Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 12. 2022,
7.13

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,94

2

Natisni članek

Portugalska Maroko Pepe Jawad El Yamiq Katar 2022 SP 2022 v nogometu

Nedelja, 11. 12. 2022, 7.13

1 leto, 2 meseca

Jawad El Yamiq

Maročan poljubil Pepeja in postal spletna atrakcija #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,94

2

Pepe El Yamiq | Jawad El Yamiq je le nekaj trenutkov pozneje poljubil Pepeja. | Foto Reuters

Jawad El Yamiq je le nekaj trenutkov pozneje poljubil Pepeja.

Foto: Reuters

Nogometaši Maroka so na svetovnem prvenstvu v Katarju priredili prvovrstno senzacijo. Po Španiji so izločili še Portugalsko. Premagali so jo z 1:0 in se v zgodovino zapisali kot prva afriška reprezentanca, ki se je prebila v polfinale največjega tekmovanja na svetu. Globoko v sodnikovem podaljšku se je Portugalcem ponudila zrela priložnost za izenačenje, a je izkušeni Pepe žogo z glavo poslal mimo vrat. Maroški branilec Jawad El Yamiq si je takrat tako oddahnil, da je od sreče poljubil Portugalca, ki v velikem razočaranju zaradi zapravljene priložnosti sploh ni opazil, kaj si je privoščil Afričan.

Maroko navijači
Sportal Portugalca besno nad sodnike, neutolažljiv jok Ronalda in norija v Bruslju #video

Maročani so v soboto pisali zgodovino. Osrečili niso le svojih navijačev, skoraj 40 milijonov rojakov, ampak nasploh vse Arabce in Afričane. Postali so namreč prvi predstavniki črne celine, ki so se na svetovnem prvenstvu prebili med najboljše štiri. Temu primerno je bilo proslavljanje po veliki zmagi nad Portugalsko.

Jawad El Yamiq si je dal duška ob proslavljanju zgodovinskega preboja Maroka med najboljše štiri na SP. | Foto: Reuters Jawad El Yamiq si je dal duška ob proslavljanju zgodovinskega preboja Maroka med najboljše štiri na SP. Foto: Reuters

Maroko tako nadaljuje imeniten niz, saj ni prejel zadetka niti proti četrti evropski nogometne velesili. Z nedotaknjeno mrežo jo je odnesel proti Hrvaški (0:0), ki jo v torek čaka polfinalni spopad z Argentino, Belgiji (2:0), Španiji (0:0 – nato zmaga po izvajanju 11-metrovk), nazadnje pa tudi proti Portugalski (1:0).

Pepe imel "na glavi" izenačenje, a ...

Ni manjkalo dosti, da bi se v podaljšek prelevil tudi spopad z evropskimi prvaki iz leta 2016. V predzadnji minuti sodnikovega podaljška se je priložnost ponudila Pepeju, ko je imel 39-letni legendarni portugalski branilec, sicer rojen v Braziliji, na glavi izenačenje, a je zgrešil cilj. Žogo je poslal mimo vrat, nogometaši Maroka in njihova večdesettisočglava množica navijačev na tribunah si je lahko pošteno oddahnila.

Branilec Jawad El Yamiq si je takrat v navalu sreče dovolil potezo, ki je pozneje hitro zaokrožila po svetovnem spletu. S hrbta se je namreč približal Pepeju, ki se je po zapravljeni priložnosti za izenačenje držal za glavo, in ga poljubil. Če bi Portugalska izenačila, bi imela v podaljšku prednost igralca več, saj je bil v izdihljajih srečanja izključen Walid Cheddira.

Razočaranje Cristiana Ronalda in Pepeja po zapravljeni priložnosti 39-letnega Portugalca v sedmi minuti sodnikovega podaljška. | Foto: Reuters Razočaranje Cristiana Ronalda in Pepeja po zapravljeni priložnosti 39-letnega Portugalca v sedmi minuti sodnikovega podaljška. Foto: Reuters Veselje Maroka po zgodovinskem uspehu je bilo nepopisno. Tridesetletni El Yamiq, sicer branilec španskega Valladolida, kjer je njegov predsednik sloviti Brazilec Ronaldo (Ronaldo Luis Nazario de Lima), je tako pomagal Maroku do prvovrstne senzacije, po kateri so portugalskega kapetana in rekorderja Cristiana Ronalda oblile solze. To je bil skoraj verjetno namreč zadnji nastop 37-letnega superzvezdnika na svetovnem prvenstvu.

Podobno velja tudi za dve leti starejšega Pepeja, ki je po bolečem izpadu izpostavil nezadovoljstvo s sojenjem, medtem ko čakata Maročane na mundialu v Katarju še dve tekmi. Najprej polfinalni spopad v sredo ob 20. uri z aktualnimi svetovnimi prvaki Francozi.

Kakšna bi bila to šele zgodba, če bi jo levi z Atlasa po Špancih in Portugalcih zagodli še galskim petelinom …

SP četrtfinale Argentina Nizozemska
Sportal Argentina spet po enajstmetrovkah izločila Nizozemce. Hrvati pa Brazilce.
SP 2014 Louis Van Gaal
Sportal Nov odstop: poslavlja se tudi legendarni selektor Nizozemske #video
Grant Wahl
Sportal Pretresljiva novica: med poročanjem iz Katarja umrl priznani ameriški novinar
Lionel Messi gesta ušesa
Sportal Naslajanje Messija pred poraženim Van Gaalom #video
Argentina - Nizozemska, karton
Sportal Z rumenimi kartoni rekordna tekma pod drobnogledom Fife
Francija Katar 2022 Olivier Giroud
Sportal Francozi po novi veliki drami in poslastici končali angleške sanje
Neymar
Sportal Čustven prizor, ki je obšel svet. Desetletni Hrvat tolažil objokanega Neymarja.
Eva Kaili
Novice V Bruslju prijeli podpredsednico Evropskega parlamenta
Ne spreglejte