Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
31. 3. 2018,
13.10

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

Natisni članek

Marcos Tavares večni derbi Prva liga Telekom Slovenije NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija

Sobota, 31. 3. 2018, 13.10

6 let

Kapetan NK Maribor Marcos Tavares

Največji vijolični strup za Olimpijo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15
Marcos Tavares | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Med nogometaši Maribora, ki so obrambni vrsti Olimpije povzročali največji glavobol, izstopa Marcos Tavares. Brazilec s štajerskim srcem, ki je včeraj dopolnil 34 let, je na večnih derbijih dosegel osem zadetkov. Priljubljeni kapetan želi obogatiti zbirko in se iz Ljubljane vrniti z zlata vrednimi tremi točkami.

Odkar se je Olimpija v novi preobleki vrnila v 1. SNL (2009), na večnih derbijih ni bilo tako vročega strelca, kot je Marcos Magno Morales Tavares. Izkušeni Brazilec, ki se je z družino tako zaljubil v Slovenijo, da bo v Mariboru ostal tudi po koncu kariere, je velik ljubljenec navijačev Maribora. Lasti si številne strelske rekorder, je vzoren kapetan, plemenit človek in večni optimist.

Kako se bo razpletel sobotni večni derbi Prve lige Telekom Slovenije med Olimpijo in Mariborom?

  • Z zmago Olimpije.
    60,55 %
    1593 glasov
  • Z remijem.
    6,99 %
    184 glasov
  • Z zmago Maribora.
    32,46 %
    854 glasov
Oddanih 2631 glasov

Verjame, da boj za naslov kljub slabemu točkovnemu izplenu v spomladanskem delu (le pet od mpogočih 15 točk) in velikemu zaostanku za Olimpijo (deset točk ob tekmi manj), še ni izgubljen. Vijolice bi se z zmago v Stožicah, kjer v obdobju samostojnosti Slovenije zelo pogosto parajo živce Olimpiji, približale zeleno-belim in poskrbele za napeto nadaljevanje prvenstva.

Tavares je največje upanje privržencev Maribora. Danes jih bo v prestolnico Slovenije pripotovala okrog 700. Včeraj, ko je srčni kapetan Maribora praznoval 34. rojstni dan, so ga zasuli s čestitkami, danes se jim bo veren Brazilec skušal oddolžiti z dobro igro in zmago. Morda tudi zadetkom. Ne bi bilo prvič, da bi se žoga po njegovem strelu znašla za hrbtom vratarja Olimpije. Sploh ne, saj je v karieri proti zmajem dosegel že osem zadetkov.

Jeseni odločil zmagovalca v Ljudskem vrtu

Je absolutni rekorder 1. SNL (132 zadetkov) in NK Maribor (176 zadetkov). V tej sezoni je najboljši strelec Maribora tako v prvenstvu (devet zadetkov) kot tudi Evropi, kjer se je jeseni veselil tudi prvenca na tekmah skupinskega dela lige prvakov. Za še lepšo jesen, ki jo je Maribor sklenil na prvem mestu, je poskrbel na zadnjem derbiju v prvenstvu.

Zadnji večni derbi v tej sezoni:

V Ljudskem vrtu je odločil zmagovalca z atraktivnim zadetkom. To je bil tudi edini gol, ki sta ga večna tekmeca dosegla v tej sezoni na največjih derbijih. V pokalu ni bil tako uspešen. Ko je v četrtfinalu gostoval v Stožicah, je izgubil z 0:3, nato pa še izpadel iz tekmovanja. Veliko bolje mu gre v prvenstvu, kjer ima danes priložnost, da ponovno dokaže, zakaj je dobil vzdevek največji vijolični strup za Olimpijo.

Vsi zadetki Marcosa Tavaresa proti Olimpiji:

Maribor : Olimpija 1:0 (17. november 2017) - gol za 1:0
Olimpija : Maribor 1:2 (7. maj 2016) - gol za 2:1
Maribor : Olimpija 3:3 (4. oktober 2014) - gol za 3:3
Maribor : Olimpija 3:0 (7. julij 2013) - gol za 1:0, igral se je superpokal
Maribor : Olimpija 1:0 (20. oktober 2012) - gol za 1:0
Olimpija : Maribor 4:1 (28. avgust 2011) - gol za 3:1
Maribor : Olimpija 2:1 (9. december 2009) - gol za 2:1
Olimpija : Maribor 0:1 (10. oktober 2009) - gol za 1:0

Olimpija doma nepremagana že leto dni

Njegova specialiteta je doseganje zadetkov v izdihljajih srečanja, s katerimi spravlja v obup obrambo Olimpije. Ko je na primer Maribor v napetem derbiju v sezoni 2015/16 zmagal v Stožicah, je zadel globoko v sodnikovem podaljšku in priigral vijolicam zmago z 2:1, ki pa Milaničevi četi pozneje ni pomagala k naslovu. Na slovenskem prestolu se je znašla Olimpija, ki se ji dve leti pozneje ponuja priložnost, da ponovno osvojil naslov prvaka.

Kako jo je Tavares zagodel Olimpiji v zadnjem derbiju v sezoni 2015/16?

V Stožicah jo v zadnjem letu spremlja izjemna statistika. Zadnjič je pred domačimi gledalci izgubila 29. marca 2017, ko jo je premagala Gorica z 2:1. Nato je ostala nepremagana na 18 tekmah, od katerih jih je dobila kar 15 in v tem obdobju odpravila tekmece s skupno razliko v golih 40:7. V tej sezoni je še posebej neusmiljena do gostov. Od 12 domačih tekem jih je dobila 11, remizirala pa je le z Mariborom (0:0 v jesenskem delu). Rada pa se spominja tudi visoke pokalne zmage s 3:0. Tavares, edini nogometaš Maribora, ki je v 1. SNL zatresel mrežo Olimpije, bo skupaj s soigralci skušal prekiniti niz neporaženosti Olimpije na domačih tekmah.

Bo zvečer +13, +10 ali +7 za Olimpijo?

Maribor je izjemno neugoden gost. V tej sezoni je na desetih tekmah zmagal kar osemkrat. Če mu bo uspel načrt, se mu bo na velikonočno nedeljo smejalo do ušes, saj se bo prednost Olimpije občutno zmanjšala. Če pa Tavaresu in druščini ne bo uspelo, bi se lahko vijolice že skoraj poslovile od prvotnega cilja o osvojitvi nove državne zvezdice, ki si ga zastavijo vsako sezono.

Navijači Maribora zdaj zadetke Tavaresa potrebujejo bolj kot kadarkoli prej. Bo kapetan kos nalogi? Odgovor bo znan zvečer. Spektakel pred polnimi tribunami - do petka je bilo prodanih že 11 tisoč vstopnic - se bo začel ob 20.30.

Olimpija Maribor Infografika | Foto: Marjan Žlogar Foto: Marjan Žlogar

Ne spreglejte