Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 8. 2016,
16.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Joao Havelange FIFA Rio 2016

Torek, 16. 8. 2016, 16.14

6 let, 7 mesecev

Umrl Joao Havelange

Umrl je nekdanji prvi mož svetovnega nogometa, star je bil sto let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Nekdanji predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Joao Havelange je danes umrl v bolnišnici v Riu de Janeiru. Star je bil sto let, zaradi zdravstvenih težav pa je bil že od začetka julija v bolnišnični oskrbi. Za posledicami pljučnice je umrl v bolnišnici Samaritano, so sporočili predstavniki bolnišnice.

Havelange je bil predsednik Fife med letoma 1974 in 1998, v zadnjem desetletju pa vplivni brazilski člen pri lobiranju za organizacijo nogometnega svetovnega prvenstva v Braziliji leta 2014 in poletnih olimpijskih iger, ki jih v teh dneh gosti Rio de Janeiro. Havelange je leta 2013 odstopil z mesta častnega predsednika Fife zaradi obtožb o podkupovanju v njegovi nekdanji organizaciji.

Od plavalca do vaterpolista

Havelange, s polnim imenom Jean-Marie Faustin Goedefroid de Havelange, se je rodil v bogati belgijski družini priseljencev v Riu de Janeiru leta 1916. Diplomiral je v pravu, a njegova prava ljubezen je bila vseskozi šport.

Brazilijo je leta 1936 zastopal na olimpijskih igrah v Berlinu kot plavalec in 1952 v Helsinkih kot član ekipe v vaterpolu. Kmalu se je znašel na vodstvenih položajih in začel krojiti vrhove športnih organizacij. Postavil je temelje za dolgoročno in uspešno vodstveno kariero, zaradi česar so mu nekateri kmalu začeli očitati pristranskost in korupcijo.

Prvi Neevropejec na čelu Fife

Havelange je bil predsednik brazilske športne konfederacije 15 let, leta 1955 se je pridružil brazilskemu olimpijskemu komiteju, nato Mednarodnemu olimpijskemu komiteju leta 1963, kjer je ostal vse do leta 2011.

Leta 1974 je postal prvi Neevropejec na čelu Fife. | Foto: Reuters Leta 1974 je postal prvi Neevropejec na čelu Fife. Foto: Reuters

Leta 1974 je postal predsednike Fife, kjer je na mestu prvega moža nasledil sira Stanleyja Rousa. Bil je prvi Neevropejec na tem mestu in v naslednjega četrt stoletja je spremenil podobo nogometa v svetu. Pod njegovim vodenjem se je svetovno prvenstvo razširilo na 16 reprezentanc, nogomet je bil do tedaj osredotočen predvsem na evropski nogomet in nekaj južnoameriških držav, postal je globalni šport.

Potem ko je leta 1998 predsedniško mesto odstopil Seppu Blatterju, se je število sodelujočih reprezentanc na svetovnem prvenstvu podvojilo na 32, pri čemer jih je bilo 12 iz Azije, Afrike ali regije Srednje in Severne Amerike ter Karibov.

Ustanovil je SP do 17 let

Havelange je bdel tudi nad razvojem nogometa mladih, ustanovil svetovno prvenstvo do 17 let, pokal mladih, žensko svetovno prvenstvo, dvoransko nogometno prvenstvo in predstavil pokal konfederacij, ki ga med sabo igrajo zmagovalci posameznih celinskih tekmovanj.

"Nisem postal predsednik Fife samo zato, da bi gledal dober nogomet in ploskal," je dejal Havelange po volitvah, ko ga je nasledil Blatter.

Večkratno srečanje s papežem in očitki o korupciji

Havelange ni niti pil ne kadil, kar trikrat se je srečal s papežem Janezom Pavlom II. Pod bremenom očitkov o korupciji je iz Moka odstopil decembra 2011, uradno je mesto zapustil iz zdravstvenih razlogov. A odstop se je zgodil le dva dneva pred datumom, ko bi se moral pred etično komisijo zagovarjati pred obtožbami jemanja podkupnin v primeru dodeljevanja marketinških pravic podjetju ISL.

Joao Havelange se je trikrat srečal s papežem Janezom Pavlom II. | Foto: Reuters Joao Havelange se je trikrat srečal s papežem Janezom Pavlom II. Foto: Reuters

Leta 2013 je odstopil z mesta častnega predsednika Fife, saj so se obtožbe, da je jemal podkupnine, izkazale za resnične. Kritiki so ga obtožili tudi, da je bil prav on tisti, ki je v krovno nogometno organizacijo pripeljal korupcijo. Ta je z mesta predsednika Fife leta 2015 odnesla tudi njegovega naslednika Blatterja, preiskava pa je dobila svetovne razsežnosti.

Čeprav je ime Havelange nad svetovni šport pripeljalo veliko senco dvomov, pa stadion v Riu de Janeiru, na katerem se v teh dneh atleti borijo za olimpijska odličja, nosi ime prav po njem - Joao Havelange Olympic Stadium.

Ne spreglejte