Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
25. 8. 2016,
10.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

1

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor

Četrtek, 25. 8. 2016, 10.00

6 let, 6 mesecev

Uspešnost NK Maribor, ko je doma lovil zaostanek

Mariboru se je doma vedno zalomilo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

1

Maribor Ljudski vrt | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

V zadnjem desetletju, ki ga je v Ljudskem vrtu zaznamoval športni direktor Zlatko Zahović, je NK Maribor v evropskih tekmovanjih štirikrat skušal pred domačim občinstvom nadoknaditi zaostanek, ki si ga je priigral v gosteh. Uspel ni še nikoli. Načrt se je vedno skazil, kar je slaba statistična napoved za današnji dvoboj.

Nogometaše Maribora zvečer v Ljudskem vrtu čaka zelo zahtevna naloga. Če na povratni tekmi odločilnega kroga kvalifikacij za ligo Europa proti Qabali ne bodo nadoknadili zaostanka dveh zadetkov, bodo pomahali v slovo Evropi še pred začetkom septembra. Ostali bodo tudi brez vedno dobrodošle finančne nagrade Evropske nogometne zveze (Uefa), ki za udeležence skupinskega dela evropske lige v tej sezoni znaša dobra dva milijona evrov. To bi bil velik udarec vijolicam, saj bi že drugo sezono zapored ostali brez evropske jeseni, na katero so se navadili v letih od 2011 do 2014.

Ko se je leta 2007 mariborskemu klubu pridružil Zlatko Zahović in zasedel položaj prvega kadrovika, je označil začetek nekoliko drugačnega obdobja NK Maribor. V vitrine nogometnega ponosa Štajerske, ki prisega na vijolično barvo, niso kapljale le domače lovorike, ampak so se bogatile tudi evropske izkušnje.

Po Astani še Qabala?

Ko je Maribor lani izpadel proti Astani, je njegove barve branil tudi Agim Ibraimi, zdajšnji igralec kazahstanskega prvaka. | Foto: Vid Ponikvar Ko je Maribor lani izpadel proti Astani, je njegove barve branil tudi Agim Ibraimi, zdajšnji igralec kazahstanskega prvaka. Foto: Vid Ponikvar Mariborčani so kar štirikrat nastopili v skupinskih delih evropskih tekmovanj (enkrat v ligi prvakov, trikrat v ligi Europa) ter poskrbeli za rojstvo fenomena, ki je odmeval po vsej Evropi. Lani se je del te vijolične čarovnije z nepričakovano hitrim izpadom proti Astani izgubil, letos pa bi se lahko ponovil občutek neuspeha, če bi Milaničeva četa pokleknila na zadnji stopnički v kvalifikacijah za ligo Europa.

Prvega dela naloge ekipa ni opravila z odliko. Ko se je mudila v soparnem Azerbajdžanu, je sprva razveselila navijače z vodstvom, nato pa popustila in gostiteljem dovolila, da ji trikrat zatresejo mrežo. Poraz z 1:3 je bil boleč, a so v mariborski ekipi prepričani, da lahko s pomočjo polnega Ljudskega vrta in že pregovornega 12. igralca – bučnega občinstva – izločijo Qabalo in podaljšajo evropsko sezono vsaj do zime.

Za uresničitev cilja bodo potrebovali izdatno zmago, podkrepljeno z dobro igro v obrambi in majhnim številom prejetih zadetkov. Zadostovala bi že zmaga z 2:0, če pa bi gostje iz oddaljene dežele ob Kaspijskemu morju vsaj enkrat zatresli mrežo Jasmina Handanovića, bi postala naloga vijolic v trenutku težja, saj bi zgolj za to, da se srečanje prevesi v podaljšek, potreboval tri zadetke.

V tej evropski sezoni so na dveh domačih tekmah v polno zadeli le enkrat, pa še to po zaslugi nespretnosti škotskih gostov iz Aberdeena, ki so se v izdihljajih povratnega srečanja 3. kroga kvalifikacij osmešili z nevsakdanjim avtogolom.

Lani po 1:3 ni bilo popravnega izpita

Vijolice so na zadnji domači evropski tekmi srečno z 1:0 premagale Aberdeen. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Vijolice so na zadnji domači evropski tekmi srečno z 1:0 premagale Aberdeen. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Maribor bo zvečer torej lovil zaostanek dveh zadetkov. Od leta 2007 naprej, ko se je s prihodom Zahovića začelo udejanjati "šampionsko" obdobje, se je pred podobno težavo znašel štirikrat.

Z 1:3 je klub v gosteh izgubil že lani. Tudi takrat v zelo oddaljenem kraju, ki zemljepisno leži že sredi Azije. V Astani, kjer v tej sezoni nastopa "pregnana" desetica mariborskega kluba Agim Ibraimi, je ostal praznih rok. To je bila namreč povratna tekma. V Ljudskem vrtu je kazahstanskega prvaka, za katerega je tedaj igral tudi dolgoletni slovenski reprezentant Branko Ilić, odpravil z 1:0, nato pa razočaral v gosteh in ostal brez popravnega izpita.

Letos bo s Qabalo drugače, saj poraz z 1:3 še ni bil usoden. Otežil je delo na povratnem srečanju, a je v taboru 13-kratnih slovenskih prvakov še vedno zaznati obilico optimizma in prepričanja, da bo obdobje treh zaporednih porazov (Gorica, Qabala in Aluminij) prekinila odmevna zmaga nad bogatim klubom iz Azerbajdžana.  

Čehi zagospodarili tudi Ljudskemu vrtu

Tako se je Pavel Vrba, takratni trener Viktorie, na EP 2016 v Franciji pa selektor Češke, veselil preboja v ligo prvakov v Mariboru. | Foto: Vid Ponikvar Tako se je Pavel Vrba, takratni trener Viktorie, na EP 2016 v Franciji pa selektor Češke, veselil preboja v ligo prvakov v Mariboru. Foto: Vid Ponikvar Kako so se v Zahovićevem obdobju NK Maribor razpletli poizkusi, na katerih so vijolice v izločilnem delu tekmovanja po porazu v gosteh skušali nadoknaditi zaostanek v Ljudskem vrtu? Statistično ne bodo všeč navijačem Maribora, ki pa lahko po drugi strani razmišljajo, da se vsaka neugodna tradicija enkrat konča. Morda se bo prav danes.

Pred tremi leti so vijolice lovile vstop v elitno ligo prvakov na Češkem. V Plznu so kljub evrogolu Aleša Mejača izgubile z 1:3, nato pa v razprodanem Ljudskem vrtu pod vodstvom Anteja Čačića, današnjega selektorja hrvaške izbrane vrste, zaman upale na preobrat.

Vijolice so izgubile tudi doma (0:1) in se morale zadovoljiti s tolažilno nagrado, nastopom v skupinskem delu evropske lige, kjer so nato po menjavi trenerja, prišel je soimenjak Ante Šimundža, poskrbele za zgodovinski dosežek in prezimile v Evropi, nato pa spomladi izpadle proti poznejšemu zmagovalcu Sevilli.

Poletje, ko je Mariborčane izločil Ante Čačić

Ante Čačić je leto pred prihodom v Maribor z zagrebškim Dinamo izločil vijolice. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Ante Čačić je leto pred prihodom v Maribor z zagrebškim Dinamo izločil vijolice. Foto: Urban Urbanc/Sportida Pred štirimi leti je štajerska prestolnica doživljala podoben občutek. Ples kroglic v Nyonu je določil, da se bosta za vstopnico v mikavno in bogato ligo prvakov udarila soseda. Maribor je bil prepričan, da lahko prekriža načrte zagrebškemu Dinamu, ki ga je takrat vodil brkati Zagrebčan Čačić. Na Hrvaškem so iztržile "ugoden" poraz. Zadetek Roberta Berića je vijolice, ki so izgubile z 1:2, obdržal pri življenju. Napetost je naraščala, do zadnjega mesta polni Ljudski vrt pa je na povratni tekmi zaman čakal na veselje v domačih vrstah.

Mariborčani so bili zelo motivirani, a so bili gostje iz hrvaške prestolnice na igrišču konkretnejši. Dosegli so edini zadetek na tekmi, še enkrat premagali Maribor in se uvrstili v ligo prvakov. Milaničeva četa se je zadovoljila z jesenjo v evropski ligi, kjer pa se je v družbi velikanov (Lazio, Tottenham in Panathinaikos) odrezala bolje od pričakovanj in osvojila štiri točke.

Izraelci zdržali v štajerskem kotlu

Do napredovanje proti Maccabiju iz Haife nista pomagala niti zadetka mariborskega rekorderja Marcosa Tavaresa. | Foto: Vid Ponikvar Do napredovanje proti Maccabiju iz Haife nista pomagala niti zadetka mariborskega rekorderja Marcosa Tavaresa. Foto: Vid Ponikvar Da Ljudski vrt na povratni tekmi v evropskem tekmovanju še ni dočakal prizora, ko bi domači nogometaši nadoknadili zaostanek in napredovali v naslednji krog, je pokazala tudi sezona 2011/12. Mariborčani so se v 3. krogu kvalifikacij za ligo prvakov namerili na izraelskega prvaka Maccabija iz Haife. Na prvi tekmi so v sveti deželi izgubili z 1:2, edini zadetek za vijolice je dosegel Brazilec Marcos Tavares, na povratni tekmi pa so iztržili le neodločen rezultat (1:1), ki je osrečil tabor Maccabija.

Gostje so bučni Ljudskem vrtu zavili v črno že po desetih minutah. Vse, kar je v nadaljevanju uspelo Milaničevim izbrancem, je bil izenačujoči gol Tavaresa. Izpad je takratne slovenske prvake pahnil v play-off kvalifikacij za evropsko ligo.

Maribor se je pomeril z Rangersom iz Glasgowa. Na prvi tekmi ga je po zaslugi poznega zadetka Etiena Velikonje premagal z 2:1, na Škotskem pa ga je v sedma nebesa z golom popeljal še en Primorec, Dalibor Volaš. Škotski velikan je le še izenačil (1:1) in Mariboru omogočil prvo druženje s skupinskim delom lige Europa. Nogometaši so bili pod močnim vtisom in na šestih srečanjih osvojili le točko.

Palermo je napredoval, Maribor pa se častno poslovil

Na povratni tekmi s Palermom sta blestela Marcos Tavares in Josip Iličić. | Foto: Marjan Kelner / Sportida Na povratni tekmi s Palermom sta blestela Marcos Tavares in Josip Iličić. Foto: Marjan Kelner / Sportida Še leto poprej se je Maribor mudil v kvalifikacijah za evropsko ligo, saj je bil v sezoni 2009/10 prvak Koper. Milaničeva zasedba je brez težav odpravila Videoton in Hibernian, v odločilnem zadnjem krogu kvalifikacij pa se je ustavilo.

Palermo je bil močnejši. Na Siciliji je zmagal kar s 3:0, nato pa so Mariborčani v enem izmed najbolj očarljivih in bučnih ozračij na povratni tekmi zmagali s 3:2 in se častno poslovili od Evrope. Zadetka sta dosegla tudi Josip Iličić in Siniša Anđelković, ki sta se kmalu pridružila rožnatim v serie A, njun soigralec je postal tudi Armin Bačinović.

Maribor je tako v izločilnih delih evropskih tekmovanj štirikrat lovil priložnost, da bi v Ljudskem vrtu nadoknadil zaostanek s tekme v gosteh (1:3, 1:2, 1:2 in 0:3). Nikoli ni uspel. A vsaka tradicija se enkrat konča …

Ne spreglejte