Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
1. 9. 2014,
16.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 9. 2014, 16.24

8 let

Nazdravljalo se je Mariboru, Kamplu ni bilo vseeno

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Začetek nogometnega septembra je poleg konca prestopnega roka v znamenju reprezentančnih izzivov. Slovenija se pripravlja na uvod kvalifikacij za EP 2016, ki bo prihodnji ponedeljek v Estoniji.

Slovenski selektor Srečko Katanec je karte pred uvodnim dvobojem, prihodnji ponedeljek se bodo njegovi varovanci v Talinu potegovali za točke proti Estoniji, razkril v petek. Nekateri izmed najboljših slovenskih nogometašev so v domovino prispeli že konec prejšnjega tedna, v ponedeljek pa je sledil zdaj že tradicionalni reprezentančni zbor na Brdu pri Kranju, ki ga je oplemenitil še pogled na novi reprezentančni avtobus, parkiran pred prizoriščem zbora.

Hotel Kokra se je hitro polnil z zvezdniki, ki niso skrivali sreče, da so se po daljšem času zbrali skupaj. Nazadnje so bili skupaj v Južni Ameriki, zdaj se pripravljajo za operacijo Estonija. Nekateri so v poletnem času zamenjali klubske barve in razkrivali sveže občutke, številni so že izkusili kvalifikacijske izzive v evropskih tekmovanjih.

Kampl od srca čestital Mariboru

Mariborčani so kljub sobotnemu porazu v Domžalah žareli od sreče, debitant Damjan Bohar ter njegova soigralca Mitja Viler in Aleš Mertelj so prejemali čestitke na vsakem koraku, hkrati pa dobili spoznanje, da je njihov dosežek odmeval po vsej Evropi.

Veliko bolj otožnega izraza, ko je napočila beseda o ligi prvakov, je bil Kevin Kampl. Z bogatim Salzburgom se mu je ponovno zataknilo v kvalifikacijah, kar je bil ogromen šok za rdeče bike. "Zelo smo bili razočarani, a zdaj nas čakajo novi izpiti. Prihaja liga Europa, tu se moramo izkazati," je dejal zvezdnik Salzburga, ki je postal boljše volje, ko je nanesel pogovor na Maribor, ki mu od srca čestita za evropski podvig, ter reprezentanco. "Želim zaigrati na velikem tekmovanju. Upam, da se mi bodo sanje uresničile že leta 2016 v Franciji," je poudaril zvezni igralec iz Solingena, zaljubljen v državni dres.

Estonije se ne sme podcenjevati

Kapetan Boštjan Cesar je pred začetkom novega kvalifikacijskega ciklusa previden. Estonije noče niti v sanjah podcenjevati, še vedno je svež spomin na šok, ki so ga Konstantin Vassiljev in njegova baltska druščina tedanji Kekovi zasedbi prizadejali pred tremi leti v Stožicah. Takšnemu razmišljanju o prvem tekmecu sta prikimala tudi Mišo Brečko in Tim Matavž, ki se bosta v tej sezoni srečevala v nemški bundesligi. Primorec se je pri Augsburgu že vpisal med strelce, a pogreša točke, ki jih pridno osvajajo kozlički. Iz Kölna sta se po dolgem času na Brdo pri Kranju podala dva slovenska legionarja, kapetanu je družbo delal še standardni obrambni steber povratnikov v elitno nemško druščino, Dominic Maroh, Brečko pa zaupal, da je njegov klubski soigralec v odlični formi.

Novaković bolje pripravljen kot pri Kölnu

Če "Nemca" za pot do Slovenije nista porabila veliko časa, pa sta zaradi reprezentančnih izzivov znova polovico sveta preletela Zlatan Ljubijankić in Milivoje Novaković. V tej sezoni se na Japonskem dokaj pogosto uvrščata med strelce, 35-letni Ljubljančan, ki mu selektor neizmerno zaupa, pa je priznal, da tako dobro ni bil pripravljen niti pred leti, ko je blestel pri Kölnu, in komaj čaka začetek novih dokazovanj v reprezentanci. V zadnjih kvalifikacijah je bil najboljši strelec, čeprav je manjkal skoraj na polovici srečanj.

Slovenska reprezentanca bo popoldanski trening opravila v Lescah, od torka naprej pa bodo v Kranju trenirali dvakrat dnevno. Katančeva zasedba na zboru še ni bila popolna. Manjkali so trije igralci, Gregor Balažic, Vid Belec, ki se je pred kratkim iz Milana preselil v Turčijo, ter prvi vratar Interja Samir Handanović, ki se je na zadnji klubski tekmi izkazal z ubranjeno enajstmetrovko.

"Sarma" je edini reprezentant, ki ima po napovedih Katanca zagotovljeno mesto v začetni enajsterici. Tudi pred Janom Oblakom, ki je po prihodu na Brdo pri Kranju spregovoril o svežih izkušnjah, ki jih doživlja pri Atleticu. Čeprav še ni prvi vratar, je zadovoljen z izborom in je prepričan, da bo kmalu pridobil zaupanje Diega Simeoneja. Veseli pa se tudi reprezentančnih tekem …

Ne spreglejte