Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
1. 2. 2011,
17.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 2. 2011, 17.26

8 let

Na poti v Italijo: Birsa bo podpisal zdaj, Matavž pozneje

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zadnji dan zimskega prestopnega roka sta bila v ospredju dva primorska nogometaša. Tako Timu Matavžu kot Valterju Birsi pa prestop v Italijo še ni uspel. Za zdaj. Tja se bosta preselila poleti.

Z 99 odstotno verjetnostjo lahko trdimo, da bo imela slovenska kolonija v italijanski prvoligaški konkurenci od poletja naprej dva nova člana. Tim Matavž se bo preselil v Napoli, Valter Birsa pa v Genoo. Medtem ko bo prvi pogodbo verjetno podpisal šele čez nekaj časa, naj bi drugi pogodbo s prvoligašem iz Genove podpisal že v torek ali sredo. Birsa bo namreč v teh dneh obiskal Italijo, kjer bo prestal temeljite zdravniške preglede, nato pa z Genoo sklenil štiriletno pogodbo.

Italijani so si prizadevali, da bi slovenskega reprezentanta k sebi zvabili že zdaj, a je bila odškodnina, ki so jo zanj zahtevali pri francoskem Auxerrju kljub temu, da bo poleti prost igralec brez odškodnine, previsoka (okoli tri milijone evrov), zato so se odločili, da ga čez nekaj mesecev k sebi raje pripeljejo zastonj. Vprašanje je, ali se 24-letnemu nogometašu zato, ker se ni odločil za podaljšanje pogodbe, v Franciji lahko spremeni status. A glede na to, da ga trener Jean Fernandez zdaj ni želel prodati zato, ker ga potrebuje v svojem moštvu, bi bilo nesmiselno, če zdaj, ko zanj ni iztržil nič denarja, ne bo igral. Lahko pa se seveda zgodi marsikaj.

Zmanjkalo je časa

Pri Matavžu je glede tega stvar manj zapletena. V drugem delu sezone bo še naprej zagotovo eden ključnih mož Groningena, za katerega je v tej sezoni zabil že 14 golov, nato pa poleti za visoko odškodnino (zdaj naj bi bilo dokončno jasno, da so Nizozemci kljub vsemu pristali na sedem milijonov evrov odškodnine) prestopil v Italijo in s prvim julijem postal član Napolija. Podpisal bo petletno pogodbo.

Razlog, zakaj do prestopa, ki pa ne bi spremenil veliko, saj bi mladi slovenski napadalec do konca sezone prav tako ostal na Nizozemskem, je preprost. Vodilni ljudje Napolija in Groningena, ki so se v ponedeljek dogovarjali v Milanu, so se dogovorili o odškodnini in vseh podrobnostih, a sklenili, da Matavž do konca sezona ostane na Nizozemskem. To bi se lahko zgodilo le tako, da bi bil naš golgeter sprva prodan v Napoli, nato pa s strani slednjega do konca sezone posojen v Groningen. A ker je vpletenima stranema zmanjkalo časa, do prestopa ni prišlo. Za zdaj. Vsi skupaj naj bi se že dogovorili, da bodo posel sklenili pozneje. Verjetno že v naslednjih tednih.

Prvič v zadnjih dneh se je nekoliko bolj konkretno o vsem skupaj razgovoril tudi glavni akter zgodbe. ''Vaše informacije so točne. Do prestopa ni prišlo, ker je kluboma zmanjkalo časa. Podpisal seveda nisem ničesar, a bodite prepričani, da s tem, ko se bosta kluba dogovorila, ne bo težav. Zanima me selitev v Napoli in do nje bo skorajda zagotovo tudi prišlo. Seveda se lahko vselej kaj zaplete, a ne verjamem, da se bo. Ostajam na Nizozemskem do konca sezone in s tem seveda nimam težav. Že večkrat sem poudaril, da se tukaj dobro počutim. Ne bom imel nobenih težav z motivacijo do konca sezone. Še naprej se bom trudil po svojih najboljših močeh in skušal zabiti čim več golov,'' je za Sportal v torek popoldne povedal Matavž, za katerim je naporen dan.

Selitev potrdili tudi Nizozemci

''Telefon je vseskozi zvonil, to je res. A nisem bil živčen. Povsem mirno sem spremljal zadnji dan prestopnega roka in čakal na razplet. Ljudem, ki urejajo stvari glede mene, povsem zaupam,'' je še povedal nekdanji napadalec HiT Gorice. Zanj so se sicer zanimali še nekateri klubi, a najbolj konkretni so bili pri Napoliju, zato druge informacije do njega niti niso prišle.

Da se bo poleti preselil na jug Italije, je v torek uradno potrdil tudi športni direktor Groningena Jens Nijland.

Ne spreglejte