Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
24. 10. 2014,
21.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Marko Ranilović NK Zavrč NK Maribor NK Maribor Prva liga Telekom Slovenije

Petek, 24. 10. 2014, 21.00

8 let

Mariborčan se ne boji Maribora

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
''Maribor je pokazal, da je velik klub, a želimo osvajati točke,'' brez strahu do vijolic sporoča vratar Marko Ranilović. Pred leti je do nekaterih lovorik pomagal Mariboru, zdaj je član Zavrča.

Derbi 15. kroga Prve lige Telekom Slovenije se bo v soboto odvijal v najstarejšem slovenskem mestu. Na Ptuj prihaja Maribor, uradni gostitelj Zavrč pa se že veseli priložnosti, da obračuna z ranjenimi prvaki in se jim maščuje za prepričljiv poraz v Ljudskem vrtu, ko je bil rezultat 3:0 za Maribor.

''Prva tekma je bila lekcija. V uvodnih 15 minutah smo doživeli šok (dobili so dva gola, op. p.), od katerega se nismo več pobrali. To je bila velika učna ura, a smo se veliko naučili. Če bomo v soboto čvrsti v obrambi, kar smo v tej sezoni že večkrat dokazali, in bomo nevarni v protinapadih, potem lahko pričakujemo več. Vemo, Maribor je zelo motiviran in nujno potrebuje zmago, mi pa smo zbrani in zdravi. Žal mi je le, da je kaznovan Šafarić (nekdanji hrvaški reprezentant Nikola Šafarić, op. p.), zanj bomo težko našli primerno zamenjavo,'' skrbi Marka Ranilovića, ki se je po večletni izkušnji na Madžarskem pred začetkom sezone vrnil v domovino in zaznamoval obdobje, v katerem gre slovensko-hrvaškemu Zavrču imenitno, po 14 krogih zaseda visoko četrto mesto.

Maribor odloča tekme v zadnjih minutah

V vrstah Mariborčanov opozarja na najboljšega strelca prvenstva, čeprav še ne ve, s kakšno postavo se bo Saša Gajser, pomočnik kaznovanega Anteja Šimundže, lotil obračuna s Haložani. ''Imajo najboljšega strelca Luko Zahovića, ki me je že premagal, kapetan Tavares ima svojo kakovost. Maribor je pokazal, da je velik klub. Tekme odloča v zadnjih minutah, zato moramo biti zbrani vseh 90 minut in še v sodnikovem podaljšku. Naš namen je osvajanje točk. Tudi proti Mariboru,'' sporoča 27-letni Štajerec, ki najraje nosi vratarske rokavice.

Naloga bi se lahko izkazala še za lažjo, saj v taboru vijolic pred sobotnim obračunom ni čutiti velike sproščenosti. Afera z namišljenim kapetanom v mestu ob Dravi še vedno odmeva, igralci pa poskušajo na njo pozabiti v karanteni. Poraz s Celjani je pahnil Maribor na tretje mesto, zaradi kartonov in disciplinske kazni bosta odsotna Mitja Viler in Jean-Philippe Mendy ...

Je Zavrčanom s tem padla sekira v med? ''Smo sredi sezone, ko ni popolna nobena izmed ekip. Zdaj se delajo rošade, na vrsti so rotacije. Ne bojimo se Maribora, na tekmo pa gremo s spoštovanjem. Lahko ostanemo neporaženi. Domače igrišče je na naši strani, na Ptuj pride veliko ogromno Zavrčanov, na tribunah si naše tekme radi ogledajo številni Ptujčani. Naši navijači nas spremljajo in bodrijo na vsaki tekmi. Brez njih se ne bi mogli tako bojevati, zelo smo jih hvaležni,'' je pohvalil zvesto občinstvo, ki bi si ga želel marsikateri večji klub iz precej večjih krajev, kot je ena od najmanjših slovenskih občin ter zaselek z malce več kot 80 dušami.

Šola, iz katere lahko Mariborčani potegnejo veliko

V soboto bi lahko obveljal zakon bivšega. Da zna Ranilović, ki je pred petimi leti pomagal Mariboru do naslova, navduševati med vratnicama, je v tej sezoni že večkrat dokazal. Zavrč je prek njegovih obramb ujel veliko točk, zdaj se bo Ranilović spoprijel s svojim matičnim klubom, za katerega stiska pesti v ligi prvakov.

''S tem, ko je prišel med najboljše, je slovensko ligo dvignil na višjo raven. Super se je odrezal že s tem, da se je uvrstil v ligo prvakov, nato je dobro odigral proti Sportingu in Schalkeju, Chelsea pa je ekipa, ki bo na koncu poleg Reala kandidat za naslov prvaka. Nobena sramota ni izgubiti s tolikšno razliko. To je šola, iz katere lahko Mariborčani potegnejo veliko,'' pravi Mariborčan, ki na drugi strani zelo spoštuje starejšega stanovskega kolega s slovitim priimkom Jasmina Handanovića.

''V odlični formi je, v pravi reprezentančni. On bo naša velika ovira in pred njegovimi vrati se bomo morali zelo potruditi,'' je Handanovića starejšega dodal na seznam izjemnih vratarjev, ki se v tej sezoni pridno polni iz kroga v krog, na njem pa se je kot prvi znašel domžalski rekorder Nejc Vidmar.

Med Slovenci in Hrvati ni nobenih trenj

V Zavrču igra ogromno Hrvatov. Več jih je kot Slovencev, na plačilnem seznamu jih je kar 14. Kako pa je kaj v slačilnici? ''Nobenih trenj ni. Odlično se razumemo in med seboj si pomagamo. Najpomembnejše je, da ni nobenega pritiska. Vsi smo res pozitivno naravnani. Odvisni smo od ekipe. Trener je dal pred časom zanimivo izjavo. Ko igraš za sebe, igraš proti ekipi. Tiste, ki razmišljajo drugače, pa ekipa dvigne sama. Ta kolektiv sem začutil, ko sem prišel v Zavrč,'' je navdušen nad prijateljstvom, ki vlada v Zavrču.

Zadovoljen je tudi s finančnimi prejemki, od soigralcev pa ga s tehniko navdušujeta kaznovani Šafarić in pred kratkim prispeli Varaždinec Dario Jertec, ki je takoj naredil velik vtis na soigralce z izjemno tehniko in zmožnostjo preigravanja. ''To, da na nas gledajo kot palčka, je naša prednost. Kar naj tako gledajo. Smo čvrsta ekipa z dobrim karakterjem in vse rezultate smo dosegli zahvaljujoč trudu, ne pa naključju,'' pravi Ranilović.

Po svoje je vesel, da na Ptuju ni reflektorjev, saj se bo tekma v soboto začela že ob 14. uri, to pa pomeni, da bo lahko po dvoboju brez večjega naprezanja ujel nogometno poslastico iz Madrida. Večni španski derbi se bo začel ob 18. uri.

Ne spreglejte