Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
30. 10. 2023,
12.51

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

Natisni članek

Vincent Garcia Jan Oblak Jan Oblak Lionel Messi Lionel Messi Erling Haaland Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Ballon d'Or zlata žoga

Ponedeljek, 30. 10. 2023, 12.51

6 mesecev

Izbor zlate žoge 2023

Kruto spoznanje za Ronalda, Francoz sporoča: Ne verjemite govoricam o Messiju

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30
Lionel Messi | Lionel Messi se je lani izkazal na SP 2022 v Katarju, kjer je uresničil sanje o tem, da bi Argentino popeljal do svetovnega naslova. | Foto Reuters

Lionel Messi se je lani izkazal na SP 2022 v Katarju, kjer je uresničil sanje o tem, da bi Argentino popeljal do svetovnega naslova.

Foto: Reuters

Danes bodo v Parizu na gala večeru razglasili zmagovalca zlate žoge. Sodeč po napovedih večjih dilem o tem, kdo bi moral prejeti najbolj cenjeno individualno priznanje, kar ga premore nogomet, ni. Znova naj bi bil okronan Lionel Messi, že osmič v karieri, s čimer se bo zapisal v zgodovino in postavil nov rekord, katerega bo v prihodnosti še kako težko porušiti. Prvič po letu 2004 med 30 kandidati za zlato žogo ni Cristiana Ronalda, med desetimi nominiranci za priznanje Leva Jašina pa ni Jana Oblaka.

 

Manchester City Pep Guardiola
Sportal Messi ali Haaland? Pepov odgovor vas bo nasmejal. #video

Lani je bil za najboljšega razglašen Francoz Karim Benzema, ki je kot za stavo zabijal zadetke za madridski Real. Proti koncu leta 2022 mu je zdravje obrnilo hrbet, ostal je brez nastopa na svetovnem prvenstvu v Katarju, kjer je njegovi Franciji v verjetno najrazburljivejšem finalu vseh časov proti Argentini zmanjkalo le malo do ubranitve svetovnega naslova. Čeprav je Kylian Mbappe dosegel tri zadetke, se galskim petelinom ni posrečilo.

Lani je osvojil zlato žogo Karim Benzema, ki zdaj brani barve savdijskega kluba Al-Ittihad. | Foto: Reuters Lani je osvojil zlato žogo Karim Benzema, ki zdaj brani barve savdijskega kluba Al-Ittihad. Foto: Reuters

Po izvajanju kazenskih strelov so se naslova veselili gavči, dvakratni strelec Lionel Messi pa je končno dosegel tisto, za kar si je prizadeval vso življenje. V nogometu je osvojil vse razen svetovnega naslova v državnem dresu, to pa je ravno tisto, s čimer je drugi večni nogometni junak argentinskega naroda Diego Armando Maradona vedno polnil srca navijačev. Zdaj je uspelo tudi Messiju.

Izbran je bil za najboljšega igralca tekmovanja, z odličnimi predstavami v Katarju pa "prikril" skromno sezono v dresu PSG, kjer je v spomladanskem delu sezone 2022/23 igral tako neprimerno slabše kot na SP 2022, da so mu hrbet obrnili celo najglasnejši navijači PSG. Poleti se je, čeprav so mu Savdijci ponujali bajno bogastvo, preselil v ZDA in pri Interju iz Miamija poskrbel za "messimanijo".

Lionel Messi je poskrbel za "messimanijo" na drugi strani velike luže. | Foto: Reuters Lionel Messi je poskrbel za "messimanijo" na drugi strani velike luže. Foto: Reuters

Liga MLS je ponorela za 36-letnim Argentincem, ki je ustvarjal čudeže v različnih tekmovanjih in klubu, nastalem po ideji Davida Beckhama, pomagal do prve lovorike. Z zadetki je skoparil le v rednem delu prvenstva. A tisto, kar je pokazal na SP v Katarju, takrat je bil nesporno prvo nogometno ime sveta, bo najverjetneje zadostovalo za že osmo zlato žogo.

Lionel Messi sedma zlata žoga
Sportal Messi, Haaland in Bonmati med glavnimi kandidati za zlato žogo

Ronaldo nastopa v ligi z omejeno prepoznavnostjo

Njegov dolgoletni večni tekmec Cristiano Ronaldo je v karieri prejel pet zlatih žog. Zadnjo leta 2017, ko se je na seznamu rekorderjev izenačil z Messijem, nato pa ni več prejel nagrade. Portugalec kljub 38 letom še vedno iz tedna v teden ruši strelske mejnike. Od začetka leta izstopa v Savdski Arabiji, v zadnjem obdobju pa je zelo vroč tudi v reprezentanci. Ker pa lani na SP ni pustil večjega vtisa, še več, prvič, odkar je kapetan Portugalske, dvoboja na izločanje na velikem tekmovanju ni začel v udarni enajsterici, se ni znašel niti na seznamu 30 kandidatov za zlato žogo. To se mu je zgodilo prvič po letu 2004, kar je velik udarec za Portugalca, vajenega biti v središču pozornosti in svetovne elite.

Lani je Cristiano Ronaldo nepričakovano na SP izpadel v četrtfinalu proti Maroku. | Foto: Reuters Lani je Cristiano Ronaldo nepričakovano na SP izpadel v četrtfinalu proti Maroku. Foto: Reuters

O tem je nedavno v pogovoru za nemški TZ spregovoril odgovorni urednik France Football Vincent Garcia. "O tem, da Ronaldo ni med kandidati za zlato žogo, sploh nismo razpravljali v odboru. Na svetovnem prvenstvu ni blestel, nastopa pa v ligi z omejeno prepoznavnostjo. Kljub vsemu pa je še vedno odličen igralec," je dejal Francoz, ki spada med najodgovornejše osebe pri podelitvi zlatih žog, saj tekmovanje že dolgo poteka pod okriljem France Football.

Romano za najboljšega že razglasil ...

Čeprav po svetu ne manjka govoric, da bo zlato žogo prejel Messi, o tem je poročal tudi že italijanski novinar Fabrizio Romano, pa je Garcia dodal: "Vedno so obstajale govorice. To je igra le za medije. Razumemo željo, da bi vnaprej objavili ime dobitnika zlate žoge, a ne smemo vedno verjeti govoricam," je pojasnil.

Kdo pa se poleg Messija še omenja kot največji kandidat za osvojitev prestižnega priznanja? Zelo visoko bi se lahko uvrstili številni člani Manchester Cityja, ki je v prejšnji sezoni osvojil trojno krono. Veliko glasov bi lahko prejel zlasti strelski kralj Erling Haaland, ki pa se za razliko od Messija ne more pohvaliti z vidnejšimi reprezentančnimi uspehi. Norvežan je v sezoni 2022/23 dosegel kar 56 zadetkov, pri 23 letih je bil že drugič zapored najboljši strelec lige prvakov.

Erling Haaland je v prejšnji sezoni v angleškem prvenstvu Premier League porušil strelski rekord. | Foto: Reuters Erling Haaland je v prejšnji sezoni v angleškem prvenstvu Premier League porušil strelski rekord. Foto: Reuters

Pri Cityju je blestel Belgijec Kevin de Bruyne, ki je v prejšnji sezoni prispeval kar 32 asistenc. Evropski prvaki ga v zadnjih mesecih, ko počiva zaradi poškodbe, še kako pogrešajo. Nase je opozoril tudi Španec Rodri, strelec zmagovitega zadetka v finalu lige prvakov, visoko pa bi se lahko uvrstil tudi Kylian Mbappe, prvi zvezdnik PSG, ki je v finalu SP 2022 dosegel kar tri zadetke, bil uspešen nato tudi z bele točke, a tudi to ni zadoščalo za naslov. Skupaj s klubskim soigralcem Messijem je v prejšnji sezoni sicer v ligi prvakov hitro izpadel, v Franciji pa ob tem, da je bil spet najboljši strelec tekmovanja, postal prvak.

Če bi prišla v poštev tudi zdajšnja sezona, bi imel še večje možnosti za vidnejšo uvrstitev Anglež Jude Bellingham, najboljši nogometaš nemške bundeslige v sezoni 2022/23, ki v tej sezoni blesti v dresu madridskega Reala in je v soboto z dvema zadetkoma odločil el clasico v Barceloni v prid belih baletnikov.

Jan Oblak letos ne kandidira za priznanje Leva Jašina, ki ga bo prejel najboljši vratar na svetu v prejšnji sezoni. | Foto: Reuters Jan Oblak letos ne kandidira za priznanje Leva Jašina, ki ga bo prejel najboljši vratar na svetu v prejšnji sezoni. Foto: Reuters

Tokrat brez Jana Oblaka

Med desetimi kandidati za priznanje Leva Jašina, ki ga bo prejel najboljši vratar sezone 2022/23, tokrat ni Jana Oblaka. Kapetan slovenske reprezentance in prvi vratar Atletica je sicer lani osvojil osmo mesto, leta 2021 je bil celo tretji, takrat je slovenski uspeh z desetim mestom dopolnil Samir Handanović, leta 2019 pa se je uvrstil na četrto mesto.

Cristiano Ronaldo
Sportal Ste videli, kaj uspeva vročemu Ronaldu? To sta bili pravi mojstrovini. #video
Manchester City Erling Haaland Manchester United
Sportal Navijači predčasno domov, City ponižal United. Strelske vaje Arsenala.
Rolling Stones Barcelona
Sportal Real na krilih čudežnega Angleža potopil Barcelono
Jan Oblak
Sportal Veličastno! Oblaka povzdignili med največje legende.
 
Lionel Messi Inter Miami
Sportal Messi med nominiranci za novinca leta v ligi MLS
Ne spreglejte