegov rojak Messi še vedno čaka na reprezentančno lovoriko. Na tisto pravo, doseženo v članski konkurenci.

Podobno kot Messi je že osvojil zlato medaljo na olimpijskem turnirju v Pekingu (2008), proslavljal je tudi naslov mladinskega svetovnega prvaka (2007), s člansko izbrano vrsto Argentine pa doživlja v finalih največjih tekmovanj le razočaranja.

Večje uspehe dosega s klubi. S pariškim klubom v Evropi še čaka na tisto, kar je dosegel v dresu belih baletnikov. Z Realom je leta 2014 osvojil ligo prvakov (2014), nato pa odšel k Manchester Unitedu. Postavil je rekord in poskrbel za največji znesek, ki ga je do takrat plačal angleški klub.

Rdeči vragi so zanj odšteli rekordnih 75 milijonov evrov, a jih hitri Argentinec ni osrečil. Na Otoku se ni najbolje znašel. Old Trafford je zapustil že po enem letu in se odpravil v Francijo. Parižani so morali seči globoko v žep. Nakup krilnega napadalca, ki je v zadnji sezoni francoskega prvenstva postavil rekord v podajah (18), jih je stal 63 milijonov evrov. 

Rezancu se je najbolj približal Ibrahimović

Angel, ki ima tudi italijanski potni list, si je zaradi suhljate postave prislužil vzdevek Fideo (po slovensko rezanec). V svetu nogometnih gurmanov tako velja za najdražjega rezanca vseh časov.

 

Di Maria se je tako zaradi pogostih selitev med najboljšimi klubi v Evropi (Benfica, Real, Manchester United in PSG), ki so bili zanj pripravljeni odšteti veliko denarja, znašel na vrhu lestvice nogometašev, za katere so klubi segli najbolj globoko v žep. Zaradi 28-letnega zvezdnika iz Rosaria se je zgolj na področju odškodninskih zneskov obrnilo 179 milijonov evrov, kar je številka, ki je do danes ni presegel nihče.

Argentinec in Šved Zlatan Ibrahimović sta odlično sodelovala v dresu pariškega kluba. | Foto: Reuters Argentinec in Šved Zlatan Ibrahimović sta odlično sodelovala v dresu pariškega kluba. Foto: Reuters

Še najbolj se mu je približal Zlatan Ibrahimović, ki je podobno kot argentinski reprezentant zamenjal že nič koliko klubskih velikanov.

Juventus kupil napadalca, ki je izenačil strelski rekord

Novopečeni napadalec Juventusa Gonzalo Higuain je bil eden izmed junakov poletnega prestopnega roka. | Foto: Reuters Novopečeni napadalec Juventusa Gonzalo Higuain je bil eden izmed junakov poletnega prestopnega roka. Foto: Reuters Če sta Di Maria in Ibrahimović na omenjeni lestvici kraljevala že lani, pa se je po letošnjem poletnem prestopnem roku na visoko tretje mesto zavihtel Gonzalo Higuain.

Argentinec, ki po novem igra za Juventus, se je zaradi ogromne odškodnine, ki jo je Napoliju plačal italijanski prvak Juventus (90 milijonov evrov), prebil med najboljše tri. To je tudi najvišja odškodnina, ki je bila kdajkoli plačana za južnoameriškega nogometaša.

Podobno kot njegov reprezentančni soigralec Di Maria je tudi Higuain, ki se je pred 28 leti rodil v Franciji, nosil dres Reala. Zapustil ga je ravno leto dni pred tem, ko so beli baletniki desetič postali evropski prvaki.

Šest let se je dokazoval v napadu madridskega kluba, nato pa se je nezadovoljen s statusom pod vodstvom Joseja Mourinha preselil na Apeninski polotok. V prejšnji sezoni je eksplodiral. Dosegel je kar 36 zadetkov in izenačil 87 let star rekord italijanskega prvenstva.

Evropejci v manjšini

Paula Pogbaja, Ibrahimovića in ostale rdeče vrage čaka v soboto veliki mestni derbi z Manchester Cityjem. | Foto: Guliverimage/Getty Images Paula Pogbaja, Ibrahimovića in ostale rdeče vrage čaka v soboto veliki mestni derbi z Manchester Cityjem. Foto: Guliverimage/Getty Images Na lestvici nogometašev, za katere so klubi zapravili največ denarja, kraljujejo Južnoameričani. Med najboljšimi desetimi jih je sedem iz celine, ki je v zgodovini podala tri večkratne svetovne prvake (Argentina, Brazilija in Urugvaj).

Evropsko čast poleg izkušenega Ibrahimovića branita še nekdanji francoski reprezentant Nicolas Anelka, ki je pred leti praznil tudi kitajske denarnice, ter Valižan Gareth Bale, ki je bil do letošnjega prestopa Paula Pogbaja podpisan pod največjim prestopom.

Na lestvici pa bi se lahko že v kratkem zgodila velika sprememba, če bi se za selitev odločil "dvojni" evropski prvak. Tako reprezentančno kot klubsko. Govora je o Portugalcu Ronaldu, ki bi z novim prestopom, ki bi skoraj zagotovo presegel sto milijonov evrov, na lestvici že lahko prevzel vodstvo. Za zdaj ga ni niti med prvimi desetimi.

Podobno velja za Messija, ki je zvest le dresu Barcelone in vztraja na Camp Nouu vse od zgodnjega prihoda v Evropo. Če bi se poslužil navade rojaka di Marie, bi bilo drugače in bi lahko kandidiral tudi za višja mesta na omenjeni lestvici. Leo se je odločil drugače …

Ne spreglejte