Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
13. 7. 2016,
16.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

1

Natisni članek

Darko Milanič NK Maribor NK Maribor

Sreda, 13. 7. 2016, 16.44

6 let, 7 mesecev

Trener Maribora pred prvo evropsko preizkušnjo

Na to so se pripravljali pet tednov

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

1

Milanič Darko | Foto Matjaž Vertuš

Foto: Matjaž Vertuš

Prvič po petih letih bodo nogometaši Maribora evropsko sezono začeli s kvalifikacijami za ligo Europa in ne ligo prvakov, kot so bili vajeni v preteklosti. "Verjamem, da smo dobro pripravljeni in nared na zahteven evropski izziv," je dan pred tekmo 2. kroga kvalifikacij proti bolgarskemu Levskemu iz Sofije, ki bo v četrtek ob 20. uri v Ljudskem vrtu, povedal trener Maribora Darko Milanič.

Po zmagoslavju v pokalnem tekmovanju - v Kopru so premagali Celjane ter s to lovoriko malce ublažili razočaranje po sezoni brez državnega naslova in hitrem slovesu od Evrope - so Mariborčani pred prvim izzivom v novi sezoni.

Po sedmih prijateljskih preizkušnjah, v generalki so proti glasgowskemu Celticu remizirali z 0:0, skupaj so dvakrat zmagali, štirikrat remizirali in enkrat izgubili, Mariborčane čaka prva preizkušnja v sezoni 2016/17, v kateri se bodo skušali vrniti v stare, zmagovalne tirnice.

Zlatko Zahović je poleti precej kadroval

Kapetan Marcos Tavares je seveda ostal v Mariboru. | Foto: Matjaž Vertuš Kapetan Marcos Tavares je seveda ostal v Mariboru. Foto: Matjaž Vertuš Poleti je Zlatko Zahović, ki je še vedno v medijskem zatišju, precej kadroval. Pričakovano so Mariborčani ostali brez Agima Ibraimija, ki v drugem delu prejšnje sezone tako ali tako ni igral, udarec za ekipo je bil tudi odhod najboljšega strelca v prejšnji sezoni Jean-Philippa Mendyja, pa seveda tudi dolgoletnega vezista Željka Filipovića in mladega Črnogorca Marka Jankovića, ki je v drugi polovici prejšnje sezone navdušil. V Mariboru so se razšli tudi z Amirjem Derviševićem in Wellejem N'Diayem.

Bilo je tudi nekaj prihodov. Največja okrepitev je zagotovo reprezentant Blaž Vrhovec, zanimivo bo videti tudi, kako se bo v vijoličastem dresu znašel nigerijski napadalec Sunny Omorgie. Prišel je tudi Aleks Pihler iz Zavrča, vrnilo se je nekaj nogometašev, ki so bili v prejšnji sezoni posojeni drugam. V Mariboru si veliko obetajo predvsem od Dina Hotića, ki je v Krškem navduševal.

Vsi skupaj komaj čakajo, da se začne

Nekatere izmed njih bodo navijači lahko na delu spremljali že jutri, ko bo v Ljudskem vrtu gostoval sofijski Levski, moštvo, ki se lahko pohvali s kar 26 naslovi državnega prvaka v Bolgariji. V prejšnji sezoni je, podobno kot Maribor, pristalo na drugem mestu.

Maribor je velik favorit, a bo moral to vlogo potrditi na igrišču. Mariborčani seveda nočejo, da bi se njihovo evropsko popotovanje podobno kot pred letom dni končalo po vsega eni tekmi. "Pet tednov smo se pripravljali, da bi prvo uradno tekmo dočakali v dobrem stanju. Mislim, da nam je uspelo. Moštvo je pripravljeno. Zdaj z nestrpnostjo pričakujemo tekmo proti Levskemu in vse, ki sledijo. Vsi skupaj komaj čakamo, da se začne," je dan pred tekmo povedal Darko Milanič, ki verjame, da bo njegovemu moštvu ob podpori s tribun veliko lažje.

Težave imajo predvsem v obrambi

Maribor po pogrešal nekaj pomembnih igralcev. | Foto: Matjaž Vertuš Maribor po pogrešal nekaj pomembnih igralcev. Foto: Matjaž Vertuš "Energija Ljudskega vrta je za nas zelo pomembna, zmeraj je bila. Kot moštvo moramo na igrišču dajati prave signale navijačem. V soboto so na prijateljski tekmi proti Celticu lahko razbrali, da je bojevitost naša značilnost. Da smo se pošteno lotili dela in zato smo imeli podporo s tribun. Na igrišču bomo motivirani, hitri, agresivni. Naredili bomo vse, da bi naša kakovost prišla do izraza. Če bo tako, bo prišla tudi primerna podpora. V tem primeru nam bodo navijači oprostili tudi kakšno tehnično napako, ki se zgodi," je napovedal trener Maribora.

Tudi tokrat bo imel s sestavo ekipe kar nekaj težav. Predvsem v obrambi. Ob dlje časa odsotnem Aleksandru Rajčeviću ne bo mogel računati niti na Brazilca Rodriga Defendija, ki se je izkazal v prejšnji sezoni, prav tako ne na Mateja Palčiča in sicer rezervnega vratarja Aljaža Cotmana. Ob njih bo odsoten tudi vezist Valon Ahmedi. Kljub temu trener Mariborčanov verjame v fante, ki jih ima na voljo. O tem, koga bo postavil v začetno enajsterico, ni hotel preveč govoriti, je pa priznal, da nekaj dilem ostaja.

Trener Maribora ima jasen načrt, kako se lotiti prvega evropskega nasprotnika. | Foto: Matjaž Vertuš Trener Maribora ima jasen načrt, kako se lotiti prvega evropskega nasprotnika. Foto: Matjaž Vertuš

Od zamisli ne bodo odstopali

Nekaj besed je za konec namenil tudi nasprotniku, o katerem je v zadnjem času pridobil veliko informacij.

"Tehnično so zelo dobro podkovani, v trenutku, ko igrajo, kot so vajeni, so zelo kombinatorni in pride do izraza njihova želja po napadalni igri. Seveda pa smo med temeljito analizo našli tudi določene slabosti Levskega. Pričakujem njihovo previdnejšo igro, saj se bodo zanašali na energijo polnega štadiona na povratni tekmi. So pa vedno mogoča presenečenja, zato smo se pripravili na takšno in drugačno možnost izvedbe nasprotnika. Pomembno je, da ohranimo mrežo nedotaknjeno. Na evropskih tekmah Maribor zabija in po tej plati bomo naredili vse, da bi bili učinkoviti. Morali bomo biti na visoki ravni, zelo pozorni. Naša strategija je pripravljena in od zamisli ne bomo odstopali," je povedal izkušeni trener, ki se je v prejšnji sezoni po nekaj letih vrnil na klop Maribora.

Takole je bilo na sredinem treningu Maribora.

Vse pripravljalne tekme Maribora:

Maribor : Celtic 0:0
Astra : Maribor 1:1
Maribor : Vardar 2:1
Maribor : Sturm 2:1
​Jagiellonia : Maribor 3:2
Maribor : Chikhura 2:2
​Mattersburg : Maribor 0:0

Ne spreglejte