Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 10. 2023,
10.48

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Aitana Bonmati Lionel Messi Lionel Messi Ballon d'Or zlata žoga

Torek, 31. 10. 2023, 10.48

6 mesecev

Po podelitvi zlate žoge 2023 v Parizu

Messi: Vse najboljše, Diego. To nagrado delim tudi s tabo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Lionel Messi | Lionelu Messiju so na odru delali družbo sinovi Thiago, Mateo in Ciro. | Foto Reuters

Lionelu Messiju so na odru delali družbo sinovi Thiago, Mateo in Ciro.

Foto: Reuters

Argentinski zvezdnik Lionel Messi je v ponedeljek že osmič osvojil zlato žogo za najboljšega nogometaša na svetu. Nagrado je ob njenem prevzemu na podelitvi v Parizu posvetil reprezentančnim soigralcem, s katerimi je decembra lani osvojil naslov svetovnih prvakov, ter argentinski nogometni legendi Diegu Maradoni.

Lionel Messi
Sportal Brez presenečenja, zlata žoga še osmič Messiju

"To je darilo za celotno argentinsko izbrano vrsto, za to, kar smo dosegli," je na podelitvi v Parizu dejal 36-letni Lionel Messi. Nagrado je prejel od nekdanjega angleškega zvezdnika Davida Beckhama, ki je solastnik Argentinčevega sedanjega kluba Inter Miami.

Messi se je pred sezono 2023/24 iz pariškega PSG preselil k ameriškemu Interju iz Miamija, ob koncu lanskega leta pa je bil ključni dejavnik pri osvojitvi argentinskega naslova svetovnih prvakov na SP v Katarju. Zanj je to že osma zlata žoga v karieri po letih 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019 in 2021. Ravno zaradi osvojenega naslova svetovnih prvakov je Messi tokratno nagrado označil za posebno. "Gre za naslov, ki si ga vsi najbolj želijo. Z zmago na mundialu so se izpolnile moje sanje, sanje mojih soigralcev in moje države," je dejal v izjavi medijem po podelitvi.

Argentincu je podelil priznanje njegov "šef" pri Interja iz Miamija, Anglež David Beckham. | Foto: Reuters Argentincu je podelil priznanje njegov "šef" pri Interja iz Miamija, Anglež David Beckham. Foto: Reuters

Messi je na prvenstvu dosegel sedem zadetkov in bil izbran za najkoristnejšega igralca turnirja. Za številne nogometne navdušence, predvsem pa za njegove privržence, je s tem nekdanji zvezdnik Barcelone potrdil status najboljšega nogometaša vseh časov.

Kot dobitnik prestižnega priznanja je nasledil Francoza Karima Benzemaja, ki ga je lani dobil prvič v karieri, letos pa je v glasovanju, ki ga organizira revija France Football prehitel Norvežana Erlinga Haalanda in Francoza Kyliana Mbappeja.

V svojem nagovoru na podelitvi je argentinski napadalec nagrado posvetil tudi argentinski nogometni legendi Diegu Armandi Maradoni, ki je umrl leta 2020. V ponedeljek bi ta praznoval 63. rojstni dan. "Vse najboljše, Diego. To nagrado delim tudi s tabo," je dejal Messi.

Erling Haaland je osvojil drugo mesto, prejel pa nagrado Gerda Müllerja za najboljšega strelca sezone 2022/23. | Foto: Reuters Erling Haaland je osvojil drugo mesto, prejel pa nagrado Gerda Müllerja za najboljšega strelca sezone 2022/23. Foto: Reuters

V Parizu se ni izteklo, kot bi si želel

Ponedeljkova slavnostna podelitev zlate žoge je potekala v gledališču Chatelet v Parizu. S tem se je Messi le nekaj mesecev po selitvi v Miami vrnil v francosko prestolnico, od koder je odšel po zgolj dveh sezonah igranja za PSG.

Družina Messi je uživala v Parizu, a se poleti preselila na drugo stran velike luže. | Foto: Reuters Družina Messi je uživala v Parizu, a se poleti preselila na drugo stran velike luže. Foto: Reuters

Kot je priznal, se njegov čas pri pariškem velikanu ni izšel po načrtih. "Zadeve se niso iztekle, kot bi sam želel. Ampak mi je to mesto zelo všeč, tudi moji otroci so ga imeli zelo radi in so ga težko zapustili. Čeprav se v nogometnem smislu zadeve niso izšle, pa raje gledam na pozitivne strani svojega časa tu," je dejal v izjavi medijem.

Z odhodom iz Evrope in igranjem v ZDA se v zadnjem času znova odpira vprašanje o njegovi prihodnosti, predvsem o tem, ali bi lahko pri 39 letih še igral na svetovnem prvenstvu leta 2026 v ZDA, Kanadi in Mehiki. O tem Messi ni želel ugibati.

"Ne razmišljam o dolgoročni prihodnosti. Trenutno želim uživati vsak dan posebej," je dejal, a zatem vendarle razkril nekaj načrtov: "Z reprezentanco nas čaka južnoameriško prvenstvo v ZDA, kjer bomo branili naslov. Veselim se nastopa na tem turnirju, za naprej pa bomo videli."

Španki so se izpolnile otroške sanje

Nagrado za najboljšo nogometašico je na ponedeljkovi podelitvi prejela Španka Aitana Bonmati. Ta je prestižno nagrado dobila prvič, nasledila je rojakinjo Alexio Putellas, ki je bila najboljša v letih 2021 in 2022.

Španka Aitana Bonmati je prejela priznanje za najboljšo nogometašico na svetu. | Foto: Reuters Španka Aitana Bonmati je prejela priznanje za najboljšo nogometašico na svetu. Foto: Reuters

Španka je bila prva zvezdnica zmage španske izbrane vrste na svetovnem prvenstvu v Avstraliji in na Novi Zelandiji, z Barcelono pa je osvojila tako španski naslov kot naslova v ligi prvakinj in Uefinem superpokalu.

Kot je ob prevzemu nagrade dejala 25-letnica, gre za izpolnitev otroških sanj. "Nekoč sem gledala to podelitev po televiziji in na njej videla Messija. Takrat se mi je zdelo, da je to zelo daleč stran," je dejala. "Ta nagrada je navdih za več generacij deklic in prav tako dečkov."

Lionel Messi
Sportal Kruto spoznanje za Ronalda, Francoz sporoča: Ne verjemite govoricam o Messiju
Ne spreglejte