Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
14. 4. 2017,
10.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7

3

Natisni članek

Lyon Bešiktaš Liga Europa

Petek, 14. 4. 2017, 10.15

6 let, 7 mesecev

Navijaški kaos v Lyonu

Ponoreli navijači prilepili zaušnico Čeferinu #foto #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7

3

Lyon Bešiktaš Jeremy Morel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropska nogometna zveza (Uefa), ki si pod vodstvom predsednika Aleksandra Čeferina prizadeva, da bi na štadionih izkoreninila nasilje, je prejela nov udarec. Navijači, ki so si želeli v miru ogledati četrtfinalno tekmo lige Europa med Lyonom in Bešiktašem, so doživeli pekel. Pred podivjanimi navijači turškega prvaka so pobegnili na zelenico. Kako se bo odzvala Uefa?

Francoski nogometni objekti so bili znova priča navijaškim izgredom na pomembnem mednarodnem dogodku. Lani so v Franciji najbolj besneli ruski huligani. Na evropskem prvenstvu so v Marseillu na srečanju z Anglijo na štadionu Velodrome poskrbeli za sramotne prizore in izpraznili velikanski del tribune, namenjen angleškim privržencem, ki so se razbežali po štadionu.

Turški navijači razporejeni po vsem štadionu

Slabo leto pozneje, ko se je na novem štadionu v Lyonu igrala pomembna tekma evropske lige med Lyonom in Bešiktašem, je prišlo še do večjega kaosa. Tokrat so bili v ospredju navijači turškega prvaka iz Istanbula. V Lyonu se jih je po zaslugi napake gostiteljev pri prodaji vstopnic, ki je omogočila, da so bili navijači pomešani med seboj, zbralo več kot 15 tisoč. Razporejeni so bili po vsem štadionu Parc Olympique Lyonnais in poskrbeli za prizore, ki so Uefi zadali nove glavobole. Želi jih izkoreniniti z velikih nogometnih aren, zlasti na tako pomembnih tekmah, kot je dvoboj lige Europa.

Štadion v Lyonu bo prihodnje leto gostil finale lige Europa. | Foto: Reuters Štadion v Lyonu bo prihodnje leto gostil finale lige Europa. Foto: Reuters

Prvi četrtfinalni dvoboj evropske lige v Lyonu se je zaradi navijaškega nasilja začel s 45-minutno zamudo. Gostitelji so si po preobratu, ko so v zadnjih šestih minutah dvakrat zadeli v polno in zaostanek z 0:1 pretopili v zmago z 2:1, priigrali prednost pred povratnim srečanjem. Potekalo bo v Turčiji, glede na vroče prizore in izliv sovražnosti med privrženci obeh klubov, ki ga je bilo zaznati v Lyonu, pa velja pričakovati vse prej kot mirno tekmo.

Nemiri že v središču mesta

Kaj se je zgodilo v Lyonu? Da je v zraku visoka napetost, so dokazali že nemiri v središču mesta, ki so ga na dan tekme napolnili navijači Bešiktaša. V Francijo jih je prispelo ogromno. Nato so se težave preselile še na štadion. Skupina gostujočih huliganov, ki je bila nastanjena na višji tribuni, je s pirotehničnimi sredstvi, med njimi so bili tudi tako imenovani topovski udari, zasula domače privržence.

Nastala je panika, na stotine navijačev Lyona, med njimi tudi starejši ljubitelji nogometa, predstavnice nežnejšega spola in otroci, se je odločilo za pobeg na zelenico.

Na tribunah so zapele pesti med domačimi in gostujočimi navijači. Okrog 500 pripadnikov specialne policije, ki so skrbeli za varnost na tekmi, je imelo ogromno dela.

Francoski policisti so se s turškimi navijači spopadali že pred štadionom, položaj na štadionu pa se je najbolj zaostril, ko se je skupina huliganov Bešiktaša, odgovorna za metanje pirotehničnih sredstev na domače privržence, skušala spustiti nižje po štadionu. Pri tem je udrihala vse gledalce, ki jih je našla na poti. Nastal je popoln kaos, na zelenico so poleg domačih navijačev bežali tudi miroljubni privrženci Bešiktaša, ki so se bali za lastne glave.

Divjali tudi navijači Leicester Cityja

Vroče ni bilo le v Lyonu, ampak tudi na ulicah Madrida. Osem privržencev Leicester Cityja, ki je v sredo izgubil prvo četrtfinalno tekmo lige prvakov z 0:1, je razgrajalo po španski prestolnici. V neredih sta bila poškodovana dva angleška navijača in trije španski policisti. Sodišče v Madridu jim je odredilo štirimesečno pogojno zaporno kazen.

Predsednika Lyona je strah pred povratno tekmo

Predsednik Lyona Jean-Michel Aulas se je pridružil šokirani množici, ki se je znašla na igralni površini. Prosil jih je, da ostanejo mirni in jim zagotavljal, da se bo položaj umiril. Dvoboj na štadionu, ki bo prihodnje leto gostil finale evropske lige, se je začel z zamudo, na koncu pa je Lyon zmagal z 2:1.

"Strah me je za igralce na povratnem srečanju. Upam, da se bo Uefa primerno odzvala in bo povratno srečanje v Istanbulu potekalo pred praznimi tribunami,'' je dejal Aulas, ki je za navijaške nerede obtožil gostujoče privržence.

 

''To, kar se je dogajalo na tribunah, nima niti najmanjše povezave s poslanstvom nogometa in športa. To bi moral biti spektakel, na katerem bi bil gledalcem omogočeno mirno spremljanje tekme. Lahko smo le žalostni in razočarani,'' je dogodek prizadel trenerja Lyona Bruna Genesia, ko se je spominjal neljubih navijaških scen na štadionu. Obsodil je divjanje huliganov, hkrati pa bil ponosen na svoje izbrance, da so se lahko osredotočili na tekmo in zbrali dovolj moči za preobrat in zmago z 2:1.

Francoska policija je aretirala 12 navijačev, sedem pa jih je utrpelo lažje poškodbe. Poškodovanih je tudi pet policistov.

Turki prepričani, da bo Lyon prejel hudo kazen

Disciplinska komisija Uefe je odprla postopek. Turški medjii napovedujejo, da bo Lyon deležen ostre kazni. Po njihovem so za nerede krivi huligani Lyona, ki so napadli gostujoče navijače na štadionu.

Kdo je zanetil navijaške nerede? Francozi obtožujejo Turke, Turki pa Francoze. | Foto: Reuters Kdo je zanetil navijaške nerede? Francozi obtožujejo Turke, Turki pa Francoze. Foto: Reuters

"Mora biti res nevarno, če so francoski navijači na igrišču," je med tekmo na eni izmed turških televizijskih postaj dejal predsednik Recep Tayyip Erdogan in poudaril, da se je tekma igrala v Franciji. "Nismo želeli provocirati, ampak le igrati," je dodal trener Bešiktaša Senol Gunes, ki na povratni tekmi pričakuje bolj mirno ozračje.

Dvoboj, ki ga bo po črnem navijaškem tednu v evropskih tekmovanjih (torkove bombne eksplozije v Dortmundu, sredino nasilje v Lyonu) pozorno spremljala vsa nogometna Evropa, bo na sporedu prihodnji četrtek v Istanbulu.

Ne spreglejte