Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
31. 7. 2023,
11.02

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Kwadwo Duah NK Olimpija NK Olimpija Ludogorec Razgrad UEFA liga prvakov

Ponedeljek, 31. 7. 2023, 11.02

9 mesecev, 1 teden

Serijski bolgarski prvak prihaja v Ljubljano

Skrbi Ludogorca, ki dvigujejo optimizem Olimpiji

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Olimpija Rogaška Rui Pedro | Olimpija je konec prejšnjega tedna odigrala prvenstveno tekmo in s 5:0 premagala Rogaško. Med strelce se je po izjemni akciji portugalskih rojakov vpisal Rui Pedro, ki je za razliko od preostalih strelcev (Saar Fadida je zadel trikrat, Mateo Karamatić pa enkrat) odigral tudi tekmo v Razgradu. Ludogorec po tekmi z Olimpijo ni odigral nobene tekme. | Foto Nik Moder/Sportida

Olimpija je konec prejšnjega tedna odigrala prvenstveno tekmo in s 5:0 premagala Rogaško. Med strelce se je po izjemni akciji portugalskih rojakov vpisal Rui Pedro, ki je za razliko od preostalih strelcev (Saar Fadida je zadel trikrat, Mateo Karamatić pa enkrat) odigral tudi tekmo v Razgradu. Ludogorec po tekmi z Olimpijo ni odigral nobene tekme.

Foto: Nik Moder/Sportida

Bolgarski nogometni prvak Ludogorec se danes odpravlja na pot v Slovenijo, kjer se bo v torek na povratni tekmi 2. kroga kvalifikacij lige prvakov spopadel z Olimpijo. Čeprav se je dvoboj v Razgradu končal brez zmagovalca (1:1), Ludogorec v očeh stavnih hiš ostaja favorit za napredovanje, a čaka zelene orle iz Bolgarije kar nekaj preglavic. V Stožicah ne bodo mogli računati na najdražjega igralca, statistika zadnjih gostovanj v Evropi jim ne more biti v ponos, opravka pa bodo imeli z vse bolj samozavestno Olimpijo, ki je pod vodstvom novega trenerja Joaa Henriquesa v soboto napolnila mrežo Rogaške (5:0).

Olimpija Rogaška
Sportal "Na tej tekmi se bo odločala prihodnost kluba"

Sodeč po tem, koliko vstopnic je pošlo v predprodaji, do konca prejšnjega tedna si je dragoceni listič za ogled obračuna med prvakoma Slovenije in Bolgarije zagotovilo že okrog šest tisoč ljubiteljev nogometa, bodo tribune največjega nogometnega objekta v Sloveniji v torek zažarele v atraktivni podobi. Obeta se srečanje z vložkom, kakršnemu Ljubljana še ni bila priča. Olimpija prvič nastopa v 2. krogu kvalifikacij za ligo prvakov, uspeh proti Ludogorcu pa bi ji že lahko zagotovil tisto, po čemer hrepenijo njeni navijači že dolga desetletja.

Tribune štadiona v Stožicah so bile to poletje najbolj polne na prijateljski tekmi s Hajdukom (1:0). Proti Ludogorcu se bo zbralo še več gledalcev. | Foto: Nik Moder/Sportida Tribune štadiona v Stožicah so bile to poletje najbolj polne na prijateljski tekmi s Hajdukom (1:0). Proti Ludogorcu se bo zbralo še več gledalcev. Foto: Nik Moder/Sportida

Če bodo zmaji prekrižali načrte serijskemu bolgarskemu prvaku, vajenemu dolgih evropskih jeseni, si bodo prvič v klubski zgodovini zagotovili nastop v skupinskem delu tekmovanja. Najmanj konferenčne lige, žive pa bi ostale tudi sanje, da bi izbranci Joaa Henriquesa zaigrali v ligi Europa oziroma celo najbolj prestižnem izzivu, mikavni ligi prvakov.

Klub, ki si bo v torek v Stožicah zagotovil napredovanje, bo tako v tej evropski sezoni odigrali še najmanj deset srečanj, hkrati pa bi prejel večmilijonsko denarno nagrado Uefe, tako da bo prisotna izredna motivacija. Ludogorec jo je že vajen. Odkar kot po tekočem traku osvaja naslov bolgarskega prvaka, to mu je uspelo že dvanajstkrat zapored, mu gre odlično tudi v Evropi. Po letu 2017 je še vedno zaigral v skupinskem delu lige Europe, pred tem se je dvakrat družil z evropsko elito tudi v ligi prvakov, tako da bi neuspeh proti Olimpiji v očeh vodstva, ki ga pooseblja bogataš Kiril Domuščiev, predstavljal ogromno razočaranje.

Ludogorec (skoraj) ne zmaguje v gosteh

Pod zadnjo evropsko zmago Ludogorca v gosteh se je lani podpisal slovenski strateg Ante Šimundža. | Foto: Reuters Pod zadnjo evropsko zmago Ludogorca v gosteh se je lani podpisal slovenski strateg Ante Šimundža. Foto: Reuters Ko se je prva tekma v Razgradu končala brez zmagovalca (1:1), navijači Ludogorca pa so se prepričali, kako sta članska slovenska reprezentanta Slovenije v izjemni formi (kapetan Timi Max Elšnik je dosegel atraktiven zadetek, vratar Matevž Vidovšek pa se je izkazal s številnimi posredovanji), so se v tabor Bolgarov naselile dodatne skrbi.

Ludogorec si je na prejšnjih evropskih dokazovanjih večkrat odločilno prednost priigral na domači zelenici, v gosteh pa ni bil tako uspešen. V Ljubljano tako potuje z zavedanjem o skromni statistiki, saj na zadnjih osmih gostovanjih v Evropi ni niti enkrat izkusil sladkosti zmage. Nazadnje se je je razveselil lani pod vodstvom Anteja Šimundže, ko je v Nikšiću premagal črnogorskega prvaka Sutjesko z 1:0, nato pa nanizal osem tekem brez zmage. Izgubil je na Irskem (Shamrock 1:2), Hrvaškem (Dinamo 2:4), remiziral v Litvi (Žalgiris 3:3), izgubil v Italiji (Roma 1:3), Španiji (Betis 2:3), remiziral na Finskem (HJK 1:1), izgubil v Belgiji (Anderlecht 1:2) in nazadnje letos na Kosovu (Ballkani 0:2). Veliko bolje mu torej gre doma, kjer pa prejšnji teden ni premagal Olimpije.

Bolgari prihajajo brez najdražje okrepitve

Za nameček pa so bolgarski orli proti Ljubljančanom doživeli nov udarec. Že na začetku srečanja si je najdražji igralec Kwadwo Duah poškodoval gleženj. Švicar ganskih korenin, sicer rojen pred 26 leti v Londonu, je zaradi poškodbe zapustil zelenico že po sedmih minutah.

Kwadwo Duah si je poškodoval gleženj že v uvodnih minutah srečanja v Razgradu. | Foto: Guliverimage Kwadwo Duah si je poškodoval gleženj že v uvodnih minutah srečanja v Razgradu. Foto: Guliverimage

Obramba zmajev ga tako ni mogla podrobneje spoznati, podobno pa bo tudi v torek v Ljubljani, saj Duah po poročanju bolgarskih medijev zaradi zdravstvenih težav ne bo mogel pomagati soigralcem. Napadalec, v katerega v Razgradu polagajo velika pričakovanja, saj so zanj plačali Nürnbergu tri milijone evrov in bi moral v konici napada zapolniti vrzel po odhodu Brazilca Igorja Thiaga v vrste belgijskega Club Bruggeja, bo tako manjkal na tekmi z ogromnim vložkom.

Ker Ludogorec ne more računati niti na Brazilca Rwana Seca, ki še ni prijavljen za nastope v Evropi, bo lahko 48-letni trener Ivajlo Petev v Stožicah v konici napada računal le na Argentinca Matiasa Tissero. Ta je prejšnji teden v Razgradu vskočil v igro namesto poškodovanega Duaha, a nato ni našel načina, kako zatresti mrežo slovenskega prvaka.

Olimpija si je pred ''tekmo sezone'' dvignila samozavest z visoko sobotno zmago nad Rogaško (5:0), na kateri je trener Henriques spočil veliko prvokategornikov, Ludogorec pa je konec prejšnjega tedna počival, saj je dvoboj bolgarskega prvenstva s Slavijo iz Sofije prestavljen. | Foto: Nik Moder/Sportida Olimpija si je pred ''tekmo sezone'' dvignila samozavest z visoko sobotno zmago nad Rogaško (5:0), na kateri je trener Henriques spočil veliko prvokategornikov, Ludogorec pa je konec prejšnjega tedna počival, saj je dvoboj bolgarskega prvenstva s Slavijo iz Sofije prestavljen. Foto: Nik Moder/Sportida

Ludogorec je v zadnjem desetletju v Evropi že dvakrat izločil tekmeca iz Slovenije. V kvalifikacijah za ligo Europa je bil pred štirimi leti usoden za Maribor (0:0 v Razgradu, 2:2 v Mariboru), v kvalifikacijah za ligo prvakov pa je predlani izločil Muro (0:0 v Murski Soboti, 3:1 v Razgradu). Navijači bolgarskega prvaka si želijo, da bi obveljajo pravilo tudi v tretje in da bi Ludogorec še tretjič izločil slovenski klub, a bo tokrat za napredovanje za razliko od gostovanj v Ljudskem vrtu in na Fazaneriji potreboval tudi zmago.

Torkov obračun v Stožicah se bo začel ob 20. uri.

Ludogorec je leta 2021 v kvalifikacijah za ligo prvakov v gosteh remiziral z Muro. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Ludogorec je leta 2021 v kvalifikacijah za ligo prvakov v gosteh remiziral z Muro. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Ludogorec je leta 2019 remiziral v Ljudskem vrtu z 2:2 in izločil Maribor po zaslugi takratnega pravila večjega števila zadetkov, doseženega v gosteh. Dvoboj v Razgradu se je namreč v play-offu kvalifikacij za evropsko ligo končal brez zadetkov. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Ludogorec je leta 2019 remiziral v Ljudskem vrtu z 2:2 in izločil Maribor po zaslugi takratnega pravila večjega števila zadetkov, doseženega v gosteh. Dvoboj v Razgradu se je namreč v play-offu kvalifikacij za evropsko ligo končal brez zadetkov. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

NK Olimpija : Valmiera, kvalifikacije liga prvakov
Sportal Koga bi lahko Olimpija dobila v tretjem krogu?
liga prvakov NK Olimpija Valmiera Mustafa Nukić
Sportal Evrogol Elšnika, nato pa nesrečen zdrs Ratnika
Joao Henriques
Sportal Optimizem pri Olimpiji: Presenetili smo mnoge #video
Ne spreglejte