Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
2. 11. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

naj gol Matjaž Marinšek NK Dekani NK Radomlje Prva liga Telekom Slovenije

Sreda, 2. 11. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Kdo je najdlje čakal na zmago?

Najslabše, kar je videla 1. SNL

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78
Radomlje Ivačič | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

V Prvi ligi Telekom Slovenije po 15 krogih najslabše kaže Radomljam, ki še niso okusile slasti zmage. Osvojile so le štiri točke, s tem pa tudi poskrbele, da ne bodo najslabši prvoligaši vseh časov. Neslaven rekord pripada Dekanom, ki so v sezoni 1994/95 zaman čakali na zmago in osvojili le tri klavrne točke.

Radomljani, ki so v sezono 2016/17 vstopili kot drugoligaški prvaki, so pričakovali drugačen razplet dogodkov. "Verjeli smo, da bomo konkurenčni Aluminiju in Krškemu," je nedavno priznal predsednik Matjaž Marinšek, negativno presenečen nad razpletom, ki privržencem Radomelj, zlasti zvesti navijaški skupini Mlinarji, ni prinesel zadovoljstva.

Za Kidričani 10, za Krčani že 13 točk

Radomljanom ne kaže nič dobrega v boju za obstanek. | Foto: Vid Ponikvar Radomljanom ne kaže nič dobrega v boju za obstanek. Foto: Vid Ponikvar Klub, ki mora zaradi nezadovoljivih pogojev na svojem štadionu domače tekme igrati v bližnjih Domžalah, še čaka na prvo zmago.

Za Kidričani, ki so jim v prejšnji sezoni v 2. SNL gledali v hrbet, po slabi polovici prvoligaške sezone zaostaja okroglih deset, za osmouvrščenimi Krčani pa že "nesrečnih" 13 točk.

Cilj, obstanek v najboljši druščini, je vedno manj izvedljiv, a vodstvo kluba, strokovno vodstvo in nogometaši še verjamejo v preobrat.

Sezona, v kateri je osvojil le tri točke

Jadran Dekani je pred več kot dvema desetletjema poskrbel za najslabšo sezono v zgodovini 1. SNL. | Foto: Jadran Dekani je pred več kot dvema desetletjema poskrbel za najslabšo sezono v zgodovini 1. SNL. Radomljani so izgubili na šestih zaporednih srečanjih. Ena redkih tolažb iz zadnjega obdobja je ta, da so s štirimi točkami že presegli negativen rekord osvojenih točk v prvoligaški sezoni. Star je več kot dve desetletji, pripada pa Dekanom.

Primorski klub Jadran Dekani je v sezoni 1994/95 v 30 krogih, tedaj je državno prvenstvo štelo 16 klubov, osvojil le tri točke. Trikrat je remiziral (od tega dvakrat proti Kočevju), kar 27-krat pa ostal praznih rok. Hitro je padel na zadnje mesto in izgubil stik s tekmeci. To je bila njegova zadnja prvoligaška sezona.

Kaj se je dogajalo v tisti sezoni? Prvak je postala Olimpija, še zadnjič v stari preobleki, ko je domovala za Bežigradom. Dekani so sezono pred tem končali na 14. mestu in se za las rešili obstanka.

Prva liga je drugič zapored štela 16 udeležencev. Nogometna zveza Slovenije (NZS) je načrtno krajšala seznam nastopajočih, ki jih je v krstni sezoni 1991/92 bilo 21, v drugi sezoni pa le še 18.

Najprej točka, nato potop v Ajdovščini

Alen Ščulac je v Dekanih opravljal različne vloge. | Foto: Vid Ponikvar Alen Ščulac je v Dekanih opravljal različne vloge. Foto: Vid Ponikvar Če se je Jadran Dekani v sezoni 1993/94 lahko pohvalil s sedmimi zmagami in remiji, porazov pa je bilo "le" 16, je prihodnja sezona mejila na katastrofo. Tako skromne si ni privoščil še noben slovenski prvoligaš.

Nogometaši primorskega kluba so v sezono vstopili spodobno, saj so v Dekanih, mestu, ki leži manj kot deset kilometrov od Kopra, remizirali s Kočevjem. Pri gostiteljih se je dokazoval tudi Alen Ščulac, ki je prerasel v legendo kluba, saj je pozneje opravljal tudi trenersko in predsedniško vlogo.

Pri gostih iz Kočevja so igrali tudi Goran Jolić, nekdanji up Olimpije in zagrebškega Dinama Stanislav Komočar ter Srečko Rajšel, stric Nicolasa Antoina Rajsla, nekdanjega mladinca PSG, ki je nekaj časa igral tudi v Celju, zdaj pa se dokazuje v Belgiji.

Borivoje Lučić se je v sezoni 1994/95 znesel nad Jadranom. | Foto: Vid Ponikvar Borivoje Lučić se je v sezoni 1994/95 znesel nad Jadranom. Foto: Vid Ponikvar V prestolnici burje jih je odpihnilo

Dekani so po uvodni točki odpotovali v Ajdovščino. V prestolnici burje je bilo v njegovi obrambi čutiti ogromen prepih. Primorje je zmagalo s 5:1.

Tri zadetke je dosegel Borivoje Lučić, pozneje uspešen trener, znan zlasti po delu z mlajšimi kadri, enega je dodal njegov brat Trivko Lučić, še enega pa nepozabni Ajdovec Adrijan Fegic, ki se je pred kratkim spomnil 32-letnice nepozabne evropske tekme med Rijeko in madridskim Realom, na kateri je gostiteljem na Kantridi do zmage s 3:1 pomagal z dvema zadetkoma. Za Dekane je častni gol dosegel Robi Koradin.

Doma proti Svobodi kar 0:10

Milan Osterc je kot najstnik v sezoni 1994/05 trikrat zatresel mrežo Dekanov.  | Foto: Vid Ponikvar Milan Osterc je kot najstnik v sezoni 1994/05 trikrat zatresel mrežo Dekanov. Foto: Vid Ponikvar Ko je Jadran prepričljivo izgubil tudi v tretjem krogu (0:3 doma proti Muri), je začel zvoniti alarm. Ni bilo prijetno. Dekani so na nekaterih tekmah izgubili na tesno, po drugi strani pa so doživljali tudi sramotne poraze s katerimi so si tekmeci boljšali razliko v zadetkih.

Na Koroškem jih je nadigral Korotan (6:0), na Gorenjskem Naklo (7:2), v Prekmurju Beltinci (9:0 – štiri gole je dosegel Zlatko Herceg, tri pa Milan Osterc, ki je takrat z 19 leti spadal še med najstnike) …

Najhujši poraz so Dekani izkusili na Primorskem proti ljubljanski Svobodi (0:10 – pod hat-trick se je podpisal Dragan Žeželj, Komočar, ki se je vmes iz Kočevja preselil v Ljubljano, in takratni albanski reprezentant Gjergji Dema sta dala dva zadetka), do smeha jim ni bilo niti v Mariboru (0:5), pri Olimpiji (0:7), doma s Korotanom (1:5), pri Gorici (0:7) in doma z Mariborom (0:7).

V zadnjem krogu je v mreži Dekanov še enkrat počila petarda. Sprožila jo je Olimpija (5:0), ki se je razveselila novega državnega naslova, njen napadalec Sebastjan Cimirotić pa je postal zadnji, ki je v prvi ligi dosegel zadetek proti Jadranu.

Skupna razlika v zadetkih –101!

Sebastjan Cimirotić je zadnji nogometaš, ki je zatresel mrežo Dekanov v 1. SNL. Jadran je lastnik še enega nečednega rekorda, najvišjega poraza. Leta 1992 je v Ljubljani proti Olimpiji izgubil kar z 0:12. | Foto: Vid Ponikvar Sebastjan Cimirotić je zadnji nogometaš, ki je zatresel mrežo Dekanov v 1. SNL. Jadran je lastnik še enega nečednega rekorda, najvišjega poraza. Leta 1992 je v Ljubljani proti Olimpiji izgubil kar z 0:12. Foto: Vid Ponikvar Dekani so v sezoni 1994/95, v kateri so odigrali 30 tekem, dosegli le 12 zadetkov, prejeli pa so jih kar 113. V povprečju skoraj štiri na tekmo. Razlika v zadetkih je bila najhujša v zgodovini 1. SNL, kar –101.

Ker je Jadran izgubil tudi na tekmi zadnjega kroga v sezoni 1993/94, je v 1. SNL brez zmage ostal na 31 zaporednih tekmah. To je rekord, ki ga lahko še vedno izboljšajo Radomlje. Tega si vsekakor ne želijo, saj bi bili vnaprej obsojeni na izpad v drugo ligo.

Če izbranci Janija Žilnika v prihodnjih 16 krogih ne bodo vsaj enkrat zmagali, bodo izenačili mejnik, ki Dekanom, danes tretjeligaškemu klubu, ne služi v čast.

Najlepši zadetki 15. kroga Prve lige Telekom Slovenije:

Ne spreglejte