Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
2. 9. 2016,
7.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

poletni prestopni rok Manchester City Manchester United Valencia Juventus Dinamo Zagreb infografika

Petek, 2. 9. 2016, 7.00

6 let, 6 mesecev

Klubski rekorderji poletnega prestopnega roka

Manchester United in Manchester City sta se udarila v bitki milijonov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Jose Mourinho | Foto Reuters

Foto: Reuters

Letošnji poletni prestopni rok je postregel z rekordnim prometom. Tisti z bogatejšimi denarnicami so na veliko kupovali, od klubov, ki so se izkazali za podjetne prodajalce, pa se je najbolj smejalo Valencii. Z ogromnim dobičkom se lahko pohvali tudi zagrebški Dinamo. Kdo pa je najbolj zapravljal in prodajal?

Če med klubi, ki so največ zaslužili, niso tisti, ki jih vsako leto spremljamo pri neposrednem boju za evropske lovorike, je drugače na lestvici največjih zapravljivcev. Tam sta složnost pokazala kluba iz Manchestra, ki računata na bogate lastnike in si lahko privoščita marsikaj. United vodi Jose Mourinho, City pa njegov veliki tekmec Josep Guardiola, s katerim se je srečeval že na el clasicih v Španiji.

Oba kluba zanima le prvo mesto, zato sta si poleti dala duška in tvegala z velikimi nakupi. Rdeči vragi so zapravili 185 milijonov evrov, sinjemodri mestni tekmeci pa le ščepec manj. Končna statistika je razodela, da so za nakup poletnih novincev porabili 181 milijonov.

Na naslednji prvenstveni tekmi bosta tekmeca iz Manchestra obračunala med seboj na igrišču. Desetega septembra se bosta pomerila na Old Traffordu.

 

Juventus se je vrinil med tri Angleže

Paul Pogba je zapustil Juventus in se vrnil na Old Trafford, Manchester United pa je plačal rekordnih 105 milijonov evrov. | Foto: Reuters Paul Pogba je zapustil Juventus in se vrnil na Old Trafford, Manchester United pa je plačal rekordnih 105 milijonov evrov. Foto: Reuters Zanimivo je, da je na visokem četrtem mestu evropskih poletnih zapravljivcev Chelsea. Londončani so zapravili 141 milijonov evrov in prevetrili svojo ekipo. Vsi omenjeni trije člani premier league so imenitno začeli sezono, saj so v uvodnih treh krogih zbrali maksimalnih devet točk in se zasidrali pri vrhu lestvice.

Tam je v Italiji tudi Juventus, branilec naslova in prvi favorit za državni naslov. V uvodnih dveh nastopih je osvojil maksimalnih šest točk. Poleti je v Torino pripeljal številne zvezdnike, najbolj globoko v žep pa je segel za Gonzala Higuaina.

Italijanski prvak si je lahko privoščil veliko nakupov, ker je s prodajo igralcev zaslužil kar 163,7 milijonov evrov. Največ izmed vseh, ogromne zasluge pa si deli Paul Pogba, ki so ga rdeči vragi z Otoka kupili za kar 105 milijonov evrov.

Srake iz Newcastla izpadle iz premier league

Šele na petem mestu največjih zapravljivcev je predstavnik španskega nogometa. Barcelona, ponos Katalonije, se je odločila, da na Camp Nou pripelje nekaj svežih moči. Med njimi ni bilo takšnega, ki bi močno izstopal zaradi izjemno visoke odškodnine, jih je pa bilo toliko, da so skupaj španskega prvaka stali dobrih 120 milijonov evrov.

Med desetimi klubi, ki so prevladovali pri nakupih, se pojavljalo predstavniki štirih držav: Anglije, Italije, Španije in Nemčije.

Povsem drugače je na lestvici klubov, ki so največ zaslužili, kjer je največ portugalskih in francoskih klubov, prihajajo pa tudi iz Rusije, Hrvaške in Nizozemske. Edina, ki prihajata iz držav "lige petice", sta Valencia ter Newcastle, ki pa ima to smolo, da v tej sezoni zaradi bolečega izpada nastopa v drugem klubskem angleškem razredu (liga championship), zato je prodal nekatere najboljše posameznike.

Dobro je zaslužil tudi hrvaški Dinamo, ki mu je od prodaje igralcev kapnilo 36 milijonov evrov.

Slovenski reprezentant Petar Stojanović se je z Dinamom uvrstil v ligo prvakov, njegov klub pa se je znašel na lestvici desetih najbolj dobičkonosnih klubov, ki so trgovali v tem poletju. | Foto: Guliverimage/Getty Images Slovenski reprezentant Petar Stojanović se je z Dinamom uvrstil v ligo prvakov, njegov klub pa se je znašel na lestvici desetih najbolj dobičkonosnih klubov, ki so trgovali v tem poletju. Foto: Guliverimage/Getty Images

Netopirji in srake so poleg Juventusa in Borussie Dortmund edini klubi v Evropi, ki so poleti s prodajo igralcev zaslužili več kot sto milijonov evrov. Koliko bo takšnih pozimi, ko bo nastopil čas za nov prestopni rok?

Ne spreglejte