Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
11. 11. 2016,
10.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2018 Brazilija Argentina Lionel Messi Lionel Messi Neymar

Petek, 11. 11. 2016, 10.40

6 let, 7 mesecev

Najmlajši strelec 50 zadetkov vseh časov

Neymar jo je ušpičil Messiju in ga prehitel za štiri leta

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08
Brazilija Neymar | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Nogometaši Brazilije so v južnoameriški poslastici, ki je štela za kvalifikacijske točke za SP 2018 v Rusiji, ponižala Argentino s 3:0 in jo na lestvici spravila v kočljiv položaj. Prvi zvezdnik gostiteljev Neymar je dosegel jubilejni 50. zadetek in se vpisal v zgodovino, kapetan gavčev Lionel Messi pa ni skrival razočaranja.

Brazilski navijači v Belo Horizonteju so štadion Mineirao zapuščali povsem drugačne volje kot leta 2014, ko si je Selecao v polfinalu SP 2014 dovolil sramotno ponižanje proti Nemčiji (1:7). Padel je največji tekmec, soseda Argentina, pri kateri ne manjka nogometnih zvezdnikov svetovnega kova. Gavčem ni pomagal niti nastop kapetana Lionela Messija, ki je še enkrat več na srečanju z Brazilijo ostal brez gola ali podaje.

Neymar zaostaja le še za tremi velikani

Za gostitelje so zadeli v polno Philippe Coutinho, ki v tej sezoni blesti pri Liverpoolu, legionar na Kitajskem Paulinho in pa prvi zvezdnik Neymar. S 24 leti je postal najmlajši nogometaš, ki zastopa barve južnoameriške ali evropske nogometne velesile, in je že dosegel 50 reprezentančnih zadetkov. Pred njim ni tako mlad cenjenega jubileja dočakal še nihče. Neymar je za omenjeni podvig potreboval le 74 nastopov.

Zadetki s tekme med Brazilijo in Argentino:

Na večni lestvici najboljših strelcev Brazilije, dežele petkratnih svetovnih prvakov in mnogih nogometnih legend, je že na četrtem mestu. Pred njim so le še Pele (77), Ronaldo (62) in Romario (55). Če bo nadaljeval v takem ritmu, se bo kmalu povzpel višje. Ima velike možnosti, da prehiti tudi slovitega rojaka Peleja, za mnoge najboljšega nogometaša vseh časov.

Messi: Lahko bi se končalo še huje

Neymar ni bil edini udeleženec južnoameriške klasike v Belo Horizonteju, ki se je lahko pohvalil z doseženim mejnikom 50 zadetkov v državnem dresu. Pri Argentini ga ima že nekaj časa Messi. Neymarjev klubski soigralec pri Barceloni in najboljši argentinski strelec vseh časov je za razliko od razigranega Brazilca strelskega abrahama srečal šele pri 28 letih. Za 50 golov je potreboval 107 srečanj, kar 33 več od Neymarja.

Kapetan Argentine po novem razočaranju v kvalifikacijah za SP 2018, ki se za gavče ne razpletajo v skladu s pričakovanji, ni skrival nezadovoljstva. ''Tega nismo pričakovali. Do prvega zadetka Brazilije smo igrali dobro, drugi gol pa nas je pokopal. Tekmecu smo začeli puščati preveč odprtega prostora, nismo igrali složno.  Brazilci, ki imajo zelo hitre igralce v napadu, so to znali izkoristiti. Lahko bi se končalo še huje za nas,'' je priznal petkratni najboljši nogometaš na svetu, ki se bo moral še močno potruditi, če bo želel z izbrano vrsto zaigrati na svetovnem prvenstvu v Rusiji.

Argentinski zvezdniki igrajo rusko ruleto

Brazilci so vedno bližje uvrstitvi na SP 2018, ki bo potekalo v Rusiji. | Foto: Guliverimage/Getty Images Brazilci so vedno bližje uvrstitvi na SP 2018, ki bo potekalo v Rusiji. Foto: Guliverimage/Getty Images ''Razočarani smo, a smo še vedno v igri. Moramo pozabiti na ta poraz in začeti razmišljati o dvoboju s Kolumbijo. Če jo bomo premagali, bo položaj na lestvici bolj prijeten,'' se Messi nadeja boljšega nadaljevanja kvalifikacij. S kafetarji, ki na razpredelnici južnoameriških kvalifikacijah zasedajo visoko tretje mesto, se bo pomeril v torek pred domačim občinstvom v San Juanu.

Argentinski mediji se jezno sprašujejo, zakaj njihovi zvezdniki nizajo tako skromne rezultate. Nekateri njihove predstave primerjajo z igranjem ruske rulete, zelo nevarne igre, ki je lahko tudi usodna. S tem so želeli poudariti, da bi lahko ostali brez glavne nagrade, nastopa na SP v Rusiji.

Brazilija s takšnimi črnogledimi pomisleki nima težav. Po slabšem vstopu v kvalifikacije je pod vodstvom novega selektorja Titeja nanizala izvrstne rezultate, tako da je tik pred potrditvijo udeležbe.

Južnoameriške kvalifikacije za SP 2018, lestvica:

1. Brazilija 11 tekem – 24 točk
2. Urugvaj 11 – 23
3. Kolumbija 11 – 18
4. Ekvador 11 – 17
5. Čile 11 – 17
6. Argentina 11 – 16
7. Paragvaj 11 – 15
8. Peru 11 – 14
9. Venezuela 11 – 5
10. Bolivija 11 – 4

Ne spreglejte