Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
30. 8. 2016,
11.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,95

1

Natisni članek

NK Domžale slovenska nogometna reprezentanca Roman Bezjak Matjaž Kek Rijeka Matic Črnic

Torek, 30. 8. 2016, 11.15

6 let, 7 mesecev

Matic Črnic

Na Hrvaškem obrnili besede Slovenca in ga spravili v zagato

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,95

1

Matic Črnic | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenski nogometni reprezentant Matic Črnic je v ponedeljek prvič občutil, kako je priti na zbor izbrane vrste kot legionar. Nedavno je sklenil pogodbo z Rijeko, kjer po novem sodeluje z Matjažem Kekom. Na Hrvaškem je močno odmevala njegova izjava, da je Rijeka najboljši hrvaški klub, a 24-letni Mariborčan tega sploh ni rekel. 

Mladi Štajerec je bil še ob koncu leta 2014 v nelagodnem položaju. Družil se je le z B-ekipo NK Maribor. Vodstvo vijolic ga je odpisalo, nato pa je prišla ponudba iz Domžal, ki mu je spremenila življenje. V mestu ob Kamniški Bistrici je hitro ujel ritem, v katerem je nekoč že dosegal evropske zadetke v vijoličastem dresu. Postal je tako dober, da ni izstopal le v Prvi ligi Telekom Slovenije, ampak si je prislužil tudi vpoklic selektorja članske reprezentance Srečka Katanca.

Letošnje poletje je najprej zaznamoval z odličnimi evropskimi nastopi, najbolj sta odmevala zadetka v mreži West Hama za veliko zmago Domžal nad Londončani, v zadnjem tednu prestopnega roka pa je našel še novega delodajalca. Kariero bo nadaljeval na Reki, kjer ga bo vodil Matjaž Kek, Domžale pa so postale bogatejše za pol milijona evrov.

Navdušen, ker se je zanj začela zanimati Rijeka

Na treningu reprezentance z Josipom Iličićem. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Na treningu reprezentance z Josipom Iličićem. Foto: Žiga Zupan/Sportida Nasmeh Matica Črnica je ostal prešeren tudi na zboru slovenske reprezentance, ko ni skrival dobre volje po sklenitvi dogovora, s katerim je prepričan, da bo naredil korak naprej v karieri. Malce slabše volje je bil le, ko smo mu omenili prestop Romana Bezjaka, nesojenega klubskega soigralca.

"Res škoda, da ne bom mogel z njim odigrati nobene tekme v dresu Rijeke. Želim mu vse dobro v Nemčiji. Vem, kako močno si je želel oditi v Nemčijo. O tem sva se nedavno pogovarjala," je Mariborčan vesel za reprezentančnega soigralca, da je izpolnil otroške sanje, saj bo kariero nadaljeval v močni nemški bundesligi pri Darmstadtu. Po vodi je splavala priložnost, da bi združila moči pri Rijeki, ki bo v nadaljevanje sezone krenila z enim slovenskim igralcem.

Hrvaški podprvak je po neuradnih podatkih Domžalam plačal pol milijona evrov. Čeprav se je za krilnega napadalca zanimalo še nekaj tujih klubov, se je Črnic odločil za soseščino. Zakaj? "Preostale ponudbe niso bile konkretne. Ko pa se je zame začela zanimati Rijeka, sem bil navdušen. Je blizu mojega doma in je lepa odskočna deska."

Izjava je bila nekoliko drugačna

Na Brdu pri Kranju je naletel na veliko znancev in prijateljev. | Foto: Vid Ponikvar Na Brdu pri Kranju je naletel na veliko znancev in prijateljev. Foto: Vid Ponikvar Pred sklenitvijo dogovora z Rijeko je manjkal na derbiju slovenskega prvenstva, v katerem je Olimpija premagala njegove Domžale s 3:1. Manjkal je zaradi poškodbe.

"Prejel sem udarec v stegensko mišico, zato sva se s trenerjem domenila, da raje ne tvegam. Zdaj je vse v najlepšem redu. Na Reko sem prišel že zdrav in opravil vse preizkuse," je sporočil, da je stoodstotno pripravljen na nove izzive. Na Kvarnerju, ki ga ne pozna dobro, saj je kot otrok z družino na poletne počitnice največkrat zahajal v Dalmacijo, jih ne bo manjkalo.

Da je prišel v novo okolje, kjer vsaka beseda, ki izraža oceno o razmerju klubskih moči na Hrvaškem, odmeva drugače kot v domovini, se je prepričal že prvi dan. Ko se je predstavil sedmi sili v Kvarnerju, je hrvaške medije najbolj presenetil suveren stavek, da je zelo zadovoljen, ker se je pridružil največjemu klubu na Hrvaškem.

"Tega sploh nisem rekel (smeh, op. p.). Dejal sem le, da sem prišel v enega od največjih klubov na Hrvaškem," je pojasnil nekdanji nogometaš Maribora in Domžal, ki je že prvi dan druženja s hrvaškimi novinarji okusil, kako se lahko njegova izjava v nekoliko drugačnem in pomešanem besednem vrstnem redu znajde na naslovnicah. To ga je presenetilo, a tudi opozorilo, da bo v prihodnje previdnejši.

Kek je velik človek in trener

Na Hrvaškem se letos dokazuje (in osvaja lovorike) Petar Stojanović. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Na Hrvaškem se letos dokazuje (in osvaja lovorike) Petar Stojanović. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Vesel je, da ga bo na Reki vodil nekdanji slovenski selektor, ki se ga spominja še iz Ljudskega vrta. "Tudi on ima velike zasluge, da sem se odločil za Rijeko. Minutažo si bom seveda moral izboriti sam, mi bo pa v tem pogledu verjetno lažje, kot da če bi odšel v Nemčijo ali pa Anglijo," priznava novopečeni slovenski legionar na Hrvaškem, ki je pred leti že sodeloval s Kekom.

"Ko sem bil starejši deček pri NK Maribor, sva kratek čas sodelovala. Nato je postal trener A-ekipe, pozneje pa še selektor," je pojasnil novinec v vrstah Rijeke, ki jo že četrto sezono zapored vodi slovenski strokovnjak.

"Na Reki ga zelo spoštujejo. Vidi se, da je velik človek in trener. To sem opazil že prvo sekundo," je zaznal, ko je opazoval na delu trenerja. Odšel je na Hrvaško, kjer ga čaka boj za najvišja mesta s slovenskima znancema, Petrom Stojanovićem (Dinamo), s katerim se v teh dneh druži na Brdu pri Kranju, in trenerjem Hajduka Marijanom Pušnikom. "Zanimivo bo. V vsakem izmed največjih hrvaških klubov je vsaj en Slovenec," je samozavestni nogometaš, ki ne želi pogrevati preteklosti in razočaranja, ko je izpadel iz prve ekipe Maribora, napovedal oster boj za naslov prvaka.

Zanimata ga le sedanjost in prihodnost. Zato je tudi že skoraj pozabil evropski podvig, ko je z dvema zadetkoma Domžale popeljal do zgodovinske zmage nad West Hamom, ki jo je v Stožicah spremljalo skoraj deset tisoč gledalcev. "To je moj letošnji vrhunec. Morda pride še kakšen," ne skriva novih ciljev, hkrati pa želi Domžalam veliko sreče v nadaljevanju prvenstva.

"Danes znajo vsi igrati nogomet"

Ko je z Domžalami igral proti West Hamu, je delno občutil moč angleškega nogometa. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Ko je z Domžalami igral proti West Hamu, je delno občutil moč angleškega nogometa. Foto: Žiga Zupan/Sportida Na zbor je prispel kot nogometaš Rijeke. So zaradi tega zrasla tudi pričakovanja glede igre v državnem dresu?

"Ne. Na voljo sem selektorju. Ko me bo potreboval, se bom vedno z veseljem odzval, do takrat pa se moram dokazovati na treningih. Konkurenca za moj igralni položaj je v reprezentanci močna," ostaja trdno na tleh in dodaja, da mu je zadnje druženje z najboljšimi slovenskimi nogometaši, ko je bil poleg na tekmah s Švedsko in Severno Irsko, veliko pomagalo. "Zaradi tega mi je zdaj veliko lažje kot prvič, ko sem bil tukaj," se je že privadil ritma na pripravah.

Litve, prvega tekmeca v kvalifikacijah za SP 2018, ne pozna dobro. "Več bom izvedel po analizi. Je pa Litva zagotovo premagljiv nasprotnik. V nedeljo gremo po zmago, čeprav si Litva ne zasluži podcenjevanja. Danes znajo vsi igrati nogomet, vsi trenirajo," opozarja Črnic, ki se zaveda, da je žreb Sloveniji v boju za SP 2018 namenil težko skupino (poleg Litve so tekmeci Slovenije še Anglija, Slovaška, Škotska in Malta).

"Na koncu se bodo seštevale točke, takrat bomo videli," ostaja prepričan, da lahko Slovenija meša štrene najboljšim. Tudi Angliji, ki bo jeseni gostovala v Stožicah. Ravno tam, kjer se je Črnic poleti znesel nad londonskim velikanom.

Ne spreglejte